TWEAKERS
.NET WAT MEER
INSPIRATIE
VOOR JE
VERLANGLIJSTJE
6/
Kapsones? Niet hier'
'Ik was bang voor sterrenneukers'
'Ik ging op straat peuken oprapen'
Trump vindt
rapport CIA
belachelijk
EUWS 11
Onze energieveiling
was een succes!
€355
maandag 12 december 2016
MICHELINGIDS NIEUWE EDITIE
Raken topkoks
vandaag van de
kook? Het winnen
van een Michelinster
is meer dan trots,
vreugde en nog meer
klandizie. Drie
Nederlandse chefs
oogstten vorig jaar
huneerste ster. „Ik
ging zelfs peuken van
de grond oprapen aan
de overkant van de
straat. Alles moest
nóg perfecter."
„Geen sterallures of kapsones
in elk geval, want ik kom uit
het oosten van het land. Maar
twee weken lang wist ik niet
wat ons overkwam. Gasten en
collega's stuurden flessen
champagne. We werden be
dolven onder de bloemen en
mails. En we kregen meer
gasten uit binnen- en buiten
land. Daar heb ik van genoten
en ik ben er trots op: ik heb elf
jaar keihard gebuffeld om
steeds een stapje beter te
worden. Het maken van top-
gerechten hoort daarbij. Maar
ook: ervoor zorgen dat er geen
zetmeelresten aan de borden
kleven als ze uit de afwasma
chine komen. En: service le
veren tot op de parkeerplaats.
Het gaat om het totaalpakket
en ik ben er meer en meer
van doordrongen dat ik het
niet alleen kan. Alle 30 men
sen met wie ik hier werk heb
ben bijgedragen aan die be
kroning. Wat misschien wel
een nadeel aan die ster is: veel
mensen denken automatisch
dat het nu duur is. Terwijl er
van prijsverhoging geen
sprake was. Jammer."
Wat heeft die ster ge
bracht: „Blijdschap, trots
en een mooie omzetstij
ging. Toch heb ik de prijs van
een driegangenmenu meteen verlaagd
van 39 naar 36,50 euro. Als ludieke ac
tie én als langetermijninvestering.
Want hier in de Achterhoek is bepaald
geen sprake van een klimaat waarin
een verfijnd horecalandschap wordt
gewaardeerd. Het motto is nog altijd:
we willen veul voor weinig. Dus als je
een te luxe imago hebt, schiet je in ei
gen voet. Als chef zou ik het krijgen
van een tweede ster een ongelooflijke
eer vinden, bedrijfsmatig is het
in deze omgeving niet han
dig. Het doet mij goed als ik
door die ster op één avond
gasten uit Brugge, Venlo
en Groningen in de zaak
heb. Maar bewoners uit de
buurt blijven ook heel be
langrijk. Ik vreesde vooraf
sterrenneukers binnen te krijgen:
mensen die restaurants uit de Miche-
lingids bezoeken en vervolgens
enorm kritisch doen op Facebook. De
schrik van veel chefs. Maar ik heb lou
ter positieve reacties gehad."
Spanningen
speculaties
Krijgt Nederland er
eindelijk een derde
driesterrenrestau
rant bij? Dat blijkt
vandaag, bij de pre
sentatie van de Mi-
chelingids voor 2017
in het Amsterdamse
theater DeLaMar.
De culinaire wereld
gonst van de ver
wachtingen en spe
culaties. Ons land
telt nu twee drie
sterrenrestaurants,
twintig tweester-
renzaken en 85 eta
blissementen met
één ster.
Wat heeft die ster
gebracht: „Eerst pure
vreugde. Maar nadat
we waren uitgefeest,
was het aanvankelijk
zwaar. Ik merkte dat ik veel
kritischer werd op mezelf en mijn
omgeving. Ging zelfs peuken van
de grond oprapen aan de overkant
van de straat en de gemeente bel
len om bomen te laten snoeien.
Alles moest nog perfecter. Verder
dacht ik: nu ik brons heb, moet ik
voor goud gaan. Hoewel we be
kendstaan om onze losse sfeer en
dolletjes, raakte ik steeds meer
gespannen. Tot een vriend zei: je
moet ook genieten van die be
kroning. En dat doe ik nu.
Want het is mooi om te
zien hoe onze naams
bekendheid een boost
heeft gekregen door
die ster. Het is drukker
en
ik merk dat liefhebbers
speciaal voor ons naar Eind
hoven afreizen. Zo krijgen we veel
gasten uit Duitsland en België die
ons restaurant tegenkwamen in de
Michelingids. Een fantastisch ge
voel, dat pakken ze mij nooit meer
af."
WASHINGTON „Het is belache
lijk. Het is een excuus. Ik geloof er
niets van." Zo reageerde de aan
komende Amerikaanse president
Donald Trump gisteren in een in
terview met Fox News op de con
clusie van een CIA-rapport dat
Rusland hackers heeft ingescha
keld om Trump aan een verkie
zingsoverwinning te helpen.
Trump verdenkt de Democra
ten ervan het rapport te hebben
uitgegeven en niet de CIA. Maar
zowel Democratische als Repu
blikeinse parlementsleden wil
len een grondig onderzoek naar
de conclusie van het rapport.
In een gezamenlijke verklaring
noemen Republikeinse en De
mocratische senatoren een Rus
sische bemoeienis in de Ameri
kaanse presidentsverkiezingen
'alarmerend'.
tweakers
De laagste
jaarkosten
voor uw energie!
PC
Leren leven met de ster
Annemart van Rhee
r
W Chef: Erik de Mönnink
(46), De Swarte Ruijter in
Holten, 60 couverts.
Specialiteit: rogvleugel
met sesam, paddenstoelen
uit het bos.
W Stiekem genot: black
angus burgers, spareribs
van het Ibericovarken.
Wat heeft die ster gebracht:
Chef: Mike Vrijdag (44), Strand-
lodge in Winterswijk, 70 couverts.
W Specialiteit: snel wisselende
kaart, streekproducten bereiden op
Aziatische of mediterrane wijze.
W Stiekem genot: in het
weekeinde om 2 uur
döner met een plens
knoflooksaus eten.
^Chef: Adrian Zarzo (35), Zarzo
in Eindhoven, 70 couverts.
W Specialiteit: surf en turf,
Spaanse invloeden, anijs/venkel.
Stiekem genot: pizza
met salami, friet met.
Hoe werkt het?
O Ganaarspaargids.nl/pzc.
Q Schrijf u geheel gratis en vrijblijvend in.
Q U ontvangt gelijk een e-mail met de
uitkomst en uw persoonlijke aanbod.
Gem iddeld
v°ordeei per jaar
°P energie
LI
Ga naar spaargids.nl/pzc en schrijf
u geheel gratis en vrijblijvend in!
Het aanbod is geldig tot en met 14 december.
Profiteer nu!
spaargids.nl/pzc laat ook aanbieders van
private lease auto's tegen elkaar bieden.