De auto blijft achter op de Italiaanse Seiser Alm. Een sneeuwscooter brengt gasten en hun bagage naar een boerenverblijf op eenzame hoogte. De avond valt. De zon zakt langzaam achter de toppen van de Rosszahne en gloeit na op het rode gesteente van de Plattkofel. Met de rug tegen het hout van het meer dan 150 jaar oude Gasthaus Zallinger absorberen de gasten het laatste zonlicht met een glas glühwein in de hand. De skiërs zijn verdwenen. Afgedaald naar hotels op de Seiser Alm (Alpe di Siusi in het Italiaans) of nog een etage lager, in het Val Gardena. Over een half uur is het donker. Met een beetje geluk licht de maan de omliggende toppen van de Dolomieten bij, bergen die mil joenen jaren geleden zijn ontstaan uit een tropische zee vol azuurblauwe lagu nes. Het plaatst een mensenleven in per spectief, een fonkeling aan de hemel. In de Stube, de gelagkamer, brandt de kachel en geurt het naar hout. Aan de tafels worden spelletjes gespeeld, een boek gelezen en verhalen verteld. Een enkeling gunt zichzelf een uurtje wellness in de voormalige koeienstal, de enige vorm van luxe die eigenaar Louisa - het gezicht van Zallinger - hier vond passen. En gelijk heeft ze. Na het avondeten gaat om half 10 het licht uit. Een dag in de buitenlucht eist z'n tol. Niet dat de Seiser Alm een lastig en uitdagend skigebied is, maar met pistes die precies de goede hellingshoek hebben voor ontspannen bochtenwerk, maak je ongemerkt veel kilometers. Achter de gordijntjes van de eenvou dige kamer wacht bij het wakker wor den een meesterlijk uitzicht op de 54 vierkante kilometer grote hoogvlakte Bergwereld Gasthaüs Zahinger ligt midden in de Dolomieten. Tussen hemel en aarde Tekst en foto's: Hans Avontuur Koude voeten Hoteleigenaar Louisa en hond Arco voelen zich helemaal thuis in het hooggebergte, 48 zaterdag 17 december 2016 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 109