wr SoLmanTours €189.- at» Qüï EN 19 Nooit meer varkenswang en hertenvlees van Middelburgse slager MaLGRaT De MaR Na dertig jaar stopte de Middelburgse slager David Brouwer. Bij hem kon je terecht voor biefstuk en speklappen, maar ook voor varkenskop. 10 DAGEN VP David Brouwer moet niet lang nadenken als hem gevraagd wordt wat het meest onderschatte vlees is: „Varkenswangen. Dat is zo lek ker." Tot zaterdag verkocht hij nog regelmatig wangetjes. Vanaf van daag niet meer want hij is dit weekeinde gestopt als slager. Hij is bijna 62 jaar en vindt dat het ge noeg is geweest. „Nu kan ik, als het morgen lekker weer is, gewoon een stukje wandelen of fietsen. Moet ik niet meer wachten tot zondag." Hij volgde dertig jaar geleden zijn vader op die ook al dertig jaar slager aan de Dam in Middelburg was. Bij David Brouwer kon je altijd terecht voor een goed stuk vlees. Niet alleen voor de klassieke vleessoorten als biefstuk, tartaar, speklappen en rol lade. Maar ook voor vlees dat in de supermarkt niet is te krijgen zoals varkenskop en -poten. Hij vertelt glimlachend dat ook Roemenen en Bulgaren naar hem kwamen om dat soort vlees te koppen. „Net als var kensoren en -neus. Zij waarderen dat vlees nog en maken er de heer lijkste gerechten van." Bavette, dat is volgens hem rund vlees dat ook nog maar door weinig mensen op waarde wordt geschat. Bavette is afkomstig uit de zoge- naamde 'vang', vlees aan de onder kant van de koe. Het heeft een wat grovere structuur maar smaakt goed, zo vertelt hij. En varkenswan gen, nog niet eens zo lang geleden was dat een gekend hoofdgerecht. Ze zijn volgens hem smaakvol en boterzacht en ideaal om te gebrui ken in een stooppot. Hertenvlees verkocht hij ook veel. Jagers die actief zijn in de bijvoor beeld De Manteling van Walcheren verkochten de achterkant van een hert aan de restaurants en met de voorkant kwamen ze naar Brouwer. „Ik maakte veel hertenstoofvlees. Dan kookte ik de nek tot het vlees Nu kan ik als het lekker weer is gewoon gaan fietsen of wandelen eraf viel. Dat ging dan in een stoof pot of in de kroketten." De laatste dagen had Brouwer het ontzettend druk. Veel vaste klanten kwamen extra inslaan omdat ze zijn vlees gaan missen. Zoals Corine Peeters uit Goes. „Ik heb extra ruimte in de vriezer gemaakt voor zijn stoofpotten." Monique de Ha mer (Middelburg): „Ik ga hem mis sen. Hij heeft zulk lekker vlees", ver telt ze zaterdag als ze met een volle tas de winkel verlaat. „Ik heb dan ook wat extra ingeslagen." Ze zegt dat vooral haar man hem echt gaat missen. „Want hij is bij ons de vleeseter. Hij vertelt altijd dat hij proeft of het vlees van Brouwer is of van een andere slager." Ze kwam als jong meisje al bij Brouwer senior om vlees te kopen. „Had ik een boekje bij me met de bestelling. Want ik kon dat natuurlijk niet alle maal onthouden." Ze vertelt ook dat buurtbewoners bij Brouwer vaak een kopje thee of koffie kwamen drinken. „Dat stond voor hen klaar." Brouwer had zijn vaste adressen waar hij zijn vlees haalde, zoals een varkensfokker op Tholen. „Daar kwam ik al jaren. Hij zorgde goed voor zijn dieren en dat merk je aan het vlees." Hij geeft aan dat hij die varkensfokker meer betaalde dat de markprijs. „Maar hij leverde dan ook kwaliteit." Hij laat zich vervol gens enigszins laatdunkend uit over het vlees dat wordt geleverd door de supermarkten. „Wordt zo goed koop mogelijk ingekocht en zo duur mogelijk verkocht." Boek snel en profiteer van vroegboekkorting tot wel 27% Beste prijs, goede reis! Ga naar solmar.nl voor nog meer vakanties naar de zon! SPANJE Hotel Luna Park*** 31 maart 2017 0495-588740 www.solmar.nl maandag 23 januari 2017 WA Klanten gaan Brouwer missen Emile Calon Middelburg David Brouwer: „Bavette, dat is rundvlees dat nog maar weinig mensen op waarde weten te schatten." foto ruben oreel - David Brouwer Zin in Zon? Gelegen op ca. 450m van het strand en 275m van de boulevard. Incl. Royal Class bus Al onze prijzen zijn p.p. gebaseerd op een 2pk, evt vroegboekkorting reeds verwerkt, kind(eren) gratis geldt bij bijplaatsing extra bedden op een 2pk, betalen alleen het vervoer. Adm kst 15,-. Voor voorwaarden www.solmar.nl Typefouten voorbehouden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 19