'Ik vind het jammer dat mensen mij
met kerst niet durven uit te nodigen'
Elk jaar sloven we ons uit om iets spannends te bedenken,
maar de garnalencocktail en kalkoenrollade gaan nooit verloren.
Vier kookboekenschrijvers geven er hun eigen draai aan.
klassiekers
Tekst: Ellen Scholtens Foto's: Jacqueline de Haas
Karin Luiten maakte zes culi
naire scheurkalenders en elf
kookboeken, waaronder de
bestseller Het grote zónder
pakjes zakjes kookboek.
„Bij ons thuis werd met kerst
altijd gegourmet. We mochten
zelf pielen met die pannetjes.
Mijn moeder was niet zo'n keu
kenprinses. Ook mijn vader, die
nog geen ei kan bakken, leefde
zich dan helemaal uit.
Gezond eten was in die tijd geen
item. Er was kipfilet, gehakt en
biefstuk, dan had je het wel
gehad. Meestal kregen we er
spruitjes bij. Niks exotisch. En
vooraf altijd soep. Ik kom uit het
Westland: ik ben grootgebracht
met verse tomatensoep. In de
winter waren er geen tomaten
dus dan werd het soep uit een
pakje. Dat kreeg ik met de
paplepel ingegoten. Zo gek is
het dus niet dat ik over koken
zonder pakjes drie kookboeken
heb geschreven. VeeL lekkerder.
Voor mij staat gourmetten sym
bool voor het Nederlands kerst
menu. Ook al doen wij als
receptenschrijvers ons stin
kende best leuke kerstgerech
ten te bedenken, de helft van
Nederland geeft toch de voor
keur aan gourmetten. In mijn
eigen huis pieker ik er niet over:
het is de pest voor je gordijnen
en alles smaakt hetzelfde.
Maar ik snap wel waarom men
sen er dol op zijn: het is minder
stress en de kinderen hebben
ook wat te doen. Waarom zou
je je omdat het kerst is druk en
zenuwachtig moeten maken
over het eten? Er zijn nu een
maal mensen die niet van koken
houden. Die moeten zich niet
gek laten maken door ingewik
kelde menu's waarvoor ze de
hele avond in de keuken staan.
Dan is gourmetten gezeLliger.
Ik heb nog geen idee wat ik zelf
op tafel ga zetten. Voor mij is
eten elke dag belangrijk. Kerst
is geen culinair hoogtepunt
waar ik naartoe leef. Meestal
bedenk ik iets op het laatste
moment, want ik kook al zo
ontzettend veel.
Ik heb met kerst, bedenk ik me,
nog nooit bij vrienden gegeten.
Alleen bij Onno Kleyn, maar
hij is dan ook een collega, hij
durfde het wel aan. Het is jam
mer dat mensen, omdat ik
kookboeken schrijf, mij niet
durven uit te nodigen. Terwijl
ik zo'n dankbare gast ben! Ik
eet alles heeL blij op. Behalve
zuurkool dan. Dat vind ik écht
niet lekker."
32 zaterdag 17 december 2016