Kerstmis voor rebellen 66 7 GIPHARTS KOOKEILAND 5. Bloem Van aal tot zult 6. Sterretjes Op welke trede beginnen we? Stevigheid, zowel links als rechts En nu ook echt gebruiken In het hele land staan kerstmarkten met stallen vol erbarmelijke glühwein en infantiele lampjes. Uit alle boxen klinkt geestdodende kerst- muziek. Alle culinaire ru brieken brachten de afgelo pen weken peperdure kerst diners, ultramakkelijke kerstmenu's en onnakook- bare kerstgerechten waar mee wij de niet-gebeurde geboorte van een sprookjes figuur wegvreten. Heel Nederland? Nee. Er is één hoekje waar moedig weerstand wordt geboden tegen die terreur. Dit hoekje. Iedereen mag van mij koken en eten waar hij of zij zin in heeft. Ik laat me niet dwingen tot het berei den van kerstmeuk. Ik rebelleer en maak dit jaar.frikandellen. Dood gewone frikandellen speci aal. Dit kost tijd, maar hé, het is kerst. Laten we beginnen met de currysaus, die ik om de zeloten van de betere gas tronomie te treiteren met Coca Cola bereid. Fruit een gesnipperd uitje in boter. Voeg kerriepoeder, tabasco, zout, peper en pa prikapoeder toe, en een blikje cola. Laat dit inkoken tot ongeveer 100 milliliter. Voeg citroensap toe en twee eetlepels worcestersaus. Dan 400 milliliter ketchup en vier eetlepels appelmoes. Roeren, afkoelen, klaar. Ma yonaise maken is geen eitje, maar ook geen hogere wis kunde. Je kunt de saus zelf kloppen, je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Neem twee eidooiers, voeg de mosterd en azijn of ci troensap toe en klop dit op. Giet er olie bij en blijf klop pen. Als de saus dik en ro mig is zout en peper toevoe gen. Je kunt ook honing toe voegen voor een extra kick. Het is toch kerst. Nu de frikandellen zelf. De Egyptenaren legden al in de vijfde eeuw voor Chris tus af en toe eens een bak- seltje in het kokende vet en ledereen mag doen wat hij wil. Ik laat me niet dwingen tot kerstmeuk in onze contreien wordt sinds de dertiende eeuw ge frituurd. Harry Mulisch schreef ooit dat je een Ne derlander alles kunt laten eten, zolang je het frituurt. Verwacht niet dat de fri kandellen er meteen uitzien als de gelikte erectiele sta ven van de snackindustrie. Neem 500 gram gehakt, 200 gram spek en 200 milliliter AAN DE SLAG slagroom, 100 gram paneer meel, een theelepel noot muskaat, kerriepoeder, ui- poeder, knoflookpoeder, sambal, zout en peper en meng dit in de keukenma chine tot een dikke natte brij. Dit kan even duren en het is aan te raden dit in meerdere porties te doen. Bezuinig niet op de kruiden. Het is toch kerst. Drollen Snijd van een plastic petfles de achterkant eraf en vul de fles met de kleffige vlees massa. Druk de brij met je vuist door de opening van de petfles in langwerpige drollen. Dit vergt oefening, maar je hebt het zo onder de knie. Kook deze staven acht minuten in zout water (of bouillon) van ongeveer 90 graden. Laat de gekookte vleesstaven drogen en leg ze in de koelkast. Neem een frituurpan en bak de frikan dellen tot ze goed bruin zien. Serveer de kerstfrikan- dellen met gesnipperde ui, mayonaise en curry. Frikan dellen die overblijven, kun nen in de boom worden ge hangen. Het is toch kerst! vrijdag 23 december 2016 12,99 Comptoir Libanais €8 HEMA Voordat je gaat boren stel je eerst de breedte goed af. Daarna kies je voor de juiste trede. Monteer je een hekje onderaan de trap, dan is het soms handig om het hekje op de eerste trede te laten beginnen in plaats van op de grond. Bovenaan moet je gewoon de bovenste tree nemen. Het hangt ook af van de ruimte die je hebt. Zorg dat je zowel links als rechts een stevige bevestiging hebt. Zit er niets stevigs, zaag dan een plank of lat op maat en schroef deze aan de trap. Als je die schildert in dezelfde kleur als de trap of het hekje, dan valt die plank of lat niet zo op. Doe het hekje ook echt dicht, want anders heb je voor niks zo je best gedaan. Een laatste tip: er zijn hekjes van doek verkrijgbaar die je kunt uittrekken. Ze hebben extra lengte en zijn daarom bijvoorbeeld handig voor een open keuken. Als je ze in schuift, rolt het doek op en zie je er bijna niets van. Het is vrijdag 23 decem ber. Heel Nederland wordt in een wurggreep gehou den. Voor de curry: 1 blikje cola 1 gesnipperd uitje 2 el boter 2 tl kerriepoeder 2 tl paprikapoeder 1 el tabasco zout en peper 2 el worcestersaus sap van een halve ci troen 400 ml ketchup 4 el appelmoes Voor de mayonaise: 2 eidooiers 1 tl mosterd of mosterdpoeder 3 tl citroensap of azijn 200 ml schone en verse olie zout en peper honing Voor de frikandellen: 500 gr gehakt 200 gr spek 200 ml slagroom 100 gr paneermeel 1 tl nootmuskaat 2 tl uipoeder 2 tl knoflookpoeder 2 tl sambal badjak zout en peper

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55