Waarom eten we niet gewoon aardappelen uit de pan?' Sinds ik in de horeca werk, heb ik thuis geen kerst meer meegemaakt' GRIESMEELPUDDING A LA HIDDE magazine 35 Sterrenkok Dick Mid- delweerd is eigenaar van De Treeswijk- hoeve in Waalre. Met 'culivriend' Guus Meeuwis maakte hij Het lekkerste van Guus en Dick. „Ik ben opgegroeid in de jaren 70, in Harme ien bij Utrecht. Mijn moeder maakte altijd soep vooraf en dan varkensrollade uit zo'n Moulinex grill-oven die iedereen toen had. Erbij kwam het vaste repertoire winter groenten: spruitjes, rode kool, stoofpeer- tjes en appelmoes. En er was vaak taart na, van kwark met een biscuitbodem. Op mijn 15de ben ik gaan werken in de ho reca. Sindsdien heb ik thuis geen kerst meer meegemaakt. Nog steeds niet. Wel geven mijn vrouw en ik de avond voor kerst een diner voor haar moeder en mijn ouders. Met kerst vrij? Ik zou me doodvervelen! Wij hoeven tenminste niet verplicht gezellig te zijn. Als ik die discus sies weieens hoor over 'bij wie eten we en welke dag'... dank je beleefd. Bij ons is het één grote familie, superleuk! Er zijn jon gens uit de horeca die me hebben gevraagd: mogen we met kerst bij jou werken? Voor de gasten arrive ren, eten we met het personeel ook iets bij zonders. Meestal kreeft vooraf, en dan hetzelfde wild als op het kerstmenu staat. Op Tweede Kerstdag eten we vaak entrecote met bearnaisesaus en gebakken friet. Als de laatste gasten weg zijn, drinken we met z'n allen de restjes wijn op en de champagne. Met bitterballen erbij en minifrikadellen! Na kerst doe je me geen plezier meer met kreeft en hert, die heb ik dan al zoveel in mijn handen gehad en van geproefd. In de horeca hebben we een vertekend beeld van wat de Nederlander doet met kerst. Maar 10 procent blijkt met die dagen uit eten te gaan. Wij zitten met kerst altijd vol, dus daar had ik geen idee van. Gourmetten blijkt nog steeds het meest populair. Ik heb het vroeger ook gedaan hoor, met de kinderen. Maar in van die panne tjes kun je toch geen biefstuk bakken?!" Hidde de Brabander is te zien in De Brabander bakt bij 24Kitchen, hij is auteur van Patisserie en heeft een eigen patisserielijn. Zijn specialiteit: zacht-taaie nougat. „Mijn kerstherinnering is dat we met te veeL mensen in een veel te kleine woonkamer zaten met veel te weinig plek voor al dat eten. Kerst werd altijd gevierd bij opa en oma, die naast ons woonden. Elk jaar zei opa: waarom eten we niet gewoon aardappelen uit de pan? Waarom moet het zo luxe? Griesmeelpudding was onze vaste feestelijke trak tatie. Er zijn mensen die er een gruwelijke hekel aan hebben. Die met afgrijzen terugdenken aan dat email len pannetje dat te lang heeft staan pruttelen. Ik vind 't nog steeds lekker. Het staat symbool voor de keuken van mijn oma. Ook standaard met kerst: een pasteibakje met ragout. Gevolgd door aardappelen, groente en een stuk gebraden vlees. Best bijzonder, want mijn ouders waren vegetariërs. De groente en aardappelen kwa men speciaal voor hen apart in een schaal op tafel, maar zij vonden alles prima. Ze lieten de kinderen vrij in de keuze voor wel of geen vlees. Het was de generatie van één bord op tafel voor de soep, voor het warme eten en vervolgens kreeg je in hetzelfde bord je vla. In het Westland, waar ik van daan kom, wordt gegeten om hard te kunnen werken. Watje eet hoeft er niet mooi uit te zien. Mijn broers zitten allebei in de horeca; die zijn nooit vrij met kerst. En ik werkte jarenlang in restaurants als Parkheuvel en De Librije. Met andere woorden: wij vieren kerst, met aanhang, op Derde Kerstdag. We maken dan altijd een menu van vier gangen. Vorig jaar moest ik het hoofdgerecht doen, nu het tussengerecht. Wat het gaat worden, weet ik nog niet. Ik ben van de deadlines. Op 24 december ga ik pas nadenken en als een gek dingen regelen." „Dit is een geweldige pudding. De gries, ofwel grof- gemalen tarwe, behoudt voor een groot deel z'n structuur na het garen. Je kunt heel makkelijk variëren door er specerijen of kruiden aan toe te voegen, of te combineren met iets extra's als zelfgemaakte boerenjongens." Kijk voor het recept op pagina 32. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 96