bij restaurant Sluiszicht graag met Friese streekpro ducten kookt. „Waarom van ver halen, als je de lekkerste dingen dichtbij kunt vinden, zoals wild zwijn uit het Gaas- terland en snoekbaars uit het IJsselmeer?" Passie voor de regio, mis schien is dat wel wat een Elfstedentocht op het droge zo bijzonder maakt. Neem Van Buren in Bolsward, de volgende halte. Bij dit fami liebedrijf worden sinds 1861 schapenvachten gelooid en verwerkt. In de fabriek, waar je de medewerkers aan het werk kunt zien, is een deel ingeruimd voor de verkoop aan particulieren. Behalve de vachtjes zelf kun je er onder meer pantoffels, riemen, mutsen, laarzen en kussens kopen. „Maar de schapen vachten blijven het meest gevraagd", zegt Jolt van Buren, de nieuwste generatie aan het roer. „Je ziet ze veel in interieurs en op winterse terrassen." Voor minder historie, maar juist een eigentijds verhaal moet je naar BY Pimpé in de Jongemastraat, iets voorbij het monumentale raadhuis. In deze combinatie van win kel, lunchroom en atelier zijn leuke spulletjes te koop en word je vriendelijk geholpen door een van de mensen met een geestelijke beperking die hier zorg en begeleiding krij gen. „De mensen maken hier het verschil", zegt eigenaar en bedenkster Ingrid Hoiting. „Klanten vragen ook altijd naar artikelen die door onze mensen zelf zijn gemaakt." het nog een klein stukje doorduwen naar het noor den: Harlingen. Mooi centrum, maritieme sfeer, ambachten, kunst en hippe shops. Een unieke belevenis wacht in de nieuwe serre van restaurant 't Havenmantsje, 'Klanten vragen altijd naar artikelen die door onze mensen zelf zijn gemaakt' van meesterkok Marco Poldervaart en zijn vrouw Inez. Watertand even mee: cornetto gevuld met kalfspaté, zuurkool, mosterdijs en een augurkje; salade van rode biet en appel met crème fraiche, bietenijs en krokantje van parmezaan; carpaccio van octopus met een zilte dressing van octopus en mossel, gemari neerde mosseltjes, mosselschelp nagemaakt van mosselvocht, ijs van zeewier, boekweit noedels, venkelsalade en eetbare bloemetjes; pastrami van hertenbout, gebakken herten- rugfilet, gekonfijte en gepekelde spitskool, Hollandaise saus en wildjus; bombe van mas carpone met een koude soep van sinaasappel, meringue van vlierbloesem en gepocheerde peer. Dat is toch even wat anders dan de bruine boterhammen die de helden van 1963 onder hun wollen truien in opgenaaide zakjes met zich mee droegen. Over de tocht gesproken: vanuit Harlingen Handwerk Bij Roosje, in Hindeloopen, legt Titus Stallmann de laatste hand aan een meubelstuk. Kruidenbitter Heieen Sonnenberg is de zesde generatie van het familiebedrijf Weduwe Joustra. Voor een culinaire lunch is 48 zaterdag 21 januari 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 108