'Ik ben creatief
niet zakelijk'
66
4
Vanillevla De oer-Hollandse vanillevla
is nog altijd een topper onder de toetjes.
Zelfs zonder het gebruik van vanille. We
testten er vijf.
Mijn geld en ik
„Ik heb mijn boek op 17 december ge
lanceerd en meteen in de eerste week
zijn 250 exemplaren verkocht. Het
gaat ongelooflijk goed."
„Ik heb er nog geen euro aan ver
diend. Ik steek veel tijd in het bakken
van gezonde taartjes en de fotografie
ervan. Gemiddeld drie uur per dag
werk ik recepten uit en ik stop nog
Ik ben er trots op dat ik
de reis naar Bali voor
de helft heb betaald
eens drie uur per week in social me
dia. Dat heb ik er bij lange na niet uit
gehaald. Daar is het me ook niet om
te doen. Ik vind het geweldig mensen
te laten zien dat ze op een gezonde
manier kunnen snoepen. Een gezond
taartje is al te bereiden voor 16 euro."
„Als ik snoep, dan is het gezond. Heel
soms ga ik me te buiten aan een vette
pizza. Alcohol drink ik sporadisch.
Ik was er al nooit dol op. Mijn man
Carel is eigenaar van De Houtmaat.
Daar vloeit genoeg alcohol, maar aan
mij is het niet besteed."
„Ik droom wel eens over het uitbren
gen van een tweede boek en het op
zetten van een take-away met ge
zonde lekkernijen in Twente. Zo'n
gezellig klein tentje met maar een
paar tafeltjes. Maar ik heb geen idee
hoeveel startkapitaal daarvoor nodig
is. Ik ben creatief en totaal niet zake
lijk."
„Met mijn baan als stewardess ko
men mijn gezinsleden in aanmer
king voor IPB-tickets: Indien Plaats
Beschikbaar. Dan betaal je voor een
retourtje Afrika maar 300 euro. Toch
maken we er niet veel gebruik van.
Een betalende passagier gaat altijd
voor. Zo is het wel eens voorgekomen
dat we bepakt en bezakt klaar ston
den voor vertrek, maar dat ik uitein
delijk toch alleen op pad moest. Doe
dan maar een weekje zeilen op de
Friese meren."
„Voor een onbezorgde vakantie met
het gezin. Geen goedkope tickets, we
willen zonder stress vakantie vieren.
We zijn onlangs met z'n vijven naar
Bali geweest. Dat was de eerste keer
dat we met het gezin een verre reis
maakten. Die vakantie kostte 11.000
euro. Veel geld, we hebben ervoor
gespaard."
„Nou, ik ben er heel trots op dat ik de
reis naar Bali voor de helft heb be
taald."
„Ik maak twee keer per maand een
intercontinentale vlucht. Dan ben ik
twee weken van huis en heb ik op
bestemming een aantal dagen voor
mezelf. Toen de jongste net geboren
was vond ik het lastig om zo lang weg
te zijn, maar nu kan ik er van genie
ten. Thuis besteed ik tijd aan mijn
boek, aan repetities met mijn jazz
band en probeer ik af en toe te spor
ten."
„Nee. Vroeger wel, dan draaide ik een
ochtenddienst in het hotel. Hoewel
het nooit is geëscaleerd, zijn mijn
man en ik allebei tot de conclusie ge
komen dat het beter voor ons is als
we niet samenwerken. Op deze ma
nier houden wij het nog jaren vol."
U heeft vast ook wel
eens een heerlijk
volle vanillevla in
de koelkast staan
die pardoes - nog
voor het verstrij
ken van de houd
baarheidsdatum - degradeert tot een
waterig papje? Dikke kans dat een
van de huisgenoten het pak even
stiekem aan de lippen heeft gezet. „In
vla zit zetmeel", verklaart vlavakman
Willem van der Schans enthousiast.
„En als dat in aanraking komt met
speeksel, verandert de vla binnen
tien minuten in een waterdun
goedje."
Om zelfs de kleinste kans op dit
euvel uit te sluiten, gaan er deze och
tend dan ook geen natte lepels van de
vla naar de mond en terug.
Ja, zo'n deskundige vlatest kun je
wel aan de familie Van der Schans
overlaten. Op hun Den Eelder zuivel-
boerderij in het Gelderse Well rijden
de vrachtwagens vol vanillevla, va-
nilleyoghurt en zelfs geitenvanillevla
al een kwart eeuw af en aan. En ple
zier dat ze erbij hebben. „We hebben
zelf wel eens het verzoek gekregen
om een badkuip vol vanillevla te re
gelen", grijnst Ernst. „Niet gedaan,
hoor."
Geen vanille
Vla is een typisch Nederlands pro
duct. Waar het gros van de wereld er
totaal onbekend mee is, is de vanille
vla hier al sinds de 18de eeuw niet
meer van tafel te slaan. Er gaat een vat
vol eigenaardigheden schuil achter
het gele goedje, dat in de jaren 50
flink werd geprofessionaliseerd. Al
lereerst die naam maar eens. „In va
nillevla zit zelden vanille", zegt Wil
lem met een glimlach. „De smaak
komt niet van vanillestokjes - de ge
droogde vruchten van een tropische
klimorchidee - maar van toege-
ONS PANEL
woensdag 18 januari 2017
PZ
Elke week vraagt de redactie een
bekende streekgenoot het hemd
van het lijf over financiële kwes
ties. Vandaag Corinne Weijschedé-
Dijkhof (48) uit Hengelo, schrijfster
van het kookboek It's a Healthy
Piece of Cake, stewardess, zange
res en moeder van drie tieners.
Anne Grundel
Hoe gaat het met de verkoop van
je boek?
Verdien je goed aan de verkoop?
—Corinne Weijschedé-Dijkhof
Eet je zelf altijd gezond?
Wat zijn je toekomstdromen?
Dure vakantie of een hutje op de
hei?
Waar spaar je voor?
Ben je financieel onafhankelijk?
Werk je fulltime?
Draai je wel eens mee bij je man in
de zaak?
Co
rinne
Weij
schedé-
Dijkhof
werkt
drie uur
per dag
aan re
cepten.
FOTOANNINA
ROMITA
Hulde
voor de
spikkeltjes
Matthijs Meeuwsen
De
structuur
van vanil
levla ver
schilt
nogal per
merk.
FOTOSHODY
Ernst van der Schans (60)
Al 25 jaar actief met zijn
Den Eelder zuivel. Met
spin-offmerk Gijs onlangs
nog de glansrijke winnaar
van onze volle yoghurttest.
Willem van der Schans
(29) Goedlachse kroon
prins van het Gelderse
zuivelrijk. Kreeg zijn liefde
voor, en kennis over de
boerenzuivel met de
vlalepel ingegoten.
Fleur Dérogée (35) Nog
zo'n vrolijke fijnproever.
Houdt zich onder meer
bezig met films, blogs,
rondleidingen en lespro
gramma's over voedsel.