II De bootrams goengen d'r wel in De Bosrand in Brugge bakt de beste frieten van België 11 Zuiderburen Cindy Sanctorum runt al 25 jaar frituur De Bosrand. Nu zijn haar frieten door 'Friet trom desiré uitgeroepen tot beste van België. Streektaal gaat de lekkernij steeds vaker in een bakje. Dat onze zuiderburen altijd in dierlijk vet frituren is ook niet waar. De geur gaat namelijk in je kleren zitten. Cindy: „Iedereen komt tegenwoordig in de frituur, zowel de meneer in het kostuum als in het werkpak. Daarom ge bruik ik honderd procent plant aardig vet." Er is al lang discussie over: waar komen de frieten vandaan? De Fransen menen dat 't hun erfgoed is, de 'French fries'. Oftewel de dunne frietjes die Amerikaanse hambur gerketens serveren. Want het En gelse 'French' betekent 'Frans'. Toch? Logische verklaring. Hoe- wel... Er is een verhaal wat de Franse frietclaim direct op losse schroe ven zet, omdat het korte metten maakt met de hoofdletter 'F' van 'French'. Dat zit zo. Toen Ameri kaanse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog de zuidrand van Brussel bereikten, zagen ze vrou- De klanten zijn fier. Het is hun frituur! Dat had ik zo niet verwacht wen aardappels schillen om frie ten van te maken. En die frituur- variant bleek buitengewoon sma kelijk! Het werkwoord 'schillen' wordt in archaïsch Engels vertaald als 'to french'. Dat heeft dus niks met 'Frans' te maken. De Engelse term 'french fries' (zonder hoofd letter 'F') is een verbastering van 'frenched fries': geschilde patatten om frieten van te bakken. Hoe dan ook, frieten zijn anno nu Belgisch erfgoed. Zelfs de Fran sen weten dat. Ook al beweren ze misschien anders. Onze zuiderbu ren hebben het gelijk aan hun kant. Met een eigen bereidings wijze. Een eigen idioom. Het friet kot als cultobject en als meervoud met één 't' gespeld en uitgespro ken: frietkot, frietkóten. Heel on Nederlands. Alleen daarom al moet je voor een goede zak 'patat' (zo nooit bestellen: in Vlaanderen eet je 'frieten') de grens over. En dan de mayonaise die ze erbij ser veren. Lekker lobbig en zurig, zo als het hoort. Hoe anders dan die gesuikerde Nederlandse semisaus. Cindy Sanctorum wil na enig aandringen wel toegeven dat de Hollandse mayo op 't randje van onbeschaafd is. En ze heeft recht van spreken, want de frieten die zij in frituur De Bosrand in Brugge bakt zijn uitgeroepen tot de beste van België. Driesterrenkok Gert de Mangeleer zei 't jaren geleden al. En nu is er ook de keurwebsite 'Friet from desire' die Cindy's frie ten met de meeste punten waar deert. „Vroeger maakten we de frietjes helemaal zelf', zegt ze. „Maar daar is 't te druk voor ge worden. En de kosten zijn te hoog. Je moet tegenwoordig een speciale riolering hebben voor het zetmeel. Deze frietjes komen uit Brugge en zijn verser dan wanneer we zelf zouden snijden. Da's toch anders dan in Nederland hè, waar veel voorgebakken friet gebruikt wordt. Voorbakken doen wij zelf." Ga op een willekeurige dag naar frituur De Bosrand en je ziet een lange rij voor de toog. De bestel lingen worden snel en on-Belgisch efficiënt afgehandeld. „De erken ning is natuurlijk mooi voor het personeel", zegt Cindy. „Maar de klanten zijn ook fier. 't Is hun fri tuur! Dat had ik zo niet verwacht." Tot slot nog twee vooroordelen ontzenuwd. Goede friet zit niet al tijd in een zak. Sinds de Belgen de stoofvleessaus ontdekt hebben, Vandaoge begint 't voorjaor. Alli, da staot toch op de ka- lènder. En aje naor buten kiekt, dan zou je 't sommigte dao- gen glóöven ook óór. Toen 't 'n dag of tiene geleejen nog gesnêêuwd ao, dochten me nog: Deze winter kan nog 'n fenienig stèèrtje kriegen. Al les wit en nog een schérp windje ook ee, uut 't óósten. Mao da's noe gelukkig verbie. In die kouwe daogen kreeg 'k vier ouwe foto's toegespeeld, 'n Vrouwe in 't durp gaf ze me. Ze wist dat 'k ouwe foto's spaorende en ze wist d'r gêên raod mee. 'Kiek 's', zei ze, 'die binnen vó joe.' Hoe of wat? Ze kon t 'r niks van vertellen.'t Waoren schoolfoto's, mao ze waoren nie van bie ons op 't durp. Da zag 'k bots. Fo to's uut de jaoren dèrtig. Da was goed te zien an de kléren. Nog glad gêên kindermode ee. Alles zó: juust, jaoren dèrtig. Êên van die foto's die trikkert m'n toch wel 'n bitje. Da mag je best weten, die staot op m'n computer. Op m'n schèrm as de computer angaot. Waorom, za je noe vraogen. Waorom? Wel, daor aon wat mee toen die vo d' êêste kêêr zag. 'n Klas staot op strand, in 't wa- oter. De meisjes tot an udder inke- louwen en de joengers die staon wat dieper. Tot boven udder knieën. Die èn allemao udder korte broek an. Mao die moeten ze mee udder an- den toch nog wat om' óóge trekken. En da lukt. En allemao kieken ze op- geruumd nao de fotograof. Be'alven dat êêne vintje in 't midden vooran. Die kiekt mao zuurtjes. Die lacht wel, mao die is toch nie blieje. Wao rom za je vraogen, waorom dan? Dat weet ik natuurlijk aok nie, maor de rand van z'n korte broek angt al 'n bitje in 't waoter. En je weet nog we van vroeger: da geef noe nie 'n lekker gevoel. En achter 'm staot 'r 'n gróte joengen van een jaor of tiene ook. Die ouw mee twêê anden 'n gróte balie in de lucht. Ik dienke dat ze net 'n bitje gevoetbald èèn. Dat deejen de joengers altied ee, op schoolreis? En de meiden die deejen andere spilletjes op 't 'arde strand. Wao die foto gemaokt is? An de Belgse kust, dienk 'k. Dao goengen wudder ook wel 's nao toe. Nao Blankenbèrge of Öóstènde. Da zien 'k an de piere die net nog een stikje te zien is. 'k Èn dao nog 'n ouw boekje van tuuslig- gen, raofelig, mao 'k doen 't nie weg. Gekocht toen 'k daor ook 'n kêêr op schoolreize was. Wudder mosten toen zelf bróód meenemen van uus. En misschiens ook nog we drienken. Dat weete kik nie mêê percies. Mao bróód wel. Me vertrokken van de Mart mee 'n bus van Van Fraasen uut Vlissiengen en me waoren nog nie de bebouwde kom uut, of Wim Verplanke, die aod al al z'n bootram men op. Jao, zó gieng da. Joenge gas ten onder mekaore ee.Ouwe foto's man, da's altied schóóne. 'Dat is smullen', zeggen ze in Olland. dinsdag 21 februari 2017 Cindy Sanctorum: „Het is hier altijd druk. Zeven dagen per week." fotocamilescelstraete In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: De beste friet van België. GO De klanten zijn ook heel fier Peter van den Assem - Cindy Sanctorum, frituur De Bosrand In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen in het Zeeuws-Vlaams. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 39