Tommy Wieringa 17 Mounir Toub ontdekte culinaire lekkernijen Zijn levende lichaam is het enige kapitaal van de soldaat m en jaar geleden sprak ik tijdens een promo tieborrel met oorlogs verslaggever Arnold Karskens. Hij voor spelde bij die gelegenheid een burgeroorlog. Ik had mijn twij fels, maar hij wist zelfs al wan neer: mei 2016. Mei kwam, de burgeroorlog niet. Karskens maakte de fout om te precies te zijn in zijn voorspel ling. Beter is het om een apoca- lyps ergens in de onbestemde toekomst te situeren, waar je al tijd wel een keer gelijk hebt. In de apocalyptische literatuur wordt nooit een datum gegeven. Uit de Openbaring van Johannes moe ten we zelf maar opmaken wan neer de dag des oordeels aan breekt. Een zwarte zon en een maan van bloed zijn mogelijke indicatoren. Een goede onheils profeet laat, met andere woorden, zijn agenda dicht. Nu Karskens de wapens voor lopig in de kast kan laten, leert hij onder deskundige begeleiding hoe je een thriller moet schrijven in De pennen zijn geslepen, een televisieprogramma dat niemand kent omdat niemand ernaar kijkt. Groenteman huilen op tv. Het was in een vooruitblik op een nieuwe documentairereeks waarin Groenteman het antise mitisme in Europa onderzoekt. (Eerste aflevering zondag aan staande, NPO2, tijdens Studio Sport, godbetert.) In het vertoonde fragment barst ze in huilen uit omdat een van de geïnterviewden haar een burgeroorlog in het vooruitzicht heeft gesteld. Ze is bang, zegt ze in de camera, ze vreest voor de toekomst van haar kleinkinde ren. Het kwam door de tranen van Groenteman dat ik me voorstel lingen begon te maken van mijn eigen leven in tijden van burger oorlog. Ik was in de slechtst denkbare omstandigheden voor zoiets. Tegen de 50, jonge kinde ren, een handvol bezittingen. Angst voor verlies, kortom. Wel wist ik hoe ik een hand vuurwapen moest bedienen en een tourniquet moest aanleggen om een slagaderlijke bloeding te stelpen, want dat had ik lang ge leden in dienst geleerd, in de bos sen bij Hollandsche Rading. Maar het leger verliet ik al na vier we ken omdat ik poëzie declameerde en soms in huilen uitbarstte. Zo iemand werd niet vertrouwd met een Glock in zijn hand. Toch was ik er twintig, dertig jaar geleden wel voor te porren geweest, voor een stadsguerrilla bijvoorbeeld, als de omstandig heden ernaar waren geweest. Ik bezat toen nog wat Guns N' Ro ses Appetite for Destruction noem den; ik was agressief en onhan delbaar, precies het goede mate riaal voor zoiets. Er was niets te verliezen. Van alle ambities was er nog geen verwezenlijkt, mijn bestaan was volstrekt marginaal. Ik had alleen een lichaam, en een hart dat sloeg. enige kapitaal van de soldaat. Doodsangst komt met de jaren. Stellen we ons een legereenheid van vijftigers voor, een bataljon van artrose en klapvoeten, nog voor de stormloop aan hernia's en hoestbuien bezweken. Hoe ouder de militair, hoe gro ter de afstand tot het slagveld. De doodsverachting heeft hem ver laten, hij kent waarde toe aan het leven. Dat is tegenwoordig mijn plaats: ver achter de linies, sidde rend. Hij is vooral bekend van zijn Nederlandse keuken op de kookzender 24Kitchen. Volgend jaar is hij ook te zien vanuit het land van zijn roots in 'Mounirs Marokko'. f ls kind kwam ik M ook in Marokko, maar dan bleven we alleen in het dorpje waar mijn grootouders een huis hadden. La ter, toen ik in de zomer alleen ging, was het vaak te toeristisch. Zo zag ik niets van het land", ver telt Toub. Geboren in Nederland, maar op gegroeid in de keuken van zijn Marokkaanse moeder waar altijd Marokkaans werd gekookt. „Ik wilde Marokko nu echt ontdek ken, en vooral de keuken die ik van mijn moeder meegekregen heb. Want naast Nederlander voel ik me toch ook echt Marokkaan." Hij stapt net van zijn motor af; zijn grote liefde. ïn Mounirs Ma rokko, zoals het tv-programma zal heten, crost hij van de noordelijke stad Tanger, waar veel Marok kaanse Nederlanders hun roots hebben liggen, naar het zuidelijker gelegen Fès, een kleurrijke stad. Hij praat met de mensen, loopt op de soek - een plaatselijke markt - en gaat langs bij winkeliers. Hij bezoekt alle lagen van het land. Zo bereidt hij samen met een oude vrouw in de bergen primitief een maaltijdsoep in een pan tus sen drie stenen en gaat hij langs bij een kaasboer met een geavanceerd laboratorium in Chefchaouen, een inmiddels toeristisch stadje onder Tanger. Net heeft hij tajines ge maakt, traditioneel aardewerk om gerechten in te stoven en serveren. „Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het land ook la ten zien aan Nederland. Bij au tochtone Nederlanders staan Ma rokkanen toch vaak slecht bekend. Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het ook laten zien aan Nederland „Velen denken ook dat mensen in Marokko twintig jaar terug in de tijd leven, maar dat is niet zo. Dat laboratorium van die kaasboer bij voorbeeld, dat test op ziektes en het juiste vochtgehalte - dat zag er professioneel uit en het eindpro duct is top. Ze zijn hier juist ver met bepaalde dingen." Marokko wordt vaker gebruikt als podium voor tv-producties. Voor Amerikaanse series zoals Home land, maar ook zoeken Neder landse Marokkanen het land te genwoordig vaak op om hun roots te (her)ontdekken en te delen. Zo maakte schrijver Abdelkader Benali vorig jaar de serie Chez Be- nali, waarin hij met zijn vrouw het land en zijn lekkernijen ontdekt. „Marokkaanse Nederlanders ver telden me dat wij hun gids waren in hun eigen land. Ze leerden Ma rokko op een manier kennen die zij nog niet hadden gezien. De au tochtone Nederlanders waardeer den de culinaire rijkdom, geschie denis en culturele invloeden van Marokko. Daardoor krijgt de kijker een Marokko te zien dat gevormd wordt door de cultuur en geschie denis en minder door wat we van Marokkanen in Nederland den ken." Dat is ook precies het doel van Mounir Toub. Veel, vooral jonge Marokkaanse Nederlanders zien deze chefkok als een rolmodel en laten zich dus graag door hem lei den. „Maar daar wil ik niet bij stil staan, omdat ik dan bang ben dat ik het met de verkeerde intenties doe. Ik ben hier voor mijn zoek tocht en door wat ik tot nu toe heb gevonden, ben ik nog meer van Marokko gaan houden dan ik al deed." vrijdag 2 december 2016 GO Buraeroorloa Deze week zag ik Hanneke Zijn levende lichaam, dat is het Mounir Toub is tijdens zijn reis door Marokko nog meer van het land gaan houden, foto willemijjn de koning Chefkok toont Nederland het andere Marokko Willemijn de Koning —Mounir Toub Mounirs Marokko is vanaf april 2017 te zien op 24kitchen. FORMATEUR EIM55SM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 17