5
ONSPANEL
Kleingeld
KIJKEN
Films over
geldwolven
supermarktbroden te testen. Het gaat
om volkorenbrood. In de ogen van dit
panel hoort een volkorenbrood van
too procent volkorenmeel gemaakt te
zijn, maar daar zal waarschijnlijk
geen sprake van zijn, schatten de pa
nelleden in: de kans is volgens hen
groot dat bloem of ander meel is toe
gevoegd.
Tiggelman hoopt in elk geval zo
min mogelijk hulpgrondstoffen te
proeven. Dus geen suiker alstublieft.
Puur natuur, daar gaat het om. Ook
de nasmaak is belangrijk, vindt de
Amsterdammer. Schuitemaker is de
meest producttechnische man van
het panel. Hoe is de malsheid? En de
opmaak? Zijn er bakfouten? Is de
korst krokant genoeg?
Plukken
Kortom, we hebben te maken met
een kritisch en sceptisch panel. De
test wordt blind uitgevoerd. Eerste
ruiken, snuffelen en plukken de pa
nelleden uitgebreid aan een sneetje,
daarna nemen ze een of meerdere
happen. Ze letten onder meer op
vorm, kleur, geur, structuur en
smaak. Tussen de sneetjes door drin
ken ze water. Na afloop van de test
horen ze welk brood ze hebben gege
ten.
Brood nummer 1 is Zaans volkoren
van de Albert Heijn. De structuur is
onregelmatig, zegt Schuitemaker. „Ik
zie grove cellen, terwijl ik fijne cellen
wil zien." Tiggelman ziet uitdroging
aan de zijkant, maar de smaak valt
helemaal niet tegen. „Ik proef vezels.
En daar word ik blij van." Ook Raat is
best tevreden. „Dit is geen slecht fa-
brieksbrood, echt niet."
Het tweede sneetje brood is fijn
volkoren van de Aldi. De lichte kleur
belooft weinig goeds. Van der Ploeg:
„Dit lijkt op bruinbrood, niet op vol
korenbrood." Tiggelman vermoedt
dat het productieproces te kort heeft
Winkelen
Beste deals
voor kerst
geduurd. Schuitemaker knikt. „De
makers van dit brood hebben het
productieproces niet onder con
trole." Qua smaak is het niet veel,
zegt Jari Hendriks.
Kruim
Tijd voor brood nummer drie: goud
eerlijk fijn volkoren van de Jumbo.
Qua korst had dit brood van Van der
Ploeg iets donkerder mogen zijn,
maar dat is zo ongeveer zijn enige
kritiekpunt. „Dit brood heeft een
mooie, malse kruim. En hij eet lekker
weg." Dat vindt ook Schuitemaker.
„Goed gemaakt. Ik zie een fraaie,
fijne structuur. Het zou mij niks ver
bazen als dit van too procent volko
renmeel is gemaakt." Raat knikt. „Dit
brood is langer onderweg geweest
dan de vorige. Daarmee bedoel ik dat
het een goed ontwikkeld brood is,
met veel aroma en een mooie korst.
Voor een fabrieksbrood is dit een
akelig goed brood."
Voor een
fabrieksbrood
is dit akelig
goed
Hoe anders is het vierde sneetje
brood, de Korenlanders rond volko
ren van de Plus. Tiggelman: „Als je
hier voorzichtig halvarine op smeert,
trek je het sneetje al kapot. Dit brood
heeft weinig ontwikkeling gehad. En
de nasmaak is muffig." Volgens Van
der Ploeg is dit brood niet vers, bo
vendien zitten er overduidelijk
broodverbetermiddelen in. Lees: ge
brande suiker. Schuitemaker: „Dit
brood is te veel gekleurd met mout.
Het is ook te koud gebakken."
Het laatste sneetje dan, fijn volko
renbrood van de Lidl. Raat: „Ook hier
is de oven niet heet genoeg geweest.
De structuur is grof, de rand is spek
kig. Hij is wel lekker mals." De struc
tuur is best goed, vindt Schuitema
ker. Volgens Tiggelman is dit brood
rijk aan zemelen. „En er zit veel water
in." Geen bijzonder brood, zegt Van
der Ploeg. „Niet mals, niet vers, wei
nig smaak." Alleen Jari is positief. „Ik
vindt dit brood gewoon lekker.'
Vergelijken
De juiste
tandpasta
DE UITSLAG
woensdag 21 december 2016
B
cent kost een decem-
berzegel. Jaarlijks wor
den rond de 115 miljoen
kaarten verstuurd.
Wie in de stem
ming is voor een
verhaal over bru
tale opportunisten:
op Netflix is sinds
kort de film The big
short te zien. Over
slimmeriken die
munt slaan uit de
beurscrash. In de
zelfde sfeer: Video
land heeft The
Wolf of Wallstreet
in het programma.
Op techtastic.nl zijn
deze dagen de beste
deals te vinden voor
kerstca
deaus.
De pa
gina
wordt
elke dag
ververst. Het kan gaan
om een kortingcode
voor H&M, een goede
prijs op een Franse site
of een deal waarbij je
cash terugkrijgt.
Volkorenbrood
moet van 100 procent
volkorenmeel worden
gemaakt, vindt het
panel.
FOTO JEAN-PIERRE JANS
44
—Hein Raat
Hoe kies je een goede
tandpasta uit al die
soorten? De Britse
consumentenbond advi
seert te letten op de
hoeveelheid fluoride
(1450ppmF, alleen la
gere dosering voor kin
deren). De meeste men
sen die goed poetsen
hebben volgens Which
geen aanvullende ac
tieve ingrediënten naast
de fluor nodig.
3. Fijn
volkorenbrood
van Lidl
€0,99
'Aardig gebak
ken, best mals,
maar spekkig
aan de zij
kant.'
5. Fijn volkoren
van Aldi
€0,99
'Te licht voor een
volkorenbrood.
Productieproces
is niet onder
controle. Slechte
nasmaak'.
1. Goudeerlijk fijn
volkoren van Jumbo
€1,59
'Enige supermarktbrood dat kan
concurreren met een volkoren
brood van een echte bakker'.
2. Zaans volkoren
van Albert Heijn
€1,19
'Ondanks de onregelmatige
structuur helemaal geen
slecht fabrieksbrood'.
4. Korenlan
ders rond vol
koren van Plus
€1,89
'Brood heeft
weinig ontwikke
ling gehad. Muf
fige nasmaak.'
Fred Tiggel
man (47),
eigenaar
van Har-
tog's Volko
ren Bakkerij
Maalderij in Amsterdam.
Jari Hendriks
(18), student
brood
banket aan
het ROC in
Amsterdam. Hij
loopt stage bij Hartog's.
Bart Schuite
maker (48),
productont
wikkelaar,
innovator en
baktechnisch
adviseur voor de bakkerij.
Peter van
der Ploeg
(50), eige
naar van
brood- en
banketbakke
rij P. v. d. Ploeg in
Callantsoog.
Hein Raat
(53), eige
naar van
Bakkerij
Raat, met
vestigingen in
Medemblik en Alkmaar.