biedt tegen namaak. De enige andere produc ten met een BOB in Nederland zijn de asperge en vier soorten kaas. Hoe word je als aardappel een echte Opper- doezer Ronde? Op de eerste plaats moet je op de juiste plek geboren zijn. Wie buiten een straal van 1 kilometer rondom het dorp groeit, heeft pech en is gewoon een aardappel. De wat hoger gelegen grond is rijk aan zavel (zand met deeltjes lutum - niet te veel want dan wordt het klei). Dat zorgt er voor dat de bodem vruchtbaar, goed te bewerken, vocht- houdend en doorwortelbaar is. Ongeveer 40 procent van onze smaak wordt bepaald door omgevingsfactoren als zon, water, temperatuur en de bodem. Het zit 'm dus in de mineralen in de grond van Opper does, en in onze stamboom. Wantje moet ook als juiste pootpieper de grond in gaan. Al 145 jaar kweken ze in Opperdoes min of meer dezelfde plant. Onze vorm is vrij ty pisch: we zijn een beetje rond en hebben diepe ogen. Dat zijn de kuiltjes die je ziet. En dan onze schil: zo dun en elegant! In maart gaan we in de grond, het liefst als het 16 tot 17 graden is en niet te nat. Eerst gaan we onder plastic om ons te beschermen tegen nachtvorst. Na ijsheiligen, half mei, kan dat er af, en met een beetje mooi voorjaar kun je ons een paar weken later al rooien. Tussendoor moeten we wel bespoten worden tegen de schimmelziekte fytoftora. Wij zijn extra kwetsbaar omdat we op een relatief klein oppervlak, en dicht bij elkaar groeien. Daardoor is de kans op besmetting groter. Dat is ook de reden dat een biologische Op- perdoezer (nog) niet bestaat. Voor eind augustus zijn alle Opperdoezers uit de grond. Dat gebeurt nog grotendeels met de hand. De aarde wordt machinaal een beetje omgewoeld, maar vanwege ons tere schilletje worden we met de hand uit de aarde gehaald. De rooiers zitten op hun knieën op de grond en leggen ons in kisten. Heel voor zichtig, want als je hard over onze schil wrijft, laat hij al los. En dan komt het moment waarom het alle maal draait. We gaan de pan in. Het beste is om ons helemaal onder water te koken. In Opperdoes eten ze ons al generaties lang op dezelfde manier: even dopen in de gesmolten roomboter. Zo lekker kan eenvoud zijn. begin van de 20 ste eeuw. Onze zuiderburen hadden al eerder bedacht dat het lekker was om ons in staafjes te snijden en twee keer te frituren in plaats van één keer. Zo werden we veel krokan ter. In de jaren 20 en 30 staken we in die vorm de grens over naar Nederland. Onze Rotter damse bakker, meneer Ladage, bakt al vanaf zijn 11de patat. Eerst in de marktkraam van zijn vader, sinds 1967 voor zichzelf. Zijn omzet op de eerste dag was 16 gulden en 80 cent. Nu ver koopt hij 13.335 zakken patat per dag. 5 Beschermde elegantie Ik ben het culinair- ste aardappeltje van Nederland, de crème de la crème, the top of the pie pers. Dat zeg ik niet om arrogant te doen, maar als enige knol heb ben wij, de aardappelen uit het Noord-Hollandse dorpje Opper does, wel een Beschermde Oor sprongsbenaming. Zo'n BOB is een Europese verordening die streekproducten bescherming magazine 35 Kleurrijk Aardappels zijn er in alLerlei kleuren en vormen: van geeL tot paars en van glad en rond tot knobbelig en langwerpig. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 95