Wild: goedkoop, biologisch en altijd vers scharrelvlees Mispels MARGOT 19 frisse, licht geparfumeerde wijn. Voor dit voor gerecht bevat de finale wel een tikje te veel al cohol. Als die op de wasabi botst, brandt het een beetje in de keel. Iets minder gedurfd, maar zeer appetijtelijk is de kort gegaarde, lichtgerookte zalm, met schuim van zuurkool en aardappel (luchtige stamppot), peterseliesaus, twee plakjes ge droogde bacon en gebakken witlof. Bordop- maak anno nu. En erg lekker door dat lichtzu- rige schuim. Vis bakken kunnen ze uiteraard in Yerseke. De cuisson van de op de huid gebakken kabel jauw is perfect. Het bord is ook prachtig ge dresseerd: je maakt een likkebaardende wan deling door een landschap van knaloranje pompoen-sinaasappel-gelei, romige quenelles van knolselder, paddestoelen, komkommer, paprika,krokantjes met sesam en - onder de vis - beetgare parelgort die is verrijkt met pa ling. Een thijm-limoensaus houdt de boel bij elkaar. Kleurenpracht met wel heel veel ingre diënten. Desondanks is de verrukkelijke com binatie in balans. Geen vrije val hier. De op sint jakobsschelpen geserveerde peer met een snufje kaneel, cranberrygelei en een marshmallow van li- moncello is een expressief toetje, met mooie zuren van de gelei en de limoncello. We krij gen nog wat: gekarameliseerde appel, ijs van Granny Smith, room, vanillesaus, crumble en granaatappel. Een eigentijdse, smakelijke en creatief gedresseerde versie van appeltaart met ijs. Alsof het niet op kan, knabbelen we bij de koffie aan een keur aan huisgemaakte bon bons. En na betaling is er een warme hand van maïtre en chef. Gastvrijheid schrijven ze hier in chocoladeletters! BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland. Laatst was ik met een vriendin op pad in Tholen. Zij heeft daar een huisje en is er in de weekenden vaak. We bezochten diverse winkels, telers en restau rantjes. Altijd leuk om nieuwe dingen te ontdek ken. Bij de Landwinkel in Sint Annaland hadden ze mispels. Je ziet ze niet zo vaak dus kocht ik meteen een kilo. Het bijzondere van deze vrucht is dat ze in de winter geoogst moeten worden nadat de nachtvorst er over heen is gegaan. Daarna moeten ze nog even rijpen, bijna tot rot. Dan pas kun je ze eten. Daar komt dus de uitdrukking 'zo rot als een mispel' vandaan. Ze smaken een beetje kruidig en heel ouderwets. Het is dan ook een oerfruit. Ik maakte er jam van, met het oog op de naderende Kerstmis. We krijgen de hele familie te eten, dat zijn toch 22 mensen. Man heeft het menu al klaar en is met bestellingen in de weer. We eten vooraf een bonbon van heilbot, vervol gens aardpeersoep en als hoofdgerecht herten- stoof. Daar zal de mispeljam goed bij passen denk ik. Het toetje is een van mijn favorieten; een meren- guerol. Niet moeilijk maar wel een precies werkje. Klop van 4 eieren de eiwitten stijf met 250 gram kristalsuiker. Spatel er 1 theelepel wijnazijn, 1 thee lepel vanille-essence en 1 theelepel maïzena door. Smeer het eiwit uit op een bakplaat, belegd met vetvrij papier en bak 30 minuten op 160 graden. Klop 400 milliliter slagroom en 100 milliliter mas carpone stijf en smeer dit uit over de onderkant van de merengue. Leg er verse frambozen en pis tachenootjes op. Rol voorzichtig op en versier met lekkers. Succes verzekerd! M Mispels smaken een beetje kruidig en heel ouderwets. Het is dan ook een oerfruit. Ik maakte er jam van, met het oog op de naderende Kerstmis MIDDELBURG De december maand is aangebroken. Tijd om ideeën op te doen voor bijzon dere maaltijden. Wild is altijd goed en veelzij dig en maakt een enorme op mars de laatste jaren. Het is scharrelvlees en biologisch bo vendien. „Het jachtseizoen loopt van 31 oktober tot 31 december", vertelt Arné van Vossen, jager en jachtopziener uit Sint Annaland. „Ik zie jagen als oogsten. Het hele jaar door houd ik mijn veld in de gaten en inventariseer ik wat er mogelijk is om te schieten. Dat doe ik met beleid want ik wil na tuurlijk de wildstand zo houden, dat ik de komende jaren ook weer wild heb om te jagen. Daarom schiet ik niet zomaar. In december hebben we veel meer aanvragen voor wild dan in de maanden daarvoor." Hazen, konijnen, eenden, dui ven, een enkele fazant en, af en toe, een ree. Alleen mogen er op dit moment geen watervogels worden afgeschoten. Wild is niet duur en natuurlijk altijd vers, al dus van Vossen. „Het is iets bij- zonders." Zoals hertenstoofvoor Kerstmis. Van te voren al klaar te maken. Haal bij de slager ander halve kilo hertenstoofvlees en braad dit aan in een grote braad pan met boter. Bestrooi ruim met zout en peper. Bak in een koekenpan drie rode uien in stukjes aan en doe deze bij het vlees. Strooi er wat bloem over en laat dit meebakken. Voeg een fles rode wijn, wat laurier, tijm en gekneusde jeneverbessen toe en laat twee uur sudderen. Een heerlijk kerstmaal met rode kool en aardappelpuree. eindscore zaterdag 17 december 2016 Hoofdgerechten ook goed? Dan is het dessert zeker minder? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Groep jagers met hond in open veld. foto anp/koensuyk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55