Universele mosterdsoep 44 7 GIPHARTS KOOKEILAND Van aal tot zult Offer een la op Maak hoeken van 45 graden Niet te veel verlengsnoeren Mijn doel was op we tenschappelijke grond een univer sele mosterdsoep samen te stellen, volgens de theorie van the wisdom of crowds. Die stelt dat in veel gevallen 'het gemiddelde' beter of slimmer is dan het slimste individu. Begin vorige eeuw werd dit aangetoond op een En gelse markt, waar een os stond opgesteld. 787 men sen raadden hoeveel de os zou wegen na slachting. Niemand kwam in de buurt van het nettogewicht (1.198 pound), maar het gemid delde van alle antwoorden was.1.197 pound. Met an dere woorden: de massa weet het soms beter. Dankzij mijn oproep in de krant en een zoektocht op internet kwam ik op 27 werkbare recepten voor mosterdsoep. Daar zaten bijdragen bij van onder an deren lezers Knipmeijer, Klappe ('de beste mosterd soep die er bestaat'), Van den Berg ('een gevoel van uitdaging'), De Groot, Kroese ('volgens mij wel een lekkere'), Joosten (met eigen gemaakte mosterd), Den Engelse (mosterdsoep uit Almen), Hutten, Mogyo- rossy, enzovoort. Turven Hun recepten samenbren gen tot een universeel re cept was middelhoge wis kunde. Ik heb me geconcen treerd op Nederlandse mos terdsoep. Op een zondag heb ik alle recepten omgere kend naar een receptuur voor vier personen en on dergebracht in één bestand. Ik turfde hoe vaak en met welke hoeveelheid ingre diënten werden genoemd, om een gemiddelde te bepa len. Producten die slechts één keer werden genoemd (zoals wortel, venkel, knol selderij of geraspte kaas) heb ik geschrapt om het overzichtelijk te houden. 25 van 27 recepten ge bruikten boter en/of olie in Het moeilijkst was te bepalen hoeveel van welke mosterd in het recept moest verschillende hoeveelhe den. Uiteindelijk kwam ik op 37,6 gram boter in een verhouding 0,76 ten op zichte van het geheel en 19,2 gram olijfolie in de verhou ding 0,23. De verdere bere keningen zal ik u besparen. AAN DE SLAG Voor de eenvoud heb ik af gerond. Sommige ingrediënten die ik zelf niet zou gebrui ken moest ik toevoegen omdat ze te vaak werden genoemd. De hoeveelheid bouillon (kippen-, rund vlees- of groene-) gaf hoofdbrekens, maar het moeilijkst was te bepalen welke hoeveelheid van welke mosterd in het re cept moest komen. De re cepten spraken van Gro ningse, Zaanse, Franse, Limburgse, Engelse of Al- mense mosterd. Uiteindelijk presenteer ik met trots dé universele mosterdsoep. In de berei ding heb ik gekozen voor een roux, die kwam vaker in de recepten voor en om dat het mijns inziens een lekkerder soep oplevert. Dat is dan mijn bijdrage. Ik ben benieuwd naar uw reacties op binnenen- buiten@persgroep.nl. 7. Boerenbont 6. Hangende pan vrijdag 9 december 2016 Offer een lade of vakje in de kast op voor ka- belmanagement. Zaag met een decoupeerzaag of boor met een gaten- boor een gat in de ach terkant van een kastje. Daarin zet je de appara ten inclusief snoeren. Wel even netjes organi seren met kabelbinders. Niks meer van te zien. In het geval van kabel- goten: zaag in verstek. En neem een bredere goot dan het snoer, want in de hoeken zul je dat nodig hebben. Maak trouwens hoeken van 45 graden, niet diago naal over de wand of plafond. Let op met spij- kerkabelclips dat je de spijker niet dwars door het snoer hamert. Gebruik niet te veel verlengsnoeren. Doe liever één overzichte lijke lange dan een kleine in een kleinere in de kleinste. Met spiraal band bundel je de hele boel over de gehele lengte van de snoeren in een fatsoenlijke kleur. Tegenwoordig kun je ook kabelboxen krijgen waar je alles in stopt. Anderhalve maand gele den vroeg ik lezers recep ten voor mosterdsoep in te sturen. Ingrediënten 30 gram boter 5 gram olijfolie 1 sjalot gesnipperd 1 ui gesnipperd 1 teen knoflook geperst 1 prei in ringen 1 aardappel in kleine blokjes 35 gram bloem 3 eetlepels grove mos terd naar keuze 1 eetlepel Franse mos terd 1 glas droge witte wijn 200 ml vleesbouillon 300 ml groentebouillon 1 eetlepel gember siroop 300 ml melk 160 ml slagroom 2 eetlepels crème fraïche 1 eierdooier 2 eetlepels smeerkaas Maak met bouillonblokjes 800 milliliter bouillon, Voeg preiringen, ui, sjalot, knoflook en aardappel blokjes toe en laat dat tien minuten pruttelen. Doe boter, olijfolie en bloem in een grote pan. Verwarm en roer dit tot een glad- stevige roux. Voeg soep lepels bouillon toe en klop het geheel met een garde tot een soep. Voeg hier aan melk en wijn toe. Roer slagroom, mosterd, crème fraïche, eidooier, gember siroop en smeerkaas (slik) in een kom en voeg ook dit mengsel toe. De gar nering (uitgebakken spek blokjes, bieslook, tuinkers, gerookte zalm, peterselie of rivierkreeftjes) staat vrij. Dank voor uw bij drage! 49,95, Boerenbont 185,00, Stadler Form

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 57