Kerstmis voor rebellen
66
7
GIPHARTS KOOKEILAND
5. Bloem
Van aal tot zult
6. Sterretjes
Op welke trede
beginnen we?
Stevigheid, zowel
links als rechts
En nu ook echt
gebruiken
In het hele land staan
kerstmarkten met stallen
vol erbarmelijke
glühwein en infantiele
lampjes. Uit alle boxen
klinkt geestdodende kerst-
muziek. Alle culinaire ru
brieken brachten de afgelo
pen weken peperdure kerst
diners, ultramakkelijke
kerstmenu's en onnakook-
bare kerstgerechten waar
mee wij de niet-gebeurde
geboorte van een sprookjes
figuur wegvreten.
Heel Nederland? Nee. Er is
één hoekje waar moedig
weerstand wordt geboden
tegen die terreur. Dit
hoekje. Iedereen mag van
mij koken en eten waar hij
of zij zin in heeft. Ik laat me
niet dwingen tot het berei
den van kerstmeuk.
Ik rebelleer en maak dit
jaar.frikandellen. Dood
gewone frikandellen speci
aal. Dit kost tijd, maar hé,
het is kerst.
Laten we beginnen met
de currysaus, die ik om de
zeloten van de betere gas
tronomie te treiteren met
Coca Cola bereid.
Fruit een gesnipperd uitje
in boter. Voeg kerriepoeder,
tabasco, zout, peper en pa
prikapoeder toe, en een
blikje cola. Laat dit inkoken
tot ongeveer 100 milliliter.
Voeg citroensap toe en twee
eetlepels worcestersaus.
Dan 400 milliliter ketchup
en vier eetlepels appelmoes.
Roeren, afkoelen, klaar. Ma
yonaise maken is geen eitje,
maar ook geen hogere wis
kunde. Je kunt de saus zelf
kloppen, je kunt ook een
keukenmachine gebruiken.
Neem twee eidooiers, voeg
de mosterd en azijn of ci
troensap toe en klop dit op.
Giet er olie bij en blijf klop
pen. Als de saus dik en ro
mig is zout en peper toevoe
gen. Je kunt ook honing toe
voegen voor een extra kick.
Het is toch kerst.
Nu de frikandellen zelf.
De Egyptenaren legden al in
de vijfde eeuw voor Chris
tus af en toe eens een bak-
seltje in het kokende vet en
ledereen mag
doen wat hij wil.
Ik laat me niet
dwingen tot
kerstmeuk
in onze contreien wordt
sinds de dertiende eeuw ge
frituurd. Harry Mulisch
schreef ooit dat je een Ne
derlander alles kunt laten
eten, zolang je het frituurt.
Verwacht niet dat de fri
kandellen er meteen uitzien
als de gelikte erectiele sta
ven van de snackindustrie.
Neem 500 gram gehakt, 200
gram spek en 200 milliliter
AAN DE SLAG
slagroom, 100 gram paneer
meel, een theelepel noot
muskaat, kerriepoeder, ui-
poeder, knoflookpoeder,
sambal, zout en peper en
meng dit in de keukenma
chine tot een dikke natte
brij. Dit kan even duren en
het is aan te raden dit in
meerdere porties te doen.
Bezuinig niet op de kruiden.
Het is toch kerst.
Drollen
Snijd van een plastic petfles
de achterkant eraf en vul de
fles met de kleffige vlees
massa. Druk de brij met je
vuist door de opening van
de petfles in langwerpige
drollen. Dit vergt oefening,
maar je hebt het zo onder de
knie. Kook deze staven acht
minuten in zout water (of
bouillon) van ongeveer 90
graden. Laat de gekookte
vleesstaven drogen en leg ze
in de koelkast. Neem een
frituurpan en bak de frikan
dellen tot ze goed bruin
zien. Serveer de kerstfrikan-
dellen met gesnipperde ui,
mayonaise en curry. Frikan
dellen die overblijven, kun
nen in de boom worden ge
hangen. Het is toch kerst!
vrijdag 23 december 2016
12,99
Comptoir Libanais
€8
HEMA
Voordat je gaat boren
stel je eerst de breedte
goed af. Daarna kies je
voor de juiste trede.
Monteer je een hekje
onderaan de trap, dan is
het soms handig om het
hekje op de eerste
trede te laten beginnen
in plaats van op de
grond. Bovenaan moet
je gewoon de bovenste
tree nemen. Het hangt
ook af van de ruimte die
je hebt.
Zorg dat je zowel links
als rechts een stevige
bevestiging hebt.
Zit er niets stevigs, zaag
dan een plank of lat op
maat en schroef deze
aan de trap. Als je die
schildert in dezelfde
kleur als de trap of het
hekje, dan valt die plank
of lat niet zo op.
Doe het hekje ook echt
dicht, want anders heb
je voor niks zo je best
gedaan. Een laatste tip:
er zijn hekjes van doek
verkrijgbaar die je kunt
uittrekken. Ze hebben
extra lengte en zijn
daarom bijvoorbeeld
handig voor een open
keuken. Als je ze in
schuift, rolt het doek op
en zie je er bijna niets
van.
Het is vrijdag 23 decem
ber. Heel Nederland wordt
in een wurggreep gehou
den.
Voor de curry:
1 blikje cola
1 gesnipperd uitje
2 el boter
2 tl kerriepoeder
2 tl paprikapoeder
1 el tabasco
zout en peper
2 el worcestersaus
sap van een halve ci
troen
400 ml ketchup
4 el appelmoes
Voor de mayonaise:
2 eidooiers
1 tl mosterd of
mosterdpoeder
3 tl citroensap of azijn
200 ml schone en
verse olie
zout en peper
honing
Voor de frikandellen:
500 gr gehakt
200 gr spek
200 ml slagroom
100 gr paneermeel
1 tl nootmuskaat
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl sambal badjak
zout en peper