9 9 Bord op schoot Laat erwtensoep een dagje staan, dan is ie het lekkerst MARGOT 19 Canada. Meer zout op de vis was welkom ge weest. Onverwachts leuke bijgerechtjes zijn ragfijne linten zoete venkel en pompoenblok jes uit de houtskooloven. Manliefheeft drie racks spareribs voor zijn neus, elf prima ribbe tjes met een lekkere zoete marinade. Er liggen gepofte krieltjes bij en coleslaw, de delinquent onder de salades, maar daarom is ie ook zo lek ker. Veel mayo, fris, met radijsjes erin. De friet is mooi bruin gebakken, dochterlief komt spe ciaal uit de speelschuur gerend om de laatste van mijn bord te stelen. Wel jammer dat er frietsaus bij zit en geen mayo. Man kiest crème brülée als dessert en hij krijgt er gek genoeg twee, zonder beloofd bol letje ijs, een foutje van de keuken. De brülée is wel lekker, tussen koud en kamertempera tuur, met een gouden suikerlaagje en vanille- spikkels. Ik krijg een weckpot met vanille-ijs, peer, witte chocola en oreo crumble, oftewel verkruimelde koekjes. Een leuke combinatie, al proeft de peer wat zanderig. Misschien komt ie uit blik? Maar nee, het zijn echte Zeeuwse Conference peren, zegt manager Anne-Marie. Misschien was ie gewoon nog niet elleboog-druppend rijp. Timing Tijdens het vangen van de kinderen praten we nog wat na: het Klok'uus blijkt precies een week open na een ingrijpende verbouwing. Het binnengedeelte is vijf keer zo groot ge worden en het restaurant is vernieuwd en heeft een uitgebreidere kaart. De timing van ons bezoek is niet helemaal eerlijk, voor een recensie. Meestal wachten we een paar maan den bij een nieuwe situatie. Maar de kleintjes willen meteen weer terug. En met wat puntjes op de i en meer gewenning aan het kassasys teem kunnen alle ouders hier de kunst van het loslaten oefenen, transformeren tot Type A en ook nog eens lekker eten. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland De gelopen weken ben ik voor mijn gevoel pas echt in het digitale tijdperk beland. Dat kwam zo: onze televisie was nodig aan vervanging toe. We hadden nog een tv mét een achterkant uit begin van de jaren 90. Best oud maar ach, hij deed het nog goed. Maar de jongste Man wilde een spelletjescomputer kopen en die ging niet samen met onze ouderwetse tv. En om dat ik van mijn ouders met de kerst geld had ge kregen, toog ik met alle Mannen naar de winkel. De Mannen wilden meteen een groot scherm, maar dat leek me nogal een aanslag op mijn inte rieur. We kochten een mooi exemplaar en thuis werd hij meteen geïnstalleerd. Nu kijk ik niet zo vaak televisie, niet alleen doordat ik 's avonds vaak op pad ben, maar ook omdat er niet veel te zien is als ik wil kijken. Maar nu kan ik alles kij ken wat en wanneer ik wil. Voor u wellicht ge sneden koek, maar voor mij een openbaring. Ik zat daarom een paar dagen aan de tv gekluisterd. Heerlijk om vanaf de bank van alles te kunnen kiezen en kijken. Zo zaten we ineens ook voor de tv onze avond maaltijd te nuttigen. Wel iets wat makkelijk te eten was, natuurlijk. Een rode bietensalade met geitenkaas. Haal bij de groenteboer 1 kilo rode bieten en kook ze gaar. Laat afkoelen, pel ze en snij ze in dunne plakken. Leg de plakjes op een bord met salade en bedek ze met plakken zachte geitenkaas. Snipper er 2 lente-uitjes en wat augurken overheen en be sprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Met het bord op schoot beleef je alles ineens heel anders. Nu kan ik alles kijken wat en wanneer ik wil. Voor u wellicht gesneden koek, maar voor mij een openbaring Erwten zijn peulvruchten. Ze komen, de naam zegt het al, uit peulen. Er zit een zaadhuis omheen. Als dat er vanaf gehaald wordt, vallen de erwten uiteen in tweeën; dat zijn spliterwten. Vaak worden deze gebruikt voor de erwten soep, maar gewone ronde erw ten kunnen er ook voor ge bruikt worden. Bij Vitaminehoek De Kragge in Meliskerke verkopen ze al leen maar Zeeuwse erwten. „Die kopen we in bij de Coöpe ratie", vertelt eigenaar Rob Boogaard. „Als het kan, verko pen we hier louter Zeeuwse producten. Nu het kouder is, merken we een toename in de verkoop van de peulvruchten. Vooral de bruine bonen en de erwten. Voor de soep natuur lijk", lacht hij. „Alle ingrediën ten zijn van het seizoen, komen bij ons uit Zeeland, bevatten veel hoogwaardig eiwit en lang zame koolhydraten. Daar heb je in de winter behoefte aan." Snel aan de slag dus. Neem een grote pan met minimaal 2 liter water en 500 gram (split)erwten. Laat een nacht weken. Haal bij de slager 2 spek lapjes, 500 gram schouderkar bonades en een stuk zuurkool- spek. Voeg dit toe. Zet alles op het vuur met 2 laurierblaadjes, zout en peper. Na een uur het vlees uit de pan scheppen, in stukjes snijden en terugdoen. Het spek apart be waren voor op het roggebrood. Snij 2 preien en 2 uien in ringen en 2 winterpenen en een knolselderij in stukjes en voeg deze toe. Laat een paar uur pruttelen. Boogaard adviseert om de soep een dag te laten staan. Dan pas is de erwtensoep het lek kerste. Dien op met roggebrood en het spek. Laat het maar koud blijven! nndscort zaterdag 21 januari 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Rob Boogaard van De Kragge. „Als het kan, verkopen we hier louter Zeeuwse producten." foto ruben oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 55