'Ik houd wel van
een risicootje'
4
Amandelstaven Een verlate pakjesavond,
onder de kerstboom of tussen de oliebollen:
met een ambachtelijke amandelstaaf tast je in
december nooit mis. Maar geldt dat ook voor
de bekende merken?
Mijn geld en ik
„Ik ben een boerenzoon. Mijn vader
was voorstander van sparen. Zijn
motto: doe geen gekke dingen met je
geld en leef normaal. Daarin herken
ik veel van mezelf. Laatst vielen er
twee blauwe enveloppen op de mat
en werd om 4.000 euro gevraagd.
Gelukkig kan ik dat meteen overma
ken. In tegenstelling tot mijn vader
houd ik wel van af en toe een risi
cootje nemen. Zo had ik jarenlang
beleggingen in aandelen en opties."
Aan het eind van
de streep leed ik
waarschijnlijk een
klein verlies
„In de jaren 90 nam ik ontslag om me
twee jaar lang volledig op beleggen te
storten. Ik heb het nooit uitgerekend,
maar aan het eind van de streep leed
ik waarschijnlijk een klein verlies. Als
je risico's durft te nemen, kun je veel
verdienen, maar ook meer kwijtra
ken dan je lief is. Bij mij verliepen de
eerste maanden succesvol, maar
daarna kelderde alles hard. Ik kreeg
slapeloze nachten en wist dat het tijd
was om te stoppen. Daarna heb ik in
de bouw in vaste dienst gewerkt,
voordat ik voor mezelf begon."
„Zorg dat je als zzp'er financiële risi
co's zoveel mogelijk afdekt. Toen ik in
januari 2024 een longoperatie onder
ging, gevolgd door chemokuren en
een lang revalidatieproces, was ik blij
dat ik geen geldproblemen had. Veel
zelfstandige ondernemers verzeke
ren niets of weinig, maar financiële
zorgen kun je er in moeilijke perio
des niet bij hebben."
„Acht jaar geleden nam ik het Finan
ciële Huis in Terneuzen in de arm.
Toen ik in 2003 startte met een zelf
standig klusbedrijf sloot ik een ar
beidsongeschiktheidsverzekering af
voor 4.000 euro per jaar. Vijfjaar later
was ik 20.000 euro kwijt. Ik heb toen
het Financiële Huis ingeschakeld en
sindsdien betaal ik jaarlijks voor de
zelfde verzekering minder dan 1.500
euro. In 2014 kon ik een jaar niet wer
ken, maar mijn inkomen bleef op
peil."
„De uitkering was gebaseerd op mijn
vaste lasten, hypotheekkosten en de
uitgaven aan levensonderhoud.
Maandelijks keerde de maatschappij
1.500 euro uit, precies genoeg. Geluk
kig hoefde ik niets van mijn spaarre
kening af te halen."
„Dat klopt, als ik alle jaren voor mijn
ziekte het geld had opgespaard, was
ik er financieel beter uitgekomen.
Dan neem je wel een risico. Boven
dien is de kans groot dat je een flink
deel van het geld al uitgeeft voordat
je het echt nodig hebt. Ik ben achteraf
blij met hoe het gegaan is."
„Ik vraag 39 euro per uur. Gelukkig
heb ik geen hoge hypotheek, dus ik
kan ervan leven. Veel meer heb ik
niet nodig."
„Een nieuwe auto kopen. Zowel privé
als zakelijk rijd ik in een oude bus.
Win ik een miljoen, dan koop ik een
personenauto voor privéritjes en een
nieuwe bus voor mijn werk. Voor de
rest zou er weinig veranderen. Stop
pen met werken is geen optie, daar
voor is wat ik doe te leuk."
hris Scholtens en
Ton Baltussen
proefden in hun
leven al zesdui
zend amandelsta
ven. Minstens. Al
37 jaar trekken de
twee keurmeesters van het Echte
Bakkersgilde - een landelijk samen
werkingsverband van inmiddels
meer dan 360 ambachtelijke bakkers
- voorafgaand aan de december
maand van bakkerij naar bakkerij om
amandelstaven aan hun kundige blik
te onderwerpen. „Laatst moesten we
er in Wageningen 40 op een middag
testen", zegt Chris. „Toen hoefde ik 's
avonds niet meer te eten, hoor."
Versuikerd
Samen met John Treur uit het
Utrechtse Oudewater - al zeven jaar
op rij stevig in de top drie van 's lands
beste stavenbakkers - vormt het duo
vandaag ons testpanel. Op tafel
wachten zes amandelstaven, uiter
aard ontdaan van de verpakking om
blind te kunnen testen: Albert Heijn,
Aldi, Hema, Hoogvliet, Jamin en
Jumbo. Elk wordt beoordeeld op tien
Het deeg is machinaal
gesneden, dat zie je
aan de kontjes
criteria die even zwaar meetellen
voor het eindoordeel: de vorm, af
werking en uitwendige kleur van de
gehele staaf; de bakaard, structuur,
eigenschappen en smaak van het bla
derdeeg én de kleur, eeteigenschap-
pen en smaak van de spijsvulling.
„Bij fijn spijs moetje bijvoorbeeld
enorm kauwen om het weg te krij
gen", legt Ton uit. „Grover spijs eet
plezieriger en scoort dus hogere pun
ten."
Chris: „Maar het spijs moet ook
niet versuikerd zijn. Dan heeft de
staaf niet genoeg warmte gekregen
en voel je de suikerkorreltjes in je
mond."
Decembersnack
Hoewel de feestelijke spijsversnape-
ring in staafvorm inmiddels de bo
ventoon voert op de bakkerstoog, is
ONS PANEL
->
woensdag 30 november 2016
P2
Elke week vraagt de redactie een
streekgenoot het hemd van het lijf
over financiële kwesties. Vandaag
zelfstandig ondernemer Kees
Vogelaar (53) uit Yerseke.
Hij kwam een ernstige ziekte te
boven en ontdekte het belang van
financiële zekerheid in die periode.
Hans Puik
Hoe zag uw financiële opvoeding
er uit?
a
Bleek beleggen succesvol?
Wat is uw belangrijkste financiële
les?
Hoe waren uw zaken geregeld?
Hoeveel ontving u tijdens dat jaar?
Omgerekend had u meer geld
overgehouden als u de verzekering
niet had gehad?
Verdient u meer dan u verdient?
Wat zou u doen met een miljoen?
M Kees
Vogelaar
vraagt 39
euro per
uur.
FOTOJOHAN
VAN DER
HEIJDEN
'Plezierig
eten, dat
grove
spijs
Matthijs Meeuwsen
44
—Chris Scholtens
De
keur
meesters
letten
onder
meer op
vorm,
kleur en
spijs.
FOTOSHODY
CAREMAN
Chris Scholtens (67)
Gildemeester van
de Echte Bakker.
Ton Baltussen (67)
Bladerdeegspecialist. Test met
Chris al 37 jaar amandelstaven.
John Treur (47)
Al zeven jaar een van de beste
drie amandelstavenbakkers
van Nederland