Vorstelijke doperwten uit Italië 8 Middelburger Chris Smith (38), alias dj Vindictiv, zet zich met Regioruis op Schouwen- Duiveland in om jonge talentvolle bandjes zichtbaar te maken. Regioruis „De muzikale wedstrijd Regioruis is bedoeld om jonge talenten tot 25 jaar van hun zolderkamertjes te halen. Veel jongeren op Schouwen-Duive land zijn vrij onwetend over wat alle maal mogelijk is in de regio. Als je zegt dat er niets kan of niks gebeurt in de buurt en als dat generatie op ge neratie wordt doorgegeven, dan gaan mensen dat geloven en trekken ze zich terug in hun eigen omgeving. Door aan Regioruis mee te doen, ma ken bandjes kans op een geldprijs en een optreden in poppodium Brogum in Zierikzee. Maar daar draait het ei genlijk niet om, want dat is puur een momentopname en een kwestie van smaak. Het belangrijkste is dat jonge muzikanten uit de regio met elkaar in contact komen en dingen uitpro beren. Daardoor komen er dingen tot stand." Afgewezen „Het verschil met voorgaande jaren is dat we nu drie in plaats van vijf voor rondes hebben. Dat is een bewuste keuze. Dat is niet alleen beter voor de kwaliteit, maar ook beter om de focus op regionaal talent te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld aanmeldin gen ontvangen vanuit Brabant, maar die hebben we afgewezen. Het is een wedstrijd voor de jongeren op Schouwen-Duiveland en daar willen we de nadruk op leggen. Zeeuwen zijn trots op hun eigen regio en dus moet je ze niet het gevoel geven dat ze bij een lokaal evenement zelf geen enkele rol spelen. Bovendien bestaan er ook grappige verschillen in het pu bliek in de diverse Zeeuwse regio's; op Schouwen-Duiveland zijn ze bij voorbeeld redelijk roek-georiënteerd. Terwijl bijvoorbeeld het publiek in De Piek in Vlissingen een stuk rau wer is en meer een mengeling vormt." Stimulerende stilte „Hoewel ik me Zeeuw voel, ben ik hier niet geboren. Toen ik zes was, ben ik vanuit Zutphen naar Zeeland Het belangrijkste is dat jonge muzikanten uit de regio met elkaar in contact komen verhuisd. Dat herinner ik me nog heel goed; we zaten toen met onze kat Wammes aan een lijntje in de trein richting de kust. Mijn ouders waren helemaal verknocht aan Zee land en toen mijn moeder in het zie kenhuis in Goes een baan had gevon den, zijn we uit Gelderland vertrok ken. Op mijn vijftiende ben ik vanuit mijn fascinatie voor scratchen en mixen begonnen als dj. Vier jaar later resulteerde dat in Utrecht in een fina leplaats op de Nederlandse Kampi oenschappen DMC (Disco Mix Club). In eerste instantie ging ik daar alleen maar naartoe om mensen te leren kennen die hetzelfde deden als ik. Ik kende namelijk niemand in mijn omgeving die ook dj'de. Door stilte in Zeeland had ik weinig aflei ding en daardoor heb ik snel grote stappen gemaakt. Tussen mijn werk zaamheden in rijd ik graag de dijk op tussen Domburg en Westkapelle. Daar op de kop, waar je schepen ziet komen en gaan, kom ik echt tot rust." Kennisoverdracht „Naast het dj'en geef ik tegenwoordig ook workshops en houd ik me onder andere bezig met coaching, productie en coördinatie. Door mijn ervaring ben ik terechtgekomen bij Regioruis. Daar help ik de jongeren onder an dere bij het productieproces. Ik geef ze tips en coach ze. Vaak doe ik dat samen met anderen. Dat coachen is niet alleen leerzaam voor de jonge ta lenten, maar ook voor de volwasse nen. Zij raken geprikkeld om hun kennis te delen