0 O 0 Snakken naar gezond Prei kan ook heel goed dienen als hoofdgerecht MARGOT 19 eindscore Weer een nieuw jaar. Wat zal het ons brengen en gaat er echt iets veranderen in de wereld? Januari is altijd de maand van terug naar af met een lege woonkamer, zo zonder kerstboom. Het vooruitzicht van de feestdagen is verdwenen en de routine van alledag dient zich weer aan. Daar moet ik me altijd even toe zetten. En dan zijn Man en ik beiden ook nog eens in januari jarig. Meestal ben ik tegen die tijd juist uitgefeest en klaar met alle uitgebreide maaltijden, lang nata- felen, borrels en bijeenkomsten. Voornemens heb ik dit jaar niet gemaakt. Daar ben ik niet zo goed in en de kans van slagen is daarom niet zo groot. Dat zou alleen maar tot frustratie leiden. Voor veel mensen gelukkig herkenbaar dus voel ik me daarin gesterkt. Al zou ik het liefste nog meer gaan sporten, minder eten en kilo's afval len. Na al die aangeklede borrels (een synoniem voor hele maaltijden), copieuze diners en lekkere tussendoortjes ben ik wel weer toe aan salades, vitamines en gezond. Iets om op te kauwen in plaats van al het lekkers zo naar binnen te laten glijden. Het is echt zo dat je je door goed te eten beter voelt. Dus haalde ik gezonde dingen in huis. Ik maakte een salade van verschillende soorten sla, avocado, geraspte wortel en lenteuitjes. Met een Chinese dressing van 4 eetl. sesamolie, 4 eetl. sojasaus, 1 eetl. rijstazijn, wat zout, peper, suiker en vers geraspte gember smaakte het heerlijk. De jongste Man vond het wat minder. Hij houdt nogal van vlees. Dus voor hem maakte ik de sa lade aantrekkelijk met wat uitgebakken Zeeuws spek. Dat dan weer wel. MNa al die aangeklede borrels, copieuze diners en lekkere tussendoortjes ben ik wel weer toe aan salades, vitamines en gezond overlevering door vissers werd ingegraven als ze de zee op gingen. De zon kookte dan een gezond maaltje. Deze cataplana depeixe bevat groenten, mossels, gamba's en vis: zalm, heek en kabeljauw. Allemaal mooi sappig. Reepjes paprika en blokjes vastkokende aardappel hebben nog een flinke beet, de saus is lekker kruidig met wijn, peterselie en koriander. De begeleider is een smakelijke droogkorrelige rijst met iets van nootmuskaat. Ik ga voor de stokvisschotel: bacaïhau a bras. En die is precies zoals ik me herinner, met ge bakken aardappelreepjes, roerei en ui. Trooste- ten: smeuïg en rijk van smaak, met zachte ge plukte stokvis -.pulled bacalhao bijna. Het enorme bord vis is versierd met groene en zwarte olijfjes en partjes citroen. Plus lekkere frietjes en prima mayo. En gemengde salade van ijsbergsla, met ietwat papperige tomaten. Ik blijf moedig eten van de heerlijke stokvis, maar moet het uiteindelijk toch opgeven. De restjes gaan in een bakje: 'effe opbakken en je hebt morgen een heerlijk hapje'. Mijn eetvriendin is voldaan na een bakje fairtrade espresso. Ik ga voor de merkwaardige combinatie van citroenijs met Portugese anijs- likeur. Eenmaal geproefd, blijkt het heel lo gisch, zoals ook koriander in deze keuken lo gisch is: fris en kruidig, een verrassend lekker smaakverbindingsbruggetje. Drie bollen ijs, een ijskoude neut, slagroom met muntblaad jes: digestief en dessert in één. Het restaurant is ondertussen een bar voor locals geworden, die zich laven aan fado en wijn. We praten na, over temperament, uienringen en stevige worst. Carlos vindt dat hij het rustieke van Portugal dit keer beter heeft getroffen dan met Boa Tarde. Verse Zeeuwse waren en Portugese passie gaan hier absoluut goed samen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland MIDDELBURG Het verhaal gaat dat keizer Nero al dol op prei was. Feit is dat prei heel gezond is en vooral vaak in de winter maanden gegeten wordt. „Win- terprei wil alleen maar zeggen dat deze prei langzamer groeit en beter bestand is tegen vorst en kou, maar je kunt het hele jaar door prei krijgen", zegt Robert Sandee van Verscentrum Sandee uit Kamperland. „Ik ben een van de kleinste te lers van prei in Nederland. Een aantal jaren geleden ben ik met een proef begonnen om prei op water te telen Dat is schoner en zorgt ervoor dat er geen zand in de prei zit. Hierdoor eten men sen ook het groen en daar zitten nu juist de meeste vitamines en mineralen in", geeft hij aan. „Prei is eigenlijk een onderbe lichte groente. Vaak wordt het in de nasi gegeten of als smaakma ker in de soep en bij het koken van mosselen, maar prei kan ook prima als hoofdgerecht geser veerd worden", aldus Sandee. Zoals deze preitaart. Neem 6 plakjes bladerdeeg, leg deze op een beboterde bakplaat en maak er een opstaande rand omheen. Bak deze 10 minuten in een oven op 210 C. Was 500 gram prei, snij in dikke ringen, kook ze 5 minuten en laat ze even uitlekken. Schil 6 uien, snij ze in ringen en verdeel ze over de taartbodem. Leg hierop de prei en verspreid er 250 gram zachte geitenkaas over. Bak de taart in 25 minuten af. Lekker als lunch of avondmaal met een groene salade erbij. zaterdag 7 januari 2017 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) stokvis Robert Sandee teelt sinds een aantal jaren prei op water in plaats van in de grond, fotomarcelledavidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 54