De auto blijft achter op de Italiaanse Seiser Alm.
Een sneeuwscooter brengt gasten en hun bagage naar
een boerenverblijf op eenzame hoogte.
De avond valt. De zon zakt
langzaam achter de toppen
van de Rosszahne en gloeit
na op het rode gesteente van
de Plattkofel. Met de rug
tegen het hout van het meer dan 150
jaar oude Gasthaus Zallinger absorberen
de gasten het laatste zonlicht met een
glas glühwein in de hand.
De skiërs zijn verdwenen. Afgedaald
naar hotels op de Seiser Alm (Alpe di
Siusi in het Italiaans) of nog een etage
lager, in het Val Gardena. Over een half
uur is het donker. Met een beetje geluk
licht de maan de omliggende toppen
van de Dolomieten bij, bergen die mil
joenen jaren geleden zijn ontstaan uit
een tropische zee vol azuurblauwe lagu
nes. Het plaatst een mensenleven in per
spectief, een fonkeling aan de hemel.
In de Stube, de gelagkamer, brandt
de kachel en geurt het naar hout. Aan
de tafels worden spelletjes gespeeld,
een boek gelezen en verhalen verteld.
Een enkeling gunt zichzelf een uurtje
wellness in de voormalige koeienstal,
de enige vorm van luxe die eigenaar
Louisa - het gezicht van Zallinger -
hier vond passen. En gelijk heeft ze.
Na het avondeten gaat om half 10 het
licht uit. Een dag in de buitenlucht eist
z'n tol. Niet dat de Seiser Alm een lastig
en uitdagend skigebied is, maar met
pistes die precies de goede hellingshoek
hebben voor ontspannen bochtenwerk,
maak je ongemerkt veel kilometers.
Achter de gordijntjes van de eenvou
dige kamer wacht bij het wakker wor
den een meesterlijk uitzicht op de 54
vierkante kilometer grote hoogvlakte
Bergwereld
Gasthaüs
Zahinger ligt
midden in de
Dolomieten.
Tussen hemel
en aarde
Tekst en foto's: Hans Avontuur
Koude voeten
Hoteleigenaar Louisa en hond Arco voelen
zich helemaal thuis in het hooggebergte,
48 zaterdag 17 december 2016
WG