0
Schouder
Van bijvangst kun je een
smakelijke maaltijd maken
B
MARGOT
17
stroop of ontbijtkoek. We smullen. Ook bij het
menu hoort een beetje vergeten stukje vlees:
malse bavette oftewel de vinkenlap van het
rund, met verse groenten en een stroganoff-
saus. Het is echt jaren geleden dat ik stroga-
noffsaus at. Dit is een lekkere: tomatenroom-
saus, paprika en ui, zacht en verleidelijk door
misschien een scheutje wodka. Het groenten-
garnituur vinden we super: schuine dunne
snijboontjes, worteltjes en courgette met beet.
En een sappige groente waar we even naar
moeten vragen. Gestoofde rettich, een vondst.
De biersuggestie is een jonge Orval en dat is
mijn favoriete trappist, die ik vroeger te heftig
vond en pas sinds kort waardeer. Wij bier
snobs hebben thuis een zwik nieuwe Orvalle-
tjes voorzien van jaartalstickers, zodat we de
komende twaalf jaar kunnen proeven hoe het
bier zich ontwikkelt.
Gastvrij
De porties zijn dermate gastvrij dat we het
menudessert maar delen. Het zijn diverse zelf
gemaakte lekkernijen van chefRenno Correljé
en ook dat doet hij prima: kiwi en passie
vrucht, merengueschuimpjes die lekker kleve
rig zijn van binnen. Een soesje en een boterig
zandkoekje. En twee dikke quenelles chocola
demousse, zodat er geen ruzie hoeft te ont
staan: de zwoele mousse zit stevig in de cho
colade.
De loungemuziek is een tango geworden, de
loodsen zijn naar huis. We praten nog even na
over lievelingsbieren. Eigenaar Dennis vertelt
dat ze deze zomer weer keukenkruiden op het
dak laten groeien. En dat dan die lieve Vlis-
singse mevrouw weer langskomt, die fantasti
sche verse groenten teelt. En dan zijn er ook
nog de wisseltaps en het hypnotiserende bo-
tenspektakel voor de deur. Dat clubhuisgevoel
- we snappen het.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Ineens deed het leven niet meer wat ik wilde
maar was ik overgeleverd aan de hulp van an
deren. Vooral van Man.
Door een stom fietsongelukje lag ik languit op
straat en hoorde ik iets in mijn schouder knap
pen. Vakbij huis. Ik wist meteen dat het niet goed
was, dus hup, naar het ziekenhuis. Met veel pijn.
Ik huilde wat af en gelukkig bleek dat een breuk
in de schouder inderdaad erg pijnlijk is. Stel je
voor dat ik me had zitten aanstellen. Alle deco
rum was verdwenen toen ik door Man in een rol
stoel, al snotterend, door het ziekenhuis werd ge
reden. Gelukkig werd ik overal snel geholpen.
Acht weken staan er voor de genezing, iets wat
ik me helemaal niet kan voorstellen. Want hoe
moet het dan met mijn werk, mijn columns en
een geplande vakantie? Enige overgave van mijn
kant is wel vereist. En van Man ook trouwens. Hij
is nu mantelzorger en degene die me 's morgens
onder de douche zet en aankleedt. Autorijden en
fietsen mogen niet en toiletbezoek is ineens een
ding.
Toch blijf ik maar denken dat het allemaal erger
had gekund. En gelukkig heb ik veel lieve mensen
om me heen die me willen afleiden en helpen.
Man maakte kippensoep. Een pleister op de
wonde.
Haal een kipfilet bij de slager en bak deze in
wat olijfolie samen met een gesnipperde ui en
een knoflookteen. Schenk er een liter water bij
met een bouillonblokje. Snijd de kipfilet in stuk
jes en voeg wat fijn gesneden prei en taugé toe.
Ik kikkerde er langzaam wat van op. Maar hele
maal bekomen van de schrik ben ik nog niet. Vol
gende keer staat er een lamsschouder op het
menu.
En gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen die
me willen afleiden en helpen. Man maakte kippensoep.
Een pleister op de wonde
ijvangst is een begrip uit
de visserij. Hiermee
wordt de vangst bedoeld
van issoorten of dieren die per
ongeluk mee opgevist worden.
Het is een actueel onderwerp
op dit moment. Een aantal koks
en culinair journalisten vroe
gen zich namelijk af waarom
er in ons land een hoop voedsel
wordt gezien als een waarde
loos restproduct, terwijl je er
ook heerlijke gerechten mee
kunt maken. Zoals bijvangst.
Dave Toet van Zeevishandel
Cash and Carry in Vlissingen
ging vroeger iedere vrijdag naar
de veiling, maar nu heeft hij ie
mand die voor hem inkoopt.
„Regelmatig neemt hij bij
vangst mee, zoals heek, leng of
inktvis. Omdat dit geen regu
liere handel is, weet ik van tevo
ren niet wat hij meeneemt",
geeft Toet aan. „Meestal is het
een verrassing, zoals laatst een
zandhaaitje. Dat moet je bakken
als paling, dat smaakt prima",
vertelt hij en passant. „Overi
gens is alle bijvangst aan het
eind van de dag verkocht. Er
zijn altijd liefhebbers voor."
Bijvoorbeeld om bouilla
baisse te maken: Fruit 8o gram
tomatenpuree, een prei, een
knolvenkel, bleekselderij en een
teen knoflook aan in boter met
wat venkel-, koriander- en
anijszaad, dragon, tijm en
zwarte peperkorrels. Blus af
met een scheut Pernod en voeg
wat Noilly Prat toe. Koop drie
vissen van de bijvangst zoals
schar, heek of wijting. Maak de
vis schoon en snijd deze in
stukken. Doe alles bij de groen
ten en giet er twee liter vis
bouillon bij. Als alles gaar is, het
geheel door een fijne zeef roe
ren en op smaak brengen met
peper en zout en piment.
Smakelijke bijvangst!
zaterdag 11 maart 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Dave Toet met de bijvangst van gisteren, foto ruben oreel