't:
hoeft niet bang te zijn
F
jfc LLtdje,:
o
In het Zierikzeese gezin van Lilian en Paul Paulus komt geen vlees op tafel. Geen konijn, geen hert,
kalkoen. Ook niet met kerst. Wel een frittatatomata, bijvoorbeeld, even aanbakken tot de
onderkant gestold is en tien minuten in de oven.
Slecht hoor,
maar ik vind
patat echt heel
erg lekker!
KLINKENDE
v Cl /ÏA/yATLA
genwoordig wel een vegetarisch hoogstandje op
de kaart staan, maar zo niet: „Dan zeg ik: verzin
maar wat. Of geef ons wat je ook voor anderen
maakt, maar laat het vlees weg." Dat is eigenlijk
ook wat de familie op 'gewone' dagen eet: aardap
pels en groenten. De weekbestelling van de
Noordgouwse biologische kwekerij Zuidbos is
net afgeleverd: kratten met aardappels, pompoen,
radijskiemen en vegetarisch gestremde
mozzarella. „Ja, daar letten we wel op.
Ik denk bewust na over de her
komst van eten. Op zich zou ik
het ook helemaal niet zo erg
vinden om af en toe eens vlees
te eten als dat dier een goed le
ven had gehad. Maar bio-in-
dustrie en vleesindustrie: die
woorden alleen al staan me te
gen. Het is ook slecht voor het
milieu om zulke grote veestapels
te hebben. En het is natuurlijk van
de gekke dat ze in Afrika niks hebben
en dat eten hier gewoon wordt doorge
draaid."
Als jong meisje al had Lilian weinig op met
vlees. „Ik vond het niet lekker en ik vond het zie
lig. Maar van mijn moeder moest ik eten wat de
pot schafte." Daar bracht haar verkering met Paul,
die uit een vegetarisch gezin kwam, geen veran
dering in. „Toen ik hoorde dat hij vegetarisch was
sprong ik drie gaten in de lucht. Mijn moeder is
ook gelijk vegetarisch voor hem gaan koken, maar
ik kreeg nog steeds die gehaktbal op mijn bord.
Tot ik 21 was of zo. Toen heb ik gezegd: ma, nu is
het klaar."
Bij bijzondere gelegenheden komen bij Lilian
de vegetarische kookboeken op tafel. Daar ligt nu
- toevallig - de laatste editie van het magazine
'Vega Gezond', met op de cover een smakelijk
ogende frittata tomata. Supermakkelijk om te
maken, volgens Lilian. „Veel eieren, groenten er
door. Even aanbakken tot de onderkant gestold is
en tien minuten in de oven. Sla erbij en klaar."
Voor een feestelijk etentje zoekt de Zierikzeese
naar gerechten die er leuk uitzien en kiest
ze het liefst voor verschillende kleinere
gerechten. „En het moet vooral niet
te moeilijk zijn. Dat ik er geen
stress van heb. Ik probeer trou
wens van tevoren altijd wel
even uit hoe het smaakt."
Een soepje doet het altijd
goed: „Pompoensoep of iets
met room. Kijk, oesterzwam
mencrèmesoep", klopt de Zie
rikzeese enthousiast op de verza
meling recepten: „Ik ben gek op
champignons en hier zit ook prei in, al
lerlei kruiden en witte bonen. We zijn geen
van allen veelvraten. Dus nog een lichte maaltijd
erbij, een toetje en dan zijn we klaar." En, leve het
magazine, misschien nog een chocoshotje met
bietensap? „Nou, doe daar dan maar rum in, vind
ik. Als je dit soort dingen aan een niet-vegetariër
laat lezen dan snap ik dat ze schrikken. Je moet
gewoon de leuke dingen eruit halen, je een beetje
bewust zijn van wat je eet en verder vooral niet te
moeilijk doen."
Dat geldt al helemaal voor Lilians ultieme feest
gerecht. „Slecht hoor, maar ik vind patat echt heel
erg lekker. Ik eet het niet vaak. Maar ik zou het niet
erg vinden om dat met kerst wel te doen."
Maar ik. dad 't dok.
{o-cd goed dicdtgzdaoa
~Z-oaXu> ik. dot eJJce,
ovo-ad deed
IIc wou, de, vorige,
ovo-ad jjedfo oog
ter\aggegaaa
IIc i\ste£ ook. atet
waar ova ik. dat oieed
Ik. dad deed Laag voor
't dok. geMooa aUof ik.
wiót wat ik. au- weet
Een portabello, zo'ngrote smake
lijke kastanjechampignon, met
een goede vulling erin. Gemalen
noten, knoflook, wat kruiden.
Parmezaanse kaas erover en
twintig minuutjes in de oven. Su-
perlekker én een plaatje om te
zien. Lilian Paulus (50) uit Zierik-
zee is vegetarisch en allesbehalve een keuken
prinses. Toch draait zelfs zij haar hand niet om
voor een feestelijk gedekte dis.
Hoewel, even in alle eerlijkheid. Heel veel
kerstgangen heeft zij er in haar leven nog niet uit-
gestampt. Meestal brengt de Zierikzeese met haar
- eveneens vegetarische - man Paul (51) en zonen
Tim (21) en Rob (18) de kerstdagen bij schoonou
ders en ouders door. Lilians schoonouders zijn
ook vegetarisch, haar moeder en vader niet. „Maar
mijn moeder kan vrij goed koken. Met kerst is ge
woon het hele eten vegetarisch. Zij heeft er geen
moeite mee om geen vlees te eten. Mijn va
der eet wel graag vlees,
maar past
zich aan. Hij is een heel
makkelijk persoon."
Nou zijn de Paulussen zelf culinair gezien ook
de moeilijkste niet. Een beetje restaurant heeft te-
24 december 2016
PLUISJE
Lilian Paulus met konijn Pluisje.
Esme Soesman