3 1 Capture 5 2 Rollei Action Cam 425 'Grootschalig produceren is nodig' KRITISCHE NOOT afhaalpunten waar boeren uit de re gio hun spullen heenbrengen, zoals Goei Eete in Tilburg, Locafora in Zwolle en Rechtstreex in Rotterdam. Helaas voor mij is een dergelijk ini tiatiefin Utrecht mislukt, zodat ik voor het verzamelen van ingrediën ten voor mijn pastamaaltijd nu zo een halve dag bezig ben. Eenmaal aangekomen bij één van de hoofdbestanddelen - de tomaat - slaat de schrik me om het hart. To maten uit Utrecht? In het najaar? Dit heb ik duidelijk niet goed doordacht. Ik neem mijn toevlucht tot biologi sche tomaten uit blik om vervolgens Terug naar de winkel dan maar, op soppende sneakers en in een doorweekte broek vast te lopen op de olijfolie. Dan maar koolzaadolie, niet uit Utrecht, maar in elk geval wel uit eigen land. Terug naar de specialiteitenwinkel, op soppende sneakers en in een doorweekte broek. Maar de parme zaanse kaas, waar haal ik die? Kaas uit het Italiaanse Parma komt per de finitie niet uit Utrecht. Inmiddels vervloek ik mijn keuze. Spaghetti bo- lognese: what was I thinkingV. Waarom niet gewoon andijvies- tamppot of pompoensoep? Texel „Koken met lokale producten is een opgave", beaamt Annette van Rui tenburg, culinair publicist en kenner van streekproducten. Ze schreef het prijswinnende kookboek Liever Lo kaal en eet zelf binnen een straal van tien kilometer van haar huis op Texel. „Ik heb geluk: op het eiland kan ik veel ingrediënten vergaren. Texels lam, rund en varken van de zorgboerderij, eieren van de buur man, vis van Texelse vangst, cranber ries, haas, gans en lokale geiten- en schapenkaas. Bij mooi weer kan ik kokkels en zeewier rapen op het wad en ik heb net snijbiet en raapstelen uit mijn tuin geoogst. Deze manier van eten is leuker, lekkerder en goed koper dan de supermarkt met al z'n ongeïnspireerde eten waarvan ik de herkomst niet ken." Rivierkreeftjes Voor de stadse locavoor ligt het inge wikkelder. Vis is er voor de Utrechter bijvoorbeeld niet bij. „In de stad is het aanbod eenzijdiger. Maar daar zijn lokale bierbrouwerijen in op komst, net als stadstuinen en groen tekasjes op je balkon. In sommige steden worden rivierkreeftjes gevan gen, in de gracht. In het najaar kun je lokaal wild kopen en in de parken vind je allerlei eetbare plantjes." Als locavoor moet je niet te streng in de leer zijn. Wie uitsluitend lokaal wil eten, heeft daar een dagtaak aan en zal niet alles meer op zijn bord zien. Beter laat ik die striktheid va ren, om gewoon te genieten van al het eetbaars dat in mijn omgeving te vinden is. De week na de gefaalde pasta bolognese leer ik de adresjes in en rond de stad beter kennen en vind ik bijzondere producten. Honing van stadsbijen bijvoorbeeld, en limona desiroop gemaakt door kunstacade miestudenten. Heerlijke appels, ap pelsap en zelfs cider van een fruitbe- drijf in de buurt. Koekjes gebakken door Utrechters met een verstande lijke beperking. Oud Utrechtse kaas, lokale zuivel en vers brood van graan van dichtbij. Wildernisvlees van ko- nikpaarden en gallowayrunderen uit de Utrechtse Heuvelrug. En maar liefst vijf stadsbierbrou- werijen, een chocoladefabriekje en een koffiebranderij. Samen met de lokaal gekweekte aardappels, knol len, spruiten, kolen en pompoenen, kom ik daar de week wel mee door. En daarna ga ik mij te buiten aan Thaise rijst met exotische groenten. En een moot tonijn uit de Oostelijke Stille Oceaan. Duurzaam gevangen natuurlijk. woensdag 21 december 2016 GO Het gevolg waren on bruikbare beelden. Onder water filmen gaat ook niet overal goed. Sommigen stopten er mee, waar schijnlijk door de druk van het water op de knopjes. De beelden van de camera's zijn ook vergeleken met een van de beste ac tion camera's van Sony (€430). De Sony presteert op alle pun ten beter. —Bart Rost Vanaf €149,95 Stopte met filmen tijdens duiktest, vertekening door lens. Zeer compleet pakket, beste foto's, inclusief geheugen kaart. Vanaf €139,95 Beste bewegende beeld, valbestendig. Geen stuurmontage, stopte met filmen tijdens duurtest. BRON KAMPIOEN/ANWB Vanaf €79,90 Beste prijs-kwaliteits- verhouding. Kleine beschadiging na valproeven. Landbouw- en voedsel deskundige Louise Fresco zet een kriti sche kanttekening bij locavoren die alleen bij kleine, lokale boeren in kopen. Landbouw kan niet an ders dan grootschaliger en technologisch slim mer worden, met een hogere productie, stelt de Wageningse hoogle raar. „De middenklasse wil niet meer elke dag hetzelfde eten, en daar mee groeit ook de vraag naar volume, luxe, diver siteit en voedselveilig heid. Al die mensen moeten worden voor zien door een krim pende, razendsnel ver grijzende boerenstand."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 44