J
1
Populair
eitje uit
Jeruzalem
8
MIJN
ZEELAND
Jaap van Liereuit
Ritthem speelt met zijn
folkgroep Windbroke
zondag een thuismatch
in Klein Theater De
Verwachting in zijn
woonplaats.
Kelten
„Ja, er schijnen hier vroeger ook Kel
ten te hebben gezeten. Ik hoorde
laatst dat Nehalennia een Keltische
godin is geweest en niet een Ro
meinse. Met de vier persoonsforma
tie Windbroke spelen we Keltische
muziek - Iers, Schots en wat Bretons,
maar dat heeft verder niets met Zee
land of die historische link te maken.
Ik vind het gewoon leuke muziek. Ik
speel louter voor mijn lol. De Kelti
sche muziek is min of meer toevallig
op mijn weg gekomen. Ik was geïnte
resseerd in middeleeuwse- en oude
muziek. Ik herken dezelfde toonlad
ders en stemmingen in de Keltische
muziek. Ik ben er via de whistles,
Ierse fluitjes, ingerold. Zelf luister ik
thuis erg weinig naar muziek. Af en
toe eens in de auto, maar verder.Ik
ben wel breder dan enkel Keltisch
geïnteresseerd. Dat zit toch in de
hoek van de rootsmuziek: country,
blues, singer-songwriters. West-Eu
ropees en Amerikaans dus. Als het
maar akoestisch is.'
Zeeuwse folk
„Of je mijn muziek Zeeuwse folk
kunt noemen? Ik spreek geen dialect.
Ik ben een geboren Vlissinger. Daar
spreken ze geen dialect hè. Ik heb er
niet zoveel mee. Ook niet met wat
dan typisch Zeeuwse thema's zou
den zijn. Ik schrijf af en toe wel iets in
het Nederlands, maar heb de drang
niet dat verder te ontwikkelen."
Rusten ruimte
„Ik ben geen frequente kroeg- of bar-
bezoeker. Ik vind het wel lekker om
af en toe ergens te gaan eten. Je vindt
me dan in De Gespleten arent of Res
taurantje no.7 in Middelburg. De
klassieke keuken. Zelf koken doe ik
graag. Het meest aantrekkelijke voor
mij aan Zeeland is de rust en ruimte.
Ik kan me heerlijk ontspannen in de
natuur: door het Ritthemse bos, over
de dijk of het strand lopen of vogels
kijken. De omgeving van Oranjezon
is een van de allermooiste plekjes in
de provincie. Ik sta behoorlijk kri-
Ik spreek geen
dialect. Ik ben
geboren
Vlissinger
tisch tegenover de plannen over be
bouwing in het Nollebos in Vlissin-
gen of de Zeeuwse Lagune in het
Veerse meer. Die rust en ruimte zijn
een identiteit van Zeeland en die
moet je niet verkwanselen.
Ritthem
Het is toeval dat we in Ritthem te
rechtgekomen zijn. Hier was de mo
gelijkheid om een huis te bouwen.
We hebben dus eerst voor dat huis
gekozen en daarna ontdekt waar we
terecht gekomen zijn. Ik woon er nu
vierentwintig jaar en als je hier de
straat uitloopt is het een en al rust.
Zondag is de drukste dag van de
week! Komen er horden fietsers
langs. En de motorclub. Allemaal ma
ken ze een rondje..."
Thuismatch
„Het optreden in Klein Theater De
Verwachting in Ritthem is min of
meer een toetje van onze theatertoer.
Hiervoor hebben we een rondgang
door een aantal kerkenpodia gedaan.
Daarna een klein theatertourneetje.
Ik vind spelen in een theater toch
aantrekkelijker. Je kunt meer met de
aankleding doen. In een kerk stonden
we soms letterlijk op en rond de
preekstoel. In een theater kan je wer
ken met belichting, je geluid eens be
ter regelen. En het is intiemer. Tja, en
dan Ritthem.Heel het dorp loopt
waarschijnlijk uit, maar dat legt mij
geen extra druk op. Omdat je de
mensen kent, speel ik lekkerder. Het
wordt een feestje. En er komen ook
luisteraars van buiten het dorp,
hoor."
