'Ik houd wel van een risicootje' 4 Amandelstaven Een verlate pakjesavond, onder de kerstboom of tussen de oliebollen: met een ambachtelijke amandelstaaf tast je in december nooit mis. Maar geldt dat ook voor de bekende merken? Mijn geld en ik „Ik ben een boerenzoon. Mijn vader was voorstander van sparen. Zijn motto: doe geen gekke dingen met je geld en leef normaal. Daarin herken ik veel van mezelf. Laatst vielen er twee blauwe enveloppen op de mat en werd om 4.000 euro gevraagd. Gelukkig kan ik dat meteen overma ken. In tegenstelling tot mijn vader houd ik wel van af en toe een risi cootje nemen. Zo had ik jarenlang beleggingen in aandelen en opties." Aan het eind van de streep leed ik waarschijnlijk een klein verlies „In de jaren 90 nam ik ontslag om me twee jaar lang volledig op beleggen te storten. Ik heb het nooit uitgerekend, maar aan het eind van de streep leed ik waarschijnlijk een klein verlies. Als je risico's durft te nemen, kun je veel verdienen, maar ook meer kwijtra ken dan je lief is. Bij mij verliepen de eerste maanden succesvol, maar daarna kelderde alles hard. Ik kreeg slapeloze nachten en wist dat het tijd was om te stoppen. Daarna heb ik in de bouw in vaste dienst gewerkt, voordat ik voor mezelf begon." „Zorg dat je als zzp'er financiële risi co's zoveel mogelijk afdekt. Toen ik in januari 2024 een longoperatie onder ging, gevolgd door chemokuren en een lang revalidatieproces, was ik blij dat ik geen geldproblemen had. Veel zelfstandige ondernemers verzeke ren niets of weinig, maar financiële zorgen kun je er in moeilijke perio des niet bij hebben." „Acht jaar geleden nam ik het Finan ciële Huis in Terneuzen in de arm. Toen ik in 2003 startte met een zelf standig klusbedrijf sloot ik een ar beidsongeschiktheidsverzekering af voor 4.000 euro per jaar. Vijfjaar later was ik 20.000 euro kwijt. Ik heb toen het Financiële Huis ingeschakeld en sindsdien betaal ik jaarlijks voor de zelfde verzekering minder dan 1.500 euro. In 2014 kon ik een jaar niet wer ken, maar mijn inkomen bleef op peil." „De uitkering was gebaseerd op mijn vaste lasten, hypotheekkosten en de uitgaven aan levensonderhoud. Maandelijks keerde de maatschappij 1.500 euro uit, precies genoeg. Geluk kig hoefde ik niets van mijn spaarre kening af te halen." „Dat klopt, als ik alle jaren voor mijn ziekte het geld had opgespaard, was ik er financieel beter uitgekomen. Dan neem je wel een risico. Boven dien is de kans groot dat je een flink deel van het geld al uitgeeft voordat je het echt nodig hebt. Ik ben achteraf blij met hoe het gegaan is." „Ik vraag 39 euro per uur. Gelukkig heb ik geen hoge hypotheek, dus ik kan ervan leven. Veel meer heb ik niet nodig." „Een nieuwe auto kopen. Zowel privé als zakelijk rijd ik in een oude bus. Win ik een miljoen, dan koop ik een personenauto voor privéritjes en een nieuwe bus voor mijn werk. Voor de rest zou er weinig veranderen. Stop pen met werken is geen optie, daar voor is wat ik doe te leuk." hris Scholtens en Ton Baltussen proefden in hun leven al zesdui zend amandelsta ven. Minstens. Al 37 jaar trekken de twee keurmeesters van het Echte Bakkersgilde - een landelijk samen werkingsverband van inmiddels meer dan 360 ambachtelijke bakkers - voorafgaand aan de december maand van bakkerij naar bakkerij om amandelstaven aan hun kundige blik te onderwerpen. „Laatst moesten we er in Wageningen 40 op een middag testen", zegt Chris. „Toen hoefde ik 's avonds niet meer te eten, hoor." Versuikerd Samen met John Treur uit het Utrechtse Oudewater - al zeven jaar op rij stevig in de top drie van 's lands beste stavenbakkers - vormt het duo vandaag ons testpanel. Op tafel wachten zes amandelstaven, uiter aard ontdaan van de verpakking om blind te kunnen testen: Albert Heijn, Aldi, Hema, Hoogvliet, Jamin en Jumbo. Elk wordt beoordeeld op tien Het deeg is machinaal gesneden, dat zie je aan de kontjes criteria die even zwaar meetellen voor het eindoordeel: de vorm, af werking en uitwendige kleur van de gehele staaf; de bakaard, structuur, eigenschappen en smaak van het bla derdeeg én de kleur, eeteigenschap- pen en smaak van de spijsvulling. „Bij fijn spijs moetje bijvoorbeeld enorm kauwen om het weg te krij gen", legt Ton uit. „Grover spijs eet plezieriger en scoort dus hogere pun ten." Chris: „Maar het spijs moet ook niet versuikerd zijn. Dan heeft de staaf niet genoeg warmte gekregen en voel je de suikerkorreltjes in je mond." Decembersnack Hoewel de feestelijke spijsversnape- ring in staafvorm inmiddels de bo ventoon voert op de bakkerstoog, is ONS PANEL -> woensdag 30 november 2016 P2 Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag zelfstandig ondernemer Kees Vogelaar (53) uit Yerseke. Hij kwam een ernstige ziekte te boven en ontdekte het belang van financiële zekerheid in die periode. Hans Puik Hoe zag uw financiële opvoeding er uit? a Bleek beleggen succesvol? Wat is uw belangrijkste financiële les? Hoe waren uw zaken geregeld? Hoeveel ontving u tijdens dat jaar? Omgerekend had u meer geld overgehouden als u de verzekering niet had gehad? Verdient u meer dan u verdient? Wat zou u doen met een miljoen? M Kees Vogelaar vraagt 39 euro per uur. FOTOJOHAN VAN DER HEIJDEN 'Plezierig eten, dat grove spijs Matthijs Meeuwsen 44 —Chris Scholtens De keur meesters letten onder meer op vorm, kleur en spijs. FOTOSHODY CAREMAN Chris Scholtens (67) Gildemeester van de Echte Bakker. Ton Baltussen (67) Bladerdeegspecialist. Test met Chris al 37 jaar amandelstaven. John Treur (47) Al zeven jaar een van de beste drie amandelstavenbakkers van Nederland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47