Hapjes
om uit te
zwaaien
8
Eddie Prince (66) is
gepensioneerd. In
Hengstdijk is hij mede
verantwoordelijk voor de
kerststallenexpositie, die
nog twee dagen te zien is
in de Catharinakerk.
Zeeuws-Vlaming
„Ik ben geboren in Tilburg, maar
mijn vader nam zijn gezin mee toen
hij het eerste bijkantoor van de
Noord-Brabantse Christelijke Boe
renbond oprichtte. We woonden een
jaartje in Stoppeldijk en daarna ver
trokken we naar Hulst. Ik ben dus
een echte Zeeuws-Vlaming gewor
den. Toen Mar jet en ik trouwden, be
sloten we in een rustig dorp te gaan
wonen. Dat werd Hengstdijk."
Kerststallen
„We burgerden snel in. De pastoor
wilde een nieuwe kerststal voor in de
kerk, die opgebouwd zou worden
met de hoofden van de oude versle
ten kerststal. De groep die 'ja' zei, was
acht man groot, maar we hadden één
voorwaarde: alleen als de beelden in
tact mochten blijven. Binnen een jaar
was de kerststal uit 1906 in oude glo
rie hersteld. Die beeldengroep is ook
dit jaar te zien tijdens de kerststallen-
tentoonstelling die dinsdag is ge
opend en vandaag en morgen nog te
bezichtigen is. In de Catharinakerk
zijn allerlei soorten afbeeldingen van
beeldengroepen en stallen te zien uit
verschillende landen. Echt een bij
zondere expositie."
Mijn plek
„Hengstdijk is echt mijn plek. Ik zat
in het plaatselijke kerkbestuur.
Hengstdijk, de natuur rond het dorp
en de parochiekerk die een rijke his
torie kent en onder monumenten
zorg valt hebben meteen mijn hart
veroverd. Het kerkgebouw bezit
prachtige ramen en speciale beelden,
echt een bezienswaardigheid. De ne
gen eeuwen oude historie van
Hengstdijk is vastgelegd in een boek.
Hierin is te lezen dat door de eeuwen
heen mensen met soms veel moeite
en tegenslag toch in staat bleken om
door te gaan. Mijn favoriete plekje is
De Putting, een klein natuurge
biedje. Het werd bijna drie maal gro
ter gemaakt en ik heb daar een com
plete encyclopedie van dieren met
eigen ogen kunnen aanschouwen. De
Ik ben dol op
lekker eten,
misschien
wel meer
dan goed
voor me is
omgeving van Hengstdijk is en blijft
rustig, maar het grote voordeel is ook
dat je binnen een uur met de auto in
Breda of Frankrijk bent. Gent en Ant
werpen zijn dichtbij en daar vind je
alle soorten van ontspanning en cul
tuur."
Sociaal
„Als vicevoorzitter van het kerkbe
stuur heb ik de restauratie van het
dak en torentje van de kerk meege
maakt. Daarna heb ik met vier ande
ren de Stichting Behoud Catharina
kerk Hengstdijk opgericht. Ik ben
nog steeds secretaris. Elk jaar houden
we vier vaste evenementen: het Mid
zomer/dorpsfeest in het laatste
weekend van juni, de Zomertentoon-
stelling in juli, het Internationaal
Kunst Weekend in het laatste week
end van november en de kerststal-
lententoonstelling eind december. Ik
ben een sociaal dier. Leden van dans-
of zanggroepen konden bij ons loge
ren en we verrichten nu tijdens het
Scaldis Kamermuziekfestival hand
en spandiensten. Mar jet en ik willen
graag anderen helpen en we houden
allebei van muziek."
Muziek
„Als jongetje zong ik in het knapen
koor tijdens de Matthaus Passion van
Bach in Hulst. Zo ontdekte ik de klas
sieke muziek, maar ook moderne
muziekvormen. Ik ben fan van Am-
bras, de volkszanggroep die liedjes
uit het verleden voor het nageslacht
bewaart. We proberen regelmatig al
lerlei concerten bij te wonen. Omdat
ik het te druk heb, zing ik alleen nog
enkele malen per jaar in een koor uit
Duitsland. Muziek is dus mijn
hobby."