Leuke speelplek
„De Weverij in Zierikzee vind ik een
leuke speelplek. Laatst waren we in
De Spatie in Sas van Gent. Dat is eve
neens een aangename plek. Van mijn
medemuzikanten weet ik dat die
graag een keer in het Arsenaaltheater
in Vlissingen willen spelen. Daar
hebben ze in het verleden veelvuldig
heel goede en belangrijke folkgroe
pen gezien. Helaas is dat verleden
tijd, maar wellicht gaan we dat toch
eens doen: een mooie zaal en lekker
met de pluche stoelen.We zijn be
gonnen met de opnamen voor een
nieuwe cd, dus wie weet."
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Shakshuka
donderdag 15 december 2016
PZ
Heel Ritthem loopt
uit voor Windbroke
Marius Roeting
Jaap van Liere
Jaap van Liere (derde van links):
„Rust en ruimte zijn een identiteit
van Zeeland, die moetje niet ver
kwanselen." FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
Windbroke geeft een middagcon
cert Keltische muziek van Zeeuwse
bodem op zondag 18 december in
De Verwachting in Ritthem. Het con
cert begint op 15.00 uur.
Hutspot, babi pangang of coq au
vin. Het zijn klassiekers die niet
van het menu te slaan
zijn. Culinair journalist
Puck Kerkhoven
scherpt de
recepten
aan, om uit
te knippen
en lekker
vaak thuis
te maken.
Vandaag:
shakshuka.
Wat zonlicht kunnen
we goed gebruiken
deze dagen. Van
daag toveren we de zon op
tafel met de shakshuka; een
smakelijk eiergerecht met
veel groenten uit Jeruzalem.
Daar kwam ik het voor het
eerst tegen.
Niet dat ik zelf in Jeruzalem
was, maar ik had ooit het
genoegen het culinaire won
derkind Yotam Ottolenghi te
interviewen, tijdens zijn ont
bijt. Hij is geboren in Jeru
zalem en van Joodse af
komst. Samen met za
kenvriend Sami Tamimi,
een Palestijn, runt hij in
Londen alweer tien jaar
een aantal succesvolle
restaurants, waar de
geuren en smaken uit
hun jeugd de boventoon
voeren. Hun kookboeken zijn
hot, de eerste genoemd
naar de plek waar ze op
groeiden: Jeruzalem.
Gevraagd naar zijn favoriete
ontbijtgerecht toonde Otto
lenghi me in dat boek de
shakshuka. Afkomstig uit Tu
nesië, waarschijnlijk met de
Tunesische joden mee naar
Israël gereisd. In het hele
Midden-Oosten kom je ver
gelijkbare gerechten tegen.
Elke thuiskok heeft zijn
eigen recept, dat ook nog
per seizoen verschilt. Dit is
mijn versie, met bleekselderij
en rode paprika. Ook heerlijk
als lunch en vegetarische
hoofdgerecht en verdomd
handig voor mensen die al
leen zijn.
Ingrediënten
Voor 2 personen
2 el olijfolie; 1 uitje of
sjalotje, gesnipperd; 1
rode paprika, zaadjes
verwijderd, in reepjes; 2
stengels bleekselderij,
in kleine stukjes; 1 blik
(400 gram) gepelde to
maten op sap; 1 tl ha-
rissa (tajinekruiden-
mengsel); enkele takjes
verse oregano (of ge
droogde) 4 eieren; zout
en versgemalen peper.
Bereiding
Verhit olijfolie in een
liefst plaatijzeren koe
kenpan. Bak uisnippers
met snuf zout, voeg
bleekselderij en papri
kareepjes toe en bak
tot ze zacht zijn.
Voeg gepelde toma
ten plus sap en kwart
blikje water toe. Druk
tomaten stuk, voeg ha-
rissa en zout toe en een
flinke draai van de pe
permolen.
Laat op klein vuurtje
pruttelen en inkoken tot
dikke saus. Maak hierin
kuiltjes, breek eieren
voorzichtig en laat erin
glijden. Meng eiwit met
vork behoedzaam door
de saus, maar zo dat de
gele dooiers heel blij
ven.
Laat langzaam gaar
worden. Bestrooi dooi
ers met nog wat zout
en serveer in pan. Eet
met versgebakken pita
brood, stokbrood of
ciabatta.
Tip: Het hoort oor
spronkelijk niet, maar
lekker is het wel: een
beetje geraspte Parme
zaanse kaas laten smel
ten over de eidooiers.