9
9
Bord op schoot
Laat erwtensoep een dagje
staan, dan is ie het lekkerst
MARGOT
19
Canada. Meer zout op de vis was welkom ge
weest. Onverwachts leuke bijgerechtjes zijn
ragfijne linten zoete venkel en pompoenblok
jes uit de houtskooloven. Manliefheeft drie
racks spareribs voor zijn neus, elf prima ribbe
tjes met een lekkere zoete marinade. Er liggen
gepofte krieltjes bij en coleslaw, de delinquent
onder de salades, maar daarom is ie ook zo lek
ker. Veel mayo, fris, met radijsjes erin. De friet
is mooi bruin gebakken, dochterlief komt spe
ciaal uit de speelschuur gerend om de laatste
van mijn bord te stelen. Wel jammer dat er
frietsaus bij zit en geen mayo.
Man kiest crème brülée als dessert en hij
krijgt er gek genoeg twee, zonder beloofd bol
letje ijs, een foutje van de keuken. De brülée is
wel lekker, tussen koud en kamertempera
tuur, met een gouden suikerlaagje en vanille-
spikkels. Ik krijg een weckpot met vanille-ijs,
peer, witte chocola en oreo crumble, oftewel
verkruimelde koekjes. Een leuke combinatie,
al proeft de peer wat zanderig. Misschien
komt ie uit blik? Maar nee, het zijn echte
Zeeuwse Conference peren, zegt manager
Anne-Marie. Misschien was ie gewoon nog
niet elleboog-druppend rijp.
Timing
Tijdens het vangen van de kinderen praten we
nog wat na: het Klok'uus blijkt precies een
week open na een ingrijpende verbouwing.
Het binnengedeelte is vijf keer zo groot ge
worden en het restaurant is vernieuwd en
heeft een uitgebreidere kaart. De timing van
ons bezoek is niet helemaal eerlijk, voor een
recensie. Meestal wachten we een paar maan
den bij een nieuwe situatie. Maar de kleintjes
willen meteen weer terug. En met wat puntjes
op de i en meer gewenning aan het kassasys
teem kunnen alle ouders hier de kunst van het
loslaten oefenen, transformeren tot Type A en
ook nog eens lekker eten.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
De gelopen weken ben ik voor mijn gevoel
pas echt in het digitale tijdperk beland.
Dat kwam zo: onze televisie was nodig
aan vervanging toe. We hadden nog een tv mét
een achterkant uit begin van de jaren 90. Best oud
maar ach, hij deed het nog goed. Maar de jongste
Man wilde een spelletjescomputer kopen en die
ging niet samen met onze ouderwetse tv. En om
dat ik van mijn ouders met de kerst geld had ge
kregen, toog ik met alle Mannen naar de winkel.
De Mannen wilden meteen een groot scherm,
maar dat leek me nogal een aanslag op mijn inte
rieur. We kochten een mooi exemplaar en thuis
werd hij meteen geïnstalleerd. Nu kijk ik niet zo
vaak televisie, niet alleen doordat ik 's avonds
vaak op pad ben, maar ook omdat er niet veel te
zien is als ik wil kijken. Maar nu kan ik alles kij
ken wat en wanneer ik wil. Voor u wellicht ge
sneden koek, maar voor mij een openbaring. Ik
zat daarom een paar dagen aan de tv gekluisterd.
Heerlijk om vanaf de bank van alles te kunnen
kiezen en kijken.
Zo zaten we ineens ook voor de tv onze avond
maaltijd te nuttigen. Wel iets wat makkelijk te
eten was, natuurlijk. Een rode bietensalade met
geitenkaas.
Haal bij de groenteboer 1 kilo rode bieten en kook
ze gaar. Laat afkoelen, pel ze en snij ze in dunne
plakken. Leg de plakjes op een bord met salade en
bedek ze met plakken zachte geitenkaas. Snipper
er 2 lente-uitjes en wat augurken overheen en be
sprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
Met het bord op schoot beleef je alles ineens heel
anders.
Nu kan ik alles kijken wat en wanneer ik wil. Voor
u wellicht gesneden koek, maar voor mij een
openbaring
Erwten zijn peulvruchten.
Ze komen, de naam zegt
het al, uit peulen. Er zit
een zaadhuis omheen. Als dat
er vanaf gehaald wordt, vallen
de erwten uiteen in tweeën; dat
zijn spliterwten. Vaak worden
deze gebruikt voor de erwten
soep, maar gewone ronde erw
ten kunnen er ook voor ge
bruikt worden.
Bij Vitaminehoek De Kragge
in Meliskerke verkopen ze al
leen maar Zeeuwse erwten.
„Die kopen we in bij de Coöpe
ratie", vertelt eigenaar Rob
Boogaard. „Als het kan, verko
pen we hier louter Zeeuwse
producten. Nu het kouder is,
merken we een toename in de
verkoop van de peulvruchten.
Vooral de bruine bonen en de
erwten. Voor de soep natuur
lijk", lacht hij. „Alle ingrediën
ten zijn van het seizoen, komen
bij ons uit Zeeland, bevatten
veel hoogwaardig eiwit en lang
zame koolhydraten. Daar heb je
in de winter behoefte aan."
Snel aan de slag dus. Neem
een grote pan met minimaal 2
liter water en 500 gram
(split)erwten. Laat een nacht
weken. Haal bij de slager 2 spek
lapjes, 500 gram schouderkar
bonades en een stuk zuurkool-
spek. Voeg dit toe.
Zet alles op het vuur met 2
laurierblaadjes, zout en peper.
Na een uur het vlees uit de pan
scheppen, in stukjes snijden en
terugdoen. Het spek apart be
waren voor op het roggebrood.
Snij 2 preien en 2 uien in ringen
en 2 winterpenen en een
knolselderij in stukjes en voeg
deze toe. Laat een paar uur
pruttelen.
Boogaard adviseert om de
soep een dag te laten staan. Dan
pas is de erwtensoep het lek
kerste. Dien op met roggebrood
en het spek.
Laat het maar koud blijven!
nndscort
zaterdag 21 januari 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Rob Boogaard van De Kragge. „Als het kan, verkopen we
hier louter Zeeuwse producten." foto ruben oreel