.rif
■ur nnt.
'Half januari vieren we het
Fête de la Trujfe, en elke derde
zondag in februari is er het
ganzenfestijn Fest'Oie'
geen functie hebben: je kunt ernaar kijken en
mee spelen.
Tijd voor een handje zwart goud, zoals kavi
aar wordt genoemd. Met een lepeltje schep
je een klein beetje kaviaar op de rug van je
hand, waar je de zwartgekleurde, onbevruchte
eitjes warm laat worden. Vervolgens druk je
de kaviaar met je tong tegen je gehemelte.
De smaak? Beetje ziltig, maar ook boterachtig
en romig. Zoiets. Bijzonder genoeg om een
tweede hapje te proberen.
Deverlanges heeft grootse plannen met zijn
Caviar de Neuvic, besluit hij. Afgelopen jaar
bracht zijn kwekerij 2,5 ton kaviaar op; in
2018 moet dat minimaal 6 ton zijn. Als het
aan hem ligt, worden kaviaar en de Dordogne
straks in één adem genoemd.
Kronkelstraatjes
Vooralsnog staat de Dordogne culinair gezien
bekend om z'n truffels en foie gras, ganzen
lever. Wie Sarlat bezoekt, het eeuwenoude
stadje met zijn kronkelende klinkerstraatjes,
kan er ook bijna niet omheen: in de vele deli-
catessenwinkeltjes en op de markt worden
beide producten in ruime mate onder de aan
dacht gebracht. „In Sarlat zijn zelfs feesten
gewijd aan truffels en ganzen", vertelt Aurélie
Gauthier, chef-kok en eigenaar van restaurant
Papilles Cie. „Half januari vieren we het
Fête de la Truffe, en elke derde zondag in
februari is er het ganzenfestijn Fest'Oie."
Gauthier verzorgt geregeld kookworkshops.
Omdat haar restaurant zich buiten het cen
trum bevindt, wijkt ze vaak uit naar Maison
Pélégris, een chique eetwinkel op de Place
de la Liberté, het centrale plein in Sarlat. De
sessie begint met een bezoek aan de markt,
waar inkopen worden gedaan voor haar favo
riete gerecht: le nem de canard, een loempia
gevuld met gekonfijte eend, courgette, ui,
paprika en wat Aziatische kruiden. Tijdens
het snijden van de groente vertelt Gauthier
over de boerderij van haar grootouders, waar
eenden, ganzen, varkens en kippen door el
kaar liepen. Van haar oma leerde ze kippen
slachten en patés maken.
Na drie minuten bakken zijn de loempia's
klaar. De verleiding ze direct op te eten is
groot, maar daar wil Gauthier niks van weten:
ze moeten eerst mooi worden opgediend. De
chef-kok snijdt de loempia's doormidden en
legt ze keurig op een schaaltje dat de vorm
van een eend heeft. Eerlijk is eerlijk: het is
een kunstwerkje. Een kunstwerkje dat ze al
tig keer heeft gemaakt. In zekere zin is Gau
thier dus net zo'n kopiist als schilder Didier.
UIT&THUIS
magazine 47
De reis
De Dordogne is goed met
de auto te bereiken: de af
stand tussen Utrecht en
Sarlat bedraagt zo'n 1.000
kilometer. Vliegen kan
ook. Transavia vliegt tus
sen Amsterdam en Ber
gerac. Retour vanaf €100.
Het verblijf
De regio heeft een enorm
aanbod aan accommoda
tie. Wie een romantisch
weekend in een Luxe hotel
wil doorbrengen kan te
recht in Chateau de Mara
val in Cénac-et-Saint-
JuLien. Lekker afgelegen
en midden in het groen, op
Loopafstand van rivier de
Dordogne. Een kamer kost
175 euro per nacht, inclu
sief gebruik van zwembad
en jacuzzi.
De grotten
Zie voor meer informatie
over openingstijden en
toegangsprijzen van
Lascaux 4: projet-las-
caux.com en lascaux.fr
Caviar de Neuvic
Kaviaarliefhebbers kun
nen zeven dagen per week
terecht op Domain Huso.
Een rondleiding van an
derhalf uur kost €15 p.p.,
met als aangename
afsluiter een lepeltje
kaviaar, toast met kaviaar-
boter en een glaasje bub
belwijn.
caviar-de-neuvic.com
Kookworkshop Sarlat
Wie een keer wil koken
met Aurélie Gauthier, zie
papillescie.fr
Meer info:
dordogne-perigord-
tourisme.fr
rendezvousenfrance.
com
WG