bij restaurant Sluiszicht
graag met Friese streekpro
ducten kookt. „Waarom van
ver halen, als je de lekkerste
dingen dichtbij kunt vinden,
zoals wild zwijn uit het Gaas-
terland en snoekbaars uit het
IJsselmeer?"
Passie voor de regio, mis
schien is dat wel wat een
Elfstedentocht op het droge
zo bijzonder maakt. Neem
Van Buren in Bolsward, de
volgende halte. Bij dit fami
liebedrijf worden sinds 1861
schapenvachten gelooid en
verwerkt. In de fabriek, waar
je de medewerkers aan het
werk kunt zien, is een deel
ingeruimd voor de verkoop
aan particulieren. Behalve de
vachtjes zelf kun je er onder
meer pantoffels, riemen,
mutsen, laarzen en kussens
kopen. „Maar de schapen
vachten blijven het meest
gevraagd", zegt Jolt van
Buren, de nieuwste generatie
aan het roer. „Je ziet ze veel
in interieurs en op winterse
terrassen."
Voor minder historie, maar
juist een eigentijds verhaal
moet je naar BY Pimpé in de
Jongemastraat, iets voorbij
het monumentale raadhuis.
In deze combinatie van win
kel, lunchroom en atelier zijn
leuke spulletjes te koop en
word je vriendelijk geholpen
door een van de mensen met
een geestelijke beperking die
hier zorg en begeleiding krij
gen. „De mensen maken hier
het verschil", zegt eigenaar en
bedenkster Ingrid Hoiting.
„Klanten vragen ook altijd
naar artikelen die door onze
mensen zelf zijn gemaakt."
het nog een klein stukje
doorduwen naar het noor
den: Harlingen. Mooi
centrum, maritieme sfeer,
ambachten, kunst en hippe
shops. Een unieke belevenis
wacht in de nieuwe serre van
restaurant 't Havenmantsje,
'Klanten vragen altijd naar
artikelen die door onze
mensen zelf zijn gemaakt'
van meesterkok Marco Poldervaart en zijn
vrouw Inez. Watertand even mee: cornetto
gevuld met kalfspaté, zuurkool, mosterdijs en
een augurkje; salade van rode biet en appel
met crème fraiche, bietenijs en krokantje van
parmezaan; carpaccio van octopus met een
zilte dressing van octopus en mossel, gemari
neerde mosseltjes, mosselschelp nagemaakt
van mosselvocht, ijs van zeewier, boekweit
noedels, venkelsalade en eetbare bloemetjes;
pastrami van hertenbout, gebakken herten-
rugfilet, gekonfijte en gepekelde spitskool,
Hollandaise saus en wildjus; bombe van mas
carpone met een koude soep van sinaasappel,
meringue van vlierbloesem en gepocheerde
peer.
Dat is toch even wat anders dan de bruine
boterhammen die de helden van 1963 onder
hun wollen truien in opgenaaide zakjes met
zich mee droegen.
Over de tocht gesproken: vanuit Harlingen
Handwerk
Bij Roosje, in
Hindeloopen, legt
Titus Stallmann
de laatste hand aan
een meubelstuk.
Kruidenbitter
Heieen
Sonnenberg
is de zesde
generatie
van het
familiebedrijf
Weduwe
Joustra.
Voor een culinaire lunch is
48 zaterdag 21 januari 2017