ra 18 WEEKEND Er zijn van die bescheiden restaurants die het stiekem erg goed doen. De Oesterbeurs in Yerseke is er zo een. ETEN DE OESTERBEURS, YERSEKEA De Oesterbeurs staat letterlijk in hartje Yerseke. Een kloek wit pand op de hoek van de Wijn gaardstraat en Noordzandstraat. Binnen is het aangenaam warm. Niet alleen staat de thermosthaat op een graadje of 23, het chic-moderne interieur oogt behaaglijk. Het is bruin-grijs met wit gesausd en ademt rust. De kuipstoelen zitten comfor tabel, op de tafels ligt linnen. We zien dat de gordijnen het veld hebben geruimd voor zwarte jaloezieën. Om undercover te kunnen eten, reserveren we nogal eens onder een andere naam. Die dekmantel verdwijnt als sneeuw voor de zon als we onze jassen ophangen. Gastheer Colin Murre kent ons nog van ons bezoek aan De Kluizenaer in Goes, waar hij een tijdje als maï- tre werkte. Nu maar hopen dat we geen vip behandeling krijgen. We worden deze avond echter schromelijk verwend. We duimen dat andere gasten net zo in de watten worden ge legd. Aan het eten kan eigenaar en chef-kok Maurice Mulder, die hier sinds 2004 de polle pel zwaait, natuurlijk weinig meer verande ren. We proeven zijn viergangenmenu Oes terbeurs. Nee, dat vermeldt geen oesters, al kun je die hier royaal naar binnen laten glib beren. De zeebankethandelaren zitten ten slotte twee straten verderop. Zondagmiddag stroomt het hier vol met Belgen die plateaus fruits de mer verschalken. Terwijl een singer-songwriter ver weg iets brabbelt, serveert Colin een cava met winter kruiden. Hij zeeft er kaneel overheen die hij kort in vlam zet. De geur van kerst waait over tafel: stoofpeerlucht kringelt de neus binnen. Vermakelijk begin. Net als het in twee boch ten verwrongen zoutlepeltje dat zo netjes op het porseleinen potje blijft hangen. Heeft Uri Geiler hier zojuist zitten smikkelen? We kij ken rond, maar zien en horen vooral Zeeuwse gasten. Geloof het of niet, na tien minuten valt de gevleugelde oneliner 'Mok ok hè'. En we noteren nog een leuke: doe noh mè es un hlasje! We hebben de indruk dat de kookstijl van de chef met het klimmen der jaren is gerijpt: licht verteerbaar, verfijnd en soms intrigerend. De amuse van gekarameliseerde gamba bijvoor beeld is excellent en enerverend, want een tikje fusion door sesam, een komkommer mousse, een zuurtje en een pepertje. En wie bitterballen verfoeit, moet eens in de ballen van Maurice happen. Dan proefje zalvende kreeft, risotto en rouille in een krokant jasje. De smaak evenaart de briljante kopbal van Van Persie tegen Spanje: hij blijft majestueus lang hangen. Het begint met een waagstuk. Ceviche van zeebaars, een marshmallow en een gelei van pittige Japanse wasabi, mango, een gefri tuurde langoustine, een saus van miso en een krokantje van sesamzaad. Een beetje te veel wasabi en je proeft de rest niet meer. Dit is echter culinair koorddansen op hoog niveau, waarbij de chef het evenwicht bewaart. We drinken er een witte Spaanse Rueda bij. Een MENU WAAR REKENING llVkn0aards,raa<2 4,50 16,00 9,00 93,00 5,00 5,00 132,50 zaterdag 17 december 2016 A Gastheer Colin Murre (links), fotosmarcelledavidse A Eigenaar en chef-kok Maurice Mulder. Maurice danst op culinair Frank Balkenende Hoe is de entree? Kan de chef een beetje koken? En de voorgerechten? Bij De Oester beurs kun je a la carte of per menu eten. Het goed koopste voorge recht is Zeeuwse bouillabaisse (vis soep, 15,50 euro), het duurste is een half dozijn platte oesters met zes smaken (29,50 euro). De hoofdge rechten beginnen bij 24,50 voor een 250 gram wegende zeetong. Het duurst is kreeft (39,50). Het menu Oesterbeurs begint bij 36,50 (drie gan gen). Het surprise menu van vijf gan gen kost 59,50. De Oesterbeurs 1 fles water 2 aperitief 2 witte wijn 2 viergangenmenu 1 koffieplateau 1 thee plateau Totaal:

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 54