Reizen
„Reizen doen we ook graag, we heb
ben veel plaatsen bezocht in heel Eu
ropa. Behoefte om het heel ver in an
dere werelddelen te gaan zoeken, heb
ik niet. Er is genoeg te beleven in Eu
ropa. Uit eten gaan is fijn. Een favo
riet restaurant heb ik niet, ik houd
van afwisseling. Ik ben dol op lekker
eten, misschien wel meer dan goed
voor me is. Ik geniet van Zeeuwse
lekkernijen, vooral vis en visproduc
ten. Mijn beste kok is en blijft Mar-
jet"
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Uitzwaaihapjes
donderdag 29 december 2016
PZ'
'Hengstdijk heeft
mijn hart veroverd'
Jeanette Vergouwen
—Eddie Prince
Eddie Prince: „Binnen een jaar
was de kerststal uit 1906 in oude
glorie hersteld."
FOTOCAMILE SCHELSTRAETE
De kerststallententoonstelling kan
nog tot en met morgen bezocht wor
den tussen 13.00 en 18.00 uur in de
Catharinakerk in Hengstdijk.
Hutspot, babi pangang of coq au
vin. Het zijn klassiekers die niet
van het menu te slaan
zijn. Culinair journalist
Puck Kerkhoven
scherpt de
recepten
aan, om uit
te knippen
en vaak
thuis te
maken. Van
daag zwaait
Puck uit.
We zwaaien het
jaar uit met fees
telijke, klassieke
hapjes: gevulde dadels in
spek. Hoe retro wil je het
hebben? Lekker bij bub
bels, maar ook bij mooi
speciaalbier en dat is nu
hip. Dat geldt ook voor
rauwe radijs en vegetari
sche Vietnamese loem-
pias. Ons laatste superlek-
kere hapje, toast met een-
denrillette, is chic maar
helemaal gemaakt met
restjes van kerst. Oude
ciabatta, rillette ge
maakt van de restjes
confit de canard en
een dotje overge
schoten cranberry
compote. Goede ont
wikkeling dat wij zo
veel meer oog hebben ge
kregen voor het voedsel-
verspillingsprobleem. En
het doet mij deugd dat ik,
als schrijver van kliekjes
kookboeken, daarin een
actieve rol kan spelen.
In deze krant zullen mijn
recepten in 2017 helaas
niet terugkeren. Ik vind dat
heel jammer. De laatste
dertien jaar (zo'n 670
keer) heb ik met ongelofe
lijk veel plezier voor jullie
gekookt en geschreven
over alles wat mij fasci
neert aan eten en drinken.
Ik wens jullie geluk,
warmte en gezondheid.
Blijf koken met verse,
échte ingrediënten en ge
niet van al het heerlijks dat
je zelf op tafel tovert.
Ingrediënten (voor 6 of
meer personen)
12 grote dadels zonder
pit; V2 bakje roomkaas; 12
plakjes ontbijtspek; cock
tailprikkers, half oud cia
batta of stokbrood; olijf
olie; 150 gr rillette van
eend (poelier of slager);
cranberrycompote
(restje van kerst); Vietna
mese loempiaatjes; fles
zonnebloemolie; chilisaus
en ketjap; 1 bos radijsjes;
selderiezout; roomboter.
Bereiding
Verwarm oven voor op
180 graden. Vul dadels
met roomkaas. Omwik
kel ze met spek, steek
vast met prikkers, zet
op met bakpapier be
klede bakplaat.
Bak in ca. 12 minuten
knapperig goudbruin.
Laat afkoelen.
Snij brood in dunne
plakken, bedruppel met
olijfolie. Grill in oven
bruin. Laat iets afkoe
len, halveer en be
smeer met eendenril-
lette. Schep beetje
cranberrycompote op.
Verhit olie in pan of
wok en bak hierin
loempiaatjes goud
bruin. Laat uitlekken op
keukenpapier en hal
veer. Geef sauzen erbij
in bakje.
Was radijsjes, verwijder
worteltjes en blad. Ser
veer met zachte boter
en selderiezout. Dat
maak jezelf door ge
droogd selderieblad te
mengen met gelijke
hoeveelheid zout.
Klink op een mooi
nieuwjaar met cham
pagne, bier of mijn fa
voriet: champagnebier.