14 ZE
ETEN ZEE&LAND IN DOMBURG
Itift
Voor de tweede keer dit
jaar bezoeken we het
Badhotel in Domburg. Nu
niet vanwege het 150-
jarig jubileum, maar voor
de nieuwe kaart van
restaurant Zee&Land.
i et een Wasschappelse in Dom
burg eten: dan vliegen er al snel
grappen door de auto over de
verkeerde kant van d'n diek. De
sfeer zit erin en vanuit het au
toraampje roepen we boe richting de enorme
verlichte kerstboom op Landgoed Hooge
Duyn. Het is half november lieve mensen! Ge
lukkig is het Badhotel nog wars van alle ker-
stravaganza: binnen is het thema Heul Errug
Zeeuws, met foto's van streekdrachtmeisjes
en mode gemaakt van oesterschelpen.
We vielen als een blok voor de kaart, die
stoere ingrediënten bevat als brandnetel en
bier. Speciale icoontjes geven extra aandacht
aan vega, bio en streekproducten. Kies je bij
voorbeeld voor knolselderij met roquefort,
tamme kastanjes en dressing van Zeeuwse
zwarte bessen, dan heb je in één klap alle
icoontjes te pakken. Eetcollega Frank Balke
nende bezocht deze zomer de ramvolle bras
serie en wachtte tevergeefs op zijn wijn. Van
avond is er meer dan voldoende personeel, al
lemaal even vrolijk en vriendelijk in lange
beige schorten. Rondom het restaurantge
deelte staat een hoge rode hoekbank die slim
een intieme plaats creëert in de grote hotel
lobby. Daar spotten we naast een mindervali-
dentoilet ook een stoma-toilet. Aan iedereen
is gedacht, ook aan mijn notenallergie: zo ver
schijnt er apart afgebakken brood. Als amuse
krijgen we een glaasje met geitenkaas, rode
biet en appelchutney.
Bambi begint een plaag te worden in de
Zeeuwse duinen, misschien dat hert daarom
veelvuldig op de kaart staat. Zoals in de vorm
van carpaccio: ragfijne plakjes hertenvlees,
versierd met knapperige reepjes gefrituurde
schorseneer, gepocheerde appeltjes voor een
zoet contrast en ook wat eendenleverkrullen.
Daaroverheen flink wat peper, precies lekker.
Disgenoot is blij met de wilde gamba's, drie
smakelijke dikzakken met veel knoflook en
een stevige bite. Het bord is aangevuld met
toast van zeewierbrood en twee sausjes: frisse
remoulade met venkel en een aioli met zure
appel.
Al hebben de koks het druk, want vrijwel
alle tafeltjes zijn bezet, in de open keuken is
alles onder controle, er wordt rustig en gecon
centreerd gewerkt zonder geschreeuw of ge
sprint. In de keuken spotten we ook een Big
Green Egg maar die staat uit, zegt chef Marco
Bastiaanse: in het voorjaar mag ie weer vlam
men. Lang gluren kan niet, want de hoofdge
rechten komen snel. Voor mijn tafelgast is dat
op de plancha gebakken zeebaarsfilet met tan-
doori. De vis is prachtig gegaard op de loeihete
bakplaat, met een knapperig velletje. Er zit een
bergje zachte preiringetjes bij, gekookte kriel
tjes en een zoete wortelpuree die ons wee
moedig doet terugdenken aan de baby tijd van
onze kindertjes. Ik ga voor een tarte tatin met
stoofpeer en sjalotjes, blauwschimmelkaas en
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 26 november 2016
A Heel veel gratis en gemeend Zeeland-gevoel bij Zee&Land
A In de open keuken wordt rustig en geconcentreerd gewerkt, fotos lex de meester
Een stoere kaart met veel Ba
Marloes Matthijsen
Voorgerechten be
ginnen vanaf 10,50
voor soep (ossen
staartsoep met
bladselderij en oes
terzwammen) en
daarna vanaf 13,50
(o.a. heekfilet met
spinazie, zoete
aardappel en chori-
zomayo).
Zaken die je als
voorgerecht ver
wacht zijn hier
soms hoofdgerecht
(gebakken coquil
les met spek, aard
appelmousseline,
witlof saus appel-
stroopsaus, 26.50),
met veel vegetari
sche, biologische
en streekproduc
ten op de kaart.
i0^
Restaurant Zee&Land
Domburgseweg 1
Domburg
Carpaccio hert 15,50
Wilde gamba's 15,50
Tarte Tatin 19,50
Zeebaars 23,50
Sabayon 10,50
Shortcake 10,50
2 Chaudfontaine rood 5,60
Coca Cola en Nestea 2,80/3,30
Rode wijn 8,00
Muntthee 4,00
Koffie 2,80
Totaal: 121,50