9
ODE AAN HET BELGISCH BIER
De Belgische biercultuur is
verheven tot werelderfgoed
door Unesco. Herman
Brusselmans schrijft een ode
aan het Belgische bier
goudgeel met een
sneeuwwitte schuimkraag
van 4,25 centimeter.
Wat maakt
Belgische
bier zo
goed? Dat
zijn de
unieke
ingrediënten
Lovendegem, Waarschoot en Ursel
rijd, dan voel ik me de koning te rijk,
door het prachtige uitzicht, de schit
terende geur, en de algehele melan
cholie die me overvalt en die me doet
terugdenken aan de tijd toen m'n
grootvader ook een hopboer was, en
ik moest hem helpen bij het pellen
van de hop, het inkuilen van de hop,
en het doden van de insecten die de
hop bedreigden, de zogenaamde
'hopklootjes', een aan de mier ver
want diertje dat zo gek is op hop dat
het voor een halve gram hop z'n
moeder zou verkopen.
Ik wil niet opscheppen maar alleen
in België vind je het water, de gist en
de hop die ervoor kunnen zorgen dat,
later in het productieproces, een fan
tastisch pilsje geschonken kan wor
den, goudgeel met een sneeuwwitte
schuimkraag van 4,25 centimeter.
Geen wonder dat de Belgische cafés
over de hele wereld beroemd zijn,
trouwens niet alleen voor het bier,
maar ook voor de bloedmooie meis
jes die er komen, voor de leuke
kroeggevechten, en voor de muziek-
programmatie die kan variëren van
Marco Borsato tot een kleine symfo
nie van Mozart, van The Beatles tot
Cock And Ball Torture, van Anouk
tot Nico Haak de Paniekzaaiers. Ja,
stel het je even voor, je zit in een Bel
gisch café, met in je gezelschap een
magnifiek meisje, op de achtergrond
klinkt een tof muziekje van Nico
Haak, en allebei heb je een Belgisch
biertje voor je neus, waar je, elkaar
verliefd in de ogen kijkend, nu en dan
van nipt. De hemel op aarde.
ij Belgen hebben
het beste bier,
daar is geen dis
cussie over mo
gelijk. Hoewel er
landen zijn die
beweren dat zij het beste bier heb
ben, onder meer Amerika, Denemar
ken Nederland, Zimbabwe, en Japan.
Daar moet ik eens goed om lachen.
Heb je het Zimbabwiaanse bier van
het merk N'Konko al geproefd? Nou,
ik één keer, en na twaalf glazen van
dat bocht riep ik Zimbabwe uit tot
een monarchie, installeerde ik een
loslopende hond als koning Bundi de
Derde, en viel ik een meisje lastig
door haar een emmer rivierwater
over haar kop te gieten en te zeggen:
'Als je met mij trouwt krijg je een
Porsche Panamera.' 'Oké,' zei ze,
maar ze was zo lelijk dat ik wel héél
dronken moet zijn geweest om haar
dat idiote huwelijksaanzoek te doen.
Maar goed, het Belgische bier is sim
pelweg werelderfgoed, en de merken
die hier garant voor hebben gestaan
zijn mondiaal bekend: Jupiler, Maes,
Stella Artois, Duvel, Hoegaarden,
Chrystal Alken, Delirium Tremens,
La Chouffe, Bellevue, noem maar op.
Al deze bieren zijn ten eerste erg
smakelijk, ten tweede goed voor de
darmflora, en ten derde, je wordt er
praktisch niet dronken van. Tenzij je
overdrijft natuurlijk. Ik herinner me
dat ik in 1989 in café Caruso 26 Jupi-
lers had gedronken, en ik was net zo
bezopen als toen ik Zimbabwe uit-
riep tot een monarchie, en het meisje
dat ik aan het versieren was vroeg:
'Wat is een monarchie?". Ik ant
woordde: 'Dat is een romanschrijver
die zo met jou naar bed gaat', en zo
gezegd zo gedaan. In haar studenten
kamer wat verderop ging ik met haar
naar bed. Nog steeds zo zat als een
aap, en in plaats van degelijke seks
met haar te hebben, keek ik met dub
bele ogen naar haar verzameling ge
droogde vlinders. Ik vroeg: 'Zo'n ge
droogde vlinder, kun je daar de gla
zen van je bril mee oppoetsen?' Ik be
doel dat je alles met mate moet doen,
vooral roken, drugs, seks, hardlopen
en drinken. Doch wat maakt het Bel
gische bier zo uitzonderlijk? Nou, dat
zijn natuurlijk de unieke ingrediën
ten. En dan met name zuiver water
uit de bronnen van Spa, Han, en
Saint-Coucou; een soort gist die je in
geen enkel ander land vindt.
Die gewonnen wordt door boeren
die daarvoor een speciaal certificaat
hebben behaald, na een ingrijpend
examen, waarin ze onder meer vra
gen krijgen over de afkomst van gist,
de samenstelling van gist, de etymo
logie van het woord gist, en op welke
manier je gist het beste kunt bewa
ren (in een metalen kist twintig me
ter onder de grond, op voorwaarde
dat het kleigrond is), en dan is er ui
teraard de hop. O, als ik op m'n mo
torfiets langs de hopvelden van
donderdag 1 december 2016
GO
De hemel op aarde
Herman Brusselmans
Herman Brusselmans
FOTO FRANK DE ROO