P 44 Ouderwetse hachee op sudderplaat 8 Joke Kempeneers (29) uit Burcht is sinds drie jaar dirigente bij de Zeeuwse vocalband 'Flash Back!' Zaterdag treedt het koor op in 'Porgy en Bess'in Terneuzen. Flash Back! „Ik heb een aantal jaren in verschil lende koren gezongen. Op een gege ven moment begon het te kriebelen: in plaats van in het koor te staan, wilde ik ervóór staan. Ik ben nu drie jaar dirigente bij Flash Back!. Meestal denken mensen bij het woord koor aan klassieke nummers, saaie muziek zelfs. Wij brengen een mix van pop en rock, nummers van onder andere Elvis Presley, Queen, Tina Turner en Anouk. We doen alles op een hippe en stoere manier. Dat zie je niet al leen in de manier van zingen, maar ook aan hoe we op het podium staan. Er worden volledige choreografieën uitgewerkt en we dragen niet alle maal hetzelfde pakje. Elk individu mag eruit springen." Thuis geen muziek „Ik heb niet één favoriete muziekstijl. Dat vind ik ook zo leuk aan Flash Back!: we brengen zowel oudere mu ziek als nummers van Lady Gaga en Nick en Simon. Het kan allemaal. Dat typeert mij ook. Ik moet eerlijk zeg gen dat ik thuis zelden naar muziek luister. Ik werk fulltime in het onder wijs én in de muziek. Ik dirigeer daarnaast koren en zing in de cover band Blijven Hangen. Mijn oren zijn echt moe geluisterd aan het einde van de dag." Musicalserie Glee „Voor de arrangementen die ik voor Flash Back! schrijf, haal ik veel inspi ratie uit de Amerikaanse tienerserie Glee. Die gaat over een koorklas op de middelbare school. Ook het Leuvens Universitair Koor vind ik inspire rend, omdat dat altijd out of the box denkt. Daar hou ik van." Shoppen in Sluis „Mijn band met Zeeland is ontstaan toen ik Mare Verschelden leerde ken nen tijdens een musicalproject. Hij is muziekcoördinator bij Toonbeeld in Terneuzen. Ik heb een tijd in zijn band gezongen en ben drie jaar werkzaam geweest bij Toonbeeld. Zo Mijn oren zijn echt moe geluisterd aan het einde van de dag is mijn naam uiteindelijk terechtge komen bij Flash Back!. Momenteel kom ik nog maar één keer in de week in Zeeland, maar voorheen was dat wel vijf keer. Zeeland spreekt mij enorm aan. Vlaanderen is zo volge bouwd, hier heb je tenminste ruimte. Het is altijd lekker rustig rijden naar Hoek, waar we repeteren." Flash Back! doet ieder jaar mee aan het korenfestivalVol-koren in Mid delburg. Dan maken mijn vriend en ik er altijd een gezellig weekendje Zeeland van. Vaak gaan we dan naar de Zeeuwse kust. Shoppen en uit eten gaan in Sluis doe ik ook erg graag. Ook in Hulst kom ik regelma tig, omdat mijn familie daar dichtbij woont. Maar Sluis vind ik net iets ge zelliger." Favoriete restaurant „We hebben al in verschillende res taurants gegeten in Sluis, maar bij La Trinité kom ik het liefst. Het is daar schitterend. Ik ga erheen voor de to taalbeleving: zowel voor het lekkere eten, als de lekkere wijn en het leuke buitenterras. Het ligt middenin het centrum van Sluis en de uitbaters zijn erg gezellig." Porgy en Bess „Ons optreden in het Scheldetheater in Terneuzen was erg bijzonder, om dat je voor zo'n groot publiek staat. Erg indrukwekkend. Ik heb echter ook al een paar keer opgetreden in Porgy en Bess in Terneuzen en vind het een super plek. Het is een beetje ouderwets ingericht en overal han gen foto's van artiesten die er al ge weest zijn. Ik ben altijd weer onder de indruk als ik er kom. Er hebben al zo veel mensen voor ons op dat po dium gestaan... Ik kijk erg uit naar het optreden zaterdag." Zeeuws publiek „Er is een groot verschil tussen een Nederlands en een Vlaams publiek. Misschien komt dat omdat er in Zee land meer bekenden komen kijken, maar een Nederlands publiek is altijd enthousiaster. Als we het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en be wonder van Ramses Shaffy brengen, zingt iedereen luidkeels mee. Heel bijzonder." PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Hollandse hachee donderdag 1 december 2016 PZ' Onder de indruk van Porgy en Bess Gertie de Boey Joke Kempeneers -4 Joke Kempeneers: „Vlaanderen is zo volgebouwd, hier heb je ten minste ruimte." fotocamileschelstraete Vocalband Flash Back! treedt zaterdag 3 december op in Porgy en Bess in Terneuzen. Het optreden begint om 20.30 uur. De entree is 5 euro. lekker is het wel: een scheutje ketjap manis erbij! Ik sudder hachee en an dere stoofvleesgerechten vaak in een warme oven (op 150 graden) omdat je er dan vrijwel geen omkij ken naar hebt. Af en toe roeren, that's it. Je kunt hem ook op het kleinste vuur van het fornuis laten pruttelen met een sudder- plaatje eronder. Wil je het echt op zijn Oudhollands doen, zet de pan dan op het petroleumstel van oma. Die geeft de ideale warm te. Een goede hachee mag niet te dik zijn; ergens tus sen saus en jus in. Je moet er wel lekker ouderwets je aardappels in kunnen prak ken. Ingrediënten Voor 4 personen 600 gr runderlappen in blokken van 2x2 cm; zout en peper; 1 el olijf olie; 2 el roomboter; 4 grote zoete uien, in rin gen; 1 el bloem; 6 dl heet water; 1 bouillonblokje; 4 el (rode wijn)azijn; 2 tl suiker; 2 laurierblaadjes; 3 kruidnagels, geplet Bereiding Warm oven voor op 150 graden. Verhit olie en boter in grote pan. Kruid vlees met peper en zout. Bak helft van vleesblokken bruin op hoge temperatuur, neem uit pan en bak rest van vlees, i Neem ook eruit en houd warm. Doe nog wat boter in pan en bak op rustig vuur uien met snuf zout zacht en goudbruin. Voeg vlees erbij, bestrooi met bloem. Goed doorroe ren en even doorbak ken. Voeg heet water, bouil lonblokje en azijn toe, roer aanbaksels los van bodem. Voeg laurierblad, suiker en geplette kruidnagels toe. Dek pan af met deksel of aluminiumfo lie en plaats in oven. Stoof vlees in minimaal 2,5 uur botergaar. Kruid met peper en zout. Bindt indien nodig met lepeltje maïzena dat is losgeroerd met scheutje azijn. Hachee, een lekkere Hollandse klassie ker! Volgens oude kookboeken kun je hem maken van verschillende vleessoorten; varken, lam, rund, zelfs vis. Voor mij graag een runderlap, die je zelf in blokken snijdt. Voor gesneden hacheevlees heeft vaak zenen, waar niemand blij van wordt. Hachee is afgeleid van het Franse hacher, wat hak- ken/fijnsnijden betekent. De kenmerkende lichtzure smaak komt van de azijn die vroeger werd toegevoegd om het vlees malser te maken. Dat houden we er lek ker in. Tip: ik weet dat het niet hoort, maar Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knip pen en vaak thuis te maken. Vandaag: Hollandse hachee.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59