O O O 'Het maken van marsepeinen figuren is een tijdrovend karwei' Binnenkijken MARGOT 15 BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Ik mag 's avonds graag een rondje om gaan. Vooral nu het donker is. De stad is dan op zijn mooist; lekker rustig en alles ziet er vredig uit in het licht van de lantarenpalen. Ik kijk graag bij mensen naar binnen. Hoe hun huis is ingericht en wat ze zoal aan het doen zijn. Zo kwam ik laatst langs een huis waar al een kerstboom in vol ornaat stond te pronken. In een straat verderop zat een vrouw, heel ouderwets, onder de schemerlamp te borduren. In het huis daarnaast zat een man naast een enorm aquarium waar een bijzonder licht uitkwam. In een andere huiskamer zaten de bewoners ieder op een eigen computer te kijken met geen enkele schemer lamp aan. Voer voor mijn eigen gedachten want mijn fantasie gaat graag aan de haal met wat ik zoal zie. Daar bedenk ik graag kleine verhaaltjes bij; wie zijn die mensen allemaal en wat doen ze in het dagelijkse leven. Natuurlijk kijk ik met extra aandacht naar bin nen als er ergens wordt gegeten. Vaak gezellig aan tafel onder de schemerlamp of voor de televisie met een bord op schoot. Dat doe ik zelf ook wel eens. Met een soepje of een omelet champignons bijvoorbeeld. Dat is ideaal, snel klaar en vooral: het kruimelt niet. Klop twee eieren los met een scheut melk, zout en peper. Snij vijf biologische champignons en een één ui fijn. Bak even aan in wat olijfolie en giet het eimengsel erbij. Laat het droog worden en draai het omelet even kort om. Knip er verse peterselie overheen. Lekker met wat salade. Ben benieuwd wat mensen trouwens allemaal den ken als ze bij mij naar binnen kijken... Natuurlijk kijk ik met extra aandacht naar binnen als er ergens wordt gegeten. Vaak gezellig schemerlamp I aan tafel onder de MIDDELBURG Ze liggen weer overal bij de betere bakkers; mar sepeinen varkens. Die traditie stamt nog uit de tijd dat novem ber de slachtmaand was. Des tijds een periode van overvloed na het harde werken op het land en een periode waarin flink ge schranst kon worden als buffer voor de lange, koude winter. Dat inspireerde Duitse suikerbak kers in Amsterdam rond 1850 om van gemalen amandelen en sui ker marsepeinen varkentjes te maken. Dat sprak de mensen destijds erg aan. Trots Banketbakker Peter Bliek maakt elk jaar zelf zijn marsepeinen varkens. Dan liggen er varken tjes met biggetjes op de toon banken. „De marsepein maak ik zelf van 1 deel suiker en 3 delen fijn gemalen amandelen en wat eiwit voor de stevigheid", vertelt hij trots. „Alleen de beste aman delen komen hiervoor in aan merking en die maal ik zelf. De varkens die ik van de marsepein maak wegen zo'n 7,5 kilo per stuk. Dit jaar gaan er meer dan tien marsepeinen varkens door heen." Vooral een ouder publiek houdt erg van deze traditie, zo weet hij. „Die kregen dit mee van vroeger. Zij letten ook meer op kwaliteit en kopen de marse pein daarom bij de echte bak ker." Dat zijn drukke tijden voor Bliek en zijn team. „We werken nu ook de zondagen door om al les af te krijgen, want het maken van marsepein en de marsepei nen figuurtjes is een tijdrovend en een arbeidsintensief werkje. Maar het is wel erg leuk om te doen al dat gepriegel. Je kunt er in ieder geval je creativiteit goed in kwijt." rauwe witlof. Je leest het en je wéét dat het klopt. Het forse taartje is gemaakt van knappe rig gesuikerd bladerdeeg, waarin gesmolten roquefort een pittig binnenmeertje vormt. Met intens smakende rode stoofperen en rauwe witlof erbovenop, die alleen een beetje citroensap hebben meegekregen. Zoet, zout, bitter, zuur en knapperig, elke hap is leuk. Bij mijn dessert zitten ook weer peertjes, maar dan kweeperen, zacht-zoet en aroma tisch en een prima partner voor een chocola- desabayon. Met heerlijk vanille-ijs, huisge- maakt zoals bijna alles hier. Op aanraden van serveerster Michelle neemt vriendin de short cake, 'machtig maar oh zo lekker': een dikke plak gemarmerde melkchocolade bovenop, karamel en een lekker zompige koekjesbodem en een bolletje ijs. De chocola is zo dik dat we er bijna niet met een vorkje doorheenkomen, dus deze twixtaart schuiven we dan wel zo naar binnen. Losse stippen citrusstroopje zijn zuur en geven ons een zuunig mondje. Dat zuunige gezicht blijft als de rekening ar riveert, ook al liggen er zes Zeeuwse Knop- bonbons bij. Dat leuke glaasje Tempranillo dat zo goed samengaat met carpaccio blijkt ineens acht euro. Drie euro dertig voor ijsthee vinden we extreem, hoe artistiek en mondgeblazen het glas eromheen ook mag zijn. En muntthee voor vier euro, met honing in een plasticje... We vinden Zee&Land zeker sympathiek, met haar missie van duurzaamheid. Maar de drankjes trekken wel iets te veel 'duur' uit het woordje duurzaamheid. De massa's Zeeuwse Trots die over je uit worden gestort zijn echter gratis en welgemeend. We hebben prima ge tafeld en zijn nu alweer benieuwd naar de len- tekaart, als ook die Big Green Egg weer aan mag. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland. zaterdag 26 november 2016 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Banketbakker Peter Bliek met zijn marsepeinen varkentjes. FOTO RUBEN OREEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52