P
44
Ouderwetse
hachee op
sudderplaat
8
Joke Kempeneers (29)
uit Burcht is sinds drie
jaar dirigente bij de
Zeeuwse vocalband
'Flash Back!' Zaterdag
treedt het koor op in
'Porgy en Bess'in
Terneuzen.
Flash Back!
„Ik heb een aantal jaren in verschil
lende koren gezongen. Op een gege
ven moment begon het te kriebelen:
in plaats van in het koor te staan,
wilde ik ervóór staan. Ik ben nu drie
jaar dirigente bij Flash Back!. Meestal
denken mensen bij het woord koor
aan klassieke nummers, saaie muziek
zelfs. Wij brengen een mix van pop
en rock, nummers van onder andere
Elvis Presley, Queen, Tina Turner en
Anouk. We doen alles op een hippe
en stoere manier. Dat zie je niet al
leen in de manier van zingen, maar
ook aan hoe we op het podium staan.
Er worden volledige choreografieën
uitgewerkt en we dragen niet alle
maal hetzelfde pakje. Elk individu
mag eruit springen."
Thuis geen muziek
„Ik heb niet één favoriete muziekstijl.
Dat vind ik ook zo leuk aan Flash
Back!: we brengen zowel oudere mu
ziek als nummers van Lady Gaga en
Nick en Simon. Het kan allemaal. Dat
typeert mij ook. Ik moet eerlijk zeg
gen dat ik thuis zelden naar muziek
luister. Ik werk fulltime in het onder
wijs én in de muziek. Ik dirigeer
daarnaast koren en zing in de cover
band Blijven Hangen. Mijn oren zijn
echt moe geluisterd aan het einde
van de dag."
Musicalserie Glee
„Voor de arrangementen die ik voor
Flash Back! schrijf, haal ik veel inspi
ratie uit de Amerikaanse tienerserie
Glee. Die gaat over een koorklas op de
middelbare school. Ook het Leuvens
Universitair Koor vind ik inspire
rend, omdat dat altijd out of the box
denkt. Daar hou ik van."
Shoppen in Sluis
„Mijn band met Zeeland is ontstaan
toen ik Mare Verschelden leerde ken
nen tijdens een musicalproject. Hij is
muziekcoördinator bij Toonbeeld in
Terneuzen. Ik heb een tijd in zijn
band gezongen en ben drie jaar
werkzaam geweest bij Toonbeeld. Zo
Mijn oren zijn
echt moe
geluisterd aan
het einde van
de dag
is mijn naam uiteindelijk terechtge
komen bij Flash Back!. Momenteel
kom ik nog maar één keer in de week
in Zeeland, maar voorheen was dat
wel vijf keer. Zeeland spreekt mij
enorm aan. Vlaanderen is zo volge
bouwd, hier heb je tenminste ruimte.
Het is altijd lekker rustig rijden naar
Hoek, waar we repeteren."
Flash Back! doet ieder jaar mee aan
het korenfestivalVol-koren in Mid
delburg. Dan maken mijn vriend en
ik er altijd een gezellig weekendje
Zeeland van. Vaak gaan we dan naar
de Zeeuwse kust. Shoppen en uit
eten gaan in Sluis doe ik ook erg
graag. Ook in Hulst kom ik regelma
tig, omdat mijn familie daar dichtbij
woont. Maar Sluis vind ik net iets ge
zelliger."
Favoriete restaurant
„We hebben al in verschillende res
taurants gegeten in Sluis, maar bij La
Trinité kom ik het liefst. Het is daar
schitterend. Ik ga erheen voor de to
taalbeleving: zowel voor het lekkere
eten, als de lekkere wijn en het leuke
buitenterras. Het ligt middenin het
centrum van Sluis en de uitbaters
zijn erg gezellig."
Porgy en Bess
„Ons optreden in het Scheldetheater
in Terneuzen was erg bijzonder, om
dat je voor zo'n groot publiek staat.
