Mosseltrofee weer buiten Zeeland effeweg.nl Rabab wil hogerop Gwen moet status aan de top steeds weer bewijzen Razendsnelle Dylan steekt er bovenuit va C 269,- 499,- 12 ZE Schiereiland Istrië Rouen, Normandië en Parijs FOODEXPO ZEELAND Vorig jaar won 't Amsterdammertje uit Loenen aan de Vecht de kookwedstrijd van Foodlab Zeeland. Maandag maakte hetzelfde restaurant opnieuw gehakt van de vijf meestrijdende Zeeuwse koppels van leermeester en leerling. Jean de Houck, directeur cluster horeca, toerisme en voeding bij mbo-school Scalda, reikte kok Marco van den Wijn gaard en zijn leerling Rabab Kassi de Zeeuwse Mosseltrofee uit. Kookkoppels van de restaurants De Vier bannen in Ouwerkerk, Golden Tulip Strandhotel Westduin in Koudekerke, Brasserie de Olmen in Se- rooskerke en Place du Marché in Philip pine verdedigden de provinciale eer tij dens de vakbeurs Foodexpo Zeeland in de Zeelandhallen in Goes. Daar vond ook de Zeeuwse voorronde plaats van het NK Biertappen. Gwen Nooteboom van Eeterij Tapperij Salud in Scharendijke bleek de beste met pomp en fles. Nooteboom acteert al jaren aan de Zeeuwse biertaptop. In 2013 en 2015 won ze de titel ook al. Vorig jaar werd ze tweede. Nooteboom mag in januari tij dens de beurs Horecava de Zeeuwse eer verdedigen tijdens het Nederlands kam pioenschap biertappen. Er vond tijdens de Foodexpo nog een battle plaats. Twaalf leerlingen die aan hun school de vmbo-opleidingen com- sumptief volgen, deden mee aan de Zeeuwse Juniorkampioenschappen Oes tersteken. De 16-jarige Dylan Snijder uit Moriaanshoofd, leerling aan Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, stak er bovenuit. Hij was razendsnel - tien oesters in nog geen twee minuten - en presenteerde de oes ters ook mooi, vond de jury. Een amuse met scheermessen, mosselen en zee wier in de entree en een hoofdgerecht van run derstaartstuk. Met die voorgeschreven ingre diënten wisten kok Marco van den Wijngaard en zijn leerling Rabab Kassi van 't Amsterdammertje uit Loe nen aan de Vecht wel raad. Hun heerlijke en fraai ge dresseerde gerechten bleken goed voor goud in de kookwedstrijd van Foodlab Zeeland. Marco en Rabab wonnen de Zeeuwse Mosseltrofee. Kookkoppels van de restaurants De Vierbannen in Ouwerkerk, Golden Tulip Strandhotel Westduin in Koudekerke, Brasserie de Olmen in Serooskerke en Place du Marché in Phi lippine hadden het nakijken. Leerling Rabab wil ho gerop. „Ik wil graag in het hogere segment restaurants werken, het liefst als chef patisserie. Ik hou van de druk en actie in de keuken, maar moet nog veel leren. Daarom ga ik keihard in mezelf investeren." Je kan niet zeggen dat een groentje aan de tap stond. Gwen Nooteboom van Eeterij Tapperij Salud in Scharendijke won in 2013 en 2015 al de Zeeuwse voorronde van het NK Bier tappen. Vorig jaar pakte ze zilver. Maar, net als Sven Kramer tij den een WK, moet je je status toch steeds weer bewijzen. Twee fluitjes en twee vaasjes, als ook een fles speciaalbier, moesten de zeven finalisten tappen en schenken. Dat vereist vakmanschap, zegt Gwen. „Het komt aan op details. Een mooie, lichtbollende schuimkraag, een glimlach als je het glas serveert, je hand aan de onderkant van het glas en het logo gericht naar de gast." Nu wa ren haar prestaties goed voor de titel, maar op het NK - in januari op de Horecava - ligt de lat hoger. „Ik had de laatste keer een luchtbelletje te veel in mijn pils. Daar word je serieus op afgere kend. Ik ga natuurlijk heel erg mijn best doen." Er vond tijdens de Foodexpo nog een battle plaats. Twaalf leerlingen die aan hun school de vmbo-op- leiding consumptief volgen, deden mee aan het Zeeuwse Juniorkampioenschap Oestersteken. De 16-ja- rige Dylan Snijder uit Moriaanshoofd, leerling aan Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, stak er bovenuit. Hij was ra zendsnel - tien oesters in nog geen twee minuten - en presenteerde de oesters ook mooi, vond de jury. Er zat nog wel wat gruis in, stelde ze vast. De wedstrijd die op touw was gezet door de Zilte Academie Zeeland (ZAZ), het Wijntheater en oesterproducent Krijn Verwijs uit Yerseke was van een veel hoger niveau dan afgelopen jaar, vond ZAZ- en juryvoorzitter Marianne Ketting. Winnaar Dylan ziet een toekomst in de gastronomie. „Mijn vader exploi teert De Heerenkeet in Kerkwerve. Samen met mijn broer wil ik het restaurant later overnemen." 5 DAAGSE EXCURSIEREIS 10 DAAGSE EXCURSIEREIS www.effeweg.nl of bel 0529 - 46 96 67 S, Geen verplichte aanbetaling! dinsdag 14 maart 2017 Frank Balkenende Goes Marco van den Wijngaard en Rabab Kassi troefden de Zeeuwse deelnemers af. foto's johan van der heijden Gwen Nooteboom mag naar het NK Biertappen. Dylan Snijder steekt oesters als de beste. Alle fouten voorbehouden. Exclusief reserveringskosten en Calamiteitenfonds. 0 pSt3 p p Is 0 tS0 El b IJ U IPI ÖG bUUPt! DAG 1 Heenreis DAG 2 Aankomst Funtana DAG 3 Porec en Rovinj DAG A Pula en Brijuni eilanden DAG 5 Vrije dag of dagtocht Venetië DAG 6 Route langs wijn- en olijfgaarden DAG 7 Opatija DAG 8 Koper, Piran en Secovlje DAG 9 Vertrek Funtana en Meer van Bied DAG 10 Terugreis INCLUSIEF 9 hotelovernachtingen 9 maal ontbijt en diner Drankjes tijdens diners in hotel in Funtana Vervoer per Comfort Class touringcar VERTREKDATA 29 april, 15 mei, 1125 september INCLUSIEF 4 hotelovernachtingen A maal ontbijt-en dinerbuffet Vervoer per Tourist Class touringcar VERTREKDATA 1, 29 mei, 24 juli, 7 augustus, 18, 25 september DAG 1 Heenreis DAG 2 Rouen en Route de Cidre DAG 3 Parijs DAG 4 Normandische Kust en Bénédictine DAG 5 Terugreis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 40