Krakend verse chips 44 7 GIPHARTS KOOKEILAND 5. Citrus Van aal tot zult at lijkt een wezen loze combinatie, maar Vietnam is een Franse kolonie geweest, met als gevolg dat de baguette vast onderdeel is van de Vietnamese keuken. Er is zelfs een lekker Vietnamees broodje genaamd Bahn Mi met paté, Franse augurk, Vietnamese varkensworst, daikon en een geweldige dressing. Enfin, ik zat dus aan de keukentafel. Mijn vrienden deden zich tegoed aan mijn soep met stokbrood. Willem nam een hap, en Leo. Elenny en ook Robert gingen los. Ik hoorde hun slurp- en kraak- geluiden en voeldeerger nis. Nu lag dit niet aan de jongens, want ik weet in middels dat het bij mij niet persoonsgebonden is: ik haat gekraak van voedsel in het algemeen. Walging Ik haat bioscoopzalen net na de pauze als iedereen zout jes zit weg te knagen. Ik haat de ambtenaar die in de trein een appel verorbert met een wie-maakt-mij-watgezicht. Het verschijnsel heet mis- ofonie, een neurologische aandoening waarbij gelui den van anderen heftige ge voelens van woede, walging of haat opwekken. Deze vorm van geluidsin tolerantie wordt soms ook selective sound sensitivity syn drome genoemd. Weten schappers van het Acade misch Medisch Centrum in Amsterdam houden zich bezig met het ontstaan van misofonie, meestal tussen het 8ste en 12de levensjaar. De oorzaak kan liggen bij geluiden aan de eettafel. Nu herinner ik me dat ik me gruwelijk ergerde als mijn vader aan de ontbijtta fel zijn bordje Brinta zat te slurpen. Hoe kan zoiets on schuldigs als eten zoveel af keer oproepen? Misschien moet ik in therapie. Als ik op mijn eigen sofa ga liggen, dan denk ik dat mijn weer- Daar zaten we, met een zakje chips, zwijgend proberend niet te luisteren naar het gebekvecht zin tegen gekraak wellicht te maken heeft met de schei ding van mijn ouders. Mijn ouders, die nooit op vakan tie gingen, besloten dat het goed was voor mij en mijn zus als we er eens uit zou den gaan. Het werd de Efte- ling. Midden in de Efteling kre gen mijn ouders ruzie. Mijn AAN DE SLAG zus en ik zaten een stukje verderop op een bankje, zo dat we hen niet hoefden te horen. Uiteraard hoorden we alles. Daar zaten we, alle bei met een zakje chips in de handen, zwijgend probe rend niet te luisteren naar het gebekvecht een stuk verderop. Je kraakt, zei mijn zus te gen mij. Daar kan ik niet te gen. Jij kraakt ook, zei ik te gen mijn zus. Omdat we el- kaars misnoegen niet wil den opwekken namen we beiden een chipje in onze mond, om vervolgens krampachtig niet te kraken. In plaats daarvan lieten we het chipje langzaam vochtig worden, om het met zo min mogelijk geluid door te slikken. Dat is een heel erg geluid: kauwen op zompige, natte chips. Toen het geruzie van mijn ouders zelfs dit geluid be gon te overstemmen, zijn mijn zus en ik toch weer gaan kraken. Kraken om de wereld om ons heen te ver geten. Sindsdien associeer ik gekraak van anderen met ruziënde mensen, scheidin gen, oorlogssituaties, het leed van kinderen. We gaan tellen: 1,2,3,4... Visualiseren en bestuderen Neerzetten, inrichten, klaar 6. Etnisch vrijdag 3 februari 2017 678, Vitra We zaten in onze keuken. Voor vrienden had ik een Vietnamese soep gemaakt, die ik serveerde met Frans stokbrood. Ingrediënten Aardappels Zout en peper Frituurolie of ossenwit Eventueel andere krui den Mijn vader bakte regelma tig zijn eigen chips. Schil ongekookte aardap pels en snij er met een kartelmes zeer dunne plakjes van (dit kan ook met een kaasschaaf of een mandoline). Bewaar die plakjes in een grote pan gezouten water. Na een tijdje kunnen de aardappelschijfjes worden drooggedept met een keukendoek. Frituur de chips in niet al te grote hoeveelheden goudbruin in frituurolie of ossenwit. Bestrooi de chips met zout en peper. Andere kruiden kunnen ook, bijvoorbeeld een mengsel van paprikapoe der en een beetje zout. Probeer in mijn bijzijn niet te veel te kraken. Sorteer alle schroefjes per soort en tel ze goed na. Pak het ge reedschap dat je nodig hebt en leg dat ook klaar. Het is net als met koken: eerst marineer je het vlees en snijd je alle groenten. Daarna gaat het fornuis pas aan. Visualiseer hoe alles in elkaar gaat passen. Spreek je ruimtelijk inzicht aan. Blader een paar keer door de hand leiding en probeer te snappen hoe je tot het gemonteerde meubel stuk gaat komen. Pak sommige onderdelen eens vast en bekijk ze goed. Vergelijk ook de verschillende soorten schroeven. Ik kan er niet genoeg op hameren: de belangrijkste succes factor is de voorbereiding. Zorg voor een opge ruimde en geordende start. Dan kun je van elk pakket een meubelstuk maken! En als beloning volgt dan het leukste werk. Neerzetten, inrichten en genieten van de voldoening die dit geeft. 389,95, Fatboy

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 50