puzzelstukken: zetje ze in elkaar, dan krijg je de originele grot. Sixtijnse kapel Lascaux 4 impli ceert dat er drie voorgangers zijn. Dat klopt. Lascaux 1 is de originele grot, in sep tember 1940 ontdekt door Marcel Ravidat. De destijds 18-jarige Ravidat, automonteur in opleiding, had een dagje vrij en ging wandelen met zijn hond Robot, in de bossen ten zuiden van Montignac. „Robot zag een konijn en besloot er achteraan te rennen", zegt Ringenbach, ar- tististiek directeur van AFSR Aan de achter volging kwam een einde toen het konijn in een gat viel. Ravidat ontdekte dat het gat de ingang van een lange schacht was. Hij besloot Ze wisten dat ze iets bijzonders hadden ontdekt, maar hielden de grot nog een paar dagen voor zichzelf de boel te bedekken met een paar bramentak- ken, om even later met drie vrienden terug te komen. Met een zaklamp daalde het viertal af en belandde in een ruimte met muurschil deringen van rennende stieren. Ringenbach: „Ze wisten dat ze iets bijzon ders hadden ontdekt, maar hielden de grot nog een paar dagen voor zichzelf. Ze stuitten op veel meer tekeningen. Uiteindelijk hebben ze hun geheim gedeeld met een oud-docent van de middelbare school." 'De Sixtijnse kapel van de prehistorie' ging al snel open voor publiek. Dat bleek niet zo'n goed idee: door de aanwezigheid van al die mensen werden de schilderingen aangetast door schimmels en algen. Lascaux 1 ging in 1963 dicht. Wie nu voor de ingang van de originele grot staat, stuit op een dichte deur. Na de sluiting is het idee voor Lascaux 2 geboren: een replica van een gedeelte van het origineel. Lascaux 2, dat in 1983 de deuren opende, trekt ruim duizend bezoekers per dag. Een rondleiding door deze 'grot' blijft een vreemde gewaarwording, vooral omdat je weet dat alles nep is. Toch is op alle mogelijke manieren geprobeerd het echt te laten lijken: het is er donker, vochtig, muf en koel, net als in een echte grot. Ook worden bezoekers gewaarschuwd om nergens met de vingers aan te komen. Lascaux 3, gelanceerd in 2012, is een rond reizende tentoonstelling met een aantal kopieën van de grotschilderingen. Lascaux 4 tenslotte is, in tegenstelling tot nummer 2, een volledige replica van het origineel (900 vierkante meter). Ook kunnen bezoekers hier terecht voor 3D-tours, films en multimediale uitleg over de grot, die sinds 1979 op de Werelderfgoedlij st van Unesco staat. Kaviaar Laurent Deverlanges lacht om 17.000 jaar oude rendieren en bizons. Hij is dan ook kwe ker van wat hij 'een levend fossiel' noemt, de steur. „Dat is een van de oudste vissoorten van de wereld, die dertig miljoen jaar geleden al bestond", stelt hij. Op zijn landgoed Do main Huso in Neuvic zwemmen er een paar honderdduizend rond, verdeeld over verschil lende bassins, waarvan er twee maar liefst 200 meter lang zijn. Deverlanges heeft jarenlang management functies bij grote bedrijven in de voedings industrie gehad, maar besloot in 2011 zijn droom na te jagen: het opzetten van een steurkwekerij voor de productie van kaviaar. Waarom? Omdat hij, al vanaf dat hij een kind was, van vis en vissen hield. „En omdat ik niet vies ben van kaviaar", glimlacht hij. De visliefhebber investeerde 'een paar miljoen' in het opzetten van de kwekerij, zegt hij tijdens een rondleiding die begint bij de Isle, een riviertje net buiten het landgoed. Deverlanges wijst ernaar. „Kraakhelder water. Hiermee vullen we al onze bassins", vertelt hij. Bezoekers dienen minstens 10 meter van de randen van de bassins te blijven. Kom je dich terbij, dan raken de vissen in de stress. „Al leen stressvrije steuren produceren voldoende kaviaar van de allerbeste kwaliteit", aldus de eigenaar. De cyclus duurt lang, heel erg lang, vervolgt hij. Het begint bij tienduizenden babysteur tjes die in een bassin worden gestopt. Na drie jaar worden de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden, omdat dan pas het verschil tussen beide seksen kan worden gezien. De manne tjes worden verkocht op de markt, de vrouw tjes mogen op het landgoed blijven. Wanneer de vrouwtjes 8 a 10 kilo wegen - zo'n zeven jaar na de geboorte - worden ze gedood: het is de enige manier om te kunnen 'oogsten'. De eitjes worden er voorzichtig met de hand uit gehaald. De opbrengst varieert tussen de 500 en 1000 gram kaviaar per vis. Als het tijd is voor een proeverij, wijst Deverlanges nog even op een bassin met een stuk of twaalf joekels van steuren waar bezoe kers wel met hun snufferd boven mogen han gen. Hij moedigt zelfs aan erin te stappen. „Pak ze maar", lacht hij. En dus gaan de schoenen en sokken uit en de broekspijpen omhoog. Best lollig, om tussen de zwem mende steuren te staan. Soms schiet er een voorbij, maar ze laten zich niet vangen. Het blijken mannetjes op leeftijd te zijn die verder Dordogne Montignac grotten van Lascau; Sarlat Cénad-et-Saint-Julien Frankrijk Périgueux Neuvic 46 zaterdag 17 december 2016 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 107