Voer voor feestvarkens
44
7
GIPHARTS KOOKEILAND
6.Arreslee
Van aal tot zult
7. Hoorn
Wanneer mag de
tape eraf?
Wat te doen met
de rommel?
Finishing touch:
een penseeltje
Iedereen die hij kent heeft
een lievelingskostje. Wie ja
rig is mag bepalen wat er die
avond op tafel verschijnt en
traditioneel kan dat niet an
ders dan het lievelingskostje
zijn. Mooi overigens dat hij
het woord 'lievelingskostje'
gebruikte en niet 'lieve-
lingskost'. Die verkleinvorm
duidt op verkneukeling.
Volgens Van Dale betekent
verkneukelen 'ergens inner
lijk plezier aan beleven'. Let
terlijk de knokkels (kneu
kels) van de handen tegen
elkaar te wrijven. Ons lieve
lingskostje is het gerecht dat
we het allerlekkerst vinden
en waarop we ons het meest
verheugen.
Spruitjes
Waarom vindt eigenlijk niet
iedereen hetzelfde lekker?
Dat zou toch veel handiger
zijn?, ging mijn zoon verder.
Dat was een vraag waarop ik
niet zo snel een antwoord
had. Waarom houdt de een
van spruitjes en vindt de
ander die verschrikkelijk?
De laatste jaren spreken
voedselologen veel over per
sonalized nutrition, oftewel
voeding die is aangepast aan
mensen persoonlijk.
Chef Jonnie Boer van res
taurant De Librije in Zwolle
had ooit het idee om ieder
een die bij hem kwam eten
een bloed- en ademtest af te
nemen, om een geheel op
iemands behoeften en ge
zondheid aangepaste maal
tijd te kunnen bereiden. Dat
is zo'n gek idee nog niet.
Zoals katten of honden be
paalde heilzame kruiden en
planten alleen eten als ze
ziek zijn, zo zou onze (tijde
lijke) smaakvoorkeur te ma
ken kunnen hebben met
wat we op dat moment no
dig hebben. Schrijfster
Carry van Bruggen (1881-
1932) schreef ooit dat onze
wens om anders te zijn dan
anderen (zij sprak van 'dis
tinctie') dé voorwaarde is
van wat zij noemde 'zelfbe
houd'. Als we ons niet meer
De verkleinvorm
'lievelingskostje'
duidt op
verkneukeling
onderscheiden verdwijnen
we. We zijn wie we zijn
door onze voorkeuren. Zeg
me wat je lievelingskostje is
- en ik vertel je wie je bent.
AAN DE SLAG
Vorige week vroeg ik op
Twitter mensen naar hun
lievelingskostje. Lisa
noemde een rijsttafel met
'zwartzuur'. Voor Paul en
Jan Peterwas het een rijstta
fel zonder zwartzuur.
Nienke: risotto met garna
len. Olga: Thaise currysoep.
Manon: pizza. Noor: biologi
sche spruitjes met bio-var-
kenslever en in de schil ge
kookte aardappeltjes. Inge:
saté. Helmar: Lenin chicken
met sla en kreukelfriet. Pie-
ter: broc met kippoli. Dani
elle: knien in ut zoer. Theo:
zwarte pasta met kip en gar
nalen. Anne: de mosselen
van haar vader. Jack: friet
met kip. Lizet: asperges in
het seizoen. Carmen: wijn.
„Zelfgemaakte ragout", ant
woordde ik mijn zoon,
waarop hij bedachtzaam
knikte. De kneukels van zijn
handen tegen elkaar wrij
vend, zei hij: dan weet ik
wat we zaterdag eten.
vrijdag 16 december 2016
GO
€75, Dibbern 8
€79,50, Vista
Alegre
Je verwijdert de tape
direct na het schilde
ren. Doe je het later,
dan is de verf al ge
droogd en trek je ook
verf mee die wél op de
goede plek zit. Dat be
tekent dus dat als je iets
in twee lagen schildert,
je dus ook twee keer
tape moet aanbrengen.
Officieel dan.
De tape kan eraf.
Volgende probleem:
voor je het weet zit je
er zelf in verstrikt. Of
onder de verf. En zorgt
de plakkerige tape er
voor dat de vuilniszak in
no time aan elkaar zit
geplakt, terwijl er nog
veel meer bij kan. Ik leg
altijd een stuk krant
neer, leg er een hoopje
tape op en frommel
alles in één prop die zo
de vuilniszak in kan.
Om een strakke lijn te
krijgen, moet je soms
verf met een plamuur-
mesje wegkrabben of
juist bijwerken met een
penseel. Ik heb altijd
een groot assortiment
penselen bij me, want
een grote kwast is niet
geschikt voor precisie
werk. Werk de lijnen
strak af, dat zijn de
puntjes op de i.
HAPPV TT
aipiHDAV
in onze keuken vroeg
mijn jongste zoon met
een plechtig gezicht
wat mijn lievelingskostje
is. Hij heeft nog een
leeftijd dat lievelingskost
jes heel belangrijk zijn.
Ingrediënten
500 g rundstoofvlees,
aan een stuk
5 peperkorrels
1 ui, grofgehakt
1 laurierblad
marjolein, droog/vers
1/2 tl foelie
2 runderbouillonblok
jes
5 el boter
300 g champignons, in
kwarten gesneden
1 ui, gesnipperd
4 el bloem
2 el droge witte wijn
3 el crème fraïche
1 tl worcestersaus
peper en zout
Vul een pan met water.
Breng het rundvlees, met
de peperkorrels, ui, foelie,
laurierblad, marjolein en
bouillonblokjes aan de
kook. Laat 1, 5 uur prutte
len. Bak in 1 eetlepel boter
de champignons 5 minu
ten. Haal het vlees uit de
bouillon, laat afkoelen en
snijd het in stukjes of
sliertjes. Zeef de bouillon.
Verwarm 4 eetlepels
boter en fruit het gesnip
perde uitje. Voeg hieraan
geleidelijk de bloem toe,
blijf een minuut roeren.
Schenk soeplepels bouil
lon bij de roux, roerend tot
een gladde saus ontstaat
(waarschijnlijk houd je
bouillon over). Voeg vlees,
champignons, wijn, crème
fraïche en worcestersaus
toe en laat de ragout een
minuut pruttelen. Serve
ren met mijn lievelings
kostje - een pasteitje.