Aan
de slag
Chocoladeletter
om met een haas die gisteren nog
over een weiland denderde, dan
met een pond suiker, een kilo
meel en een bonk marsepein.
Ik heb daarover op deze plek al
eerder wat gezegd. Zoals over dat
ventje die van zichzelf koste wat
het kost het geheim van de per
fecte chocolade moest achterha
len. In de USA. Hij vergat dat zijn
Green Card was verlopen en
bracht als straf een tijdje tussen
de verkrachters en moordenaars
door. Voor zulke gasten heb ik
respect, maar je moet wel voor ze
uitkijken. Je bent dus gewaar
schuwd als je bijdehand in de
winkel gaat doen. Pikt de choco-
ladeboer je tegengas, dan heb je
die lol alvast binnen.
Zoutprikkies
In de receptuur zie je het ingre
diënt Maldon zout staan. Uiter
aard is dat een milde vorm van
culinaire aanstellerij. Zout is
zout. Maar die Maldon, gewon
nen in het Engelse Essex, zijn
platte vlokjes en dat is de vorm
die we echt nodig hebben omdat
het zo'n lekkere gevoel in je
mond geeft. Van die zoutprikkies.
Je kunt er via internet altijd
aankomen. Een pak is niet duur,
al kost het omgerekend naar keu
kenzout toch een klein vermogen.
Maar het verschil is niet zo erg
als tussen kraanwater en bron
water. Moet je voor de gein eens
uitrekenen. Je zegt dan nooit
meer wat over duur zout. Met
dat zout doe je ook een eeuwig
heid langer dan met een fles
bronwater.
Ik zou zeggen, ga lekker op
chocoladejacht. Fijn sinterklaas
feest!
Maldon zout is een milde vorm
van culinaire aanstellerij. Het zijn
platte vlokjes die door de vorm zo'n
lekker gevoel in de mond geven
magazine 39
Ingrediënten
250 g chocolade naar keuze
(puur, meLk of wit)
75 g roomboter
3 g grof zeezout (bijvoor
beeld van Maldon)
10 g popcorn
Voor de decoratie
noten, rozijnen, marsepein,
snoepjes
Benodigdheden
spuitzak met grote spuit-
mond
Bereiding
Teken op bakpapier de vorm
die je jouw chocoladeletter
wilt geven. Zoek bijvoorbeeld
een mooie vorm van de des
betreffende letter op inter
net, print uit, teken na of trek
over op het bakpapier.
Vul een grote pan met water
en breng dit aan de kook.
Breek de chocolade in klei
nere stukken. Hang een
(steel)pannetje in de grote
pan en smelt hierin op een
laag vuur de chocolade tot
een mooie massa. Zorg dat
de chocolade niet te warm
wordt.
Neem de pan van het vuur
en mix de boter door de
gesmolten chocolade. Voeg
als laatste het zeezout en de
popcorn toe.
Schep het mengsel in de
spuitzak en spuit nu de vorm
van je chocoladeletter op
het bakpapier.
Decoreer de letter met
noten, rozijnen, marsepein,
snoepjes. Doe dit wanneer
de chocolade nog zacht is.
Laatje chocoladeletter goed
afkoelen. En klaar is je
originele letter!
bakpapier