9 ODE AAN HET BELGISCH BIER De Belgische biercultuur is verheven tot werelderfgoed door Unesco. Herman Brusselmans schrijft een ode aan het Belgische bier goudgeel met een sneeuwwitte schuimkraag van 4,25 centimeter. Wat maakt Belgische bier zo goed? Dat zijn de unieke ingrediënten Lovendegem, Waarschoot en Ursel rijd, dan voel ik me de koning te rijk, door het prachtige uitzicht, de schit terende geur, en de algehele melan cholie die me overvalt en die me doet terugdenken aan de tijd toen m'n grootvader ook een hopboer was, en ik moest hem helpen bij het pellen van de hop, het inkuilen van de hop, en het doden van de insecten die de hop bedreigden, de zogenaamde 'hopklootjes', een aan de mier ver want diertje dat zo gek is op hop dat het voor een halve gram hop z'n moeder zou verkopen. Ik wil niet opscheppen maar alleen in België vind je het water, de gist en de hop die ervoor kunnen zorgen dat, later in het productieproces, een fan tastisch pilsje geschonken kan wor den, goudgeel met een sneeuwwitte schuimkraag van 4,25 centimeter. Geen wonder dat de Belgische cafés over de hele wereld beroemd zijn, trouwens niet alleen voor het bier, maar ook voor de bloedmooie meis jes die er komen, voor de leuke kroeggevechten, en voor de muziek- programmatie die kan variëren van Marco Borsato tot een kleine symfo nie van Mozart, van The Beatles tot Cock And Ball Torture, van Anouk tot Nico Haak de Paniekzaaiers. Ja, stel het je even voor, je zit in een Bel gisch café, met in je gezelschap een magnifiek meisje, op de achtergrond klinkt een tof muziekje van Nico Haak, en allebei heb je een Belgisch biertje voor je neus, waar je, elkaar verliefd in de ogen kijkend, nu en dan van nipt. De hemel op aarde. ij Belgen hebben het beste bier, daar is geen dis cussie over mo gelijk. Hoewel er landen zijn die beweren dat zij het beste bier heb ben, onder meer Amerika, Denemar ken Nederland, Zimbabwe, en Japan. Daar moet ik eens goed om lachen. Heb je het Zimbabwiaanse bier van het merk N'Konko al geproefd? Nou, ik één keer, en na twaalf glazen van dat bocht riep ik Zimbabwe uit tot een monarchie, installeerde ik een loslopende hond als koning Bundi de Derde, en viel ik een meisje lastig door haar een emmer rivierwater over haar kop te gieten en te zeggen: 'Als je met mij trouwt krijg je een Porsche Panamera.' 'Oké,' zei ze, maar ze was zo lelijk dat ik wel héél dronken moet zijn geweest om haar dat idiote huwelijksaanzoek te doen. Maar goed, het Belgische bier is sim pelweg werelderfgoed, en de merken die hier garant voor hebben gestaan zijn mondiaal bekend: Jupiler, Maes, Stella Artois, Duvel, Hoegaarden, Chrystal Alken, Delirium Tremens, La Chouffe, Bellevue, noem maar op. Al deze bieren zijn ten eerste erg smakelijk, ten tweede goed voor de darmflora, en ten derde, je wordt er praktisch niet dronken van. Tenzij je overdrijft natuurlijk. Ik herinner me dat ik in 1989 in café Caruso 26 Jupi- lers had gedronken, en ik was net zo bezopen als toen ik Zimbabwe uit- riep tot een monarchie, en het meisje dat ik aan het versieren was vroeg: 'Wat is een monarchie?". Ik ant woordde: 'Dat is een romanschrijver die zo met jou naar bed gaat', en zo gezegd zo gedaan. In haar studenten kamer wat verderop ging ik met haar naar bed. Nog steeds zo zat als een aap, en in plaats van degelijke seks met haar te hebben, keek ik met dub bele ogen naar haar verzameling ge droogde vlinders. Ik vroeg: 'Zo'n ge droogde vlinder, kun je daar de gla zen van je bril mee oppoetsen?' Ik be doel dat je alles met mate moet doen, vooral roken, drugs, seks, hardlopen en drinken. Doch wat maakt het Bel gische bier zo uitzonderlijk? Nou, dat zijn natuurlijk de unieke ingrediën ten. En dan met name zuiver water uit de bronnen van Spa, Han, en Saint-Coucou; een soort gist die je in geen enkel ander land vindt. Die gewonnen wordt door boeren die daarvoor een speciaal certificaat hebben behaald, na een ingrijpend examen, waarin ze onder meer vra gen krijgen over de afkomst van gist, de samenstelling van gist, de etymo logie van het woord gist, en op welke manier je gist het beste kunt bewa ren (in een metalen kist twintig me ter onder de grond, op voorwaarde dat het kleigrond is), en dan is er ui teraard de hop. O, als ik op m'n mo torfiets langs de hopvelden van donderdag 1 december 2016 GO De hemel op aarde Herman Brusselmans Herman Brusselmans FOTO FRANK DE ROO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 9