Erg indrukwekkend. Ik heb echter
ook al een paar keer opgetreden in
Porgy en Bess in Terneuzen en vind
het een super plek. Het is een beetje
ouderwets ingericht en overal han
gen foto's van artiesten die er al ge
weest zijn. Ik ben altijd weer onder
de indruk als ik er kom. Er hebben al
zo veel mensen voor ons op dat po
dium gestaan... Ik kijk erg uit naar het
optreden zaterdag."
Zeeuws publiek
„Er is een groot verschil tussen een
Nederlands en een Vlaams publiek.
Misschien komt dat omdat er in Zee
land meer bekenden komen kijken,
maar een Nederlands publiek is altijd
enthousiaster. Als we het nummer
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en be
wonder van Ramses Shaffy brengen,
zingt iedereen luidkeels mee. Heel
bijzonder."
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Hollandse hachee
donderdag 1 december 2016
PZ'
Onder de indruk van
Porgy en Bess
Gertie de Boey
Joke Kempeneers
-4 Joke Kempeneers: „Vlaanderen
is zo volgebouwd, hier heb je ten
minste ruimte." fotocamileschelstraete
Vocalband Flash Back! treedt
zaterdag 3 december op in Porgy
en Bess in Terneuzen. Het optreden
begint om 20.30 uur. De entree is 5
euro.
lekker is het wel: een
scheutje ketjap manis erbij!
Ik sudder hachee en an
dere stoofvleesgerechten
vaak in een warme oven
(op 150 graden) omdat je
er dan vrijwel geen omkij
ken naar hebt. Af en toe
roeren, that's it. Je kunt
hem ook op het kleinste
vuur van het fornuis laten
pruttelen met een sudder-
plaatje eronder. Wil je het
echt op zijn Oudhollands
doen, zet de pan dan op
het petroleumstel van oma.
Die geeft de ideale warm
te. Een goede hachee mag
niet te dik zijn; ergens tus
sen saus en jus in. Je moet
er wel lekker ouderwets je
aardappels in kunnen prak
ken.
Ingrediënten
Voor 4 personen
600 gr runderlappen in
blokken van 2x2 cm;
zout en peper; 1 el olijf
olie; 2 el roomboter; 4
grote zoete uien, in rin
gen; 1 el bloem; 6 dl heet
water; 1 bouillonblokje; 4
el (rode wijn)azijn; 2 tl
suiker; 2 laurierblaadjes;
3 kruidnagels, geplet
Bereiding
Warm oven voor op 150
graden. Verhit olie en
boter in grote pan.
Kruid vlees met peper
en zout. Bak helft van
vleesblokken bruin op
hoge temperatuur,
neem uit pan en bak
rest van vlees,
i Neem ook eruit en
houd warm. Doe nog
wat boter in pan en bak
op rustig vuur uien met
snuf zout zacht en
goudbruin. Voeg vlees
erbij, bestrooi met
bloem. Goed doorroe
ren en even doorbak
ken.
Voeg heet water, bouil
lonblokje en azijn toe,
roer aanbaksels los
van bodem.
Voeg laurierblad, suiker
en geplette kruidnagels
toe. Dek pan af met
deksel of aluminiumfo
lie en plaats in oven.
Stoof vlees in minimaal
2,5 uur botergaar.
Kruid met peper en
zout. Bindt indien nodig
met lepeltje maïzena
dat is losgeroerd met
scheutje azijn.
Hachee, een lekkere
Hollandse klassie
ker! Volgens oude
kookboeken kun je hem
maken van verschillende
vleessoorten; varken, lam,
rund, zelfs vis. Voor mij
graag een runderlap, die je
zelf in blokken snijdt. Voor
gesneden hacheevlees
heeft vaak zenen, waar
niemand blij van wordt.
Hachee is afgeleid van het
Franse hacher, wat hak-
ken/fijnsnijden betekent.
De kenmerkende lichtzure
smaak komt van de
azijn die vroeger werd
toegevoegd om het
vlees malser te maken.
Dat houden we er lek
ker in. Tip: ik weet dat
het niet hoort, maar
Hutspot, babi pangang of coq
au vin. Het zijn klassiekers die
niet van het menu te slaan zijn.
Culinair journalist Puck
Kerkhoven scherpt de
recepten aan, om
uit te knip
pen en
vaak thuis
te maken.
Vandaag:
Hollandse
hachee.