TWEAKERS .NET WAT MEER INSPIRATIE VOOR JE VERLANGLIJSTJE 6/ Kapsones? Niet hier' 'Ik was bang voor sterrenneukers' 'Ik ging op straat peuken oprapen' Trump vindt rapport CIA belachelijk EUWS 11 Onze energieveiling was een succes! €355 maandag 12 december 2016 MICHELINGIDS NIEUWE EDITIE Raken topkoks vandaag van de kook? Het winnen van een Michelinster is meer dan trots, vreugde en nog meer klandizie. Drie Nederlandse chefs oogstten vorig jaar huneerste ster. „Ik ging zelfs peuken van de grond oprapen aan de overkant van de straat. Alles moest nóg perfecter." „Geen sterallures of kapsones in elk geval, want ik kom uit het oosten van het land. Maar twee weken lang wist ik niet wat ons overkwam. Gasten en collega's stuurden flessen champagne. We werden be dolven onder de bloemen en mails. En we kregen meer gasten uit binnen- en buiten land. Daar heb ik van genoten en ik ben er trots op: ik heb elf jaar keihard gebuffeld om steeds een stapje beter te worden. Het maken van top- gerechten hoort daarbij. Maar ook: ervoor zorgen dat er geen zetmeelresten aan de borden kleven als ze uit de afwasma chine komen. En: service le veren tot op de parkeerplaats. Het gaat om het totaalpakket en ik ben er meer en meer van doordrongen dat ik het niet alleen kan. Alle 30 men sen met wie ik hier werk heb ben bijgedragen aan die be kroning. Wat misschien wel een nadeel aan die ster is: veel mensen denken automatisch dat het nu duur is. Terwijl er van prijsverhoging geen sprake was. Jammer." Wat heeft die ster ge bracht: „Blijdschap, trots en een mooie omzetstij ging. Toch heb ik de prijs van een driegangenmenu meteen verlaagd van 39 naar 36,50 euro. Als ludieke ac tie én als langetermijninvestering. Want hier in de Achterhoek is bepaald geen sprake van een klimaat waarin een verfijnd horecalandschap wordt gewaardeerd. Het motto is nog altijd: we willen veul voor weinig. Dus als je een te luxe imago hebt, schiet je in ei gen voet. Als chef zou ik het krijgen van een tweede ster een ongelooflijke eer vinden, bedrijfsmatig is het in deze omgeving niet han dig. Het doet mij goed als ik door die ster op één avond gasten uit Brugge, Venlo en Groningen in de zaak heb. Maar bewoners uit de buurt blijven ook heel be langrijk. Ik vreesde vooraf sterrenneukers binnen te krijgen: mensen die restaurants uit de Miche- lingids bezoeken en vervolgens enorm kritisch doen op Facebook. De schrik van veel chefs. Maar ik heb lou ter positieve reacties gehad." Spanningen speculaties Krijgt Nederland er eindelijk een derde driesterrenrestau rant bij? Dat blijkt vandaag, bij de pre sentatie van de Mi- chelingids voor 2017 in het Amsterdamse theater DeLaMar. De culinaire wereld gonst van de ver wachtingen en spe culaties. Ons land telt nu twee drie sterrenrestaurants, twintig tweester- renzaken en 85 eta blissementen met één ster. Wat heeft die ster gebracht: „Eerst pure vreugde. Maar nadat we waren uitgefeest, was het aanvankelijk zwaar. Ik merkte dat ik veel kritischer werd op mezelf en mijn omgeving. Ging zelfs peuken van de grond oprapen aan de overkant van de straat en de gemeente bel len om bomen te laten snoeien. Alles moest nog perfecter. Verder dacht ik: nu ik brons heb, moet ik voor goud gaan. Hoewel we be kendstaan om onze losse sfeer en dolletjes, raakte ik steeds meer gespannen. Tot een vriend zei: je moet ook genieten van die be kroning. En dat doe ik nu. Want het is mooi om te zien hoe onze naams bekendheid een boost heeft gekregen door die ster. Het is drukker en ik merk dat liefhebbers speciaal voor ons naar Eind hoven afreizen. Zo krijgen we veel gasten uit Duitsland en België die ons restaurant tegenkwamen in de Michelingids. Een fantastisch ge voel, dat pakken ze mij nooit meer af." WASHINGTON „Het is belache lijk. Het is een excuus. Ik geloof er niets van." Zo reageerde de aan komende Amerikaanse president Donald Trump gisteren in een in terview met Fox News op de con clusie van een CIA-rapport dat Rusland hackers heeft ingescha keld om Trump aan een verkie zingsoverwinning te helpen. Trump verdenkt de Democra ten ervan het rapport te hebben uitgegeven en niet de CIA. Maar zowel Democratische als Repu blikeinse parlementsleden wil len een grondig onderzoek naar de conclusie van het rapport. In een gezamenlijke verklaring noemen Republikeinse en De mocratische senatoren een Rus sische bemoeienis in de Ameri kaanse presidentsverkiezingen 'alarmerend'. tweakers De laagste jaarkosten voor uw energie! PC Leren leven met de ster Annemart van Rhee r W Chef: Erik de Mönnink (46), De Swarte Ruijter in Holten, 60 couverts. Specialiteit: rogvleugel met sesam, paddenstoelen uit het bos. W Stiekem genot: black angus burgers, spareribs van het Ibericovarken. Wat heeft die ster gebracht: Chef: Mike Vrijdag (44), Strand- lodge in Winterswijk, 70 couverts. W Specialiteit: snel wisselende kaart, streekproducten bereiden op Aziatische of mediterrane wijze. W Stiekem genot: in het weekeinde om 2 uur döner met een plens knoflooksaus eten. ^Chef: Adrian Zarzo (35), Zarzo in Eindhoven, 70 couverts. W Specialiteit: surf en turf, Spaanse invloeden, anijs/venkel. Stiekem genot: pizza met salami, friet met. Hoe werkt het? O Ganaarspaargids.nl/pzc. Q Schrijf u geheel gratis en vrijblijvend in. Q U ontvangt gelijk een e-mail met de uitkomst en uw persoonlijke aanbod. Gem iddeld v°ordeei per jaar °P energie LI Ga naar spaargids.nl/pzc en schrijf u geheel gratis en vrijblijvend in! Het aanbod is geldig tot en met 14 december. Profiteer nu! spaargids.nl/pzc laat ook aanbieders van private lease auto's tegen elkaar bieden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 11