O O Licht Pastinaken zijn in Engeland een echte traditie met kerst MARGOT 19 eindscore BEOORDELING vrouw Mirjam, hoe je tafelhandelingen kunt verrichten zonder over het bord te leunen. Hoofdgerechten zijn plotseling robuust: een flinke moot tarbot aan de graat, met een korstje van pittig broodkruim en aqua pazza oftewel idioot water: een zoetzuur pocheer- mengsel met knoflook en cherrytomaatjes. Erbij geblakerde venkelknolletjes met salie blaadjes die kruidig verpulveren in je mond. Manliefkoos ossobucco, wat bot met gat bete kent. Langzaam gegaarde kalfsschenkel, inclu sief een extra pijpje merg. Het vlees smaakt bijna donkergroen, omdat er wouden van ro zemarijn lijken te zijn meegestoofd. Intens? Ja. Te heftig? Nee. Want vlees en merg zijn heer lijk zacht en de slimme tegenhanger is een vriendelijke puree van zoete aardappel. Met de wijn lijkt het even mis te gaan: we hadden Montepulciano besteld maar krijgen een wijn uit Squinzano, met negroamaro-druiven (Cantine due Palme). Gelukkig ging het door de fout juist goed: de Montepulciano bleek een rosé en deze rode wijn is geweldig fruitig, met kersen, kaneel en pruimen. Desserttijd al weer, we kiezen eensgezind: millefeuille, deli cate bladerdeegrondjes met parfait, granité a la Bellini en tomatenpoeder, excentriek maar niet te raar. Edi's karamelparfait tart diverse natuurwetten en smelt laagje voor laagje in je mond. Bij de pittige fairtradekofïïe zitten ma- carons en bonbons, al is het jammer dat mijn notenallergie vlak voor de eindstreep vergeten is. Ik troost mezelf met een glas prima dessert wijn van Di Lenardo die 'Pass the Cookies' heet. Al hoefik echt geen koekje meer. Alles klopt hier: styling, sfeer, eten. Die presidenti ële naam staat The Roosevelt goed: een kos mopolitische prachtplek, voor ons stiekem steeds leuker wordende hoofdstadje. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Kerstmis is dien dag dat ze niet schieten. Dat er geen bommen uit de lucht worden gestrooid. Dat mitrailleurs van hun ver diende rust genieten. En de kanonnen met een kerstboom zijn getooid'. Zo begint het kerstlied van Wannes van der Velde, een Vlaamse trouba dour. Hij schreef het in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Maar nog steeds is deze tekst actu eel. Helaas, want je hoopt natuurlijk dat het met de oorlogen en ellende in de wereld eens een keer ophoudt. Zo met Kerstmis ga je daar altijd anders naar kijken, terwijl het eigenlijk niets uit zou moeten maken. Geld overmaken is een van de enige dingen die ik kan doen, terwijl dat het ge voel van machteloosheid niet echt wegneemt. Het is en blijft een duivels dilemma; genieten, terwijl je weet dat er zovelen zijn die het moeilijk hebben en die in angst en oorlog leven. Best lastig om nu de overstap te maken tot het bereiden van iets smakelijks. Toch doe ik het. Kerstmis is im mers ook het feest van licht, van hoop en van de geboorte. De groene boom in het midden van de winter. En dat hoeft niet altijd uitbundig te wor den gevierd, het mag ook wel eens een onsje minder. Met bijvoorbeeld boerenkoolstamppot. Koop bij de groenteboer 1 kg. Zeeuwse boeren kool en snij deze fijn. Schil 1,5 kg. Zeeuwse aard appelen en kook ze gaar samen met de boeren kool in plm. 25 min. Haal bij de slager zelfge maakte rookworsten, kook deze even mee en snij ze in plakken. Stamp met een flinke scheut melk en een klont boter de aardappelen en de kool fijn. En nu geen ruzie maken over de plakken worst. Prettig kerstfeest. Het is en blijft een duivels dilemma; genieten, terwijl je weet dat er zovelen zijn die het moeilijk hebben en die in angst en oorlog leven RITTHEM Eindelienge, wat ein delijk betekent, zit in Ritthem. Mieke en Leo de Visser begon nen daar lang geleden met biolo gisch boeren omdat ze zagen dat de landbouw veranderde met steeds meer gebruik van chemi sche middelen en omdat alles sneller en meer moest. Zo wil den zij niet boeren. Nu zijn ze een begrip in Zeeland met hun Zeeuwse trekpaarden waarmee ze het land bewerken. „Op dit moment rooien we de pastinaken", vertelt Mieke. „De paarden rijden eerst de grond los, vervolgens worden de pasti naken met de hand gerooid en in kisten gelegd waarna de paarden deze kisten naar huis rijden. Daar worden de pastinaken een nacht in water geweekt. De Zeeuwse klei moet er eerst af voordat ze de volgende dag ge sorteerd kunnen worden", zegt ze. „We verbouwen in totaal wel 30 ton pastinaken. Die worden via de groothandel gedistribu eerd. Onze pastinaken liggen dan ook door heel Nederland en in onze eigen winkel natuurlijk", zegt Mieke trots. Pastinaken zijn - WÊBk een echte traditie in Engeland met de kerst. Ze worden geroos terd en als groente bij de kalkoen gegeten. Het is daar vaste prik op het kerstmenu. Neem één kilogram pastinaak en schil ze. Snij ze in kleine blok jes en doe ze in een ovenschaal met wat zout en peper. Bespren kel ruim met olijfolie en zet ze 55 minuten in de oven op 175 gra den Celsius. Ook na kerst zijn ze heerlijk om te eten; gewokt of in de soep. Bij Hof Eindelienge loopt de oogst van pastinaak nog door tot in maart of april. Afhankelijk van het weer natuurlijk. zaterdag 24 december 2016 delen! (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Mieke de Visser verbouwt pastinaken, samen met haar man LeO. FOTO RUBEN OREEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55