Mosseltrofee weer buiten Zeeland
effeweg.nl
Rabab wil hogerop
Gwen moet status aan de
top steeds weer bewijzen
Razendsnelle Dylan
steekt er bovenuit
va C 269,-
499,-
12 ZE
Schiereiland Istrië
Rouen, Normandië
en Parijs
FOODEXPO ZEELAND
Vorig jaar won 't Amsterdammertje
uit Loenen aan de Vecht de
kookwedstrijd van Foodlab Zeeland.
Maandag maakte hetzelfde
restaurant opnieuw gehakt van
de vijf meestrijdende Zeeuwse
koppels van leermeester en
leerling.
Jean de Houck, directeur cluster horeca,
toerisme en voeding bij mbo-school
Scalda, reikte kok Marco van den Wijn
gaard en zijn leerling Rabab Kassi de
Zeeuwse Mosseltrofee uit.
Kookkoppels van de restaurants De Vier
bannen in Ouwerkerk, Golden Tulip
Strandhotel Westduin in
Koudekerke, Brasserie de Olmen in Se-
rooskerke en Place du Marché in Philip
pine verdedigden de provinciale eer tij
dens de vakbeurs Foodexpo Zeeland in de
Zeelandhallen in Goes.
Daar vond ook de Zeeuwse voorronde
plaats van het NK Biertappen. Gwen
Nooteboom van Eeterij Tapperij Salud in
Scharendijke bleek de beste met pomp en
fles.
Nooteboom acteert al jaren aan de
Zeeuwse biertaptop. In 2013 en 2015 won
ze de titel ook al. Vorig jaar werd ze
tweede. Nooteboom mag in januari tij
dens de beurs Horecava de Zeeuwse eer
verdedigen tijdens het Nederlands kam
pioenschap biertappen.
Er vond tijdens de Foodexpo nog een
battle plaats. Twaalf leerlingen die aan
hun school de vmbo-opleidingen com-
sumptief volgen, deden mee aan de
Zeeuwse Juniorkampioenschappen Oes
tersteken. De 16-jarige Dylan Snijder uit
Moriaanshoofd, leerling aan Pontes Pieter
Zeeman in Zierikzee, stak er bovenuit. Hij
was razendsnel - tien oesters in nog geen
twee minuten - en presenteerde de oes
ters ook mooi, vond de jury.
Een amuse met scheermessen, mosselen en zee
wier in de entree en een hoofdgerecht van run
derstaartstuk. Met die voorgeschreven ingre
diënten wisten kok Marco van den Wijngaard en zijn
leerling Rabab Kassi van 't Amsterdammertje uit Loe
nen aan de Vecht wel raad. Hun heerlijke en fraai ge
dresseerde gerechten bleken goed voor goud in de
kookwedstrijd van Foodlab Zeeland. Marco en Rabab
wonnen de Zeeuwse Mosseltrofee. Kookkoppels van
de restaurants De Vierbannen in Ouwerkerk, Golden
Tulip Strandhotel Westduin in Koudekerke, Brasserie
de Olmen in Serooskerke en Place du Marché in Phi
lippine hadden het nakijken. Leerling Rabab wil ho
gerop. „Ik wil graag in het hogere segment restaurants
werken, het liefst als chef patisserie. Ik hou van de
druk en actie in de keuken, maar moet nog veel leren.
Daarom ga ik keihard in mezelf investeren."
Je kan niet zeggen dat een groentje aan de tap stond. Gwen
Nooteboom van Eeterij Tapperij Salud in Scharendijke won
in 2013 en 2015 al de Zeeuwse voorronde van het NK Bier
tappen. Vorig jaar pakte ze zilver. Maar, net als Sven Kramer tij
den een WK, moet je je status toch steeds weer bewijzen. Twee
fluitjes en twee vaasjes, als ook een fles speciaalbier, moesten de
zeven finalisten tappen en schenken. Dat vereist vakmanschap,
zegt Gwen. „Het komt aan op details. Een mooie, lichtbollende
schuimkraag, een glimlach als je het glas serveert, je hand aan de
onderkant van het glas en het logo gericht naar de gast." Nu wa
ren haar prestaties goed voor de titel, maar op het NK - in januari
op de Horecava - ligt de lat hoger. „Ik had de laatste keer een
luchtbelletje te veel in mijn pils. Daar word je serieus op afgere
kend. Ik ga natuurlijk heel erg mijn best doen."
Er vond tijdens de Foodexpo nog een battle plaats.
Twaalf leerlingen die aan hun school de vmbo-op-
leiding consumptief volgen, deden mee aan het
Zeeuwse Juniorkampioenschap Oestersteken. De 16-ja-
rige Dylan Snijder uit Moriaanshoofd, leerling aan Pontes
Pieter Zeeman in Zierikzee, stak er bovenuit. Hij was ra
zendsnel - tien oesters in nog geen twee minuten - en
presenteerde de oesters ook mooi, vond de jury. Er zat nog
wel wat gruis in, stelde ze vast. De wedstrijd die op touw
was gezet door de Zilte Academie Zeeland (ZAZ), het
Wijntheater en oesterproducent Krijn Verwijs uit Yerseke
was van een veel hoger niveau dan afgelopen jaar, vond
ZAZ- en juryvoorzitter Marianne Ketting. Winnaar Dylan
ziet een toekomst in de gastronomie. „Mijn vader exploi
teert De Heerenkeet in Kerkwerve. Samen met mijn broer
wil ik het restaurant later overnemen."
5 DAAGSE
EXCURSIEREIS
10 DAAGSE
EXCURSIEREIS
www.effeweg.nl of bel 0529 - 46 96 67 S, Geen verplichte aanbetaling!
dinsdag 14 maart 2017
Frank Balkenende
Goes
Marco van den Wijngaard en Rabab Kassi troefden
de Zeeuwse deelnemers af. foto's johan van der heijden
Gwen Nooteboom mag naar het NK Biertappen.
Dylan Snijder steekt oesters als de beste.
Alle fouten voorbehouden. Exclusief reserveringskosten en Calamiteitenfonds. 0 pSt3 p p Is 0 tS0 El b IJ U IPI ÖG bUUPt!
DAG 1 Heenreis
DAG 2 Aankomst Funtana
DAG 3 Porec en Rovinj
DAG A Pula en Brijuni eilanden
DAG 5 Vrije dag of dagtocht Venetië
DAG 6 Route langs wijn- en olijfgaarden
DAG 7 Opatija
DAG 8 Koper, Piran en Secovlje
DAG 9 Vertrek Funtana en Meer van Bied
DAG 10 Terugreis
INCLUSIEF
9 hotelovernachtingen
9 maal ontbijt en diner
Drankjes tijdens diners in hotel in Funtana
Vervoer per Comfort Class touringcar
VERTREKDATA
29 april, 15 mei, 1125 september
INCLUSIEF
4 hotelovernachtingen
A maal ontbijt-en dinerbuffet
Vervoer per Tourist Class touringcar
VERTREKDATA
1, 29 mei, 24 juli, 7 augustus, 18, 25 september
DAG 1 Heenreis
DAG 2 Rouen en Route de Cidre
DAG 3 Parijs
DAG 4 Normandische Kust en Bénédictine
DAG 5 Terugreis