ra
18 WEEKEND
Er zijn van die
bescheiden
restaurants die
het stiekem erg
goed doen. De
Oesterbeurs in
Yerseke is er zo
een.
ETEN DE OESTERBEURS, YERSEKEA
De Oesterbeurs staat letterlijk in
hartje Yerseke. Een kloek wit
pand op de hoek van de Wijn
gaardstraat en Noordzandstraat.
Binnen is het aangenaam warm.
Niet alleen staat de thermosthaat op een
graadje of 23, het chic-moderne interieur oogt
behaaglijk. Het is bruin-grijs met wit gesausd
en ademt rust. De kuipstoelen zitten comfor
tabel, op de tafels ligt linnen. We zien dat de
gordijnen het veld hebben geruimd voor
zwarte jaloezieën.
Om undercover te kunnen eten, reserveren
we nogal eens onder een andere naam. Die
dekmantel verdwijnt als sneeuw voor de zon
als we onze jassen ophangen. Gastheer Colin
Murre kent ons nog van ons bezoek aan De
Kluizenaer in Goes, waar hij een tijdje als maï-
tre werkte. Nu maar hopen dat we geen vip
behandeling krijgen. We worden deze avond
echter schromelijk verwend. We duimen dat
andere gasten net zo in de watten worden ge
legd. Aan het eten kan eigenaar en chef-kok
Maurice Mulder, die hier sinds 2004 de polle
pel zwaait, natuurlijk weinig meer verande
ren. We proeven zijn viergangenmenu Oes
terbeurs. Nee, dat vermeldt geen oesters, al
kun je die hier royaal naar binnen laten glib
beren. De zeebankethandelaren zitten ten
slotte twee straten verderop. Zondagmiddag
stroomt het hier vol met Belgen die plateaus
fruits de mer verschalken.
Terwijl een singer-songwriter ver weg iets
brabbelt, serveert Colin een cava met winter
kruiden. Hij zeeft er kaneel overheen die hij
kort in vlam zet. De geur van kerst waait over
tafel: stoofpeerlucht kringelt de neus binnen.
Vermakelijk begin. Net als het in twee boch
ten verwrongen zoutlepeltje dat zo netjes op
het porseleinen potje blijft hangen. Heeft Uri
Geiler hier zojuist zitten smikkelen? We kij
ken rond, maar zien en horen vooral Zeeuwse
gasten. Geloof het of niet, na tien minuten valt
de gevleugelde oneliner 'Mok ok hè'. En we
noteren nog een leuke: doe noh mè es un
hlasje!
We hebben de indruk dat de kookstijl van de
chef met het klimmen der jaren is gerijpt: licht
verteerbaar, verfijnd en soms intrigerend. De
amuse van gekarameliseerde gamba bijvoor
beeld is excellent en enerverend, want een
tikje fusion door sesam, een komkommer
mousse, een zuurtje en een pepertje. En wie
bitterballen verfoeit, moet eens in de ballen
van Maurice happen. Dan proefje zalvende
kreeft, risotto en rouille in een krokant jasje.
De smaak evenaart de briljante kopbal van
Van Persie tegen Spanje: hij blijft majestueus
lang hangen.
Het begint met een waagstuk. Ceviche van
zeebaars, een marshmallow en een gelei van
pittige Japanse wasabi, mango, een gefri
tuurde langoustine, een saus van miso en een
krokantje van sesamzaad. Een beetje te veel
wasabi en je proeft de rest niet meer. Dit is
echter culinair koorddansen op hoog niveau,
waarbij de chef het evenwicht bewaart. We
drinken er een witte Spaanse Rueda bij. Een
MENU
WAAR
REKENING
llVkn0aards,raa<2
4,50
16,00
9,00
93,00
5,00
5,00
132,50
zaterdag 17 december 2016
A Gastheer Colin Murre (links), fotosmarcelledavidse
A Eigenaar en chef-kok Maurice Mulder.
Maurice danst op culinair
Frank Balkenende
Hoe is de entree?
Kan de chef een beetje koken?
En de voorgerechten?
Bij De Oester
beurs kun je a la
carte of per menu
eten. Het goed
koopste voorge
recht is Zeeuwse
bouillabaisse (vis
soep, 15,50 euro),
het duurste is een
half dozijn platte
oesters met zes
smaken (29,50
euro). De hoofdge
rechten beginnen
bij 24,50 voor een
250 gram wegende
zeetong. Het
duurst is kreeft
(39,50). Het menu
Oesterbeurs begint
bij 36,50 (drie gan
gen). Het surprise
menu van vijf gan
gen kost 59,50.
De Oesterbeurs
1 fles water
2 aperitief
2 witte wijn
2 viergangenmenu
1 koffieplateau
1 thee plateau
Totaal: