Arme popcornschnitzels
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Sr
yê
Van aal tot zult
4. Stippen
6. Eekhoorn
5. Karton
ff
Denk ook eens
aan het milieu
Folie eromheen
en in de koelkast
Houd de rest ook
goed schoon
In mijn studententijd
werkte ik in een restau
rant in de binnenstad
van Utrecht, samen met
nogal een droogkloot van
een ober. Hij was in vaste
dienst en had alles meege
maakt. Op een avond kreeg
hij van een gast de vraag 'of
het vlees in ons restaurant
werd geslagen'.
'Alleen als het stout is ge
weest', zei mijn collega
nuchter, een antwoord dat
ik mij dertig jaar later nog
kan herinneren. Het was
destijds voor het eerst dat
ik hoorde dat vlees gesla
gen kon worden. Zowel de
vraag van de gast als het
antwoord van de ober za
ten me dwars.
Bindweefsel
De toenmalige chef-kok
AAN DE SLAG
wist me uit te leggen dat
koks soms hun biefstukken
en karbonaadjes afranse
len. Niet zozeer om het
vlees malser te krijgen, zo
als veel mensen denken,
maar voor de vorm. Taai
vlees wordt nooit mals,
legde de chef uit, hoe je het
De chef deed
voor hoe hij een
onschuldig
kalfslapje ervan
langs gaf
ook martelt. Door vlees te
slaan of pletten, maak je
een deel van het bindweef
sel kapot, waardoor het
vlees malser lijkt, maar dat
niet is. Hierna liet de chef
me de vleesklopper zien
die hij zelf gebruikte om
Wienerschnitzels te plet
ten en deed hij voor hoe hij
een onschuldig kalfslapje
ervan langs gaf, om het
perfect dun te krijgen.
Ik dacht aan deze anek
dote toen ik besloot mijn
eigen schnitzels te berei
den. Er diende zich nog een
probleem aan: toen mijn
vlees was geplet en ik mijn
andere benodigdheden
wilde klaarzetten, bleek
dat ik veel te weinig pa
neermeel had.
Nu had ik schnitzels zon
der paneermeel kunnen
bakken, maar de lol van
een goede schnitzels is nu
juist het knapperige laagje.
Het was tijd voor rigou
reuze actie. Voor mijn kin
deren had ik popcorn ge
maakt, waarvan nog een
gedeelte over was. Ik vulde
mijn keukenmachine met
popcorn en hakte het tot
gruis dat wel iets weghad
van paneermeel. Vervol
gens bereidde ik mijn
schnitzels op traditionele
wijze. Het resultaat was
wat ik maar noem een pop-
cornschnitzel.
Ik hoop niet dat ik erom
geslagen word.
vrijdag 13 januari 2017
GO
15, Sealskin
15,95, Qualy
HOR
4, House of Products
GROENE
Verf op terpentineba
sis gebruikt? Dit is niet
milieuvriendelijk, dus vul
een leeg jampotje met
terpentine. Laat je
kwast(en) daar even in
weken en pak een oude
handdoek om ze
schoon te vegen.
Gooi het potje later weg
bij het milieupunt. En
smeer de kwast in met
groene zeep om hem
soepel te houden.
Wil je morgen weer
verder? Als je de kwast
tussen de laklagen door
in folie of plastic wikkelt
en dan in de koelkast
legt, kun je de volgende
dag gewoon verder. Pas
als je lange tijd achter
een wil stoppen met je
verfklus, moet je het ge
reedschap schoonma
ken. Anders wordt de
verf te hard. En dan kun
je je kwast weggooien.
Houd niet alleen de
haren schoon, maar
ook de greep van de
kwast. Het is gewoon
fijn om met schoon ma
teriaal te werken. Draag
van die witte schilders
handschoenen. Zodra je
even iets anders gaat
doen, trekje ze uit en
kun je onbezorgd alles
vastpakken zonder verf-
vingers te maken. De
deurklinken, de tele
foon, de koelkast-
Af en toe een biefstuk of
karbonaadje afranselen:
het mag. Terwijl Ronald
Giphart zich uitleeft op
een schnitzel, dient zich
een probleem aan: het
paneermeel is op.
Voor het popcorn:
mais olie (óf een zakje
popcorn voor in de mag
netron)
Voor de schnitzels:
4 kalfschnitzels (of -fri
candeau of -oesters)
zout en peper citroen
bloem 2 eieren
1 liter olie (zonnebloem,
mais, arachide of frituur)
Maak popcorn op de ouder
wetse manier of leg een
zakje zoute popcorn in de
magnetron. Laat het even
afkoelen en doe het daarna
in een keukenmachine. Hak
het popcorn tot paneer-
gruis. Haal intussen het
vlees uit de koelkast en laat
het op temperatuur komen.
Span een vel plastic folie op
uw werkblad, leg hierop de
lappen en span een ander
vel folie er overheen. Neem
een klopper of de onderkant
van een pan en geef het
vlees een goeie afranseling.
Zorg dat u de schnitzels
heel laat (het resultaat moet
2 tot 3 mm dik zijn).
Om te voorkomen dat de
schnitzels gaan omkrullen,
moet u het vlees op ver
schillende plekken met een
vork inprikken. Laat de
schnitzels een minuut of
tien rusten. Bestrooi de
vleeslappen met zout, peper
en een klein beetje citroen
sap. Vul drie diepe soepbor
den met respectievelijk (1)
bloem, (2) opgeklopt ei met
een scheutje water en (3)
popcornkruim. Haal de
schnitzels door de bloem,
daarna door het ei en als
laatste door het popcorn-
gruis. Zorg dat het vlees ge
heel bedekt is. Laat de
schnitzels opnieuw een
tijdje rusten. Neem een
diepe pan met dikke bodem
en verhit de olie. Frituur de
schnitzels in drie minuten
goudbruin. Serveer ze met
kwartjes citroen. En wees
een beetje lief voor ze.