Vorstelijke
doperwten
uit Italië
8
Middelburger Chris
Smith (38), alias dj
Vindictiv, zet zich met
Regioruis op Schouwen-
Duiveland in om jonge
talentvolle bandjes
zichtbaar te maken.
Regioruis
„De muzikale wedstrijd Regioruis is
bedoeld om jonge talenten tot 25 jaar
van hun zolderkamertjes te halen.
Veel jongeren op Schouwen-Duive
land zijn vrij onwetend over wat alle
maal mogelijk is in de regio. Als je
zegt dat er niets kan of niks gebeurt
in de buurt en als dat generatie op ge
neratie wordt doorgegeven, dan gaan
mensen dat geloven en trekken ze
zich terug in hun eigen omgeving.
Door aan Regioruis mee te doen, ma
ken bandjes kans op een geldprijs en
een optreden in poppodium Brogum
in Zierikzee. Maar daar draait het ei
genlijk niet om, want dat is puur een
momentopname en een kwestie van
smaak. Het belangrijkste is dat jonge
muzikanten uit de regio met elkaar
in contact komen en dingen uitpro
beren. Daardoor komen er dingen tot
stand."
Afgewezen
„Het verschil met voorgaande jaren is
dat we nu drie in plaats van vijf voor
rondes hebben. Dat is een bewuste
keuze. Dat is niet alleen beter voor de
kwaliteit, maar ook beter om de focus
op regionaal talent te houden. Zo
hebben we bijvoorbeeld aanmeldin
gen ontvangen vanuit Brabant, maar
die hebben we afgewezen. Het is een
wedstrijd voor de jongeren op
Schouwen-Duiveland en daar willen
we de nadruk op leggen. Zeeuwen
zijn trots op hun eigen regio en dus
moet je ze niet het gevoel geven dat
ze bij een lokaal evenement zelf geen
enkele rol spelen. Bovendien bestaan
er ook grappige verschillen in het pu
bliek in de diverse Zeeuwse regio's;
op Schouwen-Duiveland zijn ze bij
voorbeeld redelijk roek-georiënteerd.
Terwijl bijvoorbeeld het publiek in
De Piek in Vlissingen een stuk rau
wer is en meer een mengeling
vormt."
Stimulerende stilte
„Hoewel ik me Zeeuw voel, ben ik
hier niet geboren. Toen ik zes was,
ben ik vanuit Zutphen naar Zeeland
Het
belangrijkste
is dat jonge
muzikanten
uit de regio
met elkaar in
contact komen
verhuisd. Dat herinner ik me nog
heel goed; we zaten toen met onze
kat Wammes aan een lijntje in de
trein richting de kust. Mijn ouders
waren helemaal verknocht aan Zee
land en toen mijn moeder in het zie
kenhuis in Goes een baan had gevon
den, zijn we uit Gelderland vertrok
ken. Op mijn vijftiende ben ik vanuit
mijn fascinatie voor scratchen en
mixen begonnen als dj. Vier jaar later
resulteerde dat in Utrecht in een fina
leplaats op de Nederlandse Kampi
oenschappen DMC (Disco Mix
Club). In eerste instantie ging ik daar
alleen maar naartoe om mensen te
leren kennen die hetzelfde deden als
ik. Ik kende namelijk niemand in
mijn omgeving die ook dj'de. Door
stilte in Zeeland had ik weinig aflei
ding en daardoor heb ik snel grote
stappen gemaakt. Tussen mijn werk
zaamheden in rijd ik graag de dijk op
tussen Domburg en Westkapelle.
Daar op de kop, waar je schepen ziet
komen en gaan, kom ik echt tot rust."
Kennisoverdracht
„Naast het dj'en geef ik tegenwoordig
ook workshops en houd ik me onder
andere bezig met coaching, productie
en coördinatie. Door mijn ervaring
ben ik terechtgekomen bij Regioruis.
Daar help ik de jongeren onder an
dere bij het productieproces. Ik geef
ze tips en coach ze. Vaak doe ik dat
samen met anderen. Dat coachen is
niet alleen leerzaam voor de jonge ta
lenten, maar ook voor de volwasse
nen. Zij raken geprikkeld om hun
kennis te delen en raken door het en
thousiasme van de talenten gestimu
leerd om zelf ook weer muzikaal aan
de slag te gaan."
