12
JOOP BRAAKHEKKE1941 2016
Mede dankzij hem werd koken populair
amusement. Kok en tv-persoonlijkheid Joop
Braakhekke verhief voedselbereiding tot de nieuwe
vrijetijdsbesteding van gans het volk.
Tot het bittere einde toe
bleef Joop Braakhekke, die
gisteren op 75-jarige leef
tijd aan de gevolgen van al
vleesklierkanker overleed,
de entrepreneur die hij een
leven lang was. Weliswaar
'schoon' verklaard na een ingrijpende ope
ratie en een reeks zelfgekozen therapieën
die hij in met name het alternatieve medi
sche circuit onderging, wist Braakhekke dat
de dood hem op de hielen zat.
„Alvleesklierkanker is een van de dode
lijkste kankers", zei hij in een van zijn laat
ste interviews met deze krant. „Ik denk
vaak: ik kan toch niet tot die kleine groep
van uitverkorenen behoren die het wél
overleeft?"
Zijn eigen sterfelijkheid viel evenwel in
het niet bij zijn grootste angst dat zijn moe
der hem naar het graf zou moeten brengen.
Die vrees is, tragisch genoeg, bewaarheid
geworden. Zijn hoogbejaarde, demente
moeder Loek (106), voor wie hij elk week
end in het Friese Hindeloopen zorgde, heeft
hem overleefd. Ze heeft zijn dood niet mee
gekregen, zegt zijn familie, en ze gaan het
haar ook niet vertellen. Joop Braakhekke
laat ook zijn grote liefde Wim Nijkamp -
met wie hij in oktober een geregistreerd
partnerschap aanging 'omdat ik niet weet
hoe het afloopt met mijn ziekte' - achter.
Zijn ziekte ten spijt, vertelde Joop Braak
hekke in mei nog vol elan dat hij een eigen
kookkanaal op YouTube zou beginnen. „Ge
woon gemakkelijke gerechtjes. Een croque
monsieur met ham, kaas en plakjes tomaat
in plaats van die vermaledijde tosti. Of
asperges in room. Zo gebeurd. Wim en ik
vreten onze vingers er bij op."
Gastheer
Bij Joop Braakhekke (Apeldoorn, 1941)
vochten vakmanschap en hang naar publi
citeit niet zelden om voorrang. Hij was een
uitstekende kok en een innemende gast
heer (Braakhekke deed een schat aan kennis
en kunde op in Barcelona en Parijs), die
eerst in zijn geboortestad (Bistro Le
Philosophe) en daarna in Amsterdam (De
Kersentuin, Le Garage en En Pluche) res
taurants van culinair niveau uitbaatte.
Vooral Le Garage in de Ruysdaelstraat in
het statige Amsterdam-Zuid werd een
pleisterplaats van internationale sterren en,
een fiks aantal treetjes lager, bekende Ne
derlanders die bijeen klitten in soms tame
lijk opzichtige pogingen gezien te worden.
Rolling Stone Mick Jagger at er, net als
Pierce 'James Bond' Brosnan, Lionel Richie,
de Amerikaanse diva Joan Collins en Sting.
De Herenclub, een gezelschap zelfbe
noemde intellectuelen onder wie Harry
Mulisch, Adriaan van Dis en Hans van
Mierlo, prikte er geregeld een vorkje. 'Deftig
Links', zoals deze erudiete assemblee ook
wel werd betiteld, moet er onder het genot
van uitgelezen wijnen de staat van ons land
tot in den treure hebben bediscussieerd.
Zijn beroemde clientèle zorgde ervoor dat
'gezien en gezien worden' ook een onver
vreemdbaar deel van het bestaan van de
restaurateur werd. Braakhekke paradeerde
met regelmaat parmantig op de rode loper
die was uitgelegd door de boulevardpers.
Dat maakte hem tot het type van wie je
hield of wie je haatte. Bij zijn programma
Kookgek, dat van 1993 tot 1998 op de tv was
te zien, ergerden sommigen zich aan het
veronderstelde gekoketteer met zijn homo
seksualiteit - zijn geaardheid die hij tot zijn
27ste had verdrongen.
Mooie tomaat
Die kritiek pareerde hij even fijntjes als vals.
„Ik nichterige trekjes? Ben ik me niet be
wust van. Ach, mensen hebben altijd wat.
Ik vind dat kritiek vanuit de pishoek. Zijn
vast types die uit de muur vreten en nog
nooit een mooie tomaat hebben geproefd."
In Kookgek was Joop Braakhekke een van
de eerste Nederlandse tv-koks, een trans-
Atlantisch fenomeen dat in ons land tot op
de dag van vandaag is beklijfd. In zijn pro
gramma's schiep hij een sfeer van gezellig
heid, een decor waarin hij opgewekt ratelde
en niet zelden de lolbroek uithing. Maar:
„Behalve mijn blijmoedigheid is er in mijn
binnenste wel degelijk melancholie. Alleen
draag ik dat drama niet uit. Mijn filosofische
en kinderlijke kant zijn samengesmolten
tot een brij. Ik ben mezelf. Mensen voelen
of je voor tv jezelf bent of niet."
Zelf voelde hij zich altijd meer gastheer
dan chef. Vakbroeders repten soms van 'ge-
klieder' als hij in de keuken de scepter
zwaaide. „Zeikerds die er geen pest van
hebben begrepen", antwoordde hij dan ve
nijnig. „Ik vind mezelf geen kok. Nou, een
halfbakken kok dan. Ik ben geen ster in de
keuken, maar heb wel liefde voor mijn vak."
vrijdag 9 december 2016
'Kookgek'
zette koken
bij ons thuis
op de kaart
Arno Gelder
Amsterdam