Bassins vrijgelaten zeehonden in een mum van tijd weer bezet 19 Kok zonder reuk is weer aan het werk met hulp van een proef lustige cafébaas Een neus is voor een kok als een oor voor een muzikant. Dus toen Hans Osseweijer zijn reuk verloor, zei hij de keuken vaarwel. I en virus. Een doodge wone bacteriële virus infectie. Maar toen Hans Osseweijer uit I Ouwerkerk vijfjaar ge leden was uitgegriept en -gesnot terd, kon hij nog steeds niet rui ken. „Dat komt wel weer", zei de huisarts. Maar het kwam niet. Ook de KNO-arts kon niets vinden. „Ik ben geopereerd en alles was goed, zeiden ze, maar mijn reukvermo gen was grotendeels weg. En nie mand wist hoe ze dat moesten te rughalen." Hij was tien jaar sous-chef ge weest van Hostellerie Schudde- beurs, werkte bij De Beuze en de Vierbannen, maar stond op dat moment in de keuken van De Proeverij in Zierikzee. Hij keerde er terug in de keuken, maar dat ging niet goed. „We bakten zelf appeltaart en hadden een oude oven, die soms plotseling op 300 graden sprong. Ruik je niks, vroe gen ze dan vanuit de zaak. De taart was zwartgeblakerd. Later was er brand bij de buren. Ik had het niet geroken. In de keuken is een neus even belangrijk als ogen. „Ik moest in de koeling kunnen ruiken of alles nog wel goed was. En ik was bang dat ik te veel zout zou gaan gebruiken. Koken was mijn lust en mijn le ven, maar het kon niet meer." Osseweijer stopte als kok en be landde, na een jaar ziektewet, op de broodafdeling van de Spar in Zoutelande. In restaurants kwam hij nauwelijks meer. „Ik had geen plezier meer in eten. Ik kwam al leen nog in café De Barbier, waar mijn schoonzus Cora vroeger eige naresse van was en nog steeds in de keuken stond." Zij wilde daar mee stoppen. De nieuwe eigenaar van het café, Er zaten best goede koks tussen, maar ik wilde eigenlijk Hans. Martijn Boonman, plaatste een ad vertentie voor een nieuwe kok. „Daar kreeg ik vier reacties op. Best veel voor Zeeuwse begrippen. Er zaten goede tussen, maar ik kende Hans. En ik wilde eigenlijk Hans." Die wilde dat natuurlijk ook. Niets liever. Dus ze probeer den het. „Het is geen groot café, dus als Hans in de keuken staat en er moet iets worden geproefd, dan doe ik dat gewoon. En als de appel taart aanbakt, dan ruik ik dat ge lijk. Maar er bakte niets aan en het eten smaakte heerlijk." En dus overhandigt Cora haar koksbuis binnenkort aan haar zwager. Samen met Martijn stelde Hans de menukaart voor het nieuwe seizoen op. Daaraan is te zien dat De Barbier een topkok in huis heeft gehaald. Op de kaart staat veel meer vis dan vroeger. Gepocheerde schol met roombrie en witte wijnsaus. Maar ook hippe tosti's en de bitterballen zijn ge woon gebleven. Martijn blij, gas ten blij en Hans, die is het geluk kigst van allemaal. „Het is even wennen weer, zoeken waar alles ligt. Maar het is heel vertrouwd." Zes zeehonden hobbelden zater dag hun vrijheid tegemoet op het strand aan de Brouwersdam. Maar ze lagen amper in het water of hun bassins bij zeehondenopvang A Seal waren alweer bezet. Het is knetterdruk, aldus Al- bert Dijkstra, die de strandingen coördineert bij EHBZ. „We heb ben er vandaag alweer twee opge haald. Eén bij Haamstede, één bij Domburg. En gisteravond nog eentje bij Bloemendaal. De op vang zit vol." En niet alleen in Stellendam, vertelt Dijkstra. „We doen soms een beroep op Pieterburen, maar die zitten met hetzelfde probleem. Alle zeehondenopvangcentra zit ten vol. In Nederland, in België, tot in Frankrijk toe." Worminfectie De zeehonden hebben een rotjaar. „Ten eerste omdat de longworm- infectie heel hardnekkig is. Ze zijn er echt behoorlijk ziek van. Ten tweede vanwege de zware storm van een paar weken geleden, vlak voor de geboortegolf van de grijze pups. We kunnen ze er allemaal bo venop helpen, maar helaas vinden we ze niet allemaal. Daarom zijn we blij met elk beestje dat we kun nen helpen." Gewone zeehonden worden op zandplaten geboren, grijze zeehonden hoog in de dui nen. De pups die daar achterblij ven, zijn dus nog nooit in zee ge weest. Dat was te merken zaterdag. Van de zes waren er vijf gewoon en één grijs. En juist die weigerde het water in te gaan. Drie mannen met houten schotten moesten eraan te pas komen om de zee hond op andere gedachten te brengen. Zijn adoptant, de 6-jarige Gallus Jucker, moest er wel om la chen. „Flushy is mijn mooiste ver jaardagscadeau ooit." maandag 20 februari 2017 3D 'De appeltaart bakt niet meer aan' Wendy Wagenmakers Ouwerkerk - Martijn Boonman, eetcafé De Barbier Veel bekijks voor de vrijgelaten zeehonden, foto marieke mandemaker Wendy Wagenmakers Ouddorp „Het is geweldig om na vier jaar weer in de keuken te staan, heel vertrouwd", aldus Hans Osseweijer. foto marieke mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 44