Hapjes om uit te zwaaien 8 Eddie Prince (66) is gepensioneerd. In Hengstdijk is hij mede verantwoordelijk voor de kerststallenexpositie, die nog twee dagen te zien is in de Catharinakerk. Zeeuws-Vlaming „Ik ben geboren in Tilburg, maar mijn vader nam zijn gezin mee toen hij het eerste bijkantoor van de Noord-Brabantse Christelijke Boe renbond oprichtte. We woonden een jaartje in Stoppeldijk en daarna ver trokken we naar Hulst. Ik ben dus een echte Zeeuws-Vlaming gewor den. Toen Mar jet en ik trouwden, be sloten we in een rustig dorp te gaan wonen. Dat werd Hengstdijk." Kerststallen „We burgerden snel in. De pastoor wilde een nieuwe kerststal voor in de kerk, die opgebouwd zou worden met de hoofden van de oude versle ten kerststal. De groep die 'ja' zei, was acht man groot, maar we hadden één voorwaarde: alleen als de beelden in tact mochten blijven. Binnen een jaar was de kerststal uit 1906 in oude glo rie hersteld. Die beeldengroep is ook dit jaar te zien tijdens de kerststallen- tentoonstelling die dinsdag is ge opend en vandaag en morgen nog te bezichtigen is. In de Catharinakerk zijn allerlei soorten afbeeldingen van beeldengroepen en stallen te zien uit verschillende landen. Echt een bij zondere expositie." Mijn plek „Hengstdijk is echt mijn plek. Ik zat in het plaatselijke kerkbestuur. Hengstdijk, de natuur rond het dorp en de parochiekerk die een rijke his torie kent en onder monumenten zorg valt hebben meteen mijn hart veroverd. Het kerkgebouw bezit prachtige ramen en speciale beelden, echt een bezienswaardigheid. De ne gen eeuwen oude historie van Hengstdijk is vastgelegd in een boek. Hierin is te lezen dat door de eeuwen heen mensen met soms veel moeite en tegenslag toch in staat bleken om door te gaan. Mijn favoriete plekje is De Putting, een klein natuurge biedje. Het werd bijna drie maal gro ter gemaakt en ik heb daar een com plete encyclopedie van dieren met eigen ogen kunnen aanschouwen. De Ik ben dol op lekker eten, misschien wel meer dan goed voor me is omgeving van Hengstdijk is en blijft rustig, maar het grote voordeel is ook dat je binnen een uur met de auto in Breda of Frankrijk bent. Gent en Ant werpen zijn dichtbij en daar vind je alle soorten van ontspanning en cul tuur." Sociaal „Als vicevoorzitter van het kerkbe stuur heb ik de restauratie van het dak en torentje van de kerk meege maakt. Daarna heb ik met vier ande ren de Stichting Behoud Catharina kerk Hengstdijk opgericht. Ik ben nog steeds secretaris. Elk jaar houden we vier vaste evenementen: het Mid zomer/dorpsfeest in het laatste weekend van juni, de Zomertentoon- stelling in juli, het Internationaal Kunst Weekend in het laatste week end van november en de kerststal- lententoonstelling eind december. Ik ben een sociaal dier. Leden van dans- of zanggroepen konden bij ons loge ren en we verrichten nu tijdens het Scaldis Kamermuziekfestival hand en spandiensten. Mar jet en ik willen graag anderen helpen en we houden allebei van muziek." Muziek „Als jongetje zong ik in het knapen koor tijdens de Matthaus Passion van Bach in Hulst. Zo ontdekte ik de klas sieke muziek, maar ook moderne muziekvormen. Ik ben fan van Am- bras, de volkszanggroep die liedjes uit het verleden voor het nageslacht bewaart. We proberen regelmatig al lerlei concerten bij te wonen. Omdat ik het te druk heb, zing ik alleen nog enkele malen per jaar in een koor uit Duitsland. Muziek is dus mijn hobby." Reizen „Reizen doen we ook graag, we heb ben veel plaatsen bezocht in heel Eu ropa. Behoefte om het heel ver in an dere werelddelen te gaan zoeken, heb ik niet. Er is genoeg te beleven in Eu ropa. Uit eten gaan is fijn. Een favo riet restaurant heb ik niet, ik houd van afwisseling. Ik ben dol op lekker eten, misschien wel meer dan goed voor me is. Ik geniet van Zeeuwse lekkernijen, vooral vis en visproduc ten. Mijn beste kok is en blijft Mar- jet" PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Uitzwaaihapjes donderdag 29 december 2016 PZ' 'Hengstdijk heeft mijn hart veroverd' Jeanette Vergouwen —Eddie Prince Eddie Prince: „Binnen een jaar was de kerststal uit 1906 in oude glorie hersteld." FOTOCAMILE SCHELSTRAETE De kerststallententoonstelling kan nog tot en met morgen bezocht wor den tussen 13.00 en 18.00 uur in de Catharinakerk in Hengstdijk. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knippen en vaak thuis te maken. Van daag zwaait Puck uit. We zwaaien het jaar uit met fees telijke, klassieke hapjes: gevulde dadels in spek. Hoe retro wil je het hebben? Lekker bij bub bels, maar ook bij mooi speciaalbier en dat is nu hip. Dat geldt ook voor rauwe radijs en vegetari sche Vietnamese loem- pias. Ons laatste superlek- kere hapje, toast met een- denrillette, is chic maar helemaal gemaakt met restjes van kerst. Oude ciabatta, rillette ge maakt van de restjes confit de canard en een dotje overge schoten cranberry compote. Goede ont wikkeling dat wij zo veel meer oog hebben ge kregen voor het voedsel- verspillingsprobleem. En het doet mij deugd dat ik, als schrijver van kliekjes kookboeken, daarin een actieve rol kan spelen. In deze krant zullen mijn recepten in 2017 helaas niet terugkeren. Ik vind dat heel jammer. De laatste dertien jaar (zo'n 670 keer) heb ik met ongelofe lijk veel plezier voor jullie gekookt en geschreven over alles wat mij fasci neert aan eten en drinken. Ik wens jullie geluk, warmte en gezondheid. Blijf koken met verse, échte ingrediënten en ge niet van al het heerlijks dat je zelf op tafel tovert. Ingrediënten (voor 6 of meer personen) 12 grote dadels zonder pit; V2 bakje roomkaas; 12 plakjes ontbijtspek; cock tailprikkers, half oud cia batta of stokbrood; olijf olie; 150 gr rillette van eend (poelier of slager); cranberrycompote (restje van kerst); Vietna mese loempiaatjes; fles zonnebloemolie; chilisaus en ketjap; 1 bos radijsjes; selderiezout; roomboter. Bereiding Verwarm oven voor op 180 graden. Vul dadels met roomkaas. Omwik kel ze met spek, steek vast met prikkers, zet op met bakpapier be klede bakplaat. Bak in ca. 12 minuten knapperig goudbruin. Laat afkoelen. Snij brood in dunne plakken, bedruppel met olijfolie. Grill in oven bruin. Laat iets afkoe len, halveer en be smeer met eendenril- lette. Schep beetje cranberrycompote op. Verhit olie in pan of wok en bak hierin loempiaatjes goud bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en hal veer. Geef sauzen erbij in bakje. Was radijsjes, verwijder worteltjes en blad. Ser veer met zachte boter en selderiezout. Dat maak jezelf door ge droogd selderieblad te mengen met gelijke hoeveelheid zout. Klink op een mooi nieuwjaar met cham pagne, bier of mijn fa voriet: champagnebier.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55