0 0 0 Likeur van handgeplukte kruiden uit de duinen bij Cadzand MARGOT 17 Dit weekend zijn er weer werkzaamheden aan het spoor tussen Zeeland en de Rand stad. Trouwens niet alleen dit weekend kost reizen met de trein vanuit Zeeland veel tijd. Het is toch wel gek als je bedenkt dat toen mijn zus in de jaren 70 in Amsterdam ging studeren, ze 2 uur en 21 minuten onderweg was vanaf Goes. En nu, bijna 40 jaar later, doet ze er 2 uur en veer tig minuten over. Terwijl je dan al bijna in Parijs of London zou kunnen zitten, met al die snelle treinen. Of in elk geval al een aardig eind op weg zou zijn geweest. Je zou toch bijna gaan denken dat Zeeland ach tergebleven gebied is, als het om treinen gaat. Er blijft wel genoeg tijd over om te lezen en wat naar buiten te kijken, dat dan weer wel. Toch zie je er zo bijna tegenop om met de trein de Randstad in te gaan. Toen mijn zus er laatst een weekend was en op zondag weer naar huis vertrok, nam ze wat te eten mee voor onderweg. Goed bedacht, want ze had vertraging. Mocht u op pad gaan dit week end, neem dan ook iets lekkers mee voor onder weg. Zoals deze maaltijdsalade. Dat maakt de lange reis comfortabeler en smakelijker. Haal gemengde salade, lente-uitjes en een avo cado bij de groenteboer. Bak wat Zeeuwse spekjes uit en laat ze even afkoelen. Meng de salade, schil de avocado, snij deze in plakken en verdeel over de salade. Strooi er de spekjes en gesnipperde lente-uitjes over. Meng wat mosterd, olijfolie en balsamicoazijn en besprenkel daarmee het ge heel. Verpak de salade in een doosje dat goed dicht kan en zorg voor bestek. Goede reis. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Je zou toch bijna gaan denken dat Zeeland achtergebleven gebied is, als het om treinen gaat carpaccio op. „Mooi gesneden, intense vlees smaak, de beste die ik in tijden heb ge proefd." Ook de truffelmayo is uitstekend, want niet te intens. Kortom balans. Mijn gei tenkaas bestaat uit twee delen: een bol kaas die is geglaceerd met appelstroop en daar naast een blikje Rinse met daarin een stille ven van kaasschuim, kletskop, postelein- blaadjes, macadamia en appel. Om bij de bal te beginnen: lekker, maar timide. De stroop domineert de wat vlakke kaas. En na een le pel uit het olijke blikje vragen we ons af: waar is de geit gebleven? Daar mag best wat meer smaak aan worden gegeven, temeer omdat dressing ontbreekt. Weinig. Het bord is een plaatje. De cuisson van de tarbotine (een kleine tarbot, maar wat een lekkere vis) is perfect, de puree is dankzij de saffraan en een botertje weelderig, de op dit bord iets dominante tomatenchutney danst over je papillen. Het was een topbord als de bouillabaissesaus meer pep had gehad. En gerookte gamba's, het klinkt indrukwek kend, maar ze zijn helaas te ver gegaard. Het 'proeverijtje' van kleine desserts begint fris, met een niet te zuur citroen-limoen ijs balletje, een panna cotta en schuim van duindoorn (ook zuur, maar niet té), gevolgd door een prima moelleux en een fijne crème brülée van tonkabonen. Helemaal goed. Rustig, professioneel en attent. Gastvrouw schap is José Bal op het lijf geschreven. Als gast voel je je hier een monarch. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit CADZAND Syrco Bakker is vooral bekend als chef van Pure C in Cadzand. Dat hij ook een heerlijke likeur onder de noemer Hierbas de Las Dunas heeft ont wikkeld, weet nog bijna nie mand. Maar daar komt binnen kort verandering in. „Mijn inspiratie komt van Ibiza", vertelt Bakker. „Daar wordt bij de rekening een chupito geserveerd. Een drankje dat goed is voor de spijsvertering en vaak volgens familierecept wordt ge maakt. „Zo kwam ik op het idee om een likeur te maken van kruiden uit de voorduinen van de Noordzee, hier bij Cadzand." Maar liefst achttien verschil lende, handgeplukte kruiden zitten er in het drankje, zoals zeevenkel, duindoornbes en wilde rucola. De smaak is zilt- zoet. „Stap voor stap zijn we be gonnen met het samenstellen van deze likeur. Alles op een ver antwoorde manier", zegt Bakker. „In Waterdunen krijgen we straks een plantage. Daar is ook sprake van eb en vloed en zilte lucht; dezelfde condities als in de voorduinen. Niek Sinke van Bio sfeer heeft veel ervaring met kruiden en is bij het samenstel len van deze likeur betrokken geweest." Hij heeft een bijzon der formaat, deze fles die verpakt is in papier met informatie over de inhoud en de gebruikte krui den. Was het eerst nog een ex clusieve likeur, nu is hij op steeds meer plaatsen verkrijg baar. Dit jaar worden er maar liefst 20.000 flessen gebotteld. Bakker gebruikt de likeur graag in zijn gerechten. Maar hij ser veert het drankje ook puur, in een cocktail of als granité bij een oester. i BEOORDELING zaterdag 4 maart 2017 GO Iets te zaniken over het hoofdgerecht? Dessert dan? Bediening in orde? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Syrco Bakker heeft een likeur ontwikkeld met 18 lokale krui den: Hierbas de Las Dunas. fotocamileschelstraete r v Platte Zeeuwse oesters Albacore Tonijn. Karei V

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53