'Risico nemen is me aangeleerd' 44 4 Gourmetten Veertig jaar geleden had nog niemand van gourmetten gehoord. Nu zitten we massaal achter de minipannetjes. Tijd voor een test. Mijn geld en ik „Als student werkte ik in de horeca. Het advies toen van mijn ouders zal ik nooit vergeten: 'Spaar de helft en geef de andere helft uit'. Die les geef ik door aan mijn eigen kinderen. In mijn studententijd lukte het prima om de helft van de inkomsten weg te zetten. Tegenwoordig is dat met zo veel vaste lasten onhaalbaar." „Wanneer ik langs de Pierre Marco- lini bonbonwinkel loop, móet ik een doosje bonbons kopen. De smaak is super, het doosje met een grote strik eromheen is mooi en er zit uitleg bij over elk afzonderlijk bonbonnetje. Soms ben ik de winkel al gepasseerd en draai ik alsnog om voor een doosje bonbons van 30 euro." Ik sta graag met mijn voeten in de klei en wil resultaten van mijn werk zien „De beste aankoop is mijn fiets. Ne gen jaar geleden gekocht voor 750 euro. Deze gebruik ik elke dag als ik naar kantoor fiets. Mijn grootste mis koop is een catsuit die ik ooit als stu dent aanschafte voor 3.000 Belgische Frank, omgerekend ongeveer 75 euro. Veel te duur, nooit gedragen. Het prijskaartje zit er nog aan." „De blauwe envelop. Noodzakelijk maar frustrerend. Ik snap het: zonder belastingen zijn er geen sociale voor zieningen. Maar leuk is anders." „Een tweeweekse camperreis door Canada, gevolgd door een week op een boot langs de kust van Alaska. Mijn man heeft deze uitspatting ge boekt. Hoeveel het kostte? Waar schijnlijk veel te veel. Maar het was het waard bij mijn gezin te zijn." „Meestal begin ik rond half zeven 's ochtends en ga ik om half zeven 's avonds naar huis om te eten met het gezin. Daarna werk ik thuis door tot een uur of twaalf. Op zondag ben ik ook vaak bezig." „Het ICT-bedrijf waarvoor ik werkte groeide binnen een paar jaar van een kleine organisatie uit naar een groot bedrijf met meer dan 12.000 werkne mers. Voorheen zag ik direct resul taat van mijn inspanningen, maar mijn job veranderde naar voortdu rend vergaderen en rapportages ma ken. Ik sta graag met mijn voeten in de klei en wil resultaat van mijn werk zien. Die voldoening heb ik weer." „Als je voor een baas werkt, is het duidelijk wat er elke maand op je re kening wordt gestort. En als je ziek bent, kun je in principe thuis blijven. Met een eigen onderneming ben je er altijd. Ziek of niet." „Mijn ouders openden een schoe nenwinkel toen ze al drie kinderen hadden. Op dat moment had mijn vader een vaste baan in de bouw. Kort daarna heeft hij die vastigheid opgegeven om fulltime in de winkel te staan en schoenen te maken. Risi co's durven nemen en in het diepe springen is me aangeleerd. Zonder lef kun je beter in vaste dienst blijven." 1A et gourmetstel vormt de splijt zwam onder me nig kerstetentje. Voor de een is het een jaarlijks hoogtepunt waar al in juli reikhalzend naar wordt uit gekeken. Voor de ander een verplicht nummertje waarvan de uitkomst al van tevoren kan worden uitgeschre ven. Tante Tinnie met de vetspetters op haar zondagsjurk. Ome Sjon die zijn slavinkjes bijna rauw naar binnen werkt (en in besloten kring zo doende te boek staat als Sjonnie Sal monella). Moeders die achteraf weer steen en been klaagt over de stank in de gor dijnen. Om nog maar te zwijgen over de valse premisse dat gourmetten zo lekker gemakkelijk zou zijn; terwijl je in de praktijk alsnog de halve kerst dag in de keuken staat om spiesjes te rijgen, beslagjes te mixen en cham pignonnetjes te snijden. „Aan gour metten begin je thuis vaak vol goede moed, maar al heel snel baal je dat je er weer bent ingetrapt", erkent ook Dennis Kronenberg. Hij lacht er bij. Dennis is manager van het all-in gourmetrestaurant in de Koperen Hoogte: een voormalige watertoren in Zwolle en tevens de testruimte van vandaag. „De geurtjes. Het spet teren. De zooi. Het is thuis best een gedoe allemaal." Of je nu voor of tegen bent; gourmet ten met kerst is uitgegroeid tot een van de meest oer-Hollandse tradities. Het is als met een wortelkanaalbe handeling of het eerste vriendje van je dochter: je weet de dans misschien een tijdje te ontspringen, maar uit eindelijk moet je er hoe dan ook aan geloven en kun je er maar beter het beste van maken. Maar is die haat-liefdeverhouding met het gourmetstel wel zo diepge worteld in onze volksaard als we denken? Het antwoord is neen. Am per veertig jaar geleden zat tijdens de kerstdagen helemaal niemand tussen ONS PANEL woensdag 14 december 2016 pi- Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Esther Westerweele (44) uit Aardenburg. Zij gaf haar vaste baan op en begon voor zichzelf als planner van beurzen en conferen ties voor iet-bedrijven. Dat pakte goed uit. Hans Puik Wat is uw belangrijkste financiële les? Heeft u een verleiding waaraan u te makkelijk toegeeft? Heeft u een beste aankoop en een grootste miskoop? Wat is uw grootste financiële er gernis? Wat was uw laatste financiële uit spatting? De catsuit van Esther Westerweele hangt nog altijd ongebruikt in de kast. FOTO REGGIE GOOLE Werkt u veel? Waarom begon u voor uzelf? Wat waren de grootste veranderin gen na die stap? Heeft u dat ondernemen van huis uit meegekregen? Spetterend spatelen op de plaat Mafthijs Meeuwsen Het panel moet af en toe wat hete spetters ont wijken. FOTO KOEN VERHEIJDEN Dennis Kronenberg (40), bedrijfsmana- ger bij de Koperen Hoogte. Erik van der Schoot (50), kok en gedegen gourmetanalyticus. Jolien Verburgt (22), serveerster en ervaren feest- maandgourmetter. Fleur Kisjes (21), opera tioneel manager. Thuis al zes jaar geen gourmetstel meer aangeraakt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 45