Pleidooi voor bagger 7 GIPHARTS KOOKEILAND Van aal tot zult it speelt zich af op t januari jongstleden. Nederland ont waakte van een bewogen jaarwisseling. 2016 was na tuurlijk een achenebbisj rot jaar, maar in 2017 ging alles beter worden. Althans, dat dachten en hoopten we, en om ons verlangen kracht bij te zetten hadden we dit ge vierd met champagne, olie bollen en maagzuurtablet- ten. En toen kwamen 's och tends eerst de gebruikelijke berichten over opgeschoten tuig dat stenen en zwaar vuurwerk naar hulpverle ners had gegooid, gevolgd door het nieuws van een verschrikkelijke aanslag in Istanboel. Welkom 2017, het zoveelste baggerjaar in de geschiedenis van de mens heid was begonnen. Onbegrepen Er moest ook gegeten wor den en dus besloot ik met een al op nieuwjaarsdag te rug te grijpen op misschien wel hét onbegrepen culi naire hoogtepunt van 2016: het broodje bagger. Voor wie het heeft gemist: eind december was de finale-uitzending van het leukste programma van de Nederlandse ether: Mangi- are. Om de twee weken be spreekt Petra Possel op Ra dio 1 alles wat met eten en koken te maken heeft. In Studio Desmet in Am sterdam kwamen tweehon derd culi's bij elkaar voor de Lekker Vies-Prijs 2016. Een jaar lang mochten luiste raars recepten insturen van gerechten die onaantrekke lijk klinken, maar eigenlijk goed te nassen zijn. Althans, volgens de inzenders. Het afgelopen jaar werden in de studio elke maand deze gerechten bereid, om in december de allerlekker ste vieze schotel te belonen met een prijs. De winnaar: broodje bagger. Inzender Michiel Brouwer leerde deze traktatie kennen in het Het 'broodjüh baggah' heeft zijn oorsprong in het uitgaansleven van Noordwijk uitgaansleven van Noord- wijk. Het 'broodjüh baggah' is een wit puntje met zelfge maakte kaassoufflé en dito pindasaus. Dat klinkt peri staltisch, maar bleek zo'n smakelijke versnapering dat je je afvraagt waarom dit broodje niet tot ons natio nale culinaire erfgoed hoort. Daarom aan het begin van dit nieuwe jaar een pleidooi voor meer bagger. Op broodjes welteverstaan. Eerst maken we zelf een AAN DE SLAG kaassoufflé, volgens aanwij zingen van Brouwer. Ont dooi de plakjes bladerdeeg en snijd van een stuk kaas plakken van 8 bij 4 cm. Be- kwast de randen van het bladerdeeg met ei. Verdeel in gedachten een vel blader deeg in twee gedeelten. Leg een plak kaas in het midden van het onderste gedeelte en vouw het bovenste deel van het deeg over de kaas. Druk de randen dicht. Maak een bord met twee opgeklopte eieren en een bord met paneermeel. Dompel de kaas met het deeg onder in het ei en daarna in het paneermeel. Het deeg moet bedekt zijn. Frituur de kaassoufflés op 180 graden. Ook de pindasaus is mak kelijk te bereiden. Zet een pannetje op met melk, een bouillonblokje en twee ge kneusde stelen citroengras. Breng aan de kook en laat even trekken. Doe de pinda kaas in een andere pan en voeg knoflook, ketjap, ket chup, sambal en palmsuiker toe. Voeg geleidelijk de melk toe en verwarm alles tot een gladde saus ontstaat. Leg de soufflé op een broodje, giet er saus over. Broodje bagger, een mooi begin van 2017. Schaven, maar niet te veel Wie is de man en wie is de vrouw? Mogelijkheid tot ontsnappen 5. Ratjetoe 4. Pop vrijdag 6 januari 2017 Het was een achenebbisj rotjaar, 2016. En de eerste bewijzen liggen er al: 2017 wordt net zo'n baggerjaar. Wat kun je dan beter eten dan een broodje bagger? Ingrediënten voor de kaassoufflé: 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid paneermeel of panko 2 eieren stuk kaas naar eigen smaak Ingrediënten voor de bagger: 8 eetlepels pindakaas 1 teentje knoflook 1 eetlepel palmsuiker 2 eetlepels ketjap manis 3 eetlepels tomatenketchup 1 theelepel sambal (naar eigen keuze) zout en peper een halve liter melk 1 bouillonblokje 2 stengels citroengras Klemmende deur? Schaaf er dan een stukje af. Als de deur een klein beetje klemt, kun je een handschaafje gebruiken. Als het flink klemt, kun je beter een schaafmachine huren bij de bouwmarkt. Schaaf niet te veel. Doe liever twee tot drie keer een klein beetje. Anders gaat het weer tochten en ben je verder van huis. Deurschilden, die din gen waar de klink aan vastzit, kun je vastzet ten met een kleine schroevendraaier. Ze blijven het best zitten als de schroef aan de ene kant dwars door de deur in de schroef aan de andere past. De ene is het 'vrouwtje', de an dere het 'mannetje'. Deze schroeven zijn speciaal gemaakt voor deurbeslag. Deurkrukken kun je meestal vastzetten met een inbussleutel. Ik let er altijd op dat de staaf die aan de deur kruk vastzit en dwars door de deur gaat, aan de binnenkant van de ruimte zit. Dus aan de binnenkant van toilet of badkamer. Mocht de boel losschieten, dan kun je er altijd nog uit. 399, Magis vanaf 169, Thierry Bataille

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 47