0 Schouder Van bijvangst kun je een smakelijke maaltijd maken B MARGOT 17 stroop of ontbijtkoek. We smullen. Ook bij het menu hoort een beetje vergeten stukje vlees: malse bavette oftewel de vinkenlap van het rund, met verse groenten en een stroganoff- saus. Het is echt jaren geleden dat ik stroga- noffsaus at. Dit is een lekkere: tomatenroom- saus, paprika en ui, zacht en verleidelijk door misschien een scheutje wodka. Het groenten- garnituur vinden we super: schuine dunne snijboontjes, worteltjes en courgette met beet. En een sappige groente waar we even naar moeten vragen. Gestoofde rettich, een vondst. De biersuggestie is een jonge Orval en dat is mijn favoriete trappist, die ik vroeger te heftig vond en pas sinds kort waardeer. Wij bier snobs hebben thuis een zwik nieuwe Orvalle- tjes voorzien van jaartalstickers, zodat we de komende twaalf jaar kunnen proeven hoe het bier zich ontwikkelt. Gastvrij De porties zijn dermate gastvrij dat we het menudessert maar delen. Het zijn diverse zelf gemaakte lekkernijen van chefRenno Correljé en ook dat doet hij prima: kiwi en passie vrucht, merengueschuimpjes die lekker kleve rig zijn van binnen. Een soesje en een boterig zandkoekje. En twee dikke quenelles chocola demousse, zodat er geen ruzie hoeft te ont staan: de zwoele mousse zit stevig in de cho colade. De loungemuziek is een tango geworden, de loodsen zijn naar huis. We praten nog even na over lievelingsbieren. Eigenaar Dennis vertelt dat ze deze zomer weer keukenkruiden op het dak laten groeien. En dat dan die lieve Vlis- singse mevrouw weer langskomt, die fantasti sche verse groenten teelt. En dan zijn er ook nog de wisseltaps en het hypnotiserende bo- tenspektakel voor de deur. Dat clubhuisgevoel - we snappen het. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Ineens deed het leven niet meer wat ik wilde maar was ik overgeleverd aan de hulp van an deren. Vooral van Man. Door een stom fietsongelukje lag ik languit op straat en hoorde ik iets in mijn schouder knap pen. Vakbij huis. Ik wist meteen dat het niet goed was, dus hup, naar het ziekenhuis. Met veel pijn. Ik huilde wat af en gelukkig bleek dat een breuk in de schouder inderdaad erg pijnlijk is. Stel je voor dat ik me had zitten aanstellen. Alle deco rum was verdwenen toen ik door Man in een rol stoel, al snotterend, door het ziekenhuis werd ge reden. Gelukkig werd ik overal snel geholpen. Acht weken staan er voor de genezing, iets wat ik me helemaal niet kan voorstellen. Want hoe moet het dan met mijn werk, mijn columns en een geplande vakantie? Enige overgave van mijn kant is wel vereist. En van Man ook trouwens. Hij is nu mantelzorger en degene die me 's morgens onder de douche zet en aankleedt. Autorijden en fietsen mogen niet en toiletbezoek is ineens een ding. Toch blijf ik maar denken dat het allemaal erger had gekund. En gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen die me willen afleiden en helpen. Man maakte kippensoep. Een pleister op de wonde. Haal een kipfilet bij de slager en bak deze in wat olijfolie samen met een gesnipperde ui en een knoflookteen. Schenk er een liter water bij met een bouillonblokje. Snijd de kipfilet in stuk jes en voeg wat fijn gesneden prei en taugé toe. Ik kikkerde er langzaam wat van op. Maar hele maal bekomen van de schrik ben ik nog niet. Vol gende keer staat er een lamsschouder op het menu. En gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen die me willen afleiden en helpen. Man maakte kippensoep. Een pleister op de wonde ijvangst is een begrip uit de visserij. Hiermee wordt de vangst bedoeld van issoorten of dieren die per ongeluk mee opgevist worden. Het is een actueel onderwerp op dit moment. Een aantal koks en culinair journalisten vroe gen zich namelijk af waarom er in ons land een hoop voedsel wordt gezien als een waarde loos restproduct, terwijl je er ook heerlijke gerechten mee kunt maken. Zoals bijvangst. Dave Toet van Zeevishandel Cash and Carry in Vlissingen ging vroeger iedere vrijdag naar de veiling, maar nu heeft hij ie mand die voor hem inkoopt. „Regelmatig neemt hij bij vangst mee, zoals heek, leng of inktvis. Omdat dit geen regu liere handel is, weet ik van tevo ren niet wat hij meeneemt", geeft Toet aan. „Meestal is het een verrassing, zoals laatst een zandhaaitje. Dat moet je bakken als paling, dat smaakt prima", vertelt hij en passant. „Overi gens is alle bijvangst aan het eind van de dag verkocht. Er zijn altijd liefhebbers voor." Bijvoorbeeld om bouilla baisse te maken: Fruit 8o gram tomatenpuree, een prei, een knolvenkel, bleekselderij en een teen knoflook aan in boter met wat venkel-, koriander- en anijszaad, dragon, tijm en zwarte peperkorrels. Blus af met een scheut Pernod en voeg wat Noilly Prat toe. Koop drie vissen van de bijvangst zoals schar, heek of wijting. Maak de vis schoon en snijd deze in stukken. Doe alles bij de groen ten en giet er twee liter vis bouillon bij. Als alles gaar is, het geheel door een fijne zeef roe ren en op smaak brengen met peper en zout en piment. Smakelijke bijvangst! zaterdag 11 maart 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Dave Toet met de bijvangst van gisteren, foto ruben oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53