't: hoeft niet bang te zijn F jfc LLtdje,: o In het Zierikzeese gezin van Lilian en Paul Paulus komt geen vlees op tafel. Geen konijn, geen hert, kalkoen. Ook niet met kerst. Wel een frittatatomata, bijvoorbeeld, even aanbakken tot de onderkant gestold is en tien minuten in de oven. Slecht hoor, maar ik vind patat echt heel erg lekker! KLINKENDE v Cl /ÏA/yATLA genwoordig wel een vegetarisch hoogstandje op de kaart staan, maar zo niet: „Dan zeg ik: verzin maar wat. Of geef ons wat je ook voor anderen maakt, maar laat het vlees weg." Dat is eigenlijk ook wat de familie op 'gewone' dagen eet: aardap pels en groenten. De weekbestelling van de Noordgouwse biologische kwekerij Zuidbos is net afgeleverd: kratten met aardappels, pompoen, radijskiemen en vegetarisch gestremde mozzarella. „Ja, daar letten we wel op. Ik denk bewust na over de her komst van eten. Op zich zou ik het ook helemaal niet zo erg vinden om af en toe eens vlees te eten als dat dier een goed le ven had gehad. Maar bio-in- dustrie en vleesindustrie: die woorden alleen al staan me te gen. Het is ook slecht voor het milieu om zulke grote veestapels te hebben. En het is natuurlijk van de gekke dat ze in Afrika niks hebben en dat eten hier gewoon wordt doorge draaid." Als jong meisje al had Lilian weinig op met vlees. „Ik vond het niet lekker en ik vond het zie lig. Maar van mijn moeder moest ik eten wat de pot schafte." Daar bracht haar verkering met Paul, die uit een vegetarisch gezin kwam, geen veran dering in. „Toen ik hoorde dat hij vegetarisch was sprong ik drie gaten in de lucht. Mijn moeder is ook gelijk vegetarisch voor hem gaan koken, maar ik kreeg nog steeds die gehaktbal op mijn bord. Tot ik 21 was of zo. Toen heb ik gezegd: ma, nu is het klaar." Bij bijzondere gelegenheden komen bij Lilian de vegetarische kookboeken op tafel. Daar ligt nu - toevallig - de laatste editie van het magazine 'Vega Gezond', met op de cover een smakelijk ogende frittata tomata. Supermakkelijk om te maken, volgens Lilian. „Veel eieren, groenten er door. Even aanbakken tot de onderkant gestold is en tien minuten in de oven. Sla erbij en klaar." Voor een feestelijk etentje zoekt de Zierikzeese naar gerechten die er leuk uitzien en kiest ze het liefst voor verschillende kleinere gerechten. „En het moet vooral niet te moeilijk zijn. Dat ik er geen stress van heb. Ik probeer trou wens van tevoren altijd wel even uit hoe het smaakt." Een soepje doet het altijd goed: „Pompoensoep of iets met room. Kijk, oesterzwam mencrèmesoep", klopt de Zie rikzeese enthousiast op de verza meling recepten: „Ik ben gek op champignons en hier zit ook prei in, al lerlei kruiden en witte bonen. We zijn geen van allen veelvraten. Dus nog een lichte maaltijd erbij, een toetje en dan zijn we klaar." En, leve het magazine, misschien nog een chocoshotje met bietensap? „Nou, doe daar dan maar rum in, vind ik. Als je dit soort dingen aan een niet-vegetariër laat lezen dan snap ik dat ze schrikken. Je moet gewoon de leuke dingen eruit halen, je een beetje bewust zijn van wat je eet en verder vooral niet te moeilijk doen." Dat geldt al helemaal voor Lilians ultieme feest gerecht. „Slecht hoor, maar ik vind patat echt heel erg lekker. Ik eet het niet vaak. Maar ik zou het niet erg vinden om dat met kerst wel te doen." Maar ik. dad 't dok. {o-cd goed dicdtgzdaoa ~Z-oaXu> ik. dot eJJce, ovo-ad deed IIc wou, de, vorige, ovo-ad jjedfo oog ter\aggegaaa IIc i\ste£ ook. atet waar ova ik. dat oieed Ik. dad deed Laag voor 't dok. geMooa aUof ik. wiót wat ik. au- weet Een portabello, zo'ngrote smake lijke kastanjechampignon, met een goede vulling erin. Gemalen noten, knoflook, wat kruiden. Parmezaanse kaas erover en twintig minuutjes in de oven. Su- perlekker én een plaatje om te zien. Lilian Paulus (50) uit Zierik- zee is vegetarisch en allesbehalve een keuken prinses. Toch draait zelfs zij haar hand niet om voor een feestelijk gedekte dis. Hoewel, even in alle eerlijkheid. Heel veel kerstgangen heeft zij er in haar leven nog niet uit- gestampt. Meestal brengt de Zierikzeese met haar - eveneens vegetarische - man Paul (51) en zonen Tim (21) en Rob (18) de kerstdagen bij schoonou ders en ouders door. Lilians schoonouders zijn ook vegetarisch, haar moeder en vader niet. „Maar mijn moeder kan vrij goed koken. Met kerst is ge woon het hele eten vegetarisch. Zij heeft er geen moeite mee om geen vlees te eten. Mijn va der eet wel graag vlees, maar past zich aan. Hij is een heel makkelijk persoon." Nou zijn de Paulussen zelf culinair gezien ook de moeilijkste niet. Een beetje restaurant heeft te- 24 december 2016 PLUISJE Lilian Paulus met konijn Pluisje. Esme Soesman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 75