2.361 ezen r MEER GOEDE 'VOERNEMENS' Meer van de groentenboer Meer genieten Minder kantinevoer blad zie, wil ik daar iets mee doen. Of berkensap - bij de eer ste tekenen van lente moet ik gewoon gaan tappen. Ik ben blij dat het nu winter is. Dan ligt het allemaal wat stil, en heb ik niet de drang om op pad te gaan." Hammen Het eten en koken zit Schellekens in het bloed. „Het is niet zo dat ik met mijn moeder lange wande lingen in de natuur maakte. Daar hadden we het veel te druk voor thuis; ik kom uit een horecage- zin. Maar als kind was ik al enorm met eten bezig. Als de hammen gerookt werden, ging ik gewoon niet naar school. Ik ben gek op die lucht! Of ik stond weer eens in de moestuin van de buren, tussen de boerenkool. Als ik iets lekkers rook, stapte ik gewoon bij mensen naar binnen en zei: 'Zo, dat ruikt lekker! Wat eten jullie?'" De kennis die ze in al die jaren opdeed, deelt de chef voor het eerst met de wereld. In het toegankelijk geschreven boek hoor je de Brabantse bijna pra ten, inclusief gulle schaterlach. Ze gebruikt volop smileys. „Ik zie dit niet echt als een kookboek. Het is vooral een inspiratieboek. Kijk om je heen, er is zoveel dat ongebruikt blijft." Zo laat ze bijvoorbeeld zien hoe je bouillonpasta maakt van snij- restjes groente. Durfals kunnen aan de slag met runderhart of varkensoren. De minder geoe fende kok kan genoeg met de recepten voor een eenvoudige taart van pastakliekjes of mini- kaasfondue. Schellekens: „Koken is zo simpel. Ik wil laten zien hoe het ook kan: koken met watje hebt, met wat vlakbij te vinden is, zonder iets weg te gooien. Ik weet dat het kan, ik doe het al jaren zo." Nel. Van kop-tot-kont-chef (Terra Lannoo, €35) Beste boeken Meer groenten en fruit eten, dat willen we allemaal wel. Stop ze in een sapje, dan ben je in één keer klaar. Ook wilde planten, kruiden en specerijen mogen erin. De re cepten volgen de sei zoenen, kennen elk een unieke smaak en variëren in snelheid en moeilijkheids graad. Met veel prak tische tips. Sapje, Joël Goudsmit (Car- rera Culinair, €20) Doei dieet! In plaats van chagrijnig op stengels bleekselderij te knagen, kun je ook besluiten om meer lekkers te gaan eten. Maar doe het dan goed. In Choc Addict staan recepten met chocolade in de hoofdrol. Basisrecepten en choco- weetjes en veel onweerstaanbare lek kernijen. Kom maar door, dubbele choco- muffins. Afvallen is zóó 2016. Choc Addict. 150 recepten vol verlei ding, Aurélie Desgages en Thomas Feller (Terra Lannoo, €30) SAPJE magazine 27 Geen zin meer in die laffe plakjes kaas of kroketten uit de bedrijfskantine? Dit boek staat vol ideeën voor alle eetmomenten op een werkdag. Makkelijk te maken recepten voor lunch, tussendoor en zelfs borrel. Van een broodje biefstuk tot havermoutkoeken. Arbeidsvitaminen. Lekker en gezond aan het werk, Mascha Per- quin-Perneel (Loopvis, €17,50) boektitels redden bibliotheekmedewerkers in Florida door een fictieve lener te creëren. Zo leken de boeken populair genoeg om te behouden voor de collectie. Alle boeken op deze pagina's zijn te koop bij debesteboeken.nl. ARBEIDS VITAMINEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 88