0 0 Verlanglijst Eetbare paddenstoelen zijn lastig om te vinden MARGOT 19 Ik weet nog hoe het voelde; die spanning rondom Sinterklaas. Was ik wel lief genoeg geweest en had de Sint mijn brief wel ontvan gen waarin ik al mijn wensen op had geschreven? Ik heb op mijn werkkamer een oud verlang lijstje ingelijst aan de muur hangen. Erg grappig. Daarin schrijf ik hoe graag ik een dagboek (ge schreven als daagboek) wil hebben en een hang- bloempot voor op mijn kamertje. En dan maar hopen. Bij ons thuis was het, met vier kinderen, een drukke boel. Mijn moeder maakte de gedichten, voor ieder één. Vaak grappig met een bijpassend cadeau. Als kind vond ik die grappen helemaal niet leuk. Ik kreeg bijvoorbeeld een zakje nootjes. Niet alleen omdat ik goed noten kon lezen, maar ook omdat ik volgens deze Sint nogal wat noten op mijn zang had. Tsja. Het maakte indruk, want bijna vijftig jaar later weet ik het nog. Wat ik me ook herinner is dat we op Sinter klaasavond eerst bruine bonensoep aten. Niet be paald mijn favoriet. Maar je moest, om die ca deaus te krijgen, wel eerst je bord leegeten na tuurlijk. Nu pakken we af en toe wat uit tijdens het eten. M'n moeders bruine bonensoep heb ik leren waarderen. Daarom ga ik deze maken. Week een 1/2 kilo Zeeuwse bruine bonen een nacht lang in water. Kook de bonen de volgende dag gaar in 2 liter water en voeg er 2 gesneden preien, 1 fijn gesneden knolselderij, een laurier blad, zout en peper aan toe. Laat op een zacht vuurtje koken en pureer alles met de staafmixer. Maak van 250 gram gehakt kleine soepballetjes en laat deze meekoken. Ik denk dat de Sint hiervoor wel komt. Wat ik me ook herinner is dat we op Sinterklaasavond eerst bruine bonensoep aten. M'n moeders bruine bonensoep heb ik leren waarderen korte finale. Ik ben niet zo'n vleeseter, maar mijn zacht gegaarde kalfslende met goudgeel gebakken kalfszwezerik, een crème van bloemkool, wat beukenzwammetjes met bite en een kalfsjus met truffel is af. Het vlees valt mooi uit elkaar en alle onderdelen versterken elkaar. De volle vleessmaak hangt heerlijk na. Super jus ook. Het glas Valpolicella Ripasso (de most wordt bij de tweede fermentatie in con tact gebracht met de gedroogde druivenschil- len van zijn duurdere broer, de Amarone) is middengewicht met wat donker fruit en zo niet te zwaar voor het mild smakende vlees. Het wordt eentonig. Mijn tafeldame kan geen fouten ontdekken in de fazant die gezelschap heeft van zuurkool met spekjes, gekarameli- seerde appel en een donkere jachtsaus. Weel derig wild met zoet en zuur keurig in balans. Over mijn gebraden hertenrug, zalf van kwee peer, stoverij van hert, geroerbakte witlof en een saus met een spatje chocolade kan ik kort zijn: mals, tongstrelend, ook die dikke saus die (dankzij de choco?) wat aan het bord blijft plakken. Eentonig zijn ook onze buren. Bral lende Brabanders die menen dat ze aan de derde helft in kantine van SV Budel zijn be gonnen. We verkassen naar een andere tafel. Een kekke kaasselectie met een glas Madeira (Malmsey) voor mijn tafeldame. Spannend hoor, zo'n Madeira met aroma's van noten, koffie en karamel bij de soms intense kazen. Mijn peer met citroengras, kaneel, steranijs en koffie is een niet te zoete fijne afsluiter, zeker samen met de druivige muskaatdessertwijn. Beide wijnen zien we niet terug op de reke ning. Hulde! Ook de espresso is uitstekend. We moeten hier eens vaker binnenvallen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland. AXEL Op dit moment zijn de wildpluk-workshops, waarbij je op zoek gaat naar eetbare pad denstoelen, helemaal in. Dus ging ik op pad met een groep Zeeuwse paddenstoelenzoekers van de Nederlandse Mycologi- sche Vereniging (NMV) in de Smitsschorre bij Axel. Henk Re- meijn is consul voor Zeeland bij deze club. Hij is een echte pad denstoelenman en gaat er regel matig op uit om te zoeken naar paddenstoelen. „Eetbare pad denstoelen zijn moeilijk om te herkennen", zegt hij. „Want als ze niet eetbaar blijken te zijn, zijn ze vaak dodelijk." Remeijn turft op een lijst af welke paddenstoelen hij van daag ontdekt in dit natuurge bied. „Ik pluk zelf geen padden stoelen om te eten. Ik wil juist dat de paddenstoelen be schermd worden. Het aantal ver giftigingen door het eten van de verkeerde paddenstoelen, is de afgelopen jaren toegenomen", geeft hij aan. „Daarnaast, als ze geplukt worden heb je kans dat ze het jaar daarop niet meer te- rug komen en dat is jammer. Ik vind de kleuren en al hun ver schijningsvormen die ze hebben juist erg mooi." Zo zien we onder meer een platte tonder, inktzwammen en eetbare Judasoren. Maar die schijnen erg taai te zijn. Een recept voor paddenstoelen op toast. Die van de groenteboer wel te verstaan. Dat is wel zo vei lig. Neem verschillende soorten paddenstoelen en borstel ze schoon. Fruit een ui en wat knof look in olijfolie. Snij de padden stoelen in stukjes. Bak ze even flink aan. Doe er een flinke klont roomboter, zout en peper bij. Rooster wat boerenbrood, doe het paddenstoelenmengsel er op en knip er flink wat peterselie over. zaterdag 3 december 2016 Hoe smaken de hoofdgerechten? En het dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Paddenstoelenexcursie bij Axel. Rechts Henk Remeijn. foto RONDALD DEN DEKKER

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55