CADEAU VAN BOCUSE 1 2 HERMAN DEN BLIJKER Aan de slag recept Truffelsoep Het is een soep in cadeauverpakking: als je het dakje van bladerdeeg openmaakt, word je getrakteerd op een geurklap van truffel. Paul Bocuse maakte de soep VGE speciaal voor president Valéry Giscard d'Estaing. koning Willem-Alexander een lintje aan een kok uitreikt voor zijn of haar verdiensten voor de Nederlandse keuken! Maar misschien ben ik te somber en komt het daar ooit van. Magistraal De soep van Bocuse is ook na 46 jaar een juweeltje van kookkunst. Vooral die croüte, het dakje van bladerdeeg over de soepkom, blijf ik geweldig vinden. Je moet het cadeau eerst uitpakken en dan, beng, krijg je daar toch een geur klap van de verwerkte truffel toe gediend. Magistraal. Er schijnen mensen te zijn die in zijn restau rant moesten gaan staan. Zo overweldigd waren ze. Er zullen vast geen flintertjes truffel in de soep hebben gezeten. Want het effect krijg je alleen als je rijpe wintertruffel in royale hoeveelhe den aan het gerecht toevoegt. In het soepje gaat ook ganzenlever. Daar hebben veel mensen het las tig mee. Dus ik laat de vette lever eruit. Want op herrie met kerst zit niemand te wachten. Wil je de soep van Bocuse eens in volle glorie proeven? Boek een lang weekend Lyon, laatje inkla ren in de auberge van Bocuse in Collonges-au-Mont-d'Or en on derga een driesterrenmaaltijd in jarenzeventigstijl. Vraag de kaart met Les incontournables de Paul Bocuse, zijn klassiekers. Mag ik je een menusuggestie doen? Neem eerst de soep VGE, daarna een fris slaatje met kreeft, gevolgd door jakobsschelpen met een beurre blanc en gesouffleerde aardappelen. Vervolgens rivier kreeftjes met een sneeuw van Pouilly-Fuissé en dan een krokant deeg met zeewolf en een choron- saus. Hierna kies je voor gebra den Bressekip of geroosterde kalfsrib en kalfsnier. Sluit het me morabele diner af met dêlices et gourmandises en je bent rijp voor de hartbewaking. Maakt het uit, want je hebt het allemaal mee mogen maken. Fijne feestdagen. un je je voorstellen dat wij Ne derlanders een opge leukte boe- renkoolprak stamppot MR noemen? Of dat je een erwten soep met een luxe twist als soep KWA op tafel zet? Dat kunnen de meeste Nederlanders zich nauwelijks voorstellen. Fransen zitten heel anders in elkaar. Niemand schoot in Gallië in een stuip toen Paul Bocuse in 1975 een boerengroentesoep voorzag van ganzenlever en truffel en deze op het Élysée als soupe aux trujfes noires VGE serveerde. De beroemde kok gaf daar acte de présence omdat hij als ambassa deur van de Franse keuken zou worden onderscheiden. President Valéry Giscard d'Estaing, de VGE van de soep, speldde hem de bij behorende versierselen op. Het idee alleen al dat Mark Rutte of Wil je de soep van Bocuse eens in volle glorie proeven? Boek een lang weekend Lyon en onderga een driesterrenmaaltijd in jarenzeventigstijl magazine 45 Ingrediënten voor 4 personen m 100 g truffel, vers of uit een potje 50 g beetgare knolselderij 4 dunne plakjes bladerdeeg 10 dl kippenbouillon 2 eierdooiers, losgeklopt 4 el mirepoix (gelijke delen wortel, selderij, ui, grotchampignons, alles in blokjes gesneden) klont boter -b Bereiding Stoof de mirepoix in de boter. Doe de plakjes truffel, de grof gesneden knolselderij en de mirepoix in de bouillon en schenk dit in vier ovenvaste soepkom men. Bedek de kommen hermetisch met een plakje bladerdeeg en bestrijk dit met de eierdooiers. Plaats de soepkom men in een voorver warmde oven (220 °C) en bak totdat het deeg een mooi bruin korstje vormt. Serveer meteen. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 122