en raken door het en thousiasme van de talenten gestimu leerd om zelf ook weer muzikaal aan de slag te gaan." Dialect „Tot nu toe is het nog niet voorgeko men, maar ik zou het tof vinden als er een singer-songwriter mee zou doen die zegt: 'Ik ga mijn optreden in het Zeeuws doen'. In tegenstelling tot Zeeuws-Vlaanderen neigen ze op Schouwen-Duiveland toch eerder naar Algemeen Beschaafd Neder lands. Misschien dat de mogelijke deelnemers van Regioruis een extra stimulans nodig hebben om zoiets te doen. Bijvoorbeeld in de vorm van Peter Slager van BI of. Onlangs schreef hij namelijk wel nummers in zijn eigen dialect." PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Venetiaanse Risi e Bisi RzT donderdag 24 november 2016 PZ 'Schouwen-Duiveland neigt meer naar ABN' Janneke Koster Chris Smith Dj Vindictiv: „Hoewel ik me Zeeuw voel, ben ik hier niet geboren." foto ruben oreel Eerste voorronde Regioruis: vrijdag 25 november van 20.00 tot 24.00 in Brogum te Zierikzee. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knip pen en lek ker vaak thuis te maken. Vandaag: Venetiaanse Risi e Bisi. Om te bewijzen dat je voor culinaire klassiekers niet al tijd exclusieve ingrediën ten of een urenlange be reidingstijd nodig hebt, maak ik vandaag deze Venetiaanse klassieker: Risi e Bisi. Rijst met doperwtjes, dat klinkt een stuk minder spannend. Lekker en snel, ook heel populair bij de bambini. In Italiaanse gezinnen staat het net zo vaak op het menu als spinazie met vissticks bij ons. De kracht zit in de kwaliteit van de ingre diënten: eersteklas risottorijst, een mooie lichte bouillon, fris geparfumeerd met verse peulen, authentieke pancetta en Parmezaanse kaas. En liefst verse dop erwtjes, maar diepvries is een goed alternatief en net zo gezond. Op een van de dunbe volkte eilandjes in de Ve netiaanse lagune, Sant' Erasmo, worden al eeu wenlang de prachtigste groenten gekweekt, waaronder deze tere doperwtjes: piselli in het Italiaans, afgekort tot bisi. De eerste pluk van deze jadegroene lentejuweelt jes werd jaarlijks traditio neel geschonken aan de Doge van Venetië op 25 april, naamdag van San Marco. Zo vorstelijk zijn ze. Ingrediënten Voor 4 personen: 400 gr jonge doperwtjes (diepvries); 1 grote ui, ge snipperd; 60 gr pancetta (of spek) in blokjes; 2 el roomboter; 1 el olijfolie; mespuntje kaneel; 400 gr risotto-rijst; 2 I lichte kippenbouillon; half bosje platte peterselie, klein gesneden; 4 el geraspte Parmezaanse kaas; zout en versgemalen peper. Bereiding Verwarm bouillon in kookpan. Smelt in grote (hapjes)pan olijf- olie en helft van boter. Bak hierin op rustig vuur in ca. 10 minuten blokjes pancetta goud bruin en gesnipperde ui zacht en doorzichtig. Doe doperwten erbij, voeg 1 soepopscheple- pel bouillon toe, laat met deksel op pan in 2 a 3 minuten doperwten ontdooien. Deksel eraf en laat vocht verdam pen, voeg rijst toe, roer goed door. Voeg weer lepel bouil lon toe, roer tot vocht is opgenomen. Steeds weer beetjes bouillon toevoegen en roeren tot het is opgenomen. Ga door tot rijst na ca. 20 minuten gaar is en net iets nattig. Roer rest van boter, peterselie, 3 eetlepels Parmezaanse kaas er door. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Laat van vuur af, met deksel op pan, 5 minuten rusten. Bestrooi met Parme zaan en zwarte peper en serveer. Lekker met lichte rode wijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59