2.361
ezen
r
MEER GOEDE
'VOERNEMENS'
Meer van de groentenboer
Meer genieten
Minder kantinevoer
blad zie, wil ik daar iets mee
doen. Of berkensap - bij de eer
ste tekenen van lente moet ik
gewoon gaan tappen. Ik ben blij
dat het nu winter is. Dan ligt het
allemaal wat stil, en heb ik niet
de drang om op pad te gaan."
Hammen
Het eten en koken zit Schellekens
in het bloed. „Het is niet zo dat
ik met mijn moeder lange wande
lingen in de natuur maakte. Daar
hadden we het veel te druk voor
thuis; ik kom uit een horecage-
zin. Maar als kind was ik al
enorm met eten bezig. Als de
hammen gerookt werden, ging ik
gewoon niet naar school. Ik ben
gek op die lucht! Of ik stond
weer eens in de moestuin van de
buren, tussen de boerenkool. Als
ik iets lekkers rook, stapte ik
gewoon bij mensen naar binnen
en zei: 'Zo, dat ruikt lekker! Wat
eten jullie?'" De kennis die ze in
al die jaren opdeed, deelt de chef
voor het eerst met de wereld. In
het toegankelijk geschreven boek
hoor je de Brabantse bijna pra
ten, inclusief gulle schaterlach.
Ze gebruikt volop smileys. „Ik zie
dit niet echt als een kookboek.
Het is vooral een inspiratieboek.
Kijk om je heen, er is zoveel dat
ongebruikt blijft."
Zo laat ze bijvoorbeeld zien hoe
je bouillonpasta maakt van snij-
restjes groente. Durfals kunnen
aan de slag met runderhart of
varkensoren. De minder geoe
fende kok kan genoeg met de
recepten voor een eenvoudige
taart van pastakliekjes of mini-
kaasfondue. Schellekens: „Koken
is zo simpel. Ik wil laten zien hoe
het ook kan: koken met watje
hebt, met wat vlakbij te vinden
is, zonder iets weg te gooien. Ik
weet dat het kan, ik doe het al
jaren zo."
Nel. Van kop-tot-kont-chef
(Terra Lannoo, €35)
Beste boeken
Meer groenten en fruit eten, dat willen we
allemaal wel. Stop ze in een sapje, dan ben
je in één keer klaar. Ook wilde planten,
kruiden en specerijen
mogen erin. De re
cepten volgen de sei
zoenen, kennen elk
een unieke smaak en
variëren in snelheid
en moeilijkheids
graad. Met veel prak
tische tips. Sapje,
Joël Goudsmit (Car-
rera Culinair, €20)
Doei dieet! In plaats van chagrijnig op
stengels bleekselderij te knagen, kun je
ook besluiten om meer lekkers te gaan
eten. Maar doe het dan goed. In Choc
Addict staan recepten met chocolade
in de hoofdrol. Basisrecepten en choco-
weetjes en veel
onweerstaanbare lek
kernijen. Kom maar
door, dubbele choco-
muffins. Afvallen is
zóó 2016. Choc Addict.
150 recepten vol verlei
ding, Aurélie Desgages
en Thomas Feller
(Terra Lannoo, €30)
SAPJE
magazine 27
Geen zin meer in die laffe plakjes kaas of
kroketten uit de bedrijfskantine? Dit boek
staat vol ideeën voor alle eetmomenten op
een werkdag. Makkelijk te maken recepten
voor lunch, tussendoor
en zelfs borrel. Van
een broodje biefstuk
tot havermoutkoeken.
Arbeidsvitaminen.
Lekker en gezond aan
het werk, Mascha Per-
quin-Perneel (Loopvis,
€17,50)
boektitels redden bibliotheekmedewerkers in Florida door een fictieve lener te
creëren. Zo leken de boeken populair genoeg om te behouden voor de collectie.
Alle boeken op deze pagina's zijn
te koop bij debesteboeken.nl.
ARBEIDS
VITAMINEN