16 WEE Het is verre van een clubhuis en je kunt er elk moment van de dag naar binnen: de 'Soos' aan de Boulevard. Niet alleen voor loodsen. Ook voor bierfans, boten- spotters en lekkerbekken die betaalbaar willen dineren. ETEN DE BELGISCHE LOODSENSOCIËTEIT, VLISSINGEN Dit is een geweldige tijd voor bier liefhebbers: speciaalbier staat vol in de schijnwerpers, Zeeuwse bieren pakken mooie prijzen en op menukaarten verschijnt steeds vaker een biersuggestie. Eigenaars Bri- giet Stellaard en Dennis Jansens van hotel-res taurant De Belgische Loodsensociëteit hebben heus prachtige wijnen liggen, zoals een fraaie, betaalbare Rioja. Maar ja: met die naam moet je toch zeker ook een interessante selectie Belgisch bier presenteren. Dat doen ze, meer dan dertig verschillende. De naam Loodsensociëteit doet even ver moeden dat dit een besloten club is. Maar ie dereen mag en kan naar binnen: het restau rant is drempelloos, dus ook geschikt voor mindervaliden. De 'Soos' is vier jaar geleden flink ver bouwd. Reuzenvissen zwemmen boven de bar en dankzij kamerplanten en kaarsjes is de grote zaal toch een intieme plek. Een fijne co- HETMENU con met wolkenhemel, tingelpianootjes en lome jazz, waar af en toe berugzakte hotelgas ten doorheen wandelen. Geregeld klinkt er ook een bulderlach: dat zijn de loodsen aan de bar. Dit is echt hun stek en ze vertellen zo ge dreven, dat je stiekem dichterbij wilt schui ven, om de sterke verhalen af te luisteren. Want het blijft een machtig werk, dat con stante af- en aan varen van de loodsboten op die zo moeilijk te navigeren Westerschelde. Stijlvol Serveerster Esther is gekleed in stijlvol zwart en voorziet ons vriendelijk en razendsnel van glazen bier en voorgerechten: uiensoep, van Zeeuwse uien uiteraard. In een mooie solide kom drijft een dikke boerenboterham met ge gratineerde kaas, die eventjes doet wanhopen: hoe eet je dit netjes? Niet, gewoon aflaten zin ken en zompig laten worden. Brood en kaas voegen pit en beet toe aan een beetje pipse ui ensoep, zonder veel karamellisatie maar wel met lekker uitgesproken laurier. Het menuvoorgerecht is een trio van ge- WAAR rookte vis: een bitterbal, een mousse van forel en dikke plakken zalm. Rooksmaak doet me denken aan kampvuren en zomerse barbecues en maakt automatisch vrolijk. Alles is prettig pyromaan qua rookgehalte, vooral de smeuïge forelmousse. De bitterbal hapt heerlijk weg maar heeft net een koude kern, het scheelt se- condenwerk in het hete vet. We proeven wel de liefde erin. Of we zijn al rozig van het bier: Charbon van Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog, een stoutbier met rook en va nille. En het geweldige Malheur 10/60 van de wisseltap: een bier dat normaal gesproken richting USA verdwijnt. Die bewandelt zeer knap het evenwichtskoord tussen een vrien delijke tripel en een bitterfrisse IPA. Winterkost Ondanks de narcissen in de tuin zijn we blij met een laatste portie winterkost: stoofvlees, met zelfgemaakte dikke aardappelkroketten en rode kool die precies goed is. Nattig, zoetig, kruidig en knalpaars. De wildstoof van ree peper is fijn ouderwets: azijn en zilveruitjes, REKENING zaterdag 11 maart 2017 GO Spektakel op het water en in het Marloes Matthijssen Bij de 'Soos' kun je ontbijten, lunchen en dineren. Voor dat laatste rekenen ze vaste prijzen, een enkel gerecht heeft een meer prijs. Voorgerech ten zijn 8,50 euro, soepen 7 euro. Hoofdgerechten kosten 22,50 en een dessert 8 euro. Ze serveren vlees, vis en vegetarisch. Elke maand is er ook een Soosmenu van 3 gangen voor 24,50 euro. Naast de meer dan 30 bieren in de fles zijn er ook verras singsbieren van de wisseltap. VL VLISSINGEN De Wil De Belgische Loodsensociëteit Boulevard de Ruyter 4 1 Chaudfontaine 2,40 1 wisselbier 5,00 1 Zeeuwse uiensoep 7,00 1 Soos menu 24,50 1 wildstoof 22,50 1 Orval 5,25 1 Charbon 7,00 Totaal: 73,65 Eigenaar Dennis Jansens serveert het eten. fotos ruben oreel Uit eten of iets drinken met een fantastisch uitzicht op de Westerschelde.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52