Dialect
„Tot nu toe is het nog niet voorgeko
men, maar ik zou het tof vinden als
er een singer-songwriter mee zou
doen die zegt: 'Ik ga mijn optreden in
het Zeeuws doen'. In tegenstelling
tot Zeeuws-Vlaanderen neigen ze op
Schouwen-Duiveland toch eerder
naar Algemeen Beschaafd Neder
lands. Misschien dat de mogelijke
deelnemers van Regioruis een extra
stimulans nodig hebben om zoiets te
doen. Bijvoorbeeld in de vorm van
Peter Slager van BI of. Onlangs
schreef hij namelijk wel nummers in
zijn eigen dialect."
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Venetiaanse
Risi e Bisi
RzT
donderdag 24 november 2016
PZ
'Schouwen-Duiveland
neigt meer naar ABN'
Janneke Koster
Chris Smith
Dj Vindictiv: „Hoewel ik me
Zeeuw voel, ben ik hier niet
geboren." foto ruben oreel
Eerste voorronde Regioruis:
vrijdag 25 november van 20.00 tot
24.00 in Brogum te Zierikzee.
Hutspot, babi pangang of coq
au vin. Het zijn klassiekers die
niet van het menu te slaan zijn.
Culinair journalist Puck
Kerkhoven scherpt de
recepten aan, om
uit te knip
pen en lek
ker vaak
thuis te
maken.
Vandaag:
Venetiaanse
Risi e Bisi.
Om te bewijzen dat
je voor culinaire
klassiekers niet al
tijd exclusieve ingrediën
ten of een urenlange be
reidingstijd nodig hebt,
maak ik vandaag deze
Venetiaanse klassieker:
Risi e Bisi. Rijst met
doperwtjes, dat klinkt een
stuk minder spannend.
Lekker en snel, ook heel
populair bij de bambini.
In Italiaanse gezinnen
staat het net zo vaak op
het menu als spinazie met
vissticks bij ons.
De kracht zit in de
kwaliteit van de ingre
diënten: eersteklas
risottorijst, een mooie
lichte bouillon, fris
geparfumeerd met
verse peulen, authentieke
pancetta en Parmezaanse
kaas. En liefst verse dop
erwtjes, maar diepvries is
een goed alternatief en
net zo gezond.
Op een van de dunbe
volkte eilandjes in de Ve
netiaanse lagune, Sant'
Erasmo, worden al eeu
wenlang de prachtigste
groenten gekweekt,
waaronder deze tere
doperwtjes: piselli in het
Italiaans, afgekort tot bisi.
De eerste pluk van deze
jadegroene lentejuweelt
jes werd jaarlijks traditio
neel geschonken aan de
Doge van Venetië op 25
april, naamdag van San
Marco.
Zo vorstelijk zijn ze.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
400 gr jonge doperwtjes
(diepvries); 1 grote ui, ge
snipperd; 60 gr pancetta
(of spek) in blokjes; 2 el
roomboter; 1 el olijfolie;
mespuntje kaneel; 400
gr risotto-rijst; 2 I lichte
kippenbouillon; half bosje
platte peterselie, klein
gesneden; 4 el geraspte
Parmezaanse kaas; zout
en versgemalen peper.
Bereiding
Verwarm bouillon in
kookpan. Smelt in
grote (hapjes)pan olijf-
olie en helft van boter.
Bak hierin op rustig
vuur in ca. 10 minuten
blokjes pancetta goud
bruin en gesnipperde ui
zacht en doorzichtig.
Doe doperwten erbij,
voeg 1 soepopscheple-
pel bouillon toe, laat
met deksel op pan in 2
a 3 minuten doperwten
ontdooien. Deksel eraf
en laat vocht verdam
pen, voeg rijst toe, roer
goed door.
Voeg weer lepel bouil
lon toe, roer tot vocht
is opgenomen. Steeds
weer beetjes bouillon
toevoegen en roeren
tot het is opgenomen.
Ga door tot rijst na ca.
20 minuten gaar is en
net iets nattig.
Roer rest van boter,
peterselie, 3 eetlepels
Parmezaanse kaas er
door. Proef en breng zo
nodig op smaak met
zout en peper. Laat van
vuur af, met deksel op
pan, 5 minuten rusten.
Bestrooi met Parme
zaan en zwarte peper
en serveer. Lekker met
lichte rode wijn.