Arme popcornschnitzels 7 GIPHARTS KOOKEILAND Sr yê Van aal tot zult 4. Stippen 6. Eekhoorn 5. Karton ff Denk ook eens aan het milieu Folie eromheen en in de koelkast Houd de rest ook goed schoon In mijn studententijd werkte ik in een restau rant in de binnenstad van Utrecht, samen met nogal een droogkloot van een ober. Hij was in vaste dienst en had alles meege maakt. Op een avond kreeg hij van een gast de vraag 'of het vlees in ons restaurant werd geslagen'. 'Alleen als het stout is ge weest', zei mijn collega nuchter, een antwoord dat ik mij dertig jaar later nog kan herinneren. Het was destijds voor het eerst dat ik hoorde dat vlees gesla gen kon worden. Zowel de vraag van de gast als het antwoord van de ober za ten me dwars. Bindweefsel De toenmalige chef-kok AAN DE SLAG wist me uit te leggen dat koks soms hun biefstukken en karbonaadjes afranse len. Niet zozeer om het vlees malser te krijgen, zo als veel mensen denken, maar voor de vorm. Taai vlees wordt nooit mals, legde de chef uit, hoe je het De chef deed voor hoe hij een onschuldig kalfslapje ervan langs gaf ook martelt. Door vlees te slaan of pletten, maak je een deel van het bindweef sel kapot, waardoor het vlees malser lijkt, maar dat niet is. Hierna liet de chef me de vleesklopper zien die hij zelf gebruikte om Wienerschnitzels te plet ten en deed hij voor hoe hij een onschuldig kalfslapje ervan langs gaf, om het perfect dun te krijgen. Ik dacht aan deze anek dote toen ik besloot mijn eigen schnitzels te berei den. Er diende zich nog een probleem aan: toen mijn vlees was geplet en ik mijn andere benodigdheden wilde klaarzetten, bleek dat ik veel te weinig pa neermeel had. Nu had ik schnitzels zon der paneermeel kunnen bakken, maar de lol van een goede schnitzels is nu juist het knapperige laagje. Het was tijd voor rigou reuze actie. Voor mijn kin deren had ik popcorn ge maakt, waarvan nog een gedeelte over was. Ik vulde mijn keukenmachine met popcorn en hakte het tot gruis dat wel iets weghad van paneermeel. Vervol gens bereidde ik mijn schnitzels op traditionele wijze. Het resultaat was wat ik maar noem een pop- cornschnitzel. Ik hoop niet dat ik erom geslagen word. vrijdag 13 januari 2017 GO 15, Sealskin 15,95, Qualy HOR 4, House of Products GROENE Verf op terpentineba sis gebruikt? Dit is niet milieuvriendelijk, dus vul een leeg jampotje met terpentine. Laat je kwast(en) daar even in weken en pak een oude handdoek om ze schoon te vegen. Gooi het potje later weg bij het milieupunt. En smeer de kwast in met groene zeep om hem soepel te houden. Wil je morgen weer verder? Als je de kwast tussen de laklagen door in folie of plastic wikkelt en dan in de koelkast legt, kun je de volgende dag gewoon verder. Pas als je lange tijd achter een wil stoppen met je verfklus, moet je het ge reedschap schoonma ken. Anders wordt de verf te hard. En dan kun je je kwast weggooien. Houd niet alleen de haren schoon, maar ook de greep van de kwast. Het is gewoon fijn om met schoon ma teriaal te werken. Draag van die witte schilders handschoenen. Zodra je even iets anders gaat doen, trekje ze uit en kun je onbezorgd alles vastpakken zonder verf- vingers te maken. De deurklinken, de tele foon, de koelkast- Af en toe een biefstuk of karbonaadje afranselen: het mag. Terwijl Ronald Giphart zich uitleeft op een schnitzel, dient zich een probleem aan: het paneermeel is op. Voor het popcorn: mais olie (óf een zakje popcorn voor in de mag netron) Voor de schnitzels: 4 kalfschnitzels (of -fri candeau of -oesters) zout en peper citroen bloem 2 eieren 1 liter olie (zonnebloem, mais, arachide of frituur) Maak popcorn op de ouder wetse manier of leg een zakje zoute popcorn in de magnetron. Laat het even afkoelen en doe het daarna in een keukenmachine. Hak het popcorn tot paneer- gruis. Haal intussen het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Span een vel plastic folie op uw werkblad, leg hierop de lappen en span een ander vel folie er overheen. Neem een klopper of de onderkant van een pan en geef het vlees een goeie afranseling. Zorg dat u de schnitzels heel laat (het resultaat moet 2 tot 3 mm dik zijn). Om te voorkomen dat de schnitzels gaan omkrullen, moet u het vlees op ver schillende plekken met een vork inprikken. Laat de schnitzels een minuut of tien rusten. Bestrooi de vleeslappen met zout, peper en een klein beetje citroen sap. Vul drie diepe soepbor den met respectievelijk (1) bloem, (2) opgeklopt ei met een scheutje water en (3) popcornkruim. Haal de schnitzels door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het popcorn- gruis. Zorg dat het vlees ge heel bedekt is. Laat de schnitzels opnieuw een tijdje rusten. Neem een diepe pan met dikke bodem en verhit de olie. Frituur de schnitzels in drie minuten goudbruin. Serveer ze met kwartjes citroen. En wees een beetje lief voor ze.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 48