5 ONSPANEL Kleingeld KIJKEN Films over geldwolven supermarktbroden te testen. Het gaat om volkorenbrood. In de ogen van dit panel hoort een volkorenbrood van too procent volkorenmeel gemaakt te zijn, maar daar zal waarschijnlijk geen sprake van zijn, schatten de pa nelleden in: de kans is volgens hen groot dat bloem of ander meel is toe gevoegd. Tiggelman hoopt in elk geval zo min mogelijk hulpgrondstoffen te proeven. Dus geen suiker alstublieft. Puur natuur, daar gaat het om. Ook de nasmaak is belangrijk, vindt de Amsterdammer. Schuitemaker is de meest producttechnische man van het panel. Hoe is de malsheid? En de opmaak? Zijn er bakfouten? Is de korst krokant genoeg? Plukken Kortom, we hebben te maken met een kritisch en sceptisch panel. De test wordt blind uitgevoerd. Eerste ruiken, snuffelen en plukken de pa nelleden uitgebreid aan een sneetje, daarna nemen ze een of meerdere happen. Ze letten onder meer op vorm, kleur, geur, structuur en smaak. Tussen de sneetjes door drin ken ze water. Na afloop van de test horen ze welk brood ze hebben gege ten. Brood nummer 1 is Zaans volkoren van de Albert Heijn. De structuur is onregelmatig, zegt Schuitemaker. „Ik zie grove cellen, terwijl ik fijne cellen wil zien." Tiggelman ziet uitdroging aan de zijkant, maar de smaak valt helemaal niet tegen. „Ik proef vezels. En daar word ik blij van." Ook Raat is best tevreden. „Dit is geen slecht fa- brieksbrood, echt niet." Het tweede sneetje brood is fijn volkoren van de Aldi. De lichte kleur belooft weinig goeds. Van der Ploeg: „Dit lijkt op bruinbrood, niet op vol korenbrood." Tiggelman vermoedt dat het productieproces te kort heeft Winkelen Beste deals voor kerst geduurd. Schuitemaker knikt. „De makers van dit brood hebben het productieproces niet onder con trole." Qua smaak is het niet veel, zegt Jari Hendriks. Kruim Tijd voor brood nummer drie: goud eerlijk fijn volkoren van de Jumbo. Qua korst had dit brood van Van der Ploeg iets donkerder mogen zijn, maar dat is zo ongeveer zijn enige kritiekpunt. „Dit brood heeft een mooie, malse kruim. En hij eet lekker weg." Dat vindt ook Schuitemaker. „Goed gemaakt. Ik zie een fraaie, fijne structuur. Het zou mij niks ver bazen als dit van too procent volko renmeel is gemaakt." Raat knikt. „Dit brood is langer onderweg geweest dan de vorige. Daarmee bedoel ik dat het een goed ontwikkeld brood is, met veel aroma en een mooie korst. Voor een fabrieksbrood is dit een akelig goed brood." Voor een fabrieksbrood is dit akelig goed Hoe anders is het vierde sneetje brood, de Korenlanders rond volko ren van de Plus. Tiggelman: „Als je hier voorzichtig halvarine op smeert, trek je het sneetje al kapot. Dit brood heeft weinig ontwikkeling gehad. En de nasmaak is muffig." Volgens Van der Ploeg is dit brood niet vers, bo vendien zitten er overduidelijk broodverbetermiddelen in. Lees: ge brande suiker. Schuitemaker: „Dit brood is te veel gekleurd met mout. Het is ook te koud gebakken." Het laatste sneetje dan, fijn volko renbrood van de Lidl. Raat: „Ook hier is de oven niet heet genoeg geweest. De structuur is grof, de rand is spek kig. Hij is wel lekker mals." De struc tuur is best goed, vindt Schuitema ker. Volgens Tiggelman is dit brood rijk aan zemelen. „En er zit veel water in." Geen bijzonder brood, zegt Van der Ploeg. „Niet mals, niet vers, wei nig smaak." Alleen Jari is positief. „Ik vindt dit brood gewoon lekker.' Vergelijken De juiste tandpasta DE UITSLAG woensdag 21 december 2016 B cent kost een decem- berzegel. Jaarlijks wor den rond de 115 miljoen kaarten verstuurd. Wie in de stem ming is voor een verhaal over bru tale opportunisten: op Netflix is sinds kort de film The big short te zien. Over slimmeriken die munt slaan uit de beurscrash. In de zelfde sfeer: Video land heeft The Wolf of Wallstreet in het programma. Op techtastic.nl zijn deze dagen de beste deals te vinden voor kerstca deaus. De pa gina wordt elke dag ververst. Het kan gaan om een kortingcode voor H&M, een goede prijs op een Franse site of een deal waarbij je cash terugkrijgt. Volkorenbrood moet van 100 procent volkorenmeel worden gemaakt, vindt het panel. FOTO JEAN-PIERRE JANS 44 —Hein Raat Hoe kies je een goede tandpasta uit al die soorten? De Britse consumentenbond advi seert te letten op de hoeveelheid fluoride (1450ppmF, alleen la gere dosering voor kin deren). De meeste men sen die goed poetsen hebben volgens Which geen aanvullende ac tieve ingrediënten naast de fluor nodig. 3. Fijn volkorenbrood van Lidl €0,99 'Aardig gebak ken, best mals, maar spekkig aan de zij kant.' 5. Fijn volkoren van Aldi €0,99 'Te licht voor een volkorenbrood. Productieproces is niet onder controle. Slechte nasmaak'. 1. Goudeerlijk fijn volkoren van Jumbo €1,59 'Enige supermarktbrood dat kan concurreren met een volkoren brood van een echte bakker'. 2. Zaans volkoren van Albert Heijn €1,19 'Ondanks de onregelmatige structuur helemaal geen slecht fabrieksbrood'. 4. Korenlan ders rond vol koren van Plus €1,89 'Brood heeft weinig ontwikke ling gehad. Muf fige nasmaak.' Fred Tiggel man (47), eigenaar van Har- tog's Volko ren Bakkerij Maalderij in Amsterdam. Jari Hendriks (18), student brood banket aan het ROC in Amsterdam. Hij loopt stage bij Hartog's. Bart Schuite maker (48), productont wikkelaar, innovator en baktechnisch adviseur voor de bakkerij. Peter van der Ploeg (50), eige naar van brood- en banketbakke rij P. v. d. Ploeg in Callantsoog. Hein Raat (53), eige naar van Bakkerij Raat, met vestigingen in Medemblik en Alkmaar.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46