16 WEE
Het is verre van
een clubhuis en
je kunt er elk
moment van de
dag naar
binnen: de 'Soos'
aan de Boulevard.
Niet alleen voor
loodsen. Ook voor
bierfans, boten-
spotters en
lekkerbekken die
betaalbaar willen
dineren.
ETEN DE BELGISCHE LOODSENSOCIËTEIT, VLISSINGEN
Dit is een geweldige tijd voor bier
liefhebbers: speciaalbier staat vol
in de schijnwerpers, Zeeuwse
bieren pakken mooie prijzen en
op menukaarten verschijnt
steeds vaker een biersuggestie. Eigenaars Bri-
giet Stellaard en Dennis Jansens van hotel-res
taurant De Belgische Loodsensociëteit hebben
heus prachtige wijnen liggen, zoals een fraaie,
betaalbare Rioja. Maar ja: met die naam moet
je toch zeker ook een interessante selectie
Belgisch bier presenteren. Dat doen ze, meer
dan dertig verschillende.
De naam Loodsensociëteit doet even ver
moeden dat dit een besloten club is. Maar ie
dereen mag en kan naar binnen: het restau
rant is drempelloos, dus ook geschikt voor
mindervaliden.
De 'Soos' is vier jaar geleden flink ver
bouwd. Reuzenvissen zwemmen boven de
bar en dankzij kamerplanten en kaarsjes is de
grote zaal toch een intieme plek. Een fijne co-
HETMENU
con met wolkenhemel, tingelpianootjes en
lome jazz, waar af en toe berugzakte hotelgas
ten doorheen wandelen. Geregeld klinkt er
ook een bulderlach: dat zijn de loodsen aan de
bar. Dit is echt hun stek en ze vertellen zo ge
dreven, dat je stiekem dichterbij wilt schui
ven, om de sterke verhalen af te luisteren.
Want het blijft een machtig werk, dat con
stante af- en aan varen van de loodsboten op
die zo moeilijk te navigeren Westerschelde.
Stijlvol
Serveerster Esther is gekleed in stijlvol zwart
en voorziet ons vriendelijk en razendsnel van
glazen bier en voorgerechten: uiensoep, van
Zeeuwse uien uiteraard. In een mooie solide
kom drijft een dikke boerenboterham met ge
gratineerde kaas, die eventjes doet wanhopen:
hoe eet je dit netjes? Niet, gewoon aflaten zin
ken en zompig laten worden. Brood en kaas
voegen pit en beet toe aan een beetje pipse ui
ensoep, zonder veel karamellisatie maar wel
met lekker uitgesproken laurier.
Het menuvoorgerecht is een trio van ge-
WAAR
rookte vis: een bitterbal, een mousse van forel
en dikke plakken zalm. Rooksmaak doet me
denken aan kampvuren en zomerse barbecues
en maakt automatisch vrolijk. Alles is prettig
pyromaan qua rookgehalte, vooral de smeuïge
forelmousse. De bitterbal hapt heerlijk weg
maar heeft net een koude kern, het scheelt se-
condenwerk in het hete vet. We proeven wel
de liefde erin. Of we zijn al rozig van het bier:
Charbon van Dochter van de Korenaar uit
Baarle-Hertog, een stoutbier met rook en va
nille. En het geweldige Malheur 10/60 van de
wisseltap: een bier dat normaal gesproken
richting USA verdwijnt. Die bewandelt zeer
knap het evenwichtskoord tussen een vrien
delijke tripel en een bitterfrisse IPA.
Winterkost
Ondanks de narcissen in de tuin zijn we blij
met een laatste portie winterkost: stoofvlees,
met zelfgemaakte dikke aardappelkroketten
en rode kool die precies goed is. Nattig, zoetig,
kruidig en knalpaars. De wildstoof van ree
peper is fijn ouderwets: azijn en zilveruitjes,
REKENING
zaterdag 11 maart 2017
GO
Spektakel op het water en in het
Marloes Matthijssen
Bij de 'Soos' kun je
ontbijten, lunchen
en dineren. Voor
dat laatste rekenen
ze vaste prijzen,
een enkel gerecht
heeft een meer
prijs. Voorgerech
ten zijn 8,50 euro,
soepen 7 euro.
Hoofdgerechten
kosten 22,50 en
een dessert 8 euro.
Ze serveren vlees,
vis en vegetarisch.
Elke maand is er
ook een Soosmenu
van 3 gangen voor
24,50 euro.
Naast de meer dan
30 bieren in de fles
zijn er ook verras
singsbieren van de
wisseltap.
VL
VLISSINGEN
De Wil
De Belgische
Loodsensociëteit
Boulevard de Ruyter 4
1 Chaudfontaine
2,40
1 wisselbier
5,00
1 Zeeuwse uiensoep
7,00
1 Soos menu
24,50
1 wildstoof
22,50
1 Orval
5,25
1 Charbon
7,00
Totaal:
73,65
Eigenaar Dennis Jansens serveert het eten. fotos ruben oreel
Uit eten of iets drinken met een fantastisch uitzicht op de Westerschelde.