.rif ■ur nnt. 'Half januari vieren we het Fête de la Trujfe, en elke derde zondag in februari is er het ganzenfestijn Fest'Oie' geen functie hebben: je kunt ernaar kijken en mee spelen. Tijd voor een handje zwart goud, zoals kavi aar wordt genoemd. Met een lepeltje schep je een klein beetje kaviaar op de rug van je hand, waar je de zwartgekleurde, onbevruchte eitjes warm laat worden. Vervolgens druk je de kaviaar met je tong tegen je gehemelte. De smaak? Beetje ziltig, maar ook boterachtig en romig. Zoiets. Bijzonder genoeg om een tweede hapje te proberen. Deverlanges heeft grootse plannen met zijn Caviar de Neuvic, besluit hij. Afgelopen jaar bracht zijn kwekerij 2,5 ton kaviaar op; in 2018 moet dat minimaal 6 ton zijn. Als het aan hem ligt, worden kaviaar en de Dordogne straks in één adem genoemd. Kronkelstraatjes Vooralsnog staat de Dordogne culinair gezien bekend om z'n truffels en foie gras, ganzen lever. Wie Sarlat bezoekt, het eeuwenoude stadje met zijn kronkelende klinkerstraatjes, kan er ook bijna niet omheen: in de vele deli- catessenwinkeltjes en op de markt worden beide producten in ruime mate onder de aan dacht gebracht. „In Sarlat zijn zelfs feesten gewijd aan truffels en ganzen", vertelt Aurélie Gauthier, chef-kok en eigenaar van restaurant Papilles Cie. „Half januari vieren we het Fête de la Truffe, en elke derde zondag in februari is er het ganzenfestijn Fest'Oie." Gauthier verzorgt geregeld kookworkshops. Omdat haar restaurant zich buiten het cen trum bevindt, wijkt ze vaak uit naar Maison Pélégris, een chique eetwinkel op de Place de la Liberté, het centrale plein in Sarlat. De sessie begint met een bezoek aan de markt, waar inkopen worden gedaan voor haar favo riete gerecht: le nem de canard, een loempia gevuld met gekonfijte eend, courgette, ui, paprika en wat Aziatische kruiden. Tijdens het snijden van de groente vertelt Gauthier over de boerderij van haar grootouders, waar eenden, ganzen, varkens en kippen door el kaar liepen. Van haar oma leerde ze kippen slachten en patés maken. Na drie minuten bakken zijn de loempia's klaar. De verleiding ze direct op te eten is groot, maar daar wil Gauthier niks van weten: ze moeten eerst mooi worden opgediend. De chef-kok snijdt de loempia's doormidden en legt ze keurig op een schaaltje dat de vorm van een eend heeft. Eerlijk is eerlijk: het is een kunstwerkje. Een kunstwerkje dat ze al tig keer heeft gemaakt. In zekere zin is Gau thier dus net zo'n kopiist als schilder Didier. UIT&THUIS magazine 47 De reis De Dordogne is goed met de auto te bereiken: de af stand tussen Utrecht en Sarlat bedraagt zo'n 1.000 kilometer. Vliegen kan ook. Transavia vliegt tus sen Amsterdam en Ber gerac. Retour vanaf €100. Het verblijf De regio heeft een enorm aanbod aan accommoda tie. Wie een romantisch weekend in een Luxe hotel wil doorbrengen kan te recht in Chateau de Mara val in Cénac-et-Saint- JuLien. Lekker afgelegen en midden in het groen, op Loopafstand van rivier de Dordogne. Een kamer kost 175 euro per nacht, inclu sief gebruik van zwembad en jacuzzi. De grotten Zie voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen van Lascaux 4: projet-las- caux.com en lascaux.fr Caviar de Neuvic Kaviaarliefhebbers kun nen zeven dagen per week terecht op Domain Huso. Een rondleiding van an derhalf uur kost €15 p.p., met als aangename afsluiter een lepeltje kaviaar, toast met kaviaar- boter en een glaasje bub belwijn. caviar-de-neuvic.com Kookworkshop Sarlat Wie een keer wil koken met Aurélie Gauthier, zie papillescie.fr Meer info: dordogne-perigord- tourisme.fr rendezvousenfrance. com WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 108