3
1 Capture 5
2 Rollei Action
Cam 425
'Grootschalig produceren is nodig'
KRITISCHE NOOT
afhaalpunten waar boeren uit de re
gio hun spullen heenbrengen, zoals
Goei Eete in Tilburg, Locafora in
Zwolle en Rechtstreex in Rotterdam.
Helaas voor mij is een dergelijk ini
tiatiefin Utrecht mislukt, zodat ik
voor het verzamelen van ingrediën
ten voor mijn pastamaaltijd nu zo
een halve dag bezig ben.
Eenmaal aangekomen bij één van
de hoofdbestanddelen - de tomaat -
slaat de schrik me om het hart. To
maten uit Utrecht? In het najaar? Dit
heb ik duidelijk niet goed doordacht.
Ik neem mijn toevlucht tot biologi
sche tomaten uit blik om vervolgens
Terug naar de winkel
dan maar, op soppende
sneakers en in een
doorweekte broek
vast te lopen op de olijfolie. Dan
maar koolzaadolie, niet uit Utrecht,
maar in elk geval wel uit eigen land.
Terug naar de specialiteitenwinkel,
op soppende sneakers en in een
doorweekte broek. Maar de parme
zaanse kaas, waar haal ik die? Kaas
uit het Italiaanse Parma komt per de
finitie niet uit Utrecht. Inmiddels
vervloek ik mijn keuze. Spaghetti bo-
lognese: what was I thinkingV.
Waarom niet gewoon andijvies-
tamppot of pompoensoep?
Texel
„Koken met lokale producten is een
opgave", beaamt Annette van Rui
tenburg, culinair publicist en kenner
van streekproducten. Ze schreef het
prijswinnende kookboek Liever Lo
kaal en eet zelf binnen een straal van
tien kilometer van haar huis op
Texel. „Ik heb geluk: op het eiland
kan ik veel ingrediënten vergaren.
Texels lam, rund en varken van de
zorgboerderij, eieren van de buur
man, vis van Texelse vangst, cranber
ries, haas, gans en lokale geiten- en
schapenkaas. Bij mooi weer kan ik
kokkels en zeewier rapen op het wad
en ik heb net snijbiet en raapstelen
uit mijn tuin geoogst. Deze manier
van eten is leuker, lekkerder en goed
koper dan de supermarkt met al z'n
ongeïnspireerde eten waarvan ik de
herkomst niet ken."
Rivierkreeftjes
Voor de stadse locavoor ligt het inge
wikkelder. Vis is er voor de Utrechter
bijvoorbeeld niet bij. „In de stad is
het aanbod eenzijdiger. Maar daar
zijn lokale bierbrouwerijen in op
komst, net als stadstuinen en groen
tekasjes op je balkon. In sommige
steden worden rivierkreeftjes gevan
gen, in de gracht. In het najaar kun je
lokaal wild kopen en in de parken
vind je allerlei eetbare plantjes."
Als locavoor moet je niet te streng
in de leer zijn. Wie uitsluitend lokaal
wil eten, heeft daar een dagtaak aan
en zal niet alles meer op zijn bord
zien. Beter laat ik die striktheid va
ren, om gewoon te genieten van al
het eetbaars dat in mijn omgeving te
vinden is. De week na de gefaalde
pasta bolognese leer ik de adresjes in
en rond de stad beter kennen en vind
ik bijzondere producten. Honing van
stadsbijen bijvoorbeeld, en limona
desiroop gemaakt door kunstacade
miestudenten. Heerlijke appels, ap
pelsap en zelfs cider van een fruitbe-
drijf in de buurt. Koekjes gebakken
door Utrechters met een verstande
lijke beperking. Oud Utrechtse kaas,
lokale zuivel en vers brood van graan
van dichtbij. Wildernisvlees van ko-
nikpaarden en gallowayrunderen uit
de Utrechtse Heuvelrug.
En maar liefst vijf stadsbierbrou-
werijen, een chocoladefabriekje en
een koffiebranderij. Samen met de
lokaal gekweekte aardappels, knol
len, spruiten, kolen en pompoenen,
kom ik daar de week wel mee door.
En daarna ga ik mij te buiten aan
Thaise rijst met exotische groenten.
En een moot tonijn uit de Oostelijke
Stille Oceaan. Duurzaam gevangen
natuurlijk.
woensdag 21 december 2016
GO
Het gevolg waren on
bruikbare beelden.
Onder water filmen
gaat ook niet overal
goed. Sommigen
stopten er mee, waar
schijnlijk door de druk
van het water op de
knopjes. De beelden
van de camera's zijn
ook vergeleken met
een van de beste ac
tion camera's van
Sony (€430). De Sony
presteert op alle pun
ten beter.
—Bart Rost
Vanaf €149,95
Stopte met filmen
tijdens duiktest,
vertekening door lens.
Zeer compleet
pakket, beste foto's,
inclusief geheugen
kaart.
Vanaf €139,95
Beste bewegende
beeld, valbestendig.
Geen stuurmontage,
stopte met filmen
tijdens duurtest.
BRON KAMPIOEN/ANWB
Vanaf €79,90
Beste
prijs-kwaliteits-
verhouding.
Kleine beschadiging
na valproeven.
Landbouw- en voedsel
deskundige Louise
Fresco zet een kriti
sche kanttekening bij
locavoren die alleen bij
kleine, lokale boeren in
kopen.
Landbouw kan niet an
ders dan grootschaliger
en technologisch slim
mer worden, met een
hogere productie, stelt
de Wageningse hoogle
raar. „De middenklasse
wil niet meer elke dag
hetzelfde eten, en daar
mee groeit ook de vraag
naar volume, luxe, diver
siteit en voedselveilig
heid. Al die mensen
moeten worden voor
zien door een krim
pende, razendsnel ver
grijzende boerenstand."