buJdiyrffjzjfj, nJ E ■fJZÏT. 4 Nierstichting en topkoks brengen alternatieven voor verraderlijk ingrediënt 399,- 399,- m We eten per persoon jaarlijks een kilo zout te veel. Gevaarlijk en onnodig, vinden de Nierstichtingen Nederlandse topchefs. Zij komen tijdens de Restaurant Driedaagse met alternatieven. „Kook eens een koffieboon mee met je rijst." Annemart van Rhee Rotterdam Driesterrenchef Jacob Jan Boerma kookt vaak een ongepeld teentje knoflook mee met zijn rijst. Zijn col lega Jeroen Bruinsma van Bloom kit chen bar gebruikt daarvoor een kof fieboon, ook in zijn risotto. Snel, goedkoop en qua smaak een prima alternatief voor zout, vinden zij. En gezonder. Zout blijkt naast suiker een van de meest verraderlijke ingrediënten in onze voeding, zegt de Nierstichting: één op de twintig Nederlanders heeft daardoor nierschade. Vaak beseffen we niet hoe we dat precies binnen krijgen. Rookworst, nasimix, kant-en-klare pastasaus, soep uit blik en chips blij ken de ergste sluipmoordenaars. Te veel zout verhoogt de bloeddruk. Minder zout eten is niet zo makkelijk want het zit overal in. 3,30 gr Maar de foute zoutlijst van de Nier stichting bevat ook minder voor de hand liggende verdachten, zoals sportdrank, Turkse drinkyoghurt, schenkstroop, cake en koffiemelk. Allemaal producten die ervoor zorgen dat Nederlanders per per soon jaarlijks een kilo zout te veel binnenkrijgen. Gevaarlijk en onno dig, vinden de Nierstichting en een aantal topchefs. Zij komen daarom opnieuw in actie met het uitbrengen van een receptenboekje en een Res taurant Driedaagse om die zoutberg te reduceren. Eerdere campagnes le verden - nog - niet het gewenste re sultaat op. Verandering Maar gedragsverandering is een kwestie van de lange adem, aldus Gerjan Navis, professor gespeciali seerd op het gebied van urologie en nefrologie (nieraandoeningen). Zij zegt: „Finland spande lange tijd de kroon in Europa met een zoutin- name van 13 gram per persoon per dag, terwijl 6 gram de norm is. Na ruim drie decennia is dat doel einde lijk bereikt. We moeten er hier dus ook op blijven hameren dat te veel zout kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. En mensen dui delijk maken dat het slechts zes we ken duurt voordat hun smaak zich aanpast en ze anders en beter proe ven. Dan al gaan ze het zout in hun voeding minder missen. We hoeven niet zoutloos te eten, maar wel zout- bewust." Volgens de Nierstichting krijgen we het overgrote deel van ons zout, 85 procent, binnen via voorbewerkte voedingsmiddelen: kant-en-klaar, pakjes en zakjes. „Dressings, sambal, ketjap en andere smaakversterkers bevatten eveneens behoorlijke hoe veelheden. We raden daarom ieder een aan zoveel mogelijk vers te ko ken. Lukt dat niet, check dan de eti- Teveel zout kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. ketten. Want de ene nasimix bevat drie keer zoveel zout dan de andere en datzelfde geldt ook voor pizza's, pastasauzen en soep in blik", zegt Annemiek Dorgelo van de Nier stichting. Ook thuis de eigen zoutstrooier va ker laten staan, heeft effect, zegt zij. Topchefs komen daarom met alter natieven waardoor hobbykoks achter het fornuis toch een smakelijke maal tijd kunnen produceren. Zo goochelt Jeroen Bruinsma van Bloom kitchen bar niet alleen met koffiebonen in zijn risotto's, hij pakt ook vaak een ui als extra smaakmaker. „Rooster of pof ui of knoflook, pureer en voeg dat aan bouillon of sauzen toe. Wil je wat zilter: kook rauwe bleekselderij mee. Het resultaat kun je ook mengen in jus voor over de aardappelen, vlees of vis. Je krijgt een echte smaakexplo- sie." Alternatief Zijn collega Krijn Kip, sous-chef van Nick Vollebregts Jazz Café, gaat voor de gedroogde paddenstoelen voor een hartig Japans 'umami-effect'. „Pak shiitakes of oesterzwammen en laat ze een tijdje wellen. Met het vocht heb je een prachtige basis voor soepen of sauzen of maak er een bos- paddenstoelenragout van. Ook is ge roosterde of verse dragon - net als andere kruiden - een makkelijk alter natief voor zout." Nicky Quarz van restaurant Quarz in Muiderberg zoekt het vooral in de toepassing van speciale pepers die volgens hem mooie tonen aan ge rechten kunnen toevoegen. „Sze- chuan en Jamaicaanse peper bijvoor beeld zijn ongelofelijk aromatisch en je kunt ze in elke toko voor weinig geld aanschaffen. Stoofpotten met rund- of varkensvlees kun je oppep pen met steranijs, kruidnagel of ka neel. En smaken haal je eveneens op met het gebruik van limoen- citroen- of grapefruitsap. Rasp eens een beetje van de schil van een limoen over de rijst, ongelofelijk lekker. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om met minder zout te koken, iedere thuiskok kan het." 10 dagen Pittoresk Vrsar Istrië 10 dagen Rome en Florence r 10 dagen De mooiste eilanden van Istrië en Kroatië 10 dagen Toscane: Florence. Pisa en Elba 10 dagen Krakow en omgeving iiiiiwiH'.» Bij Bolderman aanbetalen niet verplicht! r maandag 6 maart 2017 Zout: geniepiger dan suiker procent van het zout dat we binnenkrijgen, komt van voorbe werkte voedingsmiddelen: kant en-klaar pakjes en zakjes. Gerookte zalm Rookworst Hamburger Frikandel Zoete ketjap Kroket Rookvlees Pizza met vlees (diepvr) Goudse oude kaas Vruchtenvlaai Tomatenketchup Visstick Goudse jong belegen Smeerleverworst Kaas 'minder zout' Kipfilet Huttenkase Mayonaise Zoute dropjes Rosbief AD 060317 TU, bron: Hartstichting per ons 1/3 worst per stuk per stuk lepel per stuk per boterham per punt (1/8 deel) per boterham per punt lepel per stuk per boterham per boterham per boterham per stuk per boterham lepel 10 stuks per boterham Nederlanders eten gemiddeld 9,5 gram zout per dag We hebben slechts 1-3 gram per dag nodig Aanbevolen: maximaal 6 gram per dag —Gerjan Navis, specialist nefrologie Vertrekdata: 17, 24 april 1, 8,15 29 mei 5,12,19,26 juni 3,10 juli Vertrekdata: 10 april/5, 31 juli Vertrekdata 19 juni Vertrekdata: 17 april 1,15,29 mei 12,26 juni 10, 24 juli 7 aug etc. Vertrekdata ^^~titukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 4