'Wie buiten Opperdoes groeit, heeft pech en is gewoon een aardappel' IPapa in space Lange tijd groeiden mijn mede- oeraardappels en ik alleen maar in het wild op de hoogvlakten van de Andes. Tot ongeveer 3800 jaar geleden. Toen werden we door de Inca's aan de oevers van het Titicacameer in Peru als akkerbouwgewas gecultiveerd. Ook nu nog verbouwt de plaatselijke bevolking ons vol gens de eeuwenoude methodes. Daar worden we papa genoemd. In de Andes groeien we tot op 4200 meter hoogte. Wij Andes-aardappels hebben een bonte kleurenpracht: van knalgeel tot fuchsia- roze en dieppaars. Ook in vorm zijn we zeer verschillend, van glad en langwerpig tot knob belige knollen die eruitzien als reuzenbramen. We bestaan er in duizenden verschillende soorten. Misschien wel de meest bijzondere wijze waarop we verwerkt worden is als chuno, ook wel bekend als tunta. Na de oogst worden we een paar nachten in de vrieskou gelegd, en overdag liggen we in de felle zon. Zo worden we gevriesdroogd tot helderwitte knolletjes en zijn we jaren houdbaar. Deze methode brengt ons zelfs tot in toprestaurants: bijvoorbeeld in Central in Lima, uitgeroepen tot het beste restaurant van Zuid-Amerika. Daar maakt chef Virgilio Martinez een gerechtje van ons en liggen we samen met coca, nog zo'n bijzon dere Andesplant, op het bord. In Peru zijn ze trots op de aardappel. Er is zelfs een officieel aardappelinstituut: het Centro Internacional de la Papa (CIP). Hier wordt het genetisch materiaal van meer dan vierduizend aardappelrassen bewaard. En NASA en CIP onderzoeken welke rassen het meest geschikt zijn om te telen op Mars. Piepers in space! De arme woestijngrond in het zuiden van Peru lijkt best op de bodem van Mars. Ongeveer honderd soorten doen mee aan het onderzoek, waaronder veertig oorspronkelijke Peruaanse aardappelrassen, zoals ik. Wij zijn gewend aan moeilijke om standigheden als extreem lage temperaturen en arme bodems. Het onderzoek zou kunnen leiden tot de mogelijkheid om aardappels te verbouwen op Mars, maar levert vooral waar devolle kennis over het verbouwen van voed sel in extreme klimaten op aarde. En dat is in tijden van klimaatverandering, met extreme droogte, verzilting en overstromingen als ge volg, geen overbodige luxe. 2 Deze is overal Ik ben een effi ciënte pieper. Ik ben niet geschikt om lekker mee te koken, daarvoor heb ik veel te veel zetmeel, ongeveer 20 pro cent. Ik word vooral in Drenthe en Groningen geteeld door een coöperatie van ongeveer 2500 boeren. Na de oogst brengt de boer ons naar de aardappelmeel fabrieken van Avebe in Gasselter- nijveen, Foxhol of Ter Apelkanaal. Avebe staat voor Aardappelzet meel Verkoop Bureau en bestaat sinds 1919. Het is de grootste producent van aardappelzetmeel van de wereld. Om schoon te worden, rollen we bij de fabriek met zijn allen over de lopende band in een soort wildwaterbaan. Daarna worden we vermalen, om onze zetmeelkorrels vrij te laten komen. Ons zetmeel wordt ver volgens gedroogd tot een helder wit poeder met een neutrale smaak. In die vorm zijn we heel breed inzetbaar. Veel van de fabrieksaardappels komen in deze poedervorm uit eindelijk toch in voedingsmidde len terecht. Bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, roomkaas en vleeswaren, maar ook in snoepjes, zoals winegums. Het poeder kan ook nog verder worden bewerkt en heet dan gemodificeerd zetmeel. Onze naam verandert dan vaak in een num mer: E1404 t/m 1452. Dan zijn we verdik kingsmiddel of antiklontermiddel. Waarom die nummers? Dat leest wat makkelijker dan onze echte naam. Of zegt u liever zetmeelna- triumoctenylsuccinaat (E1450) of geacetyleerd dizetmeeladipaat (E1422)? In gemodificeerde toestand zitten we in ontelbaar veel bewerkte voedingsmiddelen. Kijk maar eens achterop de verpakking van borrelnootjes, knakwor sten, babyvoeding, diepvriessnacks, instant noedels, zuivel, snoep en gebak. Dat is nog niet alles. Wij, eenvoudige en bescheiden knollen uit het noordoosten des lands, maken ons op nog veel meer manieren nuttig. U vindt ons in uw kleding, als stijfsel voor geweven stoffen. En in uw huis. De bouw gebruikt ons voor het makkelijker verwerken van cement en het verbeteren van beton en tegellijm. De gezelligste toepassing van aardappelzet meel is misschien wel kleuterlijm. Die potten met witplaksel en een kwast, wie heeft er geen kleurrijke knutsels mee gemaakt? In meer vol wassen vorm zijn we er ook, maar dan heten we ineens Pritt-stift. 3 De beroemdste Ik ben een van de beroemdste aardappels van de wereld. Vorig jaar kwamen 1,9 miljoen mensen naar me kijken. Toch blijf ik al tijd een beetje op de achtergrond, dat past bij mijn eenvoudige komaf. Ik kom van het Brabantse platteland, uit Nuenen. Daar groeide ik, samen met mijn aardappelbroers en -zussen, op in een klein veldje van de familie De Groot aan de Ger- wenseweg nummer 4. Vlak nadat we waren geoogst, in de late zomer van 1885, kwam een man van een jaar of 30 met rood haar en -♦ magazine 33 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 93