Universele mosterdsoep
44
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Van aal tot zult
Offer een la op
Maak hoeken van
45 graden
Niet te veel
verlengsnoeren
Mijn doel was op we
tenschappelijke
grond een univer
sele mosterdsoep samen te
stellen, volgens de theorie
van the wisdom of crowds.
Die stelt dat in veel gevallen
'het gemiddelde' beter of
slimmer is dan het slimste
individu.
Begin vorige eeuw werd
dit aangetoond op een En
gelse markt, waar een os
stond opgesteld. 787 men
sen raadden hoeveel de os
zou wegen na slachting.
Niemand kwam in de buurt
van het nettogewicht (1.198
pound), maar het gemid
delde van alle antwoorden
was.1.197 pound. Met an
dere woorden: de massa
weet het soms beter.
Dankzij mijn oproep in de
krant en een zoektocht op
internet kwam ik op 27
werkbare recepten voor
mosterdsoep. Daar zaten
bijdragen bij van onder an
deren lezers Knipmeijer,
Klappe ('de beste mosterd
soep die er bestaat'), Van
den Berg ('een gevoel van
uitdaging'), De Groot,
Kroese ('volgens mij wel een
lekkere'), Joosten (met eigen
gemaakte mosterd), Den
Engelse (mosterdsoep uit
Almen), Hutten, Mogyo-
rossy, enzovoort.
Turven
Hun recepten samenbren
gen tot een universeel re
cept was middelhoge wis
kunde. Ik heb me geconcen
treerd op Nederlandse mos
terdsoep. Op een zondag
heb ik alle recepten omgere
kend naar een receptuur
voor vier personen en on
dergebracht in één bestand.
Ik turfde hoe vaak en met
welke hoeveelheid ingre
diënten werden genoemd,
om een gemiddelde te bepa
len. Producten die slechts
één keer werden genoemd
(zoals wortel, venkel, knol
selderij of geraspte kaas)
heb ik geschrapt om het
overzichtelijk te houden.
25 van 27 recepten ge
bruikten boter en/of olie in
Het moeilijkst
was te bepalen
hoeveel van
welke mosterd in
het recept moest
verschillende hoeveelhe
den. Uiteindelijk kwam ik
op 37,6 gram boter in een
verhouding 0,76 ten op
zichte van het geheel en 19,2
gram olijfolie in de verhou
ding 0,23. De verdere bere
keningen zal ik u besparen.
AAN DE SLAG
Voor de eenvoud heb ik af
gerond.
Sommige ingrediënten
die ik zelf niet zou gebrui
ken moest ik toevoegen
omdat ze te vaak werden
genoemd. De hoeveelheid
bouillon (kippen-, rund
vlees- of groene-) gaf
hoofdbrekens, maar het
moeilijkst was te bepalen
welke hoeveelheid van
welke mosterd in het re
cept moest komen. De re
cepten spraken van Gro
ningse, Zaanse, Franse,
Limburgse, Engelse of Al-
mense mosterd.
Uiteindelijk presenteer
ik met trots dé universele
mosterdsoep. In de berei
ding heb ik gekozen voor
een roux, die kwam vaker
in de recepten voor en om
dat het mijns inziens een
lekkerder soep oplevert.
Dat is dan mijn bijdrage.
Ik ben benieuwd naar
uw reacties op binnenen-
buiten@persgroep.nl.
7. Boerenbont
6. Hangende pan
vrijdag 9 december 2016
Offer een lade of vakje
in de kast op voor ka-
belmanagement. Zaag
met een decoupeerzaag
of boor met een gaten-
boor een gat in de ach
terkant van een kastje.
Daarin zet je de appara
ten inclusief snoeren.
Wel even netjes organi
seren met kabelbinders.
Niks meer van te zien.
In het geval van kabel-
goten: zaag in verstek.
En neem een bredere
goot dan het snoer,
want in de hoeken zul je
dat nodig hebben. Maak
trouwens hoeken van
45 graden, niet diago
naal over de wand of
plafond. Let op met spij-
kerkabelclips dat je de
spijker niet dwars door
het snoer hamert.
Gebruik niet te veel
verlengsnoeren. Doe
liever één overzichte
lijke lange dan een
kleine in een kleinere in
de kleinste. Met spiraal
band bundel je de hele
boel over de gehele
lengte van de snoeren
in een fatsoenlijke kleur.
Tegenwoordig kun je
ook kabelboxen krijgen
waar je alles in stopt.
Anderhalve maand gele
den vroeg ik lezers recep
ten voor mosterdsoep in
te sturen.
Ingrediënten
30 gram boter
5 gram olijfolie
1 sjalot gesnipperd
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 prei in ringen
1 aardappel in kleine
blokjes
35 gram bloem
3 eetlepels grove mos
terd naar keuze
1 eetlepel Franse mos
terd
1 glas droge witte wijn
200 ml vleesbouillon
300 ml groentebouillon
1 eetlepel gember
siroop
300 ml melk
160 ml slagroom
2 eetlepels crème
fraïche
1 eierdooier
2 eetlepels smeerkaas
Maak met bouillonblokjes
800 milliliter bouillon,
Voeg preiringen, ui, sjalot,
knoflook en aardappel
blokjes toe en laat dat tien
minuten pruttelen. Doe
boter, olijfolie en bloem in
een grote pan. Verwarm
en roer dit tot een glad-
stevige roux. Voeg soep
lepels bouillon toe en klop
het geheel met een garde
tot een soep. Voeg hier
aan melk en wijn toe. Roer
slagroom, mosterd, crème
fraïche, eidooier, gember
siroop en smeerkaas (slik)
in een kom en voeg ook
dit mengsel toe. De gar
nering (uitgebakken spek
blokjes, bieslook, tuinkers,
gerookte zalm, peterselie
of rivierkreeftjes) staat
vrij. Dank voor uw bij
drage!
49,95, Boerenbont
185,00, Stadler Form