Voer voor feestvarkens 44 7 GIPHARTS KOOKEILAND 6.Arreslee Van aal tot zult 7. Hoorn Wanneer mag de tape eraf? Wat te doen met de rommel? Finishing touch: een penseeltje Iedereen die hij kent heeft een lievelingskostje. Wie ja rig is mag bepalen wat er die avond op tafel verschijnt en traditioneel kan dat niet an ders dan het lievelingskostje zijn. Mooi overigens dat hij het woord 'lievelingskostje' gebruikte en niet 'lieve- lingskost'. Die verkleinvorm duidt op verkneukeling. Volgens Van Dale betekent verkneukelen 'ergens inner lijk plezier aan beleven'. Let terlijk de knokkels (kneu kels) van de handen tegen elkaar te wrijven. Ons lieve lingskostje is het gerecht dat we het allerlekkerst vinden en waarop we ons het meest verheugen. Spruitjes Waarom vindt eigenlijk niet iedereen hetzelfde lekker? Dat zou toch veel handiger zijn?, ging mijn zoon verder. Dat was een vraag waarop ik niet zo snel een antwoord had. Waarom houdt de een van spruitjes en vindt de ander die verschrikkelijk? De laatste jaren spreken voedselologen veel over per sonalized nutrition, oftewel voeding die is aangepast aan mensen persoonlijk. Chef Jonnie Boer van res taurant De Librije in Zwolle had ooit het idee om ieder een die bij hem kwam eten een bloed- en ademtest af te nemen, om een geheel op iemands behoeften en ge zondheid aangepaste maal tijd te kunnen bereiden. Dat is zo'n gek idee nog niet. Zoals katten of honden be paalde heilzame kruiden en planten alleen eten als ze ziek zijn, zo zou onze (tijde lijke) smaakvoorkeur te ma ken kunnen hebben met wat we op dat moment no dig hebben. Schrijfster Carry van Bruggen (1881- 1932) schreef ooit dat onze wens om anders te zijn dan anderen (zij sprak van 'dis tinctie') dé voorwaarde is van wat zij noemde 'zelfbe houd'. Als we ons niet meer De verkleinvorm 'lievelingskostje' duidt op verkneukeling onderscheiden verdwijnen we. We zijn wie we zijn door onze voorkeuren. Zeg me wat je lievelingskostje is - en ik vertel je wie je bent. AAN DE SLAG Vorige week vroeg ik op Twitter mensen naar hun lievelingskostje. Lisa noemde een rijsttafel met 'zwartzuur'. Voor Paul en Jan Peterwas het een rijstta fel zonder zwartzuur. Nienke: risotto met garna len. Olga: Thaise currysoep. Manon: pizza. Noor: biologi sche spruitjes met bio-var- kenslever en in de schil ge kookte aardappeltjes. Inge: saté. Helmar: Lenin chicken met sla en kreukelfriet. Pie- ter: broc met kippoli. Dani elle: knien in ut zoer. Theo: zwarte pasta met kip en gar nalen. Anne: de mosselen van haar vader. Jack: friet met kip. Lizet: asperges in het seizoen. Carmen: wijn. „Zelfgemaakte ragout", ant woordde ik mijn zoon, waarop hij bedachtzaam knikte. De kneukels van zijn handen tegen elkaar wrij vend, zei hij: dan weet ik wat we zaterdag eten. vrijdag 16 december 2016 GO €75, Dibbern 8 €79,50, Vista Alegre Je verwijdert de tape direct na het schilde ren. Doe je het later, dan is de verf al ge droogd en trek je ook verf mee die wél op de goede plek zit. Dat be tekent dus dat als je iets in twee lagen schildert, je dus ook twee keer tape moet aanbrengen. Officieel dan. De tape kan eraf. Volgende probleem: voor je het weet zit je er zelf in verstrikt. Of onder de verf. En zorgt de plakkerige tape er voor dat de vuilniszak in no time aan elkaar zit geplakt, terwijl er nog veel meer bij kan. Ik leg altijd een stuk krant neer, leg er een hoopje tape op en frommel alles in één prop die zo de vuilniszak in kan. Om een strakke lijn te krijgen, moet je soms verf met een plamuur- mesje wegkrabben of juist bijwerken met een penseel. Ik heb altijd een groot assortiment penselen bij me, want een grote kwast is niet geschikt voor precisie werk. Werk de lijnen strak af, dat zijn de puntjes op de i. HAPPV TT aipiHDAV in onze keuken vroeg mijn jongste zoon met een plechtig gezicht wat mijn lievelingskostje is. Hij heeft nog een leeftijd dat lievelingskost jes heel belangrijk zijn. Ingrediënten 500 g rundstoofvlees, aan een stuk 5 peperkorrels 1 ui, grofgehakt 1 laurierblad marjolein, droog/vers 1/2 tl foelie 2 runderbouillonblok jes 5 el boter 300 g champignons, in kwarten gesneden 1 ui, gesnipperd 4 el bloem 2 el droge witte wijn 3 el crème fraïche 1 tl worcestersaus peper en zout Vul een pan met water. Breng het rundvlees, met de peperkorrels, ui, foelie, laurierblad, marjolein en bouillonblokjes aan de kook. Laat 1, 5 uur prutte len. Bak in 1 eetlepel boter de champignons 5 minu ten. Haal het vlees uit de bouillon, laat afkoelen en snijd het in stukjes of sliertjes. Zeef de bouillon. Verwarm 4 eetlepels boter en fruit het gesnip perde uitje. Voeg hieraan geleidelijk de bloem toe, blijf een minuut roeren. Schenk soeplepels bouil lon bij de roux, roerend tot een gladde saus ontstaat (waarschijnlijk houd je bouillon over). Voeg vlees, champignons, wijn, crème fraïche en worcestersaus toe en laat de ragout een minuut pruttelen. Serve ren met mijn lievelings kostje - een pasteitje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 53