0
O
0
Snakken naar gezond
Prei kan ook heel goed
dienen als hoofdgerecht
MARGOT
19
eindscore
Weer een nieuw jaar. Wat zal het ons
brengen en gaat er echt iets veranderen
in de wereld?
Januari is altijd de maand van terug naar af met
een lege woonkamer, zo zonder kerstboom. Het
vooruitzicht van de feestdagen is verdwenen en
de routine van alledag dient zich weer aan. Daar
moet ik me altijd even toe zetten. En dan zijn
Man en ik beiden ook nog eens in januari jarig.
Meestal ben ik tegen die tijd juist uitgefeest en
klaar met alle uitgebreide maaltijden, lang nata-
felen, borrels en bijeenkomsten. Voornemens
heb ik dit jaar niet gemaakt. Daar ben ik niet zo
goed in en de kans van slagen is daarom niet zo
groot. Dat zou alleen maar tot frustratie leiden.
Voor veel mensen gelukkig herkenbaar dus voel
ik me daarin gesterkt. Al zou ik het liefste nog
meer gaan sporten, minder eten en kilo's afval
len. Na al die aangeklede borrels (een synoniem
voor hele maaltijden), copieuze diners en lekkere
tussendoortjes ben ik wel weer toe aan salades,
vitamines en gezond. Iets om op te kauwen in
plaats van al het lekkers zo naar binnen te laten
glijden. Het is echt zo dat je je door goed te eten
beter voelt. Dus haalde ik gezonde dingen in huis.
Ik maakte een salade van verschillende soorten
sla, avocado, geraspte wortel en lenteuitjes. Met
een Chinese dressing van 4 eetl. sesamolie, 4 eetl.
sojasaus, 1 eetl. rijstazijn, wat zout, peper, suiker
en vers geraspte gember smaakte het heerlijk. De
jongste Man vond het wat minder. Hij houdt
nogal van vlees. Dus voor hem maakte ik de sa
lade aantrekkelijk met wat uitgebakken Zeeuws
spek. Dat dan weer wel.
MNa al die aangeklede borrels, copieuze diners en
lekkere tussendoortjes ben ik wel weer toe aan
salades, vitamines en gezond
overlevering door vissers werd ingegraven als
ze de zee op gingen. De zon kookte dan een
gezond maaltje. Deze cataplana depeixe bevat
groenten, mossels, gamba's en vis: zalm, heek
en kabeljauw. Allemaal mooi sappig. Reepjes
paprika en blokjes vastkokende aardappel
hebben nog een flinke beet, de saus is lekker
kruidig met wijn, peterselie en koriander. De
begeleider is een smakelijke droogkorrelige
rijst met iets van nootmuskaat.
Ik ga voor de stokvisschotel: bacaïhau a bras.
En die is precies zoals ik me herinner, met ge
bakken aardappelreepjes, roerei en ui. Trooste-
ten: smeuïg en rijk van smaak, met zachte ge
plukte stokvis -.pulled bacalhao bijna. Het
enorme bord vis is versierd met groene en
zwarte olijfjes en partjes citroen. Plus lekkere
frietjes en prima mayo. En gemengde salade
van ijsbergsla, met ietwat papperige tomaten.
Ik blijf moedig eten van de heerlijke stokvis,
maar moet het uiteindelijk toch opgeven. De
restjes gaan in een bakje: 'effe opbakken en je
hebt morgen een heerlijk hapje'.
Mijn eetvriendin is voldaan na een bakje
fairtrade espresso. Ik ga voor de merkwaardige
combinatie van citroenijs met Portugese anijs-
likeur. Eenmaal geproefd, blijkt het heel lo
gisch, zoals ook koriander in deze keuken lo
gisch is: fris en kruidig, een verrassend lekker
smaakverbindingsbruggetje. Drie bollen ijs,
een ijskoude neut, slagroom met muntblaad
jes: digestief en dessert in één. Het restaurant
is ondertussen een bar voor locals geworden,
die zich laven aan fado en wijn. We praten na,
over temperament, uienringen en stevige
worst. Carlos vindt dat hij het rustieke van
Portugal dit keer beter heeft getroffen dan met
Boa Tarde. Verse Zeeuwse waren en Portugese
passie gaan hier absoluut goed samen.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
MIDDELBURG Het verhaal
gaat dat keizer Nero al dol op prei
was. Feit is dat prei heel gezond
is en vooral vaak in de winter
maanden gegeten wordt. „Win-
terprei wil alleen maar zeggen
dat deze prei langzamer groeit
en beter bestand is tegen vorst
en kou, maar je kunt het hele jaar
door prei krijgen", zegt Robert
Sandee van Verscentrum Sandee
uit Kamperland.
„Ik ben een van de kleinste te
lers van prei in Nederland. Een
aantal jaren geleden ben ik met
een proef begonnen om prei op
water te telen Dat is schoner en
zorgt ervoor dat er geen zand in
de prei zit. Hierdoor eten men
sen ook het groen en daar zitten
nu juist de meeste vitamines en
mineralen in", geeft hij aan.
„Prei is eigenlijk een onderbe
lichte groente. Vaak wordt het in
de nasi gegeten of als smaakma
ker in de soep en bij het koken
van mosselen, maar prei kan ook
prima als hoofdgerecht geser
veerd worden", aldus Sandee.
Zoals deze preitaart. Neem 6
plakjes bladerdeeg, leg deze op
een beboterde bakplaat en maak
er een opstaande rand omheen.
Bak deze 10 minuten in een oven
op 210 C.
Was 500 gram prei, snij in
dikke ringen, kook ze 5 minuten
en laat ze even uitlekken. Schil 6
uien, snij ze in ringen en verdeel
ze over de taartbodem. Leg
hierop de prei en verspreid er 250
gram zachte geitenkaas over. Bak
de taart in 25 minuten af. Lekker
als lunch of avondmaal met een
groene salade erbij.
zaterdag 7 januari 2017
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
stokvis
Robert Sandee teelt sinds een aantal jaren prei op water in
plaats van in de grond, fotomarcelledavidse