■mt* Ix-Trl De smaak van Californië 7 GIPHARTS KOOKEILAND 4. Servies 5. Fles - >-i I«\7# eirf Van aal tot zult Metaal in plaats van plastic Pas op voor vallende spullen Draai de boel tijdig aan Natuurlijk was dit geweldig, maar eerlijk gezegd - en hier begin ik een beetje om me heen te kijken of er nie mand meeluistert - viel het eten in 'The Golden State' ons een klein beetje tegen. Californië is een culinair mer a boire, een smeltkroes van gastronomische stro mingen. Er zijn Aziaten, Spanjaarden, Mexicanen, Ieren, Fransen, Italianen, Scandinaviërs, noem maar op. Botsing De staat is de bakermat van het fusion cooking, oftewel de botsing tussen Oosterse en Westerse smaken. Cali fornië is ook de piekwaar de organic food revolution be gon, de aandacht die we in middels over de hele wereld geven aan duurzame en bio logische manieren van ko ken. En aan Californië heb ben we de ruige foodtrucks te danken, de vele bebaarde mannen (en vrouwen) met tatoeages die zwoegend in AAN DE SLAG aftandse barrels gerechten bereiden on the road, tijdens popfestivals en andere eve nementen. Kortom, Hamersma en ik hadden ons veel voorgesteld van het eten in Californië, maar die verwachting werd slechts ten dele waarge maakt. Toen ik weer achter mijn fornuis stond, vroeg mijn zoon wat nu het aller- allerallerlekkerste was wat ik in Amerika had gegeten. Mijn antwoord verbaasde iedereen, mijzelf incluis, Aan de Californiërs hebben we de foodtrucks te danken maar ik kan het niet mooier maken dan het is: aardappels. Of beter: stuffed potatoes die werden bereid door een kokkin genaamd Kristine Bodily-Gallagher. Zij kookt in haar eigen restaurant Savvy on First in Cloverdale, Californië, maar ze was door een wijngaard in Sonoma County gevraagd om voor Hamersma en mij een typisch Amerikaanse streeklunch te bereiden. Haar menu was van een verpletterende eenvoud en haar piepers zorgden bij de crew voor tranen in de ogen. Intens Sterker, we waren met zes mannen op reis en alle zes slaakten ze een kreun van genot, na de eerste hap van haar gevulde aardappelen. Natuurlijk, we waren lang op pad en verlangden terug naar het eten thuis, maar dat maakte onze gedeelde erva ring niet minder intens. 'Djiezus, kunnen we Kris tine niet meenemen als sou venir?', stelde een van de crewleden voor. Gelukkig wist ik haar recept te ont- frutselen. Inmiddels heb ik of, laat ik eerlijk zijn, heeft mijn vrouw de stuffed pota toes van Kristine al een keer bereid voor ons gezin. Zo overweldigend als die eerste keer op die wijngaard nabij de Russian River zal mijn beleving van de gevulde aardappelen nooit meer worden, maar dit gerecht is in zijn eenvoud een blijver. Gevulde aardappels, meer heb je niet nodig. Voor mij dé smaak van Californië. vrijdag 2 december 2016 GO 98, Muuto r 36, Foekje Fleur Kies voor metalen scharnieren, deze zijn steviger dan de plastic varianten. Let er ook op dat de zit ting goed en gemakke lijk schoon te houden is. Met quick release klik je de zitting eenvoudig los, zodat je grondig kunt poetsen. Er gaat zeker een wereld voor je open? Ben je bezig met de vervanging, let dan op dat er geen bevesti gingsonderdelen of ge reedschappen in de pot vallen. Zo heb ik een keer per ongeluk mijn mobiele te lefoon doorgespoeld. Hij gleed uit mijn broek met zakken aan de zijkant terwijl ik doortrok om te testen. Niks verdiend aan deze klus! Als de bril loszit, draai deze dan weer tijdig aan. Anders kan de bril kapotgaan doordat deze breekt of scheurt bij de bevestiging. Er zijn universele schar- niersets verkrijgbaar, zodat je niet de hele bril hoeft te vervangen. Neem de oude set mee naar de winkel, zodat je zeker weet dat het past. i Vorige maand was ik met de wijnschrijver Harold ('De Grote') Hamersma in Californië voor een komend tv-programma over wijn, reizen en eten. Ingrediënten 2 grote aardappels, 100 gram roomboter 150 gram crème fraTche 300 gram cheddar, geraspt 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt 4 eetlepels bieslook, fijngesneden peper en zout Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Laat ze wat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappels over de lengte doormidden en hol ze met een lepel uit tot je een rand van 1 cm over houdt. Vermeng in een kom het aardappelkruim met boter, crème fraïche, ched dar en de bieslook. Klop het mengsel op. Er kan eventueel een scheut truf- felolie doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Leg de vier aardappelhelf ten in een ingevette oven schaal en vul ze royaal met het aardappelmengsel. Sprenkel de Parmezaanse kaas eroverheen. Bak de aardappels 20 minuten in de oven tot de korst knap perig en goudbruin is. Niet te veel kreunen bij het opeten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60