KRANT.TRAVELINOUTDOOR.COM
E 21
Hoogwaardig leer
Slijtvaste zool
Diverse modellen (kijk
Incl. twee paar veters
40% korting op overige items via couponcode KRANT (gebruik de code KRANT bij uw Webbestelling)
- Diverse modellen (kijk op onze websitS)
tjes met schuine poten, koperen
bollampen en hangplantjes die je
tot voor kort alleen in hippe kof-
fiebarretjes zag. Een congrescen
trum van zestien zalen met de
modernste technische snufjes. En
kamers die nauwelijks onderdoen
voor die in dure boetiekhotels.
Paradepaardje
Sassenheim is een paradepaardje
van Van der Valks nieuwe 'vier
sterren plus concept' en daarom is
eigenaar Ab de Bruijn door de fa
milie uitverkoren om zijn zaak aan
de krant te laten zien. Echt van
harte gaat dat aanvankelijk niet.
„Jullie gaan toch niet weer het ver
leden oprakelen hè?"
Met hun geschiedenis hebben
de Van der Valkjes een ambigue
band. Ze zijn trots op hun af
komst, op de met heel hard wer
ken bereikte expansie tot markt
leider in de Nederlandse horeca.
Over de arrestatie van 'pater fami-
lias' ome Gerrit in 1994 wegens
belastingontduiking, het zwarte
werk in de hotels en het bouwen
zonder bouwvergunningen wil De
Bruijn het echter niet hebben. Het
creatief boekhouden in de tijd van
de schnitzelparadijzen heeft bin
nen de nieuwe generatie beslist
geen cultstatus, maakt hij duide
lijk - zichtbaar geïrriteerd. „Daar
hebben we een heel dikke streep
onder gezet."
Ook voor de klanten is dat
smetje op het blazoen van de toe
kan totaal geen onderwerp. Ont
bijt, lunch, buffet: met kerst zijn
alle tafeltjes al gereserveerd. In
twee dagen tijd ontvangen De
Bruijn, zijn vrouw en de oudste
twee van hun vier zonen - die ge
heel volgens familietraditie in de
zaak meedraaien - zo'n 3.000 gas
ten. In de zomer verblijven hier
veel strandtoeristen, in het voor
jaar bezoekers van de Keukenhof.
Door het jaar heen werknemers
van multinationals in de buurt,
zoals AkzoNobel en ruimtevaart
instituut ESA. Deze vrijdag opval
lend veel vaste gasten.
Bert (82) en Tine van den Berg
(76) uit Sassenheim eten een ome
letje, zijn ze er lekker even uit. Ze
komen hier ook weieens met de
ouderenbond. Zij: „Een hele zaal
vol grijze duifjes. Gezellig hoor!"
Ze herinneren zich nog dat 'de
oude meneer De Bruijn' hier in
het boerenland de eerste paal voor
zijn hotel-restaurant sloeg. Nu
heeft het complex een casino, 154
kamers en drie restaurants met
460 zitplaatsen. Hij: „Wat een on
dernemerschap. Prachtig toch?"
Bloemenhandelaar Marcel
Zandvliet (48) en ict'er Hans van
der Meulen (50) ontmoeten elkaar
hier vanwege de handige ligging.
„Je kunt je elektrische auto aan de
stekker gooien." En de sfeer bij
Van der Valk is warm, vinden de
zakenmannen. „Je krijgt hier waar
voor je geld. Geen poespas."
Voorbijgestreefd
Van der Valk heeft op het juiste
moment in vernieuwing geïnves
teerd, menen horecadeskundigen.
Waar andere hotelketens tijdens
de economische crisis pas op de
plaats hebben gemaakt, trok het
familiebedrijf honderden miljoe
nen uit voor vernieuwing. Op
twaalf plaatsen in Nederland,
waaronder Best, Groningen en
Amsterdam, verrijst langs de snel
wegen nieuwbouw. „Van der Valk
is gaan verluxen, en toch vriende
lijk en toegankelijk gebleven voor
iedereen", zegt directeur Jan-Wil
lem Grievink van het FoodService
Instituut Nederland aan de tele
foon. „Als locatie voor zakelijke af
spraken is Van der Valk veel klas
sieke vergaderhotels als Novo tel,
NH en Accor voorbijgestreefd."
In het weekend maken de za
kenmannen en -vrouwen plaats
voor families. Zoals Riet de Leeuw
(77), haar dochter, twee klein
dochters en achterkleindochtertje
Amélie (2). Met een kopje koffie,
en daarna misschien een wijntje,
luiden de vier generaties hier elke
vrijdagmiddag samen het week
end in. Zo gezellig, vindt Riet.
„Morgen vier ik hier mijn verjaar
dag. Met de hele familie naar het
Live Cooking buffet."
In het buffetrestaurant is de rust
rond zeven uur 's avonds ver te
zoeken. Een familie met zeventien
kleinkinderen zingt luidkeels
Lang zal hij leven als het dessert
met sterretjes voor de jarige opa
wordt opgediend. Kinderen ren
nen heen en weer met pizzaatjes
die ze zelf mogen bakken. Om hun
nette kleren te beschermen deelt
de oppas in de speelkamer (waar
ook spelcomputers, een sjoelbak
en knutselspullen staan) koks
mutsen en toekanschorten uit.
Die aandacht voor de kinderen,
dat is nou typisch Van der Valk,
verklaart De Bruijn. „De kids zijn
onze gasten van de toekomst. Als
zij het naar hun zin hebben, zijn
de volwassenen ook op hun ge
mak. Wij zijn er voor iedereen."
zaterdag 17 december 2016
en voor ieder een fij ne plek
Klanten kunnen ook werken
dankzij de wifi. fotosjoosthoving