J 1 Populair eitje uit Jeruzalem 8 MIJN ZEELAND Jaap van Liereuit Ritthem speelt met zijn folkgroep Windbroke zondag een thuismatch in Klein Theater De Verwachting in zijn woonplaats. Kelten „Ja, er schijnen hier vroeger ook Kel ten te hebben gezeten. Ik hoorde laatst dat Nehalennia een Keltische godin is geweest en niet een Ro meinse. Met de vier persoonsforma tie Windbroke spelen we Keltische muziek - Iers, Schots en wat Bretons, maar dat heeft verder niets met Zee land of die historische link te maken. Ik vind het gewoon leuke muziek. Ik speel louter voor mijn lol. De Kelti sche muziek is min of meer toevallig op mijn weg gekomen. Ik was geïnte resseerd in middeleeuwse- en oude muziek. Ik herken dezelfde toonlad ders en stemmingen in de Keltische muziek. Ik ben er via de whistles, Ierse fluitjes, ingerold. Zelf luister ik thuis erg weinig naar muziek. Af en toe eens in de auto, maar verder.Ik ben wel breder dan enkel Keltisch geïnteresseerd. Dat zit toch in de hoek van de rootsmuziek: country, blues, singer-songwriters. West-Eu ropees en Amerikaans dus. Als het maar akoestisch is.' Zeeuwse folk „Of je mijn muziek Zeeuwse folk kunt noemen? Ik spreek geen dialect. Ik ben een geboren Vlissinger. Daar spreken ze geen dialect hè. Ik heb er niet zoveel mee. Ook niet met wat dan typisch Zeeuwse thema's zou den zijn. Ik schrijf af en toe wel iets in het Nederlands, maar heb de drang niet dat verder te ontwikkelen." Rusten ruimte „Ik ben geen frequente kroeg- of bar- bezoeker. Ik vind het wel lekker om af en toe ergens te gaan eten. Je vindt me dan in De Gespleten arent of Res taurantje no.7 in Middelburg. De klassieke keuken. Zelf koken doe ik graag. Het meest aantrekkelijke voor mij aan Zeeland is de rust en ruimte. Ik kan me heerlijk ontspannen in de natuur: door het Ritthemse bos, over de dijk of het strand lopen of vogels kijken. De omgeving van Oranjezon is een van de allermooiste plekjes in de provincie. Ik sta behoorlijk kri- Ik spreek geen dialect. Ik ben geboren Vlissinger tisch tegenover de plannen over be bouwing in het Nollebos in Vlissin- gen of de Zeeuwse Lagune in het Veerse meer. Die rust en ruimte zijn een identiteit van Zeeland en die moet je niet verkwanselen. Ritthem Het is toeval dat we in Ritthem te rechtgekomen zijn. Hier was de mo gelijkheid om een huis te bouwen. We hebben dus eerst voor dat huis gekozen en daarna ontdekt waar we terecht gekomen zijn. Ik woon er nu vierentwintig jaar en als je hier de straat uitloopt is het een en al rust. Zondag is de drukste dag van de week! Komen er horden fietsers langs. En de motorclub. Allemaal ma ken ze een rondje..." Thuismatch „Het optreden in Klein Theater De Verwachting in Ritthem is min of meer een toetje van onze theatertoer. Hiervoor hebben we een rondgang door een aantal kerkenpodia gedaan. Daarna een klein theatertourneetje. Ik vind spelen in een theater toch aantrekkelijker. Je kunt meer met de aankleding doen. In een kerk stonden we soms letterlijk op en rond de preekstoel. In een theater kan je wer ken met belichting, je geluid eens be ter regelen. En het is intiemer. Tja, en dan Ritthem.Heel het dorp loopt waarschijnlijk uit, maar dat legt mij geen extra druk op. Omdat je de mensen kent, speel ik lekkerder. Het wordt een feestje. En er komen ook luisteraars van buiten het dorp, hoor." Leuke speelplek „De Weverij in Zierikzee vind ik een leuke speelplek. Laatst waren we in De Spatie in Sas van Gent. Dat is eve neens een aangename plek. Van mijn medemuzikanten weet ik dat die graag een keer in het Arsenaaltheater in Vlissingen willen spelen. Daar hebben ze in het verleden veelvuldig heel goede en belangrijke folkgroe pen gezien. Helaas is dat verleden tijd, maar wellicht gaan we dat toch eens doen: een mooie zaal en lekker met de pluche stoelen.We zijn be gonnen met de opnamen voor een nieuwe cd, dus wie weet." PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Shakshuka donderdag 15 december 2016 PZ Heel Ritthem loopt uit voor Windbroke Marius Roeting Jaap van Liere Jaap van Liere (derde van links): „Rust en ruimte zijn een identiteit van Zeeland, die moetje niet ver kwanselen." FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN Windbroke geeft een middagcon cert Keltische muziek van Zeeuwse bodem op zondag 18 december in De Verwachting in Ritthem. Het con cert begint op 15.00 uur. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knippen en lekker vaak thuis te maken. Vandaag: shakshuka. Wat zonlicht kunnen we goed gebruiken deze dagen. Van daag toveren we de zon op tafel met de shakshuka; een smakelijk eiergerecht met veel groenten uit Jeruzalem. Daar kwam ik het voor het eerst tegen. Niet dat ik zelf in Jeruzalem was, maar ik had ooit het genoegen het culinaire won derkind Yotam Ottolenghi te interviewen, tijdens zijn ont bijt. Hij is geboren in Jeru zalem en van Joodse af komst. Samen met za kenvriend Sami Tamimi, een Palestijn, runt hij in Londen alweer tien jaar een aantal succesvolle restaurants, waar de geuren en smaken uit hun jeugd de boventoon voeren. Hun kookboeken zijn hot, de eerste genoemd naar de plek waar ze op groeiden: Jeruzalem. Gevraagd naar zijn favoriete ontbijtgerecht toonde Otto lenghi me in dat boek de shakshuka. Afkomstig uit Tu nesië, waarschijnlijk met de Tunesische joden mee naar Israël gereisd. In het hele Midden-Oosten kom je ver gelijkbare gerechten tegen. Elke thuiskok heeft zijn eigen recept, dat ook nog per seizoen verschilt. Dit is mijn versie, met bleekselderij en rode paprika. Ook heerlijk als lunch en vegetarische hoofdgerecht en verdomd handig voor mensen die al leen zijn. Ingrediënten Voor 2 personen 2 el olijfolie; 1 uitje of sjalotje, gesnipperd; 1 rode paprika, zaadjes verwijderd, in reepjes; 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes; 1 blik (400 gram) gepelde to maten op sap; 1 tl ha- rissa (tajinekruiden- mengsel); enkele takjes verse oregano (of ge droogde) 4 eieren; zout en versgemalen peper. Bereiding Verhit olijfolie in een liefst plaatijzeren koe kenpan. Bak uisnippers met snuf zout, voeg bleekselderij en papri kareepjes toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg gepelde toma ten plus sap en kwart blikje water toe. Druk tomaten stuk, voeg ha- rissa en zout toe en een flinke draai van de pe permolen. Laat op klein vuurtje pruttelen en inkoken tot dikke saus. Maak hierin kuiltjes, breek eieren voorzichtig en laat erin glijden. Meng eiwit met vork behoedzaam door de saus, maar zo dat de gele dooiers heel blij ven. Laat langzaam gaar worden. Bestrooi dooi ers met nog wat zout en serveer in pan. Eet met versgebakken pita brood, stokbrood of ciabatta. Tip: Het hoort oor spronkelijk niet, maar lekker is het wel: een beetje geraspte Parme zaanse kaas laten smel ten over de eidooiers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 56