■mt* Ix-Trl
De smaak van Californië
7
GIPHARTS KOOKEILAND
4. Servies
5. Fles
- >-i I«\7# eirf
Van aal tot zult
Metaal in plaats
van plastic
Pas op voor
vallende spullen
Draai de boel
tijdig aan
Natuurlijk was dit
geweldig, maar
eerlijk gezegd - en
hier begin ik een beetje om
me heen te kijken of er nie
mand meeluistert - viel het
eten in 'The Golden State'
ons een klein beetje tegen.
Californië is een culinair
mer a boire, een smeltkroes
van gastronomische stro
mingen. Er zijn Aziaten,
Spanjaarden, Mexicanen,
Ieren, Fransen, Italianen,
Scandinaviërs, noem maar
op.
Botsing
De staat is de bakermat van
het fusion cooking, oftewel
de botsing tussen Oosterse
en Westerse smaken. Cali
fornië is ook de piekwaar de
organic food revolution be
gon, de aandacht die we in
middels over de hele wereld
geven aan duurzame en bio
logische manieren van ko
ken. En aan Californië heb
ben we de ruige foodtrucks
te danken, de vele bebaarde
mannen (en vrouwen) met
tatoeages die zwoegend in
AAN DE SLAG
aftandse barrels gerechten
bereiden on the road, tijdens
popfestivals en andere eve
nementen.
Kortom, Hamersma en ik
hadden ons veel voorgesteld
van het eten in Californië,
maar die verwachting werd
slechts ten dele waarge
maakt. Toen ik weer achter
mijn fornuis stond, vroeg
mijn zoon wat nu het aller-
allerallerlekkerste was wat
ik in Amerika had gegeten.
Mijn antwoord verbaasde
iedereen, mijzelf incluis,
Aan de
Californiërs
hebben we
de foodtrucks
te danken
maar ik kan het niet mooier
maken dan het is:
aardappels.
Of beter: stuffed potatoes
die werden bereid door een
kokkin genaamd Kristine
Bodily-Gallagher.
Zij kookt in haar eigen
restaurant Savvy on First in
Cloverdale, Californië, maar
ze was door een wijngaard
in Sonoma County gevraagd
om voor Hamersma en mij
een typisch Amerikaanse
streeklunch te bereiden.
Haar menu was van een
verpletterende eenvoud en
haar piepers zorgden bij de
crew voor tranen in de ogen.
Intens
Sterker, we waren met zes
mannen op reis en alle zes
slaakten ze een kreun van
genot, na de eerste hap van
haar gevulde aardappelen.
Natuurlijk, we waren lang
op pad en verlangden terug
naar het eten thuis, maar dat
maakte onze gedeelde erva
ring niet minder intens.
'Djiezus, kunnen we Kris
tine niet meenemen als sou
venir?', stelde een van de
crewleden voor. Gelukkig
wist ik haar recept te ont-
frutselen. Inmiddels heb ik
of, laat ik eerlijk zijn, heeft
mijn vrouw de stuffed pota
toes van Kristine al een keer
bereid voor ons gezin. Zo
overweldigend als die eerste
keer op die wijngaard nabij
de Russian River zal mijn
beleving van de gevulde
aardappelen nooit meer
worden, maar dit gerecht is
in zijn eenvoud een blijver.
Gevulde aardappels, meer
heb je niet nodig. Voor mij
dé smaak van Californië.
vrijdag 2 december 2016
GO
98, Muuto
r
36, Foekje Fleur
Kies voor metalen
scharnieren, deze zijn
steviger dan de plastic
varianten.
Let er ook op dat de zit
ting goed en gemakke
lijk schoon te houden is.
Met quick release klik je
de zitting eenvoudig los,
zodat je grondig kunt
poetsen. Er gaat zeker
een wereld voor je
open?
Ben je bezig met de
vervanging, let dan op
dat er geen bevesti
gingsonderdelen of ge
reedschappen in de
pot vallen.
Zo heb ik een keer per
ongeluk mijn mobiele te
lefoon doorgespoeld. Hij
gleed uit mijn broek met
zakken aan de zijkant
terwijl ik doortrok om te
testen. Niks verdiend
aan deze klus!
Als de bril loszit, draai
deze dan weer tijdig
aan. Anders kan de bril
kapotgaan doordat
deze breekt of scheurt
bij de bevestiging. Er
zijn universele schar-
niersets verkrijgbaar,
zodat je niet de hele bril
hoeft te vervangen.
Neem de oude set mee
naar de winkel, zodat je
zeker weet dat het past.
i
Vorige maand was ik met
de wijnschrijver Harold
('De Grote') Hamersma in
Californië voor een
komend tv-programma
over wijn, reizen en eten.
Ingrediënten
2 grote aardappels,
100 gram roomboter
150 gram crème fraTche
300 gram cheddar,
geraspt
75 gram Parmezaanse
kaas, geraspt
4 eetlepels bieslook,
fijngesneden
peper en zout
Kook de aardappels in 20
minuten gaar. Laat ze wat
afkoelen. Verwarm de oven
voor op 200 graden. Snijd
de aardappels over de
lengte doormidden en hol
ze met een lepel uit tot je
een rand van 1 cm over
houdt. Vermeng in een kom
het aardappelkruim met
boter, crème fraïche, ched
dar en de bieslook. Klop
het mengsel op. Er kan
eventueel een scheut truf-
felolie doorheen. Breng op
smaak met peper en zout.
Leg de vier aardappelhelf
ten in een ingevette oven
schaal en vul ze royaal met
het aardappelmengsel.
Sprenkel de Parmezaanse
kaas eroverheen. Bak de
aardappels 20 minuten in
de oven tot de korst knap
perig en goudbruin is.
Niet te veel kreunen bij het
opeten.