Pleidooi voor bagger
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Van aal tot zult
it speelt zich af op t
januari jongstleden.
Nederland ont
waakte van een bewogen
jaarwisseling. 2016 was na
tuurlijk een achenebbisj rot
jaar, maar in 2017 ging alles
beter worden. Althans, dat
dachten en hoopten we, en
om ons verlangen kracht bij
te zetten hadden we dit ge
vierd met champagne, olie
bollen en maagzuurtablet-
ten. En toen kwamen 's och
tends eerst de gebruikelijke
berichten over opgeschoten
tuig dat stenen en zwaar
vuurwerk naar hulpverle
ners had gegooid, gevolgd
door het nieuws van een
verschrikkelijke aanslag in
Istanboel. Welkom 2017, het
zoveelste baggerjaar in de
geschiedenis van de mens
heid was begonnen.
Onbegrepen
Er moest ook gegeten wor
den en dus besloot ik met
een al op nieuwjaarsdag te
rug te grijpen op misschien
wel hét onbegrepen culi
naire hoogtepunt van 2016:
het broodje bagger.
Voor wie het heeft gemist:
eind december was de
finale-uitzending van het
leukste programma van de
Nederlandse ether: Mangi-
are. Om de twee weken be
spreekt Petra Possel op Ra
dio 1 alles wat met eten en
koken te maken heeft.
In Studio Desmet in Am
sterdam kwamen tweehon
derd culi's bij elkaar voor de
Lekker Vies-Prijs 2016. Een
jaar lang mochten luiste
raars recepten insturen van
gerechten die onaantrekke
lijk klinken, maar eigenlijk
goed te nassen zijn. Althans,
volgens de inzenders.
Het afgelopen jaar werden
in de studio elke maand
deze gerechten bereid, om
in december de allerlekker
ste vieze schotel te belonen
met een prijs. De winnaar:
broodje bagger. Inzender
Michiel Brouwer leerde
deze traktatie kennen in het
Het 'broodjüh
baggah' heeft zijn
oorsprong in het
uitgaansleven van
Noordwijk
uitgaansleven van Noord-
wijk. Het 'broodjüh baggah'
is een wit puntje met zelfge
maakte kaassoufflé en dito
pindasaus. Dat klinkt peri
staltisch, maar bleek zo'n
smakelijke versnapering dat
je je afvraagt waarom dit
broodje niet tot ons natio
nale culinaire erfgoed hoort.
Daarom aan het begin van
dit nieuwe jaar een pleidooi
voor meer bagger. Op
broodjes welteverstaan.
Eerst maken we zelf een
AAN DE SLAG
kaassoufflé, volgens aanwij
zingen van Brouwer. Ont
dooi de plakjes bladerdeeg
en snijd van een stuk kaas
plakken van 8 bij 4 cm. Be-
kwast de randen van het
bladerdeeg met ei. Verdeel
in gedachten een vel blader
deeg in twee gedeelten. Leg
een plak kaas in het midden
van het onderste gedeelte en
vouw het bovenste deel van
het deeg over de kaas. Druk
de randen dicht.
Maak een bord met twee
opgeklopte eieren en een
bord met paneermeel.
Dompel de kaas met het
deeg onder in het ei en
daarna in het paneermeel.
Het deeg moet bedekt zijn.
Frituur de kaassoufflés op
180 graden.
Ook de pindasaus is mak
kelijk te bereiden. Zet een
pannetje op met melk, een
bouillonblokje en twee ge
kneusde stelen citroengras.
Breng aan de kook en laat
even trekken. Doe de pinda
kaas in een andere pan en
voeg knoflook, ketjap, ket
chup, sambal en palmsuiker
toe. Voeg geleidelijk de melk
toe en verwarm alles tot een
gladde saus ontstaat. Leg de
soufflé op een broodje, giet
er saus over. Broodje bagger,
een mooi begin van 2017.
Schaven, maar
niet te veel
Wie is de man en
wie is de vrouw?
Mogelijkheid
tot ontsnappen
5. Ratjetoe
4. Pop
vrijdag 6 januari 2017
Het was een achenebbisj
rotjaar, 2016. En de eerste
bewijzen liggen er al: 2017
wordt net zo'n baggerjaar.
Wat kun je dan beter eten
dan een broodje bagger?
Ingrediënten voor de
kaassoufflé:
4 velletjes bladerdeeg,
ontdooid
paneermeel of panko
2 eieren
stuk kaas naar eigen
smaak
Ingrediënten
voor de bagger:
8 eetlepels
pindakaas
1 teentje knoflook
1 eetlepel
palmsuiker
2 eetlepels
ketjap manis
3 eetlepels
tomatenketchup
1 theelepel
sambal (naar eigen keuze)
zout en peper
een halve liter melk
1 bouillonblokje
2 stengels
citroengras
Klemmende deur?
Schaaf er dan een
stukje af. Als de deur
een klein beetje klemt,
kun je een handschaafje
gebruiken. Als het flink
klemt, kun je beter een
schaafmachine huren bij
de bouwmarkt.
Schaaf niet te veel. Doe
liever twee tot drie keer
een klein beetje. Anders
gaat het weer tochten
en ben je verder van
huis.
Deurschilden, die din
gen waar de klink aan
vastzit, kun je vastzet
ten met een kleine
schroevendraaier.
Ze blijven het best zitten
als de schroef aan de
ene kant dwars door de
deur in de schroef aan
de andere past. De ene
is het 'vrouwtje', de an
dere het 'mannetje'.
Deze schroeven zijn
speciaal gemaakt voor
deurbeslag.
Deurkrukken kun je
meestal vastzetten
met een inbussleutel.
Ik let er altijd op dat de
staaf die aan de deur
kruk vastzit en dwars
door de deur gaat, aan
de binnenkant van de
ruimte zit. Dus aan de
binnenkant van toilet of
badkamer. Mocht de
boel losschieten, dan
kun je er altijd nog uit.
399, Magis
vanaf 169,
Thierry Bataille