'Ik ben creatief niet zakelijk' 66 4 Vanillevla De oer-Hollandse vanillevla is nog altijd een topper onder de toetjes. Zelfs zonder het gebruik van vanille. We testten er vijf. Mijn geld en ik „Ik heb mijn boek op 17 december ge lanceerd en meteen in de eerste week zijn 250 exemplaren verkocht. Het gaat ongelooflijk goed." „Ik heb er nog geen euro aan ver diend. Ik steek veel tijd in het bakken van gezonde taartjes en de fotografie ervan. Gemiddeld drie uur per dag werk ik recepten uit en ik stop nog Ik ben er trots op dat ik de reis naar Bali voor de helft heb betaald eens drie uur per week in social me dia. Dat heb ik er bij lange na niet uit gehaald. Daar is het me ook niet om te doen. Ik vind het geweldig mensen te laten zien dat ze op een gezonde manier kunnen snoepen. Een gezond taartje is al te bereiden voor 16 euro." „Als ik snoep, dan is het gezond. Heel soms ga ik me te buiten aan een vette pizza. Alcohol drink ik sporadisch. Ik was er al nooit dol op. Mijn man Carel is eigenaar van De Houtmaat. Daar vloeit genoeg alcohol, maar aan mij is het niet besteed." „Ik droom wel eens over het uitbren gen van een tweede boek en het op zetten van een take-away met ge zonde lekkernijen in Twente. Zo'n gezellig klein tentje met maar een paar tafeltjes. Maar ik heb geen idee hoeveel startkapitaal daarvoor nodig is. Ik ben creatief en totaal niet zake lijk." „Met mijn baan als stewardess ko men mijn gezinsleden in aanmer king voor IPB-tickets: Indien Plaats Beschikbaar. Dan betaal je voor een retourtje Afrika maar 300 euro. Toch maken we er niet veel gebruik van. Een betalende passagier gaat altijd voor. Zo is het wel eens voorgekomen dat we bepakt en bezakt klaar ston den voor vertrek, maar dat ik uitein delijk toch alleen op pad moest. Doe dan maar een weekje zeilen op de Friese meren." „Voor een onbezorgde vakantie met het gezin. Geen goedkope tickets, we willen zonder stress vakantie vieren. We zijn onlangs met z'n vijven naar Bali geweest. Dat was de eerste keer dat we met het gezin een verre reis maakten. Die vakantie kostte 11.000 euro. Veel geld, we hebben ervoor gespaard." „Nou, ik ben er heel trots op dat ik de reis naar Bali voor de helft heb be taald." „Ik maak twee keer per maand een intercontinentale vlucht. Dan ben ik twee weken van huis en heb ik op bestemming een aantal dagen voor mezelf. Toen de jongste net geboren was vond ik het lastig om zo lang weg te zijn, maar nu kan ik er van genie ten. Thuis besteed ik tijd aan mijn boek, aan repetities met mijn jazz band en probeer ik af en toe te spor ten." „Nee. Vroeger wel, dan draaide ik een ochtenddienst in het hotel. Hoewel het nooit is geëscaleerd, zijn mijn man en ik allebei tot de conclusie ge komen dat het beter voor ons is als we niet samenwerken. Op deze ma nier houden wij het nog jaren vol." U heeft vast ook wel eens een heerlijk volle vanillevla in de koelkast staan die pardoes - nog voor het verstrij ken van de houd baarheidsdatum - degradeert tot een waterig papje? Dikke kans dat een van de huisgenoten het pak even stiekem aan de lippen heeft gezet. „In vla zit zetmeel", verklaart vlavakman Willem van der Schans enthousiast. „En als dat in aanraking komt met speeksel, verandert de vla binnen tien minuten in een waterdun goedje." Om zelfs de kleinste kans op dit euvel uit te sluiten, gaan er deze och tend dan ook geen natte lepels van de vla naar de mond en terug. Ja, zo'n deskundige vlatest kun je wel aan de familie Van der Schans overlaten. Op hun Den Eelder zuivel- boerderij in het Gelderse Well rijden de vrachtwagens vol vanillevla, va- nilleyoghurt en zelfs geitenvanillevla al een kwart eeuw af en aan. En ple zier dat ze erbij hebben. „We hebben zelf wel eens het verzoek gekregen om een badkuip vol vanillevla te re gelen", grijnst Ernst. „Niet gedaan, hoor." Geen vanille Vla is een typisch Nederlands pro duct. Waar het gros van de wereld er totaal onbekend mee is, is de vanille vla hier al sinds de 18de eeuw niet meer van tafel te slaan. Er gaat een vat vol eigenaardigheden schuil achter het gele goedje, dat in de jaren 50 flink werd geprofessionaliseerd. Al lereerst die naam maar eens. „In va nillevla zit zelden vanille", zegt Wil lem met een glimlach. „De smaak komt niet van vanillestokjes - de ge droogde vruchten van een tropische klimorchidee - maar van toege- ONS PANEL woensdag 18 januari 2017 PZ Elke week vraagt de redactie een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwes ties. Vandaag Corinne Weijschedé- Dijkhof (48) uit Hengelo, schrijfster van het kookboek It's a Healthy Piece of Cake, stewardess, zange res en moeder van drie tieners. Anne Grundel Hoe gaat het met de verkoop van je boek? Verdien je goed aan de verkoop? —Corinne Weijschedé-Dijkhof Eet je zelf altijd gezond? Wat zijn je toekomstdromen? Dure vakantie of een hutje op de hei? Waar spaar je voor? Ben je financieel onafhankelijk? Werk je fulltime? Draai je wel eens mee bij je man in de zaak? Co rinne Weij schedé- Dijkhof werkt drie uur per dag aan re cepten. FOTOANNINA ROMITA Hulde voor de spikkeltjes Matthijs Meeuwsen De structuur van vanil levla ver schilt nogal per merk. FOTOSHODY Ernst van der Schans (60) Al 25 jaar actief met zijn Den Eelder zuivel. Met spin-offmerk Gijs onlangs nog de glansrijke winnaar van onze volle yoghurttest. Willem van der Schans (29) Goedlachse kroon prins van het Gelderse zuivelrijk. Kreeg zijn liefde voor, en kennis over de boerenzuivel met de vlalepel ingegoten. Fleur Dérogée (35) Nog zo'n vrolijke fijnproever. Houdt zich onder meer bezig met films, blogs, rondleidingen en lespro gramma's over voedsel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 45