KRANT.TRAVELINOUTDOOR.COM E 21 Hoogwaardig leer Slijtvaste zool Diverse modellen (kijk Incl. twee paar veters 40% korting op overige items via couponcode KRANT (gebruik de code KRANT bij uw Webbestelling) - Diverse modellen (kijk op onze websitS) tjes met schuine poten, koperen bollampen en hangplantjes die je tot voor kort alleen in hippe kof- fiebarretjes zag. Een congrescen trum van zestien zalen met de modernste technische snufjes. En kamers die nauwelijks onderdoen voor die in dure boetiekhotels. Paradepaardje Sassenheim is een paradepaardje van Van der Valks nieuwe 'vier sterren plus concept' en daarom is eigenaar Ab de Bruijn door de fa milie uitverkoren om zijn zaak aan de krant te laten zien. Echt van harte gaat dat aanvankelijk niet. „Jullie gaan toch niet weer het ver leden oprakelen hè?" Met hun geschiedenis hebben de Van der Valkjes een ambigue band. Ze zijn trots op hun af komst, op de met heel hard wer ken bereikte expansie tot markt leider in de Nederlandse horeca. Over de arrestatie van 'pater fami- lias' ome Gerrit in 1994 wegens belastingontduiking, het zwarte werk in de hotels en het bouwen zonder bouwvergunningen wil De Bruijn het echter niet hebben. Het creatief boekhouden in de tijd van de schnitzelparadijzen heeft bin nen de nieuwe generatie beslist geen cultstatus, maakt hij duide lijk - zichtbaar geïrriteerd. „Daar hebben we een heel dikke streep onder gezet." Ook voor de klanten is dat smetje op het blazoen van de toe kan totaal geen onderwerp. Ont bijt, lunch, buffet: met kerst zijn alle tafeltjes al gereserveerd. In twee dagen tijd ontvangen De Bruijn, zijn vrouw en de oudste twee van hun vier zonen - die ge heel volgens familietraditie in de zaak meedraaien - zo'n 3.000 gas ten. In de zomer verblijven hier veel strandtoeristen, in het voor jaar bezoekers van de Keukenhof. Door het jaar heen werknemers van multinationals in de buurt, zoals AkzoNobel en ruimtevaart instituut ESA. Deze vrijdag opval lend veel vaste gasten. Bert (82) en Tine van den Berg (76) uit Sassenheim eten een ome letje, zijn ze er lekker even uit. Ze komen hier ook weieens met de ouderenbond. Zij: „Een hele zaal vol grijze duifjes. Gezellig hoor!" Ze herinneren zich nog dat 'de oude meneer De Bruijn' hier in het boerenland de eerste paal voor zijn hotel-restaurant sloeg. Nu heeft het complex een casino, 154 kamers en drie restaurants met 460 zitplaatsen. Hij: „Wat een on dernemerschap. Prachtig toch?" Bloemenhandelaar Marcel Zandvliet (48) en ict'er Hans van der Meulen (50) ontmoeten elkaar hier vanwege de handige ligging. „Je kunt je elektrische auto aan de stekker gooien." En de sfeer bij Van der Valk is warm, vinden de zakenmannen. „Je krijgt hier waar voor je geld. Geen poespas." Voorbijgestreefd Van der Valk heeft op het juiste moment in vernieuwing geïnves teerd, menen horecadeskundigen. Waar andere hotelketens tijdens de economische crisis pas op de plaats hebben gemaakt, trok het familiebedrijf honderden miljoe nen uit voor vernieuwing. Op twaalf plaatsen in Nederland, waaronder Best, Groningen en Amsterdam, verrijst langs de snel wegen nieuwbouw. „Van der Valk is gaan verluxen, en toch vriende lijk en toegankelijk gebleven voor iedereen", zegt directeur Jan-Wil lem Grievink van het FoodService Instituut Nederland aan de tele foon. „Als locatie voor zakelijke af spraken is Van der Valk veel klas sieke vergaderhotels als Novo tel, NH en Accor voorbijgestreefd." In het weekend maken de za kenmannen en -vrouwen plaats voor families. Zoals Riet de Leeuw (77), haar dochter, twee klein dochters en achterkleindochtertje Amélie (2). Met een kopje koffie, en daarna misschien een wijntje, luiden de vier generaties hier elke vrijdagmiddag samen het week end in. Zo gezellig, vindt Riet. „Morgen vier ik hier mijn verjaar dag. Met de hele familie naar het Live Cooking buffet." In het buffetrestaurant is de rust rond zeven uur 's avonds ver te zoeken. Een familie met zeventien kleinkinderen zingt luidkeels Lang zal hij leven als het dessert met sterretjes voor de jarige opa wordt opgediend. Kinderen ren nen heen en weer met pizzaatjes die ze zelf mogen bakken. Om hun nette kleren te beschermen deelt de oppas in de speelkamer (waar ook spelcomputers, een sjoelbak en knutselspullen staan) koks mutsen en toekanschorten uit. Die aandacht voor de kinderen, dat is nou typisch Van der Valk, verklaart De Bruijn. „De kids zijn onze gasten van de toekomst. Als zij het naar hun zin hebben, zijn de volwassenen ook op hun ge mak. Wij zijn er voor iedereen." zaterdag 17 december 2016 en voor ieder een fij ne plek Klanten kunnen ook werken dankzij de wifi. fotosjoosthoving